MotoGP Austria – Marc Marquez ως επισκέπτης: “Δύσκολη στιγμή για την Honda”

Στόχος η εξέλιξη της RC213V
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

11/8/2022

Η Repsol Honda ανακοίνωσε πως ο Marc Marquez θα βρεθεί στον αγώνα της Αυστρία ως επισκέπτης. Έχουν περάσει δέκα εβδομάδες από το τέταρτο και ίσως πιο κρίσιμο χειρουργείο για τον Marquez, και το πρόγραμμα αποθεραπείας περνά στο επόμενο στάδιο. Όλο αυτό το διάστημα ο Marc Marquez δεν έχει σταματήσει να γυμνάζεται με τρέξιμο, κολύμβηση και ασκήσεις με λάστιχα προσθέτοντας σταδιακά βάρος υπό τις οδηγίες πολυπληθούς ομάδας που τον παρακολουθεί.

«Βήμα – βήμα αισθάνομαι ολοένα και καλύτερα, το οστό θεραπεύεται με σταθερό ρυθμό, που είναι και το πιο σημαντικό από όλα. Βρίσκομαι ακόμη στο στάδιο της αποκατάστασης και δουλεύω πολύ σκληρά σε αερόβιες ασκήσεις για να είμαι έτοιμος. Στο τέλος Αυγούστου έχω άλλο έναν μετεγχειρητικό έλεγχο ο οποίος θα κρίνει το επόμενο βήμα της αποκατάστασης και να αρχίσω να πιέζω περισσότερο και να χτίζω μυική μάζα. Μερικές ημέρες είναι καλύτερες από άλλες ωστόσο όλο αυτό είναι κομμάτι του ταξιδιού. Είμαι αισιόδοξος, αλλά δεν θέλω να επεκταθώ και να πω περισσότερα για τον χρόνο της επιστροφής μου γιατί αυτή θα κριθεί από τον μετεγχειρητικό έλεγχο. Δεν είναι ώρα τώρα να πιέσουμε πολύ, έχω κάνει μεγάλη υπομονή, περιμένω πολύ καιρό για αυτά τα αισθήματα.

Ήταν ένας άθλος, δεν είναι δύο μέρες ή δύο μήνες, είναι δύο χρόνια. Έχω κερδίσει αγώνες σε αυτή την κατάσταση αλλά πάλευα πάρα πολύ. Στην Jerez κατάλαβα πως κάτι πρέπει να αλλάξει, ήταν δύσκολα και είναι και βαρύ ψυχολογικά όχι γιατί δεν αγωνίζομαι αλλά επειδή είμαι συνέχεια σε αμφιβολία για την εξέλιξη του χεριού μου. Δεν μπορώ να κάνω και άλλη επέμβαση. Έχε πεισθεί πως αυτή έχει πετύχει αλλά και πάλι οι δεύτερες σκέψεις έρχονται πάντα στο μυαλό.»

Οι δηλώσεις του Marquez αποτυπώνουν την τεράστια προσπάθεια που καταβάλει, ωστόσο η βελτίωση της κατάστασής του και η εξέλιξη του χεριού του δεν είναι το μόνο που τον απασχολεί, ταυτόχρονα μένει πίσω και η RC213V. Ο Stefan Bradl έχει τώρα όλο το βάρος για αυτή την εξέλιξη και ο μόνος τρόπος είναι να βρίσκονται αυτοί οι δύο σε άμεση επικοινωνία, ώστε να κάνουν παράλληλα βήματα μαζί και να είναι σε ένα κοινό επίπεδο, όσο τουλάχιστον αυτό μπορεί να είναι εφικτό.

 

 

«Είναι μία κρίσιμη στιγμή για την Honda Μιλάω πολύ με την ομάδα μου και προσπαθώ να έχω εικόνα της 2022 έκδοσης της μοτοσυκλέτας μου, της γενικότερης κατάστασης και να είμαι ενήμερος για όλα όσα συμβαίνουν. Για αυτό θα βρίσκομαι και στην Αυστρία να μιλήσω με όλους, να συναντηθώ με τους ανθρώπους του HRC από την Ιαπωνία και να δουλέψουμε για το μέλλον. Είμαστε όλοι μαζί, δουλεύουμε όλοι μαζί, μαζί κερδίζουμε μαζί χάνουμε, και μαζί θα επιστρέψουμε πιο δυνατοί. Έχω τακτική επικοινωνία και με τον Stefan Bradl και κοιτάμε τι να βελτιώσουμε, και οι δύο ξέρουμε να οδηγούμε μοτοσυκλέτες… Είπα στο Mugello πως θα μείνω στο σπίτι αλλά θέλω να είμαι σε επαφή, αισθάνομαι πως στην προηγούμενη επέμβαση την έχασα και θέλω να μείνω σε επικοινωνία ώστε όταν επιστρέψω να μην χάσω χρόνο με την προσαρμογή».

Ετικέτες

MotoGP: Ο Marc Marquez θα είναι ο τελευταίος που θα έχει την ευκαιρία για διψήφιο αριθμό πρωταθλημάτων

Αναμένουμε την επόμενη σεζόν με μεγάλο ενδιαφέρον
MotoGP
Από τον

Παύλο Καρατζά

5/1/2026

Ο Marc Marquez θα ξεκινήσει τη σεζόν MotoGP 2026 ως το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, μετά την κυριαρχία του την σεζόν του 2025 με τη Ducati.

Ο Ισπανός κέρδισε μέσα στο 2025 11 αγώνες και μάλιστα τους συμπλήρωσε με 14 νίκες στους sprint, με τον 32χρονο να κερδίζει τον 7ο τίτλο στην μεγάλη κατηγορία και τον 9ο συνολικά, ισοφαρίζοντας τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του Valentino Rossi.

MotoGP

Μάλιστα ο Marc Marquez έκανε μία τεράστια επιστροφή, καθώς ο τελευταίος του παγκόσμιος τίτλος ήταν το 2019 και επίσης πέντε χρόνια μετά τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του που παραλίγο να του κοστίσει και την καριέρα.

Ο Marc Marquez είναι λοιπόν πλέον ισόπαλος με τον Valentino Rossi σε τίτλους, με τους δύο να έχουν κερδίσει επτά στο MotoGP, έναν στα Moto2/250 κυβικά και έναν στα 125 κυβικά.

Μάλιστα ο τίτλος αυτός ήρθε για τον Marquez 10 χρόνια μετά την διαμάχη του με τον Rossi στην σεζόν του 2015.

Μόνο ο Giacomo Agostini έχει περισσότερους τίτλους από τους Rossi και Marquez, με 8 τίτλους στην κορυφαία κατηγορία και 15 συνολικά.

Αν όμως η Liberty Media επιμείνει να αλλάξει τον τρόπο που γράφονται τα ρεκόρ τίτλων κρατώντας μόνο της μεγάλης κατηγορίας ως απόλυτο ρεκόρ και όχι συνολικά, τότε Rossi και Marquez θα είναι ένα βήμα πίσω από τον Agostini με 7 τίτλος ο καθένας.

Μία τέτοια κίνηση από την νέα διοίκηση του παγκόσμιου πρωταθλήματος θα είχε ουσιαστικά αντίκτυπο στον Agostini καθώς το 15 είναι πλέον κάτι άπιαστο που ενδέχεται να μην σπάσει ποτέ ξανά, καθώς το παγκόσμιο πρωτάθλημα έχει σταθερή ροή από αξιόλογους αναβάτες με ομάδες που βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο και οι ταραχώδεις περίοδοι κρατούν λιγότερο.

Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρείται στα paddock πως διψήφιο νούμερο θα είναι μάλλον η τελευταία φορά που θα έχει κάποιος την ευκαιρία να ακούμπησει, όπως έχει ο Marquez αυτή την σεζόν.