MotoGP Assen: Άλλη μία pole position με ρεκόρ για Ducati και Bagnaia

Το θέμα είναι να υπάρχει επίδοση και στον αγώνα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

25/6/2022

Με τα πόδια στην πλάτη από την βιασύνη, ξεδιπλώθηκε εν τάχει η διαδικασία της κατάταξης σήμερα στην Ολλανδία, καταλήγοντας σε κατάρριψη του ρεκόρ γύρου για δύο φορές με την Ducati να έχει τον πρώτο λόγο.

Ο καιρός απειλούσε σήμερα από νωρίς να φέρει την βροχή κι έτσι η βιασύνη να μπουν όλοι στην αρχή κάθε περιόδου δοκιμών είναι καθαρά θέμα στρατηγικής. Όσο η πίστα ήταν στεγνή οι οδηγοί που είχαν ολοκληρώσει γρήγορους γύρους μπορούσαν να κάνουν χρόνους που οι επόμενοι που θα οδηγούσαν στο βρεγμένο θα ήταν αδύνατο να πιάσουν.

Ευτυχώς για τους αναβάτες και για το πολυπληθές κοινό, η ισότητα στις προσπάθειες διατηρήθηκε καθώς δεν έβρεξε δυνατά. Η βιασύνη όμως υπήρχε και στο τέλος έφερε σε συνεχόμενη pole position από τον Bagnaia αλλά και σε κατάρριψη του ρεκόρ γύρου.

Συμπεριλαμβανομένης της FP4 και μετά, η ημέρα μας έδωσε μία κόντρα Quartararo και Bagnaia με τελική επικράτηση για την Ducati, κι εδώ αρχίζει να διακρίνεται ένα μοτίβο τώρα καθώς η Ducati επικρατεί στις δοκιμές κατάταξης και δεν τα καταφέρνει στον αγώνα, χωρίς φυσικά να προεξοφλεί κανείς το αυριανό αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση υπήρχαν πολλές ομοιότητες με προηγούμενους αγώνες καθώς αναβάτες με Ducati ξεχώριζαν. Η Q1 ξεκίνησε μάλιστα άσχημα για τον Bastianini καθώς η μοτοσυκλέτα του έσβησε αμέσως μόλις βγήκε στην πίστα για να ξεκινήσει την προσπάθειά του και αναγκάστηκε να την παρατήσει στον τοίχο στην αρχή της εκκίνησης και να επιστρέψει στην pit lane τρέχοντας για να πάρει την δεύτερη μοτοσυκλέτα. Τελικά οι δύο KTM πήραν τα εισιτήρια για την Q2, ο Binder και ο Oliveira με τον δεύτερο να ετοιμάζεται για την δορυφορική ομάδα της Aprilia από την επόμενη σεζόν, όπως όλα δείχνουν.

Στην Q2 ο Martin έκανε πρώτος την επίθεση για το ρεκόρ, στην συνέχεια σημείωσε και πτώση και τελικά μένει στην πρώτη γραμμή της εκκίνησης, στην τρίτη θέση.

Η Ducati κατάφερε για άλλη μία φορά να γεμίσει τις πρώτες σειρές της εκκίνησης και για άλλη μία φορά είναι μόνο ο Quartararo και ο Aleix Espargaro που μπαίνουν σφήνα. Το μοτίβο που λέγαμε. Καλύτερη Suzuki ήταν του Rins στην 9η θέση πίσω από τον Oliveira που μετά την Q2 ήταν το καλύτερο που μπορούσε να κάνει με τον Binder επίσης στην 10η θέση.

Ο Mir έπεσε στην προσπάθειά του να ξεφύγει από τα δεσμά της Q1, συνέχισε επιθετικά αλλά δεν κατάφερε να διώξει κάποια KTM από εμπρός, φανερά απογοητευμένος για αυτό.

Κι έτσι στην τελική κατάταξη έχουμε για άλλη μία φορά Ducati vs Quartararo και Aleix Espargaro. Ο Pol Espargaro αποσύρθηκε από τον αγώνα αρκετά νωρίς σήμερα για τον ίδιο λόγο που εγκατέλειψε στον προηγούμενο, από πόνους στο χέρι.

Ο Vinales που ήταν σήμερα για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, ιδιαίτερα διαχυτικός, χαρούμενος και έδειχνε έτοιμος για επίθεση, τελικά κράτησε την 11η θέση με τον Nakagami στην 12η.

 

 

 Αποτελέσματα Q2:

Pos

Rider

Bike

Time

1

Francesco Bagnaia

Ducati

1:31.504

2

Fabio Quartararo

Yamaha

1:31.620

3

Jorge Martin

Ducati

1:31.708

4

Marco Bezzecchi

Ducati

1:31.796

5

Aleix Espargaro

Aprilia

1:31.868

6

Jack Miller

Ducati

1:32.124

7

Johann Zarco

Ducati

1:32.175

8

Miguel Oliveira

KTM

1:32.272

9

Alex Rins

Suzuki

1:32.307

10

Brad Binder

KTM

1:32.367

11

Maverick Viñales

Aprilia

1:32.424

12

Takaaki Nakagami

Honda

1:32.967

 Αποτελέσματα Q1:

Q2

Brad Binder

KTM

1:32.485

Q2

Miguel Oliveira

KTM

1:32.550

13

Luca Marini

Ducati

1:32.787

14

Joan Mir

Suzuki

1:32.898

15

Fabio Di Giannantonio

Ducati

1:32.912

16

Enea Bastianini

Ducati

1:33.005

17

Andrea Dovizioso

Yamaha

1:33.009

18

Stefan Bradl

Honda

1:33.029

19

Remy Gardner

KTM

1:33.093

20

Franco Morbidelli

Yamaha

1:33.096

21

Alex Marquez

Honda

1:33.113

22

Lorenzo Savadori

Aprilia

1:33.467

23

Raul Fernandez

KTM

1:33.652

24

Darryn Binder

Yamaha

1:33.998

 

Ετικέτες

MotoGP: Τίτλοι με δύο κατασκευαστές - Ο Marc Marquez σε ένα ακόμη κλειστό κλαμπ εκλεκτών

Ο M.Marquez και άλλοι 5 έχουν κερδίσει πρωτάθλημα στην κορυφαία κατηγορία με διαφορετικούς κατασκευαστές
Marquez Two manufacturers
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

8/12/2025

Ο Πρωταθλητής του 2025 έγινε μέλος μιας ακόμη μικρής λίστας, εκείνων που κατέκτησαν τίτλους MotoGP με δύο διαφορετικούς κατασκευαστές.

Η ιστορία του #93 είναι πλέον θρύλος. Ο συνδυασμός αγωνιστικής ιδιοφυΐας, αντοχής απέναντι σε σοβαρούς τραυματισμούς και ακατάβλητης θέλησης τον έφερε ξανά στην κορυφή. Και μαζί με αυτήν την επική επιστροφή, ήρθαν και σημαντικά στατιστικά ορόσημα.

Ένα από τα κατορθώματα του Marquez το 2025 ήταν ότι έγινε ο πιο πρόσφατος αναβάτης, και ένας από τους ελάχιστους στην ιστορία, που κατακτά τίτλους με δύο κατασκευαστές. Ο Geoff Duke ήταν ο πρώτος που το πέτυχε, με τις Norton και Gilera. Ακολούθησε ο Giacomo Agostini, που μετά την κυριαρχία του με την MV Agusta πήρε τίτλο και με Yamaha το 1975.

Πιο πρόσφατα, ο Eddie Lawson κατέκτησε διαδοχικούς τίτλους το 1988 και 1989 με Yamaha και Honda. Ο Valentino Rossi συνέχισε την παράδοση, κερδίζοντας τρεις σερί τίτλους (2001-2003) με Honda πριν κάνει το ιστορικό πέρασμα στη Yamaha το 2004.

Ο Rossi, ο Stoner και η εποχή της αλλαγής

Ο Rossi επανέφερε τη Yamaha στους τίτλους το 2004 και 2005, πριν ο Nicky Hayden και ο Casey Stoner διακόψουν την κυριαρχία του. Ο Stoner, ειδικά, έγραψε το δικό του κεφάλαιο, πρώτα με την Ducati το 2007 και έπειτα με τη Honda το 2011, όπου κέρδισε 10 από τα 17 Grand Prix της χρονιάς.

Η πρόωρη αποχώρηση του Stoner άνοιξε τον δρόμο για την άφιξη ενός εκρηκτικού ταλέντου στη Repsol Honda. Το όνομα ήταν Marc Marquez.

Η αυτοκρατορία του Marquez και η πτώση

Ακολούθησαν έξι τίτλοι: 2013, 2014, 2016, 2017, 2018, 2019. Ο Marquez ήταν ασταμάτητος, μέχρι τη μοιραία πτώση στη Jerez. Τέσσερις χειρουργικές επεμβάσεις στο δεξί βραχίονα, αμέτρητες πτώσεις, στιγμές που η ιδέα της απόσυρσης έμοιαζε πολύ κοντά

Η αναγέννηση με Ducati

Τότε ήρθε η μεγάλη αλλαγή. Το πέρασμα στην Ducati αναζωπύρωσε τον μύθο του Marquez. Μετά την πρώτη νίκη του σε 1043 ημέρες με τα χρώματα της Gresini, ακολούθησε μια εκπληκτική πρώτη χρονιά με την εργοστασιακή Ducati. Ο τίτλος του 2025 κερδήθηκε στην Ιαπωνία με πέντε αγώνες να απομένουν.

Με αυτόν τον τίτλο, ο Marquez μπήκε στο πάνθεον αναβατών όπως οι Stoner, Rossi, Lawson, Agostini και Duke, που κατέκτησαν τίτλους με δύο διαφορετικούς κατασκευαστές. Ένα επίτευγμα που έχει το δικό του ειδικό βάρος και είναι κάτι που το έχουν καταφέρει μόνο μια χούφτα ανθρώπων στην κορυφαία κατηγορία.

Μια ακόμη περιπέτεια τραυματισμού ήρθε στην Ινδονησία πριν το τέλος της σεζόν, αλλά κανείς δεν αμφιβάλλει πως ο Marquez θα επιστρέψει για την ερχόμενη σεζόν που θα έχει εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον πρώτα από όλα για να δούμε αν ο Καταλανός εξακολουθεί να έχει το ίδιο ισχυρό κίνητρο έπειτα από την τιτάνια και μακροχρόνια προσπάθεια που κατέβαλλε για να επιστρέψει. Ο εννέα φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής, δείχνει πάντως ότι έχει ακόμα πολλά να γράψει στο δικό του κεφάλαιο της ιστορίας του MotoGP.