MotoGP Austria – Marc Marquez ως επισκέπτης: “Δύσκολη στιγμή για την Honda”

Στόχος η εξέλιξη της RC213V
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

11/8/2022

Η Repsol Honda ανακοίνωσε πως ο Marc Marquez θα βρεθεί στον αγώνα της Αυστρία ως επισκέπτης. Έχουν περάσει δέκα εβδομάδες από το τέταρτο και ίσως πιο κρίσιμο χειρουργείο για τον Marquez, και το πρόγραμμα αποθεραπείας περνά στο επόμενο στάδιο. Όλο αυτό το διάστημα ο Marc Marquez δεν έχει σταματήσει να γυμνάζεται με τρέξιμο, κολύμβηση και ασκήσεις με λάστιχα προσθέτοντας σταδιακά βάρος υπό τις οδηγίες πολυπληθούς ομάδας που τον παρακολουθεί.

«Βήμα – βήμα αισθάνομαι ολοένα και καλύτερα, το οστό θεραπεύεται με σταθερό ρυθμό, που είναι και το πιο σημαντικό από όλα. Βρίσκομαι ακόμη στο στάδιο της αποκατάστασης και δουλεύω πολύ σκληρά σε αερόβιες ασκήσεις για να είμαι έτοιμος. Στο τέλος Αυγούστου έχω άλλο έναν μετεγχειρητικό έλεγχο ο οποίος θα κρίνει το επόμενο βήμα της αποκατάστασης και να αρχίσω να πιέζω περισσότερο και να χτίζω μυική μάζα. Μερικές ημέρες είναι καλύτερες από άλλες ωστόσο όλο αυτό είναι κομμάτι του ταξιδιού. Είμαι αισιόδοξος, αλλά δεν θέλω να επεκταθώ και να πω περισσότερα για τον χρόνο της επιστροφής μου γιατί αυτή θα κριθεί από τον μετεγχειρητικό έλεγχο. Δεν είναι ώρα τώρα να πιέσουμε πολύ, έχω κάνει μεγάλη υπομονή, περιμένω πολύ καιρό για αυτά τα αισθήματα.

Ήταν ένας άθλος, δεν είναι δύο μέρες ή δύο μήνες, είναι δύο χρόνια. Έχω κερδίσει αγώνες σε αυτή την κατάσταση αλλά πάλευα πάρα πολύ. Στην Jerez κατάλαβα πως κάτι πρέπει να αλλάξει, ήταν δύσκολα και είναι και βαρύ ψυχολογικά όχι γιατί δεν αγωνίζομαι αλλά επειδή είμαι συνέχεια σε αμφιβολία για την εξέλιξη του χεριού μου. Δεν μπορώ να κάνω και άλλη επέμβαση. Έχε πεισθεί πως αυτή έχει πετύχει αλλά και πάλι οι δεύτερες σκέψεις έρχονται πάντα στο μυαλό.»

Οι δηλώσεις του Marquez αποτυπώνουν την τεράστια προσπάθεια που καταβάλει, ωστόσο η βελτίωση της κατάστασής του και η εξέλιξη του χεριού του δεν είναι το μόνο που τον απασχολεί, ταυτόχρονα μένει πίσω και η RC213V. Ο Stefan Bradl έχει τώρα όλο το βάρος για αυτή την εξέλιξη και ο μόνος τρόπος είναι να βρίσκονται αυτοί οι δύο σε άμεση επικοινωνία, ώστε να κάνουν παράλληλα βήματα μαζί και να είναι σε ένα κοινό επίπεδο, όσο τουλάχιστον αυτό μπορεί να είναι εφικτό.

 

 

«Είναι μία κρίσιμη στιγμή για την Honda Μιλάω πολύ με την ομάδα μου και προσπαθώ να έχω εικόνα της 2022 έκδοσης της μοτοσυκλέτας μου, της γενικότερης κατάστασης και να είμαι ενήμερος για όλα όσα συμβαίνουν. Για αυτό θα βρίσκομαι και στην Αυστρία να μιλήσω με όλους, να συναντηθώ με τους ανθρώπους του HRC από την Ιαπωνία και να δουλέψουμε για το μέλλον. Είμαστε όλοι μαζί, δουλεύουμε όλοι μαζί, μαζί κερδίζουμε μαζί χάνουμε, και μαζί θα επιστρέψουμε πιο δυνατοί. Έχω τακτική επικοινωνία και με τον Stefan Bradl και κοιτάμε τι να βελτιώσουμε, και οι δύο ξέρουμε να οδηγούμε μοτοσυκλέτες… Είπα στο Mugello πως θα μείνω στο σπίτι αλλά θέλω να είμαι σε επαφή, αισθάνομαι πως στην προηγούμενη επέμβαση την έχασα και θέλω να μείνω σε επικοινωνία ώστε όταν επιστρέψω να μην χάσω χρόνο με την προσαρμογή».

Ετικέτες

MotoGP-Carlos Ezpeleta: Έντονο ενδιαφέρον για ομάδες από νέους επενδυτές - Κρούσεις και για νέες πίστες

Την εμπορικότερη φάση του διανύει το κορυφαίο πρωτάθλημα - Έπειτα και από την είσοδο της Liberty Media
MotoGP Investments
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

30/12/2025

Τα MotoGP γνωρίζουν πρωτοφανή άνθηση, μετά από μια σεζόν-ρεκόρ και την είσοδο της Liberty Media στο παιχνίδι, με έντονο ενδιαφέρον τόσο για νέες ομάδες όσο και για νέες πίστες, σύμφωνα με τον επικεφαλής αθλητικό διευθυντή του θεσμού, Carlos Ezpeleta.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στα MotoGP αυτή την περίοδο. Και όχι άδικα. Η σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε κατέρριψε ρεκόρ τηλεθέασης και προσέλευσης φιλάθλων σχεδόν σε κάθε αγώνα του ημερολογίου, χάρη, σε μεγάλο βαθμό, στη μάχη για τον τίτλο μεταξύ των αδελφών Marquez, αλλά και το παρασκήνιο δράμα που συνόδευσε όλη τη χρονιά, από τις ρήτρες συμβολαίων έως έριδες του παρελθόντος.

Και φυσικά, το ενδιαφέρον ενισχύεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι το MotoGP έχει πλέον νέο ιδιοκτήτη, τη Liberty Media. Την ίδια εταιρεία που αγόρασε τη Formula 1 πριν από περίπου μια δεκαετία και την οδήγησε σε πρωτοφανή εμπορική επιτυχία, γεννώντας το ερώτημα: είναι δυνατόν να μεταφέρει την συνταγή αυτή, επιτυχώς, στον κόσμο των δύο τροχών;

Σύμφωνα με τον Carlos Ezpeleta, γιο του Carmelo Ezpeleta και νυν Αθλητικό Διευθυντή των MotoGP, το ενδιαφέρον είναι ήδη τεράστιο. Σε συνέντευξή του, ο Ezpeleta δηλώνει ξεκάθαρα, "Το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο. Δεχόμαστε τηλεφωνήματα κάθε εβδομάδα από νέους ιδιώτες ή επενδυτικά funds που θέλουν να επενδύσουν στο MotoGP, είτε μέσω ομάδων είτε μέσω μεριδίων σε υπάρχουσες ομάδες".

Ωστόσο, η είσοδος νέων παικτών στο πρωτάθλημα δεν είναι απλή υπόθεση. Το MotoGP έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις τόσο για νέους ιδιοκτήτες ομάδων όσο και για κατασκευαστές που επιθυμούν να επιστρέψουν με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις BMW και Suzuki, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επιστροφή, χωρίς όμως να έχουν προχωρήσει σε αυτή. Παράλληλα, ένα πιθανό “παράθυρο” της αγοράς υπάρχει με την KTM, η οποία βρίσκεται σε μεταβατική, ιδιοκτησιακά, περίοδο, χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαρίσει εάν θα υπάρξει και ποιο θα είναι το μέλλον της στο πρωτάθλημα.

Ezpeleta Carlos

Εξίσου έντονο είναι και το ενδιαφέρον για νέες πίστες. Όπως εξηγεί ο Ezpeleta, "Υπάρχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για νέες πίστες. Σε αυτή την περίπτωση τα τηλεφωνήματα δεν είναι εβδομαδιαία αλλά μηνιαία. Υπάρχει έντονη επιθυμία να συνδεθούν με το brand του MotoGP, όμως απλά δεν υπάρχει χώρος για όλα τα αιτήματα. Με 14 αγώνες στην Ευρώπη και οκτώ εκτός αυτής, είναι ξεκάθαρο πού βρίσκεται το μεγαλύτερο περιθώριο ανάπτυξης".

Η Ασία, η Μέση Ανατολή και η Νότια Αμερική εμφανίζονται ως οι βασικές περιοχές επέκτασης, κάτι που αναπόφευκτα θέτει υπό πίεση το ευρωπαϊκό σκέλος του ημερολογίου. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια δεν έλειψαν τα προβλήματα, με αρκετούς αγώνες, κυρίως σε Ασία και Μέση Ανατολή, να ακυρώνονται την τελευταία στιγμή. Υπό αυτό το πρίσμα, η Νότια Αμερική ίσως αποτελεί την πιο "βατή" επιλογή, χωρίς να αποκλείεται και περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας στη Βόρεια Αμερική, με ιστορικές πίστες όπως η Laguna Seca να παραμένουν στο προσκήνιο.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το ενδιαφέρον γύρω από το MotoGP αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο μέσα στο 2026, που θα αποτελέσει την πρώτη πλήρη χρονιά υπό τη διοίκηση της Liberty Media. Με το βλέμμα στραμμένο και στις μεγάλες αλλαγές κανονισμών του 2027, που αναπόφευκτα θα ανακατέψουν την τράπουλα, το πρωτάθλημα μοιάζει έτοιμο για μια νέα εποχή, με φιλοδοξία, αντίστοιχη με αυτή που είδαμε στη Formula 1.