MotoGP Aragon: Μόνο ο Miller στο 1:46 στην FP3! Πτώση για Marquez

Κάθε φορά που πέφτει ο Marquez πρέπει να ανησυχεί για χέρι και μάτια
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/9/2022

Ο Miller ήταν ο ταχύτερος αναβάτης στην FP3 και ελάχιστα χιλιοστά στον δεύτερο χρόνο ο Bagnaia όπου για άλλη μία φορά είχαμε μία απόλυτη πεντάδα Ducati πριν ακολουθήσουν και οι KTM αφήνοντας έτσι την Yamaha σε μία απογοητευτική 8η θέση που οφείλει στον Fabio Quartararo.

Αντίστοιχα και η Honda έχει ταχύτερο τον Nakagami καθώς ο Marquez σημείωσε πτώση και παραλίγο να τις έκανε δύο, κρατώντας τον 12ο χρόνο, πίσω από τον Aleix Espargaro που επίσης βρίσκεται στην σειρά για τον φετινό τίτλο αλλά χθες είναι μία άσχημη ημέρα, επίσης με πτώσεις.

Πολύ καλή η επίδοση των υποστηριζόμενων ομάδων της Ducati καθώς τρίτος ήταν ο Bezzecchi και τέταρτος ο Bastianini, αντίστοιχα δηλαδή η Mooney VR46 και η Gresini πριν ακολουθήσει η επίσημη δορυφορική του Martin.

Θα είναι μία ενδιαφέρουσα πορεία μέσα από την FP4 έως την Q2 για την σημερινή κατάταξη.

Ετικέτες

Fabio Quartararo: Είμαστε ‘σούπερ μακριά’ από τον ανταγωνισμό

Απογοητευμένος από το MotoGP Sepang Test ο κορυφαίος αναβάτης της Yamaha και η αιτία δεν είναι μόνο το σπασμένο του δάκτυλο.
Fabio Quartararo
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/2/2026

Στην τελευταία χρονιά του MotoGP με κινητήρες του λίτρου πριν τη μετάβαση σε 850 cc από το 2027, η Yamaha πήρε τη δύσκολη απόφαση να αντικαταστήσει τον τετρακύλινδρο εν σειρά που χρησιμοποιούσαν οι Μ1 από την πρώτη στιγμή που το πρωτάθλημα πέρασε στην τετράχρονη εποχή το 2002.

Ο νέος V4 κινητήρας προφανώς αντικατοπτρίζει τη διάταξη που θα χρησιμοποιείται από το 2027 και η επιλογή των Ιαπώνων να τον ρίξουν από φέτος στο πρωτάθλημα αποσκοπεί στο να καλύψουν το χαμένο έδαφος απέναντι σε αντιπάλους που ζουν με τετρακύλινδρους V εδώ και χρόνια. Η κίνηση εμπεριέχει αρκετό ρίσκο, ειδικά για το πρωτάθλημα του 2026 και ο Fabio Quartararo έχει κάτι να πει επ’ αυτού.

Ο Γάλλος πρωταθλητής του 2021 ξεκίνησε καλούτσικα την τριήμερη δοκιμή της Sepang, μπαίνοντας στη δεκάδα των ταχύτερων χρόνων την πρώτη μέρα, έχοντας όμως αποκομίσει στην πορεία ένα σπασμένο δάκτυλο στο δεξί του χέρι που τον έβγαλε εκτός μάχης για τις υπόλοιπες δύο μέρες. Θεωρητικά αυτό ήταν σοβαρό πλήγμα, επισκιάστηκε ωστόσο από ένα τεχνικό πρόβλημα που ανάγκασε τη Yamaha να αποσύρει όλες τις Μ1 από τη δεύτερη μέρα του Τεστ και να τις επαναφέρει την τρίτη με μειωμένη απόδοση.

Σε ένα πρωτάθλημα που ο ανταγωνισμός συνεχίζει με μοτοσυκλέτες που αφενός ξέρει πολύ καλά, αφετέρου ήταν ήδη μπροστά από τη Yamaha σε επιδόσεις, η απώλεια του (βάσει κανονισμών) περιορισμένου χρόνου δοκιμών κάνει μια άσχημη κατάσταση ακόμη χειρότερη.

“Ξέρουμε που βρισκόμαστε, ξέρουμε πως είμαστε σούπερ μακριά, αλλά πρέπει να το δεχτούμε και να δουλέψουμε σκληρά, είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε,” είπε ο Fabio Quartararo.

“Είδαμε πόσο γρήγορα γυρνούν από την πρώτη κιόλας μέρα. Σε μια μέρα μόνο είδαμε απίστευτα γρήγορα γυρολόγια.

“Φυσικά δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος γιατί βλέπουμε πόσο υποφέρουμε, βλέπουμε πως οι χρόνοι μας δεν είναι τόσο καλοί. Όμως το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να βάλω τα δυνατά μου, να προσπαθήσω να οδηγήσω όσο καλύτερα μπορώ.

“Έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε, ειδικά στη στροφή, στην πρόσφυση, στα ηλεκτρονικά, στη δύναμη. Είναι τόσα πολλά αυτά που πρέπει να ρυθμίσουμε.

Προσαρμόστηκα κατευθείαν στο στυλ του V4, κατάλαβα αμέσως πού έπρεπε να αλλάξω, πού έπρεπε να προσαρμοστώ. Αλλά νομίζω πως ο δικός μας V4 δεν είναι ακριβώς σαν των άλλωνΔεν είχα αρκετό χρόνο για να καταλάβω πού βρίσκεται ο V4 της Yamaha συγκριτικά με τους αντιπάλους μας γιατί δεν έκανα αρκετούς γύρους."

Πλέον οι τετράδα αναβατών της Yamaha έχει άλλη μια επίσημη δοκιμή δύο ημερών στην Ταϊλάνδη μια εβδομάδα πριν τον πρώτο αγώνα (27/1-2/3) για να προετοιμάσει όσο καλύτερα μπορεί τις νέες Μ1 ενόψει του φετινού πρωταθλήματος.

Το οποίο δεν αποκλείεται να είναι και το τελευταίο με τη Yamaha για τον Quartararo, που ήδη μιλά με τη Honda για να βρεθεί πάνω σε έναν άλλο V4 κινητήρα από το 2027.