Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

MotoGP Aragon: Marquez στην pole position και δράμα στις πίσω θέσεις

Ήταν ημέρα πτώσεων η σημερινή, ανώδυνων ευτυχώς, που τελικά μονάχα τον Marquez δεν επηρέασαν. Καταλυτική η FP3 που είδαμε τον Rossi να έχει πρόβλημα με τα μαρσπιέ και αμέσως μετά να γλιστρά με το πίσω και να έχει πτώση που του άφησε πόνο στον ώμο και τον καρπό. Εντυπωσιακά ψύχραιμος ο Nicky Hayden στην δική του πτώση: Σηκώθηκε και πήγε αμέσως να επιθεωρήσει την μοτοσυκλέτα που την είχε ήδη σηκώσει το προσωπικό της πίστας, μονάχα που δευτερόλεπτα μετά ο Pol Espargaró με τον Marc Marquez ακολούθησαν την ίδια πορεία με την δορυφορική Honda του Hayden. Η μοτοσυκλέτα του Espargaró κατευθυνόταν ολοταχώς για την Marc VDS του Hayden κι έτσι το προσωπικό της πίστας την παράτησε τρέχοντας, με τον Hayden να έχει καλύτερη αίσθηση της ταχύτητας και να μην βιάζεται το ίδιο να φύγει από την μέση… σαν να το σκέφτηκε μάλιστα για μία στιγμή, μήπως και μπορεί να γλιτώσει την… δανεική μοτοσυκλέτα!

Ο Nicky Hayden που αντικαθιστά τον φίλο του, Jack Miller που βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν σκοπεύει να κάνει επάνοδο στα MotoGP, και ο μόνος σκοπός του ήταν να κάνει έναν όμορφο αγώνα σε μία πίστα που γνωρίζει καλά, ωστόσο ξεκίνησε με πτώση.

Εξαιρετικά άτυχος ήταν ο Danilo Petrucci, που η πίστα γέμισε με ανταλλακτικά της Pramac Ducati όταν βγαίνοντας από τα pit συνάντησε την Tech 3 του Espargaró που σερνόμενη τον έβγαλε εκτός σε μία πτώση που φάνηκε αρκετά επώδυνη, αλλά και οι δύο έφυγαν περπατώντας… Σε μία ειρωνική στιγμή, ο Marquez θα έκανε κάτι αντίστοιχο στον Espargaró αργότερα, όπως περιγράψαμε παραπάνω…

Τελικά ο Marquez πήρε ένα ρίσκο να βγει με την σκληρή γόμα για την κατάταξη και οδηγώντας πολύ εντυπωσιακά, στο όριο την πρόσφυσης, έκανε έναν χρόνο που κανείς άλλος δεν μπορούσε να κυνηγήσει εξασφαλίζοντας την πρώτη θέση στην εκκίνηση, αφήνοντας την μάχη για τις υπόλοιπες.

Ο Crutchlow είχε εξαιρετικό χρόνο και έδειχνε ότι μπορούσε να εξασφαλίσει μία πολύ καλή θέση στην εκκίνηση, όμως είχε μία πτώση που τον άφησε στην πέμπτη θέση, για την οποία τσατίστηκε πάρα πολύ, σε σημείο που αργότερα δεν ήθελε να απαντήσει σε ερωτήσεις.. Και με το δίκιο του…

Η δεύτερη θέση πήγε στον VIÑALES τελικά, που ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένος καθώς έκανε την σύγκριση με πέρσι και βλέποντας την τρομακτική διαφορά σε επιδόσεις για τον ίδιο και την ομάδα της Suzuki, δεν τον ενοχλούσε καθόλου που δεν γινόταν να πιάσει τον Marquez.

Ο Lorenzo πήρε την τρίτη θέση με τον Dovizioso στην τέταρτη, την στιγμή που στη συνέντευξη τύπου ομόφωνα οι κορυφαίοι αναβάτες αναγνώρισαν στον Dovizioso την μεγαλύτερη πιθανότητα να αυξήσει φέτος το νούμερο όσων ανέβηκαν στην πρώτη θέση του βάθρου. Η πτώση του Pedrosa λίγο πριν την λήξη, που τον έστειλε στην τρίτη θέση, ήταν καθοριστική για τον Rossi που ακριβώς στο τέλος κατάφερε και κράτησε την τελευταία θέση της δεύτερης σειράς:

Marc MARQUEZ

Maverick VIÑALES

Jorge LORENZO

Andrea DOVIZIOSO

Cal CRUTCHLOW

Valentino ROSSI              

Dani PEDROSA

Aleix ESPARGARO

Danilo PETRUCCI

Scott REDDING

Pol ESPARGARO

Stefan BRADL

Αύριο ο καιρός αναμένεται συννεφιασμένος με μικρή πτώση της θερμοκρασίας και όπως τόνισε ο ίδιος ο Marquez, θα πρέπει να αλλάξουν στρατηγική για τα ελαστικά, καθώς η σκληρή γόμα για το εμπρός, δεν θα είναι η ιδανική λύση…

Ο Rossi αναγνώρισε τις προηγούμενες μέρες την συγκριτική ανωτερότητα των Honda στην συγκεκριμένη πίστα, καθώς καταπονούν λιγότερο τα ελαστικά –όπως είπε- και μετά την σημερινή ημέρα το επανέλαβε. Θα πρέπει να φροντίσουν ώστε οι Yamaha να περιορίσουν την δύναμή τους, τόσο όσο χρειάζεται για να προστατέψουν τα ελαστικά στην έξοδο των στροφών και ταυτόχρονα να διατηρήσουν προβάδισμα για τον αγώνα. Αύριο ο σταθερός ρυθμός σε όλη την διάρκεια και όχι οι ταχύτεροι γύροι, θα είναι το μεγάλο ζητούμενο και οι αστάθμητοι παράγοντες που θέτει ο συνδυασμός αυτής της πίστας με τα ελαστικά, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για έναν συναρπαστικό αγώνα!

Tags: