MotoGP Assen: Άλλη μία pole position με ρεκόρ για Ducati και Bagnaia

Το θέμα είναι να υπάρχει επίδοση και στον αγώνα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

25/6/2022

Με τα πόδια στην πλάτη από την βιασύνη, ξεδιπλώθηκε εν τάχει η διαδικασία της κατάταξης σήμερα στην Ολλανδία, καταλήγοντας σε κατάρριψη του ρεκόρ γύρου για δύο φορές με την Ducati να έχει τον πρώτο λόγο.

Ο καιρός απειλούσε σήμερα από νωρίς να φέρει την βροχή κι έτσι η βιασύνη να μπουν όλοι στην αρχή κάθε περιόδου δοκιμών είναι καθαρά θέμα στρατηγικής. Όσο η πίστα ήταν στεγνή οι οδηγοί που είχαν ολοκληρώσει γρήγορους γύρους μπορούσαν να κάνουν χρόνους που οι επόμενοι που θα οδηγούσαν στο βρεγμένο θα ήταν αδύνατο να πιάσουν.

Ευτυχώς για τους αναβάτες και για το πολυπληθές κοινό, η ισότητα στις προσπάθειες διατηρήθηκε καθώς δεν έβρεξε δυνατά. Η βιασύνη όμως υπήρχε και στο τέλος έφερε σε συνεχόμενη pole position από τον Bagnaia αλλά και σε κατάρριψη του ρεκόρ γύρου.

Συμπεριλαμβανομένης της FP4 και μετά, η ημέρα μας έδωσε μία κόντρα Quartararo και Bagnaia με τελική επικράτηση για την Ducati, κι εδώ αρχίζει να διακρίνεται ένα μοτίβο τώρα καθώς η Ducati επικρατεί στις δοκιμές κατάταξης και δεν τα καταφέρνει στον αγώνα, χωρίς φυσικά να προεξοφλεί κανείς το αυριανό αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση υπήρχαν πολλές ομοιότητες με προηγούμενους αγώνες καθώς αναβάτες με Ducati ξεχώριζαν. Η Q1 ξεκίνησε μάλιστα άσχημα για τον Bastianini καθώς η μοτοσυκλέτα του έσβησε αμέσως μόλις βγήκε στην πίστα για να ξεκινήσει την προσπάθειά του και αναγκάστηκε να την παρατήσει στον τοίχο στην αρχή της εκκίνησης και να επιστρέψει στην pit lane τρέχοντας για να πάρει την δεύτερη μοτοσυκλέτα. Τελικά οι δύο KTM πήραν τα εισιτήρια για την Q2, ο Binder και ο Oliveira με τον δεύτερο να ετοιμάζεται για την δορυφορική ομάδα της Aprilia από την επόμενη σεζόν, όπως όλα δείχνουν.

Στην Q2 ο Martin έκανε πρώτος την επίθεση για το ρεκόρ, στην συνέχεια σημείωσε και πτώση και τελικά μένει στην πρώτη γραμμή της εκκίνησης, στην τρίτη θέση.

Η Ducati κατάφερε για άλλη μία φορά να γεμίσει τις πρώτες σειρές της εκκίνησης και για άλλη μία φορά είναι μόνο ο Quartararo και ο Aleix Espargaro που μπαίνουν σφήνα. Το μοτίβο που λέγαμε. Καλύτερη Suzuki ήταν του Rins στην 9η θέση πίσω από τον Oliveira που μετά την Q2 ήταν το καλύτερο που μπορούσε να κάνει με τον Binder επίσης στην 10η θέση.

Ο Mir έπεσε στην προσπάθειά του να ξεφύγει από τα δεσμά της Q1, συνέχισε επιθετικά αλλά δεν κατάφερε να διώξει κάποια KTM από εμπρός, φανερά απογοητευμένος για αυτό.

Κι έτσι στην τελική κατάταξη έχουμε για άλλη μία φορά Ducati vs Quartararo και Aleix Espargaro. Ο Pol Espargaro αποσύρθηκε από τον αγώνα αρκετά νωρίς σήμερα για τον ίδιο λόγο που εγκατέλειψε στον προηγούμενο, από πόνους στο χέρι.

Ο Vinales που ήταν σήμερα για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, ιδιαίτερα διαχυτικός, χαρούμενος και έδειχνε έτοιμος για επίθεση, τελικά κράτησε την 11η θέση με τον Nakagami στην 12η.

 

 

 Αποτελέσματα Q2:

Pos

Rider

Bike

Time

1

Francesco Bagnaia

Ducati

1:31.504

2

Fabio Quartararo

Yamaha

1:31.620

3

Jorge Martin

Ducati

1:31.708

4

Marco Bezzecchi

Ducati

1:31.796

5

Aleix Espargaro

Aprilia

1:31.868

6

Jack Miller

Ducati

1:32.124

7

Johann Zarco

Ducati

1:32.175

8

Miguel Oliveira

KTM

1:32.272

9

Alex Rins

Suzuki

1:32.307

10

Brad Binder

KTM

1:32.367

11

Maverick Viñales

Aprilia

1:32.424

12

Takaaki Nakagami

Honda

1:32.967

 Αποτελέσματα Q1:

Q2

Brad Binder

KTM

1:32.485

Q2

Miguel Oliveira

KTM

1:32.550

13

Luca Marini

Ducati

1:32.787

14

Joan Mir

Suzuki

1:32.898

15

Fabio Di Giannantonio

Ducati

1:32.912

16

Enea Bastianini

Ducati

1:33.005

17

Andrea Dovizioso

Yamaha

1:33.009

18

Stefan Bradl

Honda

1:33.029

19

Remy Gardner

KTM

1:33.093

20

Franco Morbidelli

Yamaha

1:33.096

21

Alex Marquez

Honda

1:33.113

22

Lorenzo Savadori

Aprilia

1:33.467

23

Raul Fernandez

KTM

1:33.652

24

Darryn Binder

Yamaha

1:33.998

 

Ετικέτες

Jorge Martín: Τα παίζει όλα για όλα και ταξιδεύει στη Μαλαισία - Παρά το κάταγμα στο χέρι

Μέρα με τη μέρα θα αξιολογείται η κατάστασή του - 1ος στόχος να ξεκινήσει στις FP1
Jorge Martín
Από τον

Παύλο Καρατζά

27/10/2026

Παρά το κάταγμα στο χέρι που υπέστη κατά την πτώση του στο αγώνα Sprint του αυστραλιανού GP, ο Ισπανός θα ταξιδέψει μέχρι τη Μαλαισία για τον επόμενο αγώνα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Aprilia Racing.

Οι τελευταία γύροι του MotoGP είναι σχεδόν συνεχόμενοι, αφού μεταξύ 23 Οκτώβρη και 29 Νοέμβρη λαμβάνουν χώρα 5 σύντομοι αγώνες Sprint και 5 κανονικοί αγώνες που θα διαμορφώσουν την τελική βαθμολογία και θα αναδείξουν τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή για το 2026. Αυτό το Σαββατοκύριακο μάλιστα διεξάγεται ο 19ος γύρος στην Μαλαισία και ο Jorge Martín, ο οποίος διεκδικεί τον τίτλο, δείχνει αποφασισμένος να κάνει ό,τι μπορεί να έχει πιθανότητες να τον κερδίσει, ειδικά μετά την ακύρωση του κυρίως αγώνα στην Αυστραλία λόγω κακοκαιρίας, η οποία μείωσε σημαντικά τις απώλειες που θα είχε σε βαθμούς.

Τους δύο κύριους διεκδικητές Marc Marquez και Jorge Martín χωρίζουν μόλις 10 βαθμοί, όμως ο Jorge Martín φέρει πλέον και έναν σημαντικό τραυματισμό, αφού έπεσε στον αγώνα Sprint, και υπέστη κάταγμα στην κεφαλή της κερκίδας του δεξιού του χεριού. Το κάταγμα δεν είναι πλήρες και οι ιατρικές εξετάσεις του Ισπανού δείχνουν ότι δεν απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Όμως έφερε στην επιφάνεια και έναν παλιότερο τραυματισμό στην ίδια περιοχή που δυσχεραίνει περαιτέρω το έργο του Martín. Βέβαια, ο τραυματισμός αυτός δεν δείχνει να πτοεί τον Μαδριλένο, ο οποίος θα ταξιδέψει κανονικά στη Μαλαισία. Εκεί θα εκτιμηθεί περαιτέρω η κατάστασή του.

Ο Ισπανός αναβάτης αναμένει την άφιξη του έμπιστου φυσιοθεραπευτή του, Aitor Tomas, στη Μαλαισία, ο οποίος έχει αναλάβει την αποκατάστασή του, ενώ και ο Dr Angel Charte, ιατρικός διευθυντής του MotoGP, θα κάνει επίσης ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει ότι ο Martín θα είναι έτοιμος να συμμετέχει στη FP1 την Παρασκευή το πρωί.

“Λαμβάνω τη θεραπεία που χρειάζομαι για να αναρρώσω από τον τραυματισμό και να φτάσω στη Sepang στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Είναι αδύνατο να κάνουμε προβλέψεις. Πρέπει να αξιολογούμε την κατάσταση μέρα με τη μέρα”, δήλωσε ο Martin που δείχνει έτοιμος για όλα, αφού τόσο αυτός όσο και η ομάδα του γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν δεν προσπαθήσει έστω να αγωνιστεί στη Μαλαισία, ο M.Marquez θα βάλει για τα καλά πλώρη για τον 10ο τίτλο στην καριέρα του και τον 8ο στη μεγάλη κατηγορία.