MotoGP Aragon: Μαγική αρχή - καθηλωτική συνέχεια

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

25/9/2016

Είδαμε μία από τις καλύτερες εκκινήσεις της σεζόν, με την Suzuki να μην βρίσκεται απλά μπροστά από όλους τους υπόλοιπους, αλλά να τους κερδίζει ξεκάθαρα και ο Vinales να οδηγεί τον αγώνα. Πίσω του οι μάχες ήταν αλλεπάλληλες, με τον Marquez να κυνηγά τον Lorenzo, τον Rossi να μην αφήνει κανένα κενό, τους Dovizioso, Crutchlow, Espargaro να δείχνουν ότι θα τα καταφέρουν να παραμείνουν στην μάχη. Ο Marquez κατευθείαν επιτέθηκε στον Lorenzo με τρόπο που καταπατά κάθε έννοια των προσωπικών ορίων που έχει θέσει ο Lorenzo αυτό το διάστημα, κι έτσι αμέσως σήκωσε το χέρι και του ζήτησε συγνώμη, κυνηγώντας ταυτόχρονα την Suzuki. Όπως ακριβώς περιμέναμε να γίνει στον αγώνα, ο Marquez πέρασε εμπρός αλλά αντί να χαθεί το ενδιαφέρον για την μάχη της πρώτης θέσης, σχεδόν αμέσως έκανε το λάθος και βρέθηκε στην πέμπτη, γλιτώνοντας μία πτώση που θα έβαζε φωτιά στην διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Ο Marquez όμως, σε μία πίστα που του ταιριάζει απόλυτα και έχει να δείξει μόνο επιτυχίες, επέδειξε για άλλη μία φορά τις ικανότητές του σώζοντας την κατάσταση. Ο Lorenzo ήταν ξεκάθαρο ότι καθυστερεί τον Rossi, από τους πρώτους γύρους, όταν οι Yamaha ήταν στην τρίτη και τέταρτη θέση, όμως ο Rossi άφησε κάθε επιθετική ευκαιρία να περάσει και προσπέρασε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μειώνοντας αμέσως από τον πρώτο γύρο που βρέθηκε δεύτερος, την διαφορά με την Suzuki του Vinales.

Έχοντας διαφορετικό ελαστικό από τους υπόλοιπους, ήξερε ότι η αρχή του αγώνα ήταν ιδανική ευκαιρία για αυτόν να πετύχει την διαφορά, και ίσως ένα ασφαλές προβάδισμα. Ο Marquez όμως είχε διαφορετική άποψη και παλεύοντας για λίγο με την Ducati του Dovizioso που ήταν ταχύτερη στις ευθείες και δυνατότερη στα φρένα, κατάφερε να επαναλάβει την οδήγηση του Σαββάτου και να ανέβει ξανά θέσεις. Ανεβαίνοντας σταθερά, πάλεψε με όλους με καθαρά περάσματα και βρέθηκε στην δεύτερη θέση κυνηγώντας τον Rossi. Κάθε γύρο σημείωνε καλύτερο χρόνο, και 2-3 χιλιόμετρα υψηλότερης τελικής με αποτέλεσμα να περάσει γρήγορα τον Rossi και να οδηγεί και πάλι την κούρσα, αυτή την φορά και μέχρι το τέλος. Στον 15ο γύρο είδαμε και το καλύτερο παράδειγμα οδήγησης από τον Marquez.  Όταν πέρασε εμπρός αύξησε αμέσως την διαφορά ακόμα και για περισσότερα από τρεισήμισι δευτερόλεπτα, κερδίζοντας στο τέλος με διαφορά 2,740, εκτοξεύοντας την απόστασή του στο πρωτάθλημα με 52 βαθμούς.

Ο Vinales προσπάθησε να πάρει το αίμα του πίσω, αλλά κάνοντας ένα λάθος αντίστοιχο του Marquez, έχασε κάθε ευκαιρία. Ο Lorenzo από την άλλη, στηρίχθηκε σε μία επιλογή ελαστικών που έγινε την τελευταία στιγμή, έπειτα από την πτώση του στις δοκιμές. Ήταν αυτή η πτώση που του έδειξε το όριο και αποτέλεσε την αιτία να βάλει την σκληρή γόμα και να πλησιάσει τον Rossi. Ο Valentino προσπάθησε δύο γύρους πριν το τέλος να κερδίσει τουλάχιστον την δεύτερη θέση από τον Lorenzo, αλλά έκανε το λάθος βγαίνοντας εκτός πίστας και πλέον κάθε ελπίδα για καλύτερη θέση στο βάθρο είχε εξαναμιστεί.

Πιο πίσω ο Pedrosa, που επίσης είχε πτώση το Σάββατο, πέρασε τον Vinales και τον μαχητικό Crutchlow κερδίζοντας την τέταρτη θέση.

Στην φετινή σεζόν βλέπουμε να επιβεβαιώνεται κάθε αγωνιστική Κυριακή ένα παλιό ρητό για τους αγώνες, που θέλει εκείνους που έχουν πέσει στις δοκιμές να πηγαίνουν καλύτερα στον αγώνα. Δεν έχει να κάνει με το μεταφυσικό, αλλά με την αναζήτηση των ορίων. Ο Lorenzo παραδέχτηκε ότι η πτώση τον βοήθησε στην επιλογή ελαστικών γιατί βρήκε το όριο, αντιθέτως η χθεσινή πτώση του Rossi ήταν από καθαρή ατυχία και όχι από υπερβολή. Επίσης σε αυτόν τον αγώνα, όπως ακριβώς συμβαίνει περισσότερο φέτος, η επιλογή του ελαστικού ήταν και πάλι βασικός παράγοντας για την σύσταση του βάθρου, όχι όμως και το απόλυτο κριτήριο.

Όπως δήλωσε ο Rossi πριν από λίγο για τα ασύμμετρα ελαστικά της Michelin, η διαφορά του δικού του εμπρός ήταν μικρή συγκριτικά με το σκληρότερο του Marquez και περισσότερο αυτό που τον στεναχώρησε ήταν το δικό του λάθος που του στέρησε την δεύτερη θέση. Μιλώντας μόνο για την διαφορά με τον Lorenzo, ξεκαθαρίζει αυτό που δήλωσε και πριν τον σημερινό αγώνα, ότι κανείς δεν θα μπορέσει πλέον να εμποδίσει τον Marquez να κερδίσει το πρωτάθλημα...

Περιμέναμε να δούμε έναν Marquez να εξαφανίζεται εμπρός, στερώντας το θέαμα από τον αγώνα, όμως οι αστάθμητοι παράγοντες μας έδωσαν το ακριβώς αντίθετο. Αν και το αναμενόμενο αποτέλεσμα –μετά τις δοκιμές του Σαββάτου- δεν άλλαξε, το θέαμα ήταν εξαιρετικό, όπως και το κλίμα στις κερκίδες…

 

1

25

93

Marc MARQUEZ

SPA

Repsol Honda Team

Honda

167.0

41'57.678

2

20

99

Jorge LORENZO

SPA

Movistar Yamaha MotoGP

Yamaha

166.8

+2.740

3

16

46

Valentino ROSSI

ITA

Movistar Yamaha MotoGP

Yamaha

166.6

+5.983

4

13

25

Maverick VIÑALES

SPA

Team SUZUKI ECSTAR

Suzuki

166.4

+8.238

5

11

35

Cal CRUTCHLOW

GBR

LCR Honda

Honda

166.1

+13.221

6

10

26

Dani PEDROSA

SPA

Repsol Honda Team

Honda

165.8

+17.072

7

9

41

Aleix ESPARGARO

SPA

Team SUZUKI ECSTAR

Suzuki

165.7

+18.522

8

8

44

Pol ESPARGARO

SPA

Monster Yamaha Tech 3

Yamaha

165.7

+19.432

9

7

19

Alvaro BAUTISTA

SPA

Aprilia Racing Team Gresini

Aprilia

165.4

+23.071

10

6

6

Stefan BRADL

GER

Aprilia Racing Team Gresini

Aprilia

165.1

+27.898

11

5

4

Andrea DOVIZIOSO

ITA

Ducati Team

Ducati

164.8

+32.448

12

4

51

Michele PIRRO

ITA

Ducati Team

Ducati

164.7

+35.033

13

3

8

Hector BARBERA

SPA

Avintia Racing

Ducati

164.6

+36.224

14

2

50

Eugene LAVERTY

IRL

Pull & Bear Aspar Team

Ducati

164.5

+37.621

15

1

69

Nicky HAYDEN

USA

Estrella Galicia 0,0 Marc VDS

Honda

164.3

+40.509

16

 

68

Yonny HERNANDEZ

COL

Pull & Bear Aspar Team

Ducati

164.1

+43.906

17

 

9

Danilo PETRUCCI

ITA

OCTO Pramac Yakhnich

Ducati

163.3

+56.740

18

 

76

Loris BAZ

FRA

Avintia Racing

Ducati

163.1

+59.681

19

 

45

Scott REDDING

GBR

OCTO Pramac Yakhnich

Ducati

160.9

+1'34.12

 

 

Επόμενος αγώνας, μετά από μία μικρή εβδομάδα ξεκούρασης, στις 16 Οκτωβρίου, όπου τα ειδικά διαμορφωμένα αεροπλάνα της διοργάνωσης, θα μεταφέρουν τις ομάδες στην Ιαπωνία και στο θρυλικό Twin Ring Motegi για το Motul Grand Prix of Japan

Ετικέτες

MotoGP: Ξεκίνημα και το 2027 από την Ταϊλάνδη με τη νέα εποχή κανονισμών

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Ταϊλάνδη φιλοξενεί την πρεμιέρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος
Buriram
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

31/7/2026

Το Grand Prix Ταϊλάνδης θα ανοίξει και επίσημα τη σεζόν του 2027, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της νέας εποχής των MotoGP με τους νέους τεχνικούς κανονισμούς που θα ισχύσουν έως το 2031.

Η Dorna επιβεβαίωσε ότι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP του 2027 θα ξεκινήσει στο Buriram της Ταϊλάνδης, με το Grand Prix να διεξάγεται το τριήμερο 5 με 7 Μαρτίου στο Chang International Circuit.

Η Ταϊλάνδη θα φιλοξενήσει την πρεμιέρα του πρωταθλήματος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, επιβεβαιώνοντας τη σημασία που έχει αποκτήσει για τα MotoGP, αλλά και τη δυναμική, της συνεχώς αυξανόμενης βάσης φιλάθλων στη χώρα.

Το Grand Prix του 2027 θα έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία, καθώς θα αποτελέσει τον πρώτο αγώνα που θα διεξαχθεί με τους νέους τεχνικούς κανονισμούς της περιόδου 2027-2031. Οι φίλοι των MotoGP θα δουν για πρώτη φορά σε αγωνιστικές συνθήκες τη νέα γενιά μοτοσυκλετών της κορυφαίας κατηγορίας.

Το Buriram έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πιο επιτυχημένους προορισμούς του ημερολογίου των MotoGP, χάρη στην εντυπωσιακή ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι Ταϊλανδοί φίλαθλοι. Στην πρεμιέρα του 2026, ο Marco Bezzecchi χάρισε στην Aprilia τη νίκη μπροστά σε αριθμό-ρεκόρ 228.228 θεατών, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη απήχηση του θεσμού στην περιοχή.

Ο διευθύνων σύμβουλος της MotoGP, Carmelo Ezpeleta, δήλωσε: "Το γεγονός ότι η Ταϊλάνδη φιλοξενεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την πρεμιέρα του πρωταθλήματος αποδεικνύει την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει, αλλά και το πάθος των φιλάθλων. Το Buriram προσφέρει σταθερά έναν από τους καλύτερους αγώνες του ημερολογίου και αποτελεί το ιδανικό μέρος για να ξεκινήσει η νέα εποχή των MotoGP. Ο πρώτος αγώνας με τους κανονισμούς του 2027 σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου, συναρπαστικού κεφαλαίου για το άθλημά μας."

Με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις της διεθνούς πίστας Chang, τη θερμή υποστήριξη του τοπικού κοινού και το ενδιαφέρον που συγκεντρώνουν οι νέοι κανονισμοί, το Buriram αναμένεται να αποτελέσει το ιδανικό σκηνικό για την αυλαία της σεζόν του 2027.