MotoGP Assen: Άλλη μία pole position με ρεκόρ για Ducati και Bagnaia

Το θέμα είναι να υπάρχει επίδοση και στον αγώνα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

25/6/2022

Με τα πόδια στην πλάτη από την βιασύνη, ξεδιπλώθηκε εν τάχει η διαδικασία της κατάταξης σήμερα στην Ολλανδία, καταλήγοντας σε κατάρριψη του ρεκόρ γύρου για δύο φορές με την Ducati να έχει τον πρώτο λόγο.

Ο καιρός απειλούσε σήμερα από νωρίς να φέρει την βροχή κι έτσι η βιασύνη να μπουν όλοι στην αρχή κάθε περιόδου δοκιμών είναι καθαρά θέμα στρατηγικής. Όσο η πίστα ήταν στεγνή οι οδηγοί που είχαν ολοκληρώσει γρήγορους γύρους μπορούσαν να κάνουν χρόνους που οι επόμενοι που θα οδηγούσαν στο βρεγμένο θα ήταν αδύνατο να πιάσουν.

Ευτυχώς για τους αναβάτες και για το πολυπληθές κοινό, η ισότητα στις προσπάθειες διατηρήθηκε καθώς δεν έβρεξε δυνατά. Η βιασύνη όμως υπήρχε και στο τέλος έφερε σε συνεχόμενη pole position από τον Bagnaia αλλά και σε κατάρριψη του ρεκόρ γύρου.

Συμπεριλαμβανομένης της FP4 και μετά, η ημέρα μας έδωσε μία κόντρα Quartararo και Bagnaia με τελική επικράτηση για την Ducati, κι εδώ αρχίζει να διακρίνεται ένα μοτίβο τώρα καθώς η Ducati επικρατεί στις δοκιμές κατάταξης και δεν τα καταφέρνει στον αγώνα, χωρίς φυσικά να προεξοφλεί κανείς το αυριανό αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση υπήρχαν πολλές ομοιότητες με προηγούμενους αγώνες καθώς αναβάτες με Ducati ξεχώριζαν. Η Q1 ξεκίνησε μάλιστα άσχημα για τον Bastianini καθώς η μοτοσυκλέτα του έσβησε αμέσως μόλις βγήκε στην πίστα για να ξεκινήσει την προσπάθειά του και αναγκάστηκε να την παρατήσει στον τοίχο στην αρχή της εκκίνησης και να επιστρέψει στην pit lane τρέχοντας για να πάρει την δεύτερη μοτοσυκλέτα. Τελικά οι δύο KTM πήραν τα εισιτήρια για την Q2, ο Binder και ο Oliveira με τον δεύτερο να ετοιμάζεται για την δορυφορική ομάδα της Aprilia από την επόμενη σεζόν, όπως όλα δείχνουν.

Στην Q2 ο Martin έκανε πρώτος την επίθεση για το ρεκόρ, στην συνέχεια σημείωσε και πτώση και τελικά μένει στην πρώτη γραμμή της εκκίνησης, στην τρίτη θέση.

Η Ducati κατάφερε για άλλη μία φορά να γεμίσει τις πρώτες σειρές της εκκίνησης και για άλλη μία φορά είναι μόνο ο Quartararo και ο Aleix Espargaro που μπαίνουν σφήνα. Το μοτίβο που λέγαμε. Καλύτερη Suzuki ήταν του Rins στην 9η θέση πίσω από τον Oliveira που μετά την Q2 ήταν το καλύτερο που μπορούσε να κάνει με τον Binder επίσης στην 10η θέση.

Ο Mir έπεσε στην προσπάθειά του να ξεφύγει από τα δεσμά της Q1, συνέχισε επιθετικά αλλά δεν κατάφερε να διώξει κάποια KTM από εμπρός, φανερά απογοητευμένος για αυτό.

Κι έτσι στην τελική κατάταξη έχουμε για άλλη μία φορά Ducati vs Quartararo και Aleix Espargaro. Ο Pol Espargaro αποσύρθηκε από τον αγώνα αρκετά νωρίς σήμερα για τον ίδιο λόγο που εγκατέλειψε στον προηγούμενο, από πόνους στο χέρι.

Ο Vinales που ήταν σήμερα για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, ιδιαίτερα διαχυτικός, χαρούμενος και έδειχνε έτοιμος για επίθεση, τελικά κράτησε την 11η θέση με τον Nakagami στην 12η.

 

 

 Αποτελέσματα Q2:

Pos

Rider

Bike

Time

1

Francesco Bagnaia

Ducati

1:31.504

2

Fabio Quartararo

Yamaha

1:31.620

3

Jorge Martin

Ducati

1:31.708

4

Marco Bezzecchi

Ducati

1:31.796

5

Aleix Espargaro

Aprilia

1:31.868

6

Jack Miller

Ducati

1:32.124

7

Johann Zarco

Ducati

1:32.175

8

Miguel Oliveira

KTM

1:32.272

9

Alex Rins

Suzuki

1:32.307

10

Brad Binder

KTM

1:32.367

11

Maverick Viñales

Aprilia

1:32.424

12

Takaaki Nakagami

Honda

1:32.967

 Αποτελέσματα Q1:

Q2

Brad Binder

KTM

1:32.485

Q2

Miguel Oliveira

KTM

1:32.550

13

Luca Marini

Ducati

1:32.787

14

Joan Mir

Suzuki

1:32.898

15

Fabio Di Giannantonio

Ducati

1:32.912

16

Enea Bastianini

Ducati

1:33.005

17

Andrea Dovizioso

Yamaha

1:33.009

18

Stefan Bradl

Honda

1:33.029

19

Remy Gardner

KTM

1:33.093

20

Franco Morbidelli

Yamaha

1:33.096

21

Alex Marquez

Honda

1:33.113

22

Lorenzo Savadori

Aprilia

1:33.467

23

Raul Fernandez

KTM

1:33.652

24

Darryn Binder

Yamaha

1:33.998

 

Ετικέτες

MotoGP Μαλαισία SPRINT: Νίκη Acosta υπό το άγχος της βροχής

Δράμα Miller και ρίσκο αλλαγής για λίγους
MotoGP Μαλαισία SPRINT: Νίκη Acosta υπό το άγχος της βροχής
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

31/10/2026

Από την πρώτη στιγμή η εκκίνηση είχε ένταση με τον Ai Ogura να κάνει μία επιθετική κίνηση προς τον Acosta όσο και οι δύο ήταν πίσω από τον Marc Marquez. Ο στόχος του ήταν να μπει από την εσωτερική της Ducati κάτι που το κατάφερε με εξίσου επιθετική κίνηση ακουμπώντας με τον Marc. Αυτή η αψιμαχία επέτρεψε στον Acosta να περάσει εμπρός από τον Marc, όσο ο Alex Marquez από την πρώτη στιγμή έμεινε ανενόχλητος φτάνοντας την διαφορά του μισού δευτερολέπτου.

Ο Bezzecchi ακολουθούσε από απόσταση ενώ ο Marc Marquez είχε βάλει στόχο να μην πάρει κανένα ρίσκο αν ο Bezzecchi δεν έκανε κίνηση να περάσει εμπρός. Όσο ήταν σε θέση να μεγαλώσει την απόσταση στην βαθμολογία του πρωταθλήματος και με τον Martin να έχει αποσυρθεί, δεν υπήρχε κανένας λόγος για ρίσκο.

Όπως είπε και ο ίδιος αργότερα, δεν ήθελε να οδηγήσει την συγκεκριμένη κούρσα, γιατί όποιος είναι πρώτος και ανοίγει την γραμμή υπό βροχή, είναι εκείνος που πέφτει κιόλας. Παρότι δεν είναι αυτός ο λόγος που έπεσε ο Alex. Ο Marc τόνισε πως επέτρεψε στον εαυτό του ένα μικρό ρίσκο, για τρεις βαθμούς και τέλος, δεν θα έκανε προσπάθεια για περισσότερο. Στην πράξη δεν ήταν μόνο οι βαθμοί, αλλά χρωστούσε και μία απάντηση στον Ai Ogura και αυτό ακριβώς φρόντισε να κάνει.

Μέχρι εκείνη την στιγμή όμως, ο Alex Marquez ήταν πρώτος με διαφορά χωρίς άμεση απειλή και είχε πίσω του τον Ai Ogura και τον Acosta να παλεύουν για την δεύτερη θέση. Καθαρή η τέταρτη που ήταν ο Marc Marquez χωρίς και αυτός να έχει άμεση απειλή από έναν Bezzecchi που σταδιακά όμως μείωνε την διαφορά για μόλις μερικά δέκατα τον γύρο.

Το θέμα ήταν πως με την πρώτη ψιχάλα βγήκαν οι σημαίες για αλλαγή μοτοσυκλέτας χωρίς όμως καμία ομάδα να είναι έτοιμη. Κυριολεκτικά, ούτε μία. Στην Aprilia έβγαζαν τροχούς από την δεύτερη δεν ήταν ούτε στις κουβέρτες ενώ η Yamaha ήταν λίγο πιο μπροστά σε προετοιμασία.

Ο Miller είναι ο άρχοντας της βροχής, εκείνος που παίρνει το μεγαλύτερο ρίσκο και εκείνος που πηγαίνει καλύτερα με τα βρόχινα ελαστικά. Όταν είδε τον μαύρο ουρανό θα πρέπει να ήταν ο μόνος που το πρόσωπό του φωτίστηκε. Το έχω δει πριν 12 χρόνια στο Assen αυτό να γίνεται μπροστά μου, φωτίζεται ολόκληρος όταν ο ουρανός γίνεται μαύρος.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως είχε λάθος. Πάνω στην ένταση της στιγμής ξέσπασε στους μηχανικούς του, όταν βγήκε πρώτος από όλους για αλλαγή ελαστικού και είδε την μοτοσυκλέτα στις κουβέρτες. Τα βρόχινα ελαστικά κολλάνε στο χέρι σου σαν τσίχλα όταν είναι σε θερμοκρασία λειτουργίας, αν ανεβάσουν ακόμη περισσότερη τότε δεν είναι πια ένα ελαστικό αλλά ένας ζελές που δεν κρατά την μοτοσυκλέτα παρά μόνο όρθια. Έξω στην πίστα οι αναβάτες γυρνούσαν με γόνατο κάτω, που σημαίνει πως όταν είχε βγει ο Miller με τα βρόχινα, τότε απλά δεν θα μπορούσε παρά να είναι τελευταίος. Πιστεύω πως αργότερα θα κατάλαβε το λάθος και θα ζήτησε συγνώμη από τους μηχανικούς του.

Δύο γύρους αργότερα ήταν έτοιμες όλες οι μοτοσυκλέτες στα box των ομάδων και λίγοι ακόμη αναβάτες έκαναν την κίνηση να βγουν. Ο Mir, ο Lecuona, ο Vinales αποφάσισαν να βγουν περισσότερο εξαιτίας του ουρανού και λιγότερο εξαιτίας της πίστας που εξακολουθούσε να είναι ολόστεγνη. Για αυτό και γυρνούσαν 9 δευτερόλεπτα πιο αργά μετά από αυτό, δείχνοντας και με ακόμη έναν τρόπο πόσο λάθος ήταν ο Miller.

Μπροστά όμως ξεκινά το δράμα, ο Alex Marquez σημειώνει πτώση από lowside και ενώ οδηγούσε τον αγώνα. Ο Ai Ogura αναλαμβάνει να είναι πρώτος και ενώ ο ρυθμός όλων έχει μειωθεί, μέχρι την στιγμή που ο Acosta παίρνει το ρίσκο να περάσει μπροστά.

Ο Marc Marquez δεν θα άφηνε την ευκαιρία να απαντήσει, όπως είπαμε και πιο πάνω, και με μία σύντομη μάχη με τον Ai Ogura αλλάζοντας δύο φορές θέση, τελικά περνά εμπρός. Τώρα ο Ai Ogura στερεί πολύτιμους βαθμούς από τον Bezzecchi που πρέπει είτε να τερματίζει μπροστά από τον Marc Marquez, είτε ακριβώς πίσω του. Έκανε την κίνηση στα φρένα, βρέθηκε δίπλα στον Ai Ogura και μόλις τον πέρασε δεν είχε καμία απάντηση, μιας και ο Ιάπωνας ήξερε πολύ καλά πως θα ήταν λάθος να παίξει με την βαθμολογία του πρωταθλήματος της Aprilia.

Στο τέλος ήταν ζήτημα ολίγων στροφών, αν είχαν άλλον έναν γύρο να κάνουν, τότε το δράμα θα επικρατούσε μιας και η πίστα δεν θα ήταν πλέον στεγνή, ούτε θα γινόταν να αλλάξουν και μοτοσυκλέτες. Ο καιρός κρατήθηκε τόσο-όσο και ο Acosta πήρε την νίκη.

Τώρα τον πρώτο λόγο έχουν οι καιρικές προγνώσεις για αύριο και από εκεί και πέρα η επόμενη εκκίνηση τώρα που θα αναμένουν οι αναβάτες εμπρός την κίνηση του Ai Ogura.

 

 

ΘΕΣΗ

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΜΟΤΟ

ΧΡΟΝΟΣ

ΒΑΘΜΟΙ

1

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

20:04.098

12

2

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

+0.578

9

3

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

+1.310

7

4

79A. Ogura

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

+1.793

6

5

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+5.053

5

6

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+8.330

4

7

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+8.484

3

8

11D. Moreira

Pro Honda LCR

+9.001

2

9

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+9.101

1

10

5J. Zarco

Castrol Honda LCR

+9.545

 

11

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+10.076

 

12

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+12.250

 

13

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+12.715

 

14

47A. Fernandez

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+14.878

 

15

12M. Viñales

Red Bull KTM Tech3

+102.843

 

16

36J. Mir

Honda HRC Castrol

+103.826

 

17

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+105.065

 

18

27I. Lecuona

BK8 Gresini Racing MotoGP

+116.425

 

Εγκατάλειψη / Πτώση

 

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

2 Laps

 
 

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

2 Laps