MotoGP Αργεντινή: Μονοπώλειο Marquez η Λ.Αμερική! 4η σερί νίκη – Χωρίς αντίπαλο στην Termas de Río Hondo

Εκτός βάθρου ο Bagnaia για άλλη μία φορά μέσα στην Αργεντινή
MotoGP Αργεντινή: Μονοπώλειο Marquez η Λ.Αμερική! 4η σερί νίκη – Χωρίς αντίπαλο στην Termas de Río Hondo
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

16/3/2025

Μονοπώλησαν τις δύο πρώτες θέσεις τα αδέρφια Marc και Alex Marquez σε μία εξέλιξη στην αρχή της σεζόν που προσπερνά τις προσδοκίες και των πιο θερμών υποστηρικτών του.

Πήρε την pole position με ρεκόρ πίστας που ουσιαστικά το έσπασε τρεις φορές αυτές τις δύο ημέρες και έγινε ο πρώτος αναβάτης που κατεβαίνει στο 1:36 σε αυτή την πίστα.

Η εκκίνηση δεν ήταν τόσο τέλεια όσο στο Sprint και ο Alex βρέθηκε πολύ κοντά του, τελικά έστριψε πρώτος ο Marc και ο Bagnaia εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση για να χωθεί για λίγο στον Alex Marquez κάτι που κράτησε ελάχιστα. Από εκείνη την στιγμή και για το σύνολο του πρώτου μισού αγώνα είχε τον Zarco κολλημένο πίσω του.

Ο Γάλλος πάλι δεν έκανε την καλύτερη εκκίνηση αλλά αυτή τη φορά δεν έχασε τόσες θέσεις όσο στον Sprint και έτσι κυνήγησε τον Bagnaia από την πρώτη στιγμή δοκιμάζοντας μάλιστα και επιθέσεις εναντίον του, προσπαθώντας να περάσει.

Καταστροφική ήταν η εκκίνηση για τον Bezzecchi που για να μην εμβολίσει τους αναβάτες εμπρός καθώς είχε κρατήσει το γκάζι περισσότερο από αυτό που θα έπρεπε, μπλόκαρε τον εμπρός τροχό και έπεσε πάνω στον Quartararo χωρίς όμως να τον ρίξει. Κατέληξε ο ίδιος εκτός πίστας.

Από την πρώτη στιγμή που ο Alez έμεινε πίσω από τον Marc όλα έδειχναν πως θα έχουμε επανάληψη του Sprint αλλά με μεγαλύτερη διάρκεια.

Τελικά ήταν λίγο καλύτερα τα πράγματα γιατί οι δύο τους αλλάξαν θέσεις και μοίρασαν και στιγμές αγωνίας.

Διαφορετικά θα ήταν πολύ βαρετά τα πράγματα στις πρώτες θέσεις και το θέαμα θα το έδιναν μόνο οι μάχες πιο πίσω.

MotoGP Αργεντινή: Μονοπώλειο Marquez η Λ.Αμερική! 4η σερί νίκη – Χωρίς αντίπαλο στην Termas de Río Hondo
πολλές στιγμές που ο Marc έδειξε ότι πίεζε πραγματικά

Ο Marc έκανε το πρώτο λάθος ανοίγοντας γραμμή στην πρώτη στροφή και ο Alex, ο μόνος που ήταν αρκετά κοντά για να εκμεταλλευτεί το μικρό αυτό λάθος, πέρασε εμπρός.

Μέχρι και επτά γύρους πριν το τέλος ο Marc θα ήταν πίσω του δίνοντας αρκετά στιγμιότυπα όπου έχανε πρόσφυση και πάλευε με το λάθος.

Από την πρώτη στιγμή δεν είχε την καλύτερη αίσθηση από τον πίσω τροχό όπως είπε και έπειτα πίεσε αρκετά για να μείνει κοντά του, όσο άνοιγαν πολύ την διαφορά με τον Mordelli που ακολουθούσε.

Ο αναβάτης της VR46 που ανεβαίνει στο βάθρο μετά από μία τετραετία πέρασε σχετικά εύκολα τον Zarco και τον Bagnaia χωρίς να περιμένει με καθαρές προσπεράσεις έχοντας ταχύτερο ρυθμό.

Παρά την διαφορά στα ελαστικά κατάφερε να κρατήσει το κενό που έχτισε από τον 4o Bagnaia μέχρι το τέλος και την μόνη φορά που πλησίασε λίγο τους δύο Marquez ήταν όταν ο Marc έκανε την πρώτη αποτυχημένη επίθεση να περάσει εμπρός.

Έπειτα προετοιμάστηκε καλύτερα και όταν πέρασε έχτισε διαφορά ενός δευτερολέπτου από τον αδερφό του, ενώ ταυτόχρονα οι δύο τους αύξησαν την διαφορά με τον Morbidelli.

Στην κόψη του ξυραφιού για την σφραγίδα στη βαθμολογία ο Di Giannanantonio κατάφερε να περάσει και αυτός τον Zarco και να μπει πίσω από τον Bagnaia σε μία πολύ καλή ημέρα για την ομάδα της VR46.

Ο Ai Ogura χάρισε θέαμα και πάλεψε με Mir και Acosta, δείχνοντας πως είναι ένας φανταστικός αναβάτης που θα μας απασχολεί ολοένα και περισσότερο.

Ο νεότερος αναβάτης δεν κατάφερε να περάσει και την επόμενη KTM του Binder, είχε όμως τον ρυθμό να το κάνει αν είχε βρεθεί σε αυτή τη θέση νωρίτερα μέσα στον αγώνα με τον Mir να παίρνει την τελευταία θέση της δεκάδας σε μία πολύ καλή ημέρα και για την Honda που δεν έχει συνηθίσει να βλέπει τις μοτοσυκλέτες της εντός πεντάδας τις τελευταίες σεζόν. Ιδιαίτερα όταν ο Marini ήταν και αυτός στην 11η θέση και εμπρός από την Yamaha του Rins.

Ο Bastianini βγήκε εκτός πίστας σε ελαφριά πτώση αλλά κατάφερε να συνεχίσει και μάλιστα να περάσει τον τελευταίο των τελευταίων, τον Chantra.

Η Ducati μπορεί να είναι βέβαιη πως θα κερδίσει φέτος για άλλη μία φορά το πρωτάθλημα των κατασκευαστών και απλά δεν θέλει κανείς να προεξοφλήσει από τόσο νωρίς πως ο Marc Marquez θα είναι ο φετινός πρωταθλητής, ωστόσο είναι στο στόμα όλων μέσα στα paddock πως έχει επιστρέψει και πως θα δώσει στιγμές που έχουν λείψει, όταν ένας αναβάτης είχε τεράστια διαφορά από τους υπόλοιπους μονοπωλώντας τις πρώτες θέσεις. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό πως η σεζόν έχει ξεκινήσει με απόλυτη επικράτηση, 4 στις 4 νίκες και 2 στις 2 pole position, δεν γινόταν καλύτερα από αυτό.

Θέση

Βαθμοί

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος

1

25

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

41:11.100

2

20

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

+1.362

3

16

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+4.695

4

13

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+5.536

5

11

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+7.138

6

10

5J. Zarco

CASTROL Honda LCR

+7.487

7

9

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+14.294

8

8

79A. Ogura

Trackhouse MotoGP Team

+14.447

9

7

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

+15.646

10

6

36J. Mir

Honda HRC Castrol

+15.787

11

5

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+16.025

12

4

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+21.663

13

3

12M. Viñales

Red Bull KTM Tech3

+22.319

14

2

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+23.486

15

1

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+25.148

16

 

25R. Fernandez

Trackhouse MotoGP Team

+26.914

17

 

54F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

+27.661

18

 

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+40.179

19

 

35S. Chantra

IDEMITSU Honda LCR

+41.693

Not finished 1st lap

   

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

 

 

 

MotoGP: Ξεκίνημα και το 2027 από την Ταϊλάνδη με τη νέα εποχή κανονισμών

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Ταϊλάνδη φιλοξενεί την πρεμιέρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος
Buriram
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

31/7/2026

Το Grand Prix Ταϊλάνδης θα ανοίξει και επίσημα τη σεζόν του 2027, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της νέας εποχής των MotoGP με τους νέους τεχνικούς κανονισμούς που θα ισχύσουν έως το 2031.

Η Dorna επιβεβαίωσε ότι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP του 2027 θα ξεκινήσει στο Buriram της Ταϊλάνδης, με το Grand Prix να διεξάγεται το τριήμερο 5 με 7 Μαρτίου στο Chang International Circuit.

Η Ταϊλάνδη θα φιλοξενήσει την πρεμιέρα του πρωταθλήματος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, επιβεβαιώνοντας τη σημασία που έχει αποκτήσει για τα MotoGP, αλλά και τη δυναμική, της συνεχώς αυξανόμενης βάσης φιλάθλων στη χώρα.

Το Grand Prix του 2027 θα έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία, καθώς θα αποτελέσει τον πρώτο αγώνα που θα διεξαχθεί με τους νέους τεχνικούς κανονισμούς της περιόδου 2027-2031. Οι φίλοι των MotoGP θα δουν για πρώτη φορά σε αγωνιστικές συνθήκες τη νέα γενιά μοτοσυκλετών της κορυφαίας κατηγορίας.

Το Buriram έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πιο επιτυχημένους προορισμούς του ημερολογίου των MotoGP, χάρη στην εντυπωσιακή ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι Ταϊλανδοί φίλαθλοι. Στην πρεμιέρα του 2026, ο Marco Bezzecchi χάρισε στην Aprilia τη νίκη μπροστά σε αριθμό-ρεκόρ 228.228 θεατών, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη απήχηση του θεσμού στην περιοχή.

Ο διευθύνων σύμβουλος της MotoGP, Carmelo Ezpeleta, δήλωσε: "Το γεγονός ότι η Ταϊλάνδη φιλοξενεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την πρεμιέρα του πρωταθλήματος αποδεικνύει την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει, αλλά και το πάθος των φιλάθλων. Το Buriram προσφέρει σταθερά έναν από τους καλύτερους αγώνες του ημερολογίου και αποτελεί το ιδανικό μέρος για να ξεκινήσει η νέα εποχή των MotoGP. Ο πρώτος αγώνας με τους κανονισμούς του 2027 σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου, συναρπαστικού κεφαλαίου για το άθλημά μας."

Με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις της διεθνούς πίστας Chang, τη θερμή υποστήριξη του τοπικού κοινού και το ενδιαφέρον που συγκεντρώνουν οι νέοι κανονισμοί, το Buriram αναμένεται να αποτελέσει το ιδανικό σκηνικό για την αυλαία της σεζόν του 2027.