MotoGP Austria Practice: Ο Bagnaia ταχύτερος με την Ducati στο νήμα

Για ακόμη μία φορά οι αμμοπαγίδες της Αυστριακής πίστας "φιλοξένησαν" αρκετούς αναβάτες
motomag MotoGP Austria Practice: Ο Bagnaia ταχύτερος με την Ducati στο νήμα
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

16/8/2024

H απογευματινή διαδικασία της προπόνησης στο GP της Αυστρίας είχε ως πρωταγωνιστές τους αναβάτες της Ducati, με τους Bagnaia, Morbidelli, Martin και Marquez να παλεύουν μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο ωστόσο αυτός που τελικά χαμογέλασε ήταν ο Bagnaia που είδε να γράφει τον ταχύτερο χρόνο με την GP24.

Έχοντας μάθει αρκετά ή και όχι από το FP1, οι αναβάτες "όρμησαν" από νωρίς στην πίστα Red Bull Ring της Αυστρίας. Είδαμε αρκετούς στα πρώτα λεπτά της διαδικασίας να χρησιμοποιούν εμπρός το Medium ελαστικό και πίσω είτε το Soft είτε το Medium ελαστικό της Michelin χωρίς να φαίνεται ξεκάθαρα εκείνη τη στιγμή ποια είναι η σωστή επιλογή.

MotoGP

Ταχύτερος έχοντας ολοκληρώσει 10 λεπτά στην διαδικασία ήταν για ακόμη μία φορά ο Jorge Martin (Prima Pramac Racing), ωστόσο αυτό δεν θα κρατούσε για πολύ καθώς ο Marc Marquez (Gresini Racing) θα περνούσε στην κορυφή των χρόνων.

Η χαρά του Marc Marquez δεν κράτησε όμως περισσότερο από μερικά λεπτά καθώς με χρόνο 1:29.280 ο Pecco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), βρέθηκε στην πρώτη θέση.

Με τους περισσότερους αναβάτες να βρίσκονται στα pits, ο κόσμος στην πίστα επικεντρώθηκε στις δύο πτώσεις των αναβατών της Pertamina Enduro VR46 Racing Team. Πρώτος έπεσε στη στροφή 3 ο Marco Bezzecchi, με τον teammate του Fabio Di Giannantonio να πέφτει λίγο αργότερα στη στροφή 8. Καταστροφή για την ομάδα του Rossi, ο οποίος βρίσκεται στην αυστριακή πίστα για να παρακολουθήσει την πορεία της ομάδας του.

MotoGP

Τριάντα λεπτά πριν το τέλος νέα πτώση για τον Acosta που βρέθηκε να είναι για ακόμη μία φορά, δυστυχώς, ο πρωταγωνιστής. Ο αναβάτης της Red Bull GASGAS Tech3 μετά τις δύο πτώσεις στο FP1 "θα τρίτωνε το κακό" με τον ίδιο να σερφάρει στα χαλίκια και να καταστρέφει ακόμη μία RC-16 χωρίς ευτυχώς ο ίδιος να πάθει το παραμικρό.

Είκοσι λεπτά πριν το τέλος θα είχαμε μία ευχάριστη έκπληξη με τον Johann Zarco (Castrol LCR Honda), να γράφει τον έκτο χρόνο φέρνοντας χαμόγελα στους Ιάπωνες της Honda.

Μπαίνοντας στα τελευταία δέκα λεπτά της διαδικασίας, ξεκίνησε το κυνήγι των χρόνων. O Jorge Martin είχε περάσει στην κορυφή, με τον Marc Marquez στον γρήγορο γύρο του να μένει στη δεύτερη θέση για μόλις 25 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Στα τελευταία πέντε λεπτά της διαδικασίας έγινε ο κακός χαμός καθώς όλοι προσπαθούσαν να βελτιώσουν τους χρόνους τους και να παίζουν το παιχνίδι "τράβα με να σε τραβώ". Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως αυτός που βελτίωσε αρχικά τον χρόνο του ήταν ο Marc Marquez ο οποίος είχε στο κατόπι του αρκετούς αναβάτες.

Στη συνέχεια είδαμε παντού στην οθόνη μας κόκκινες ενδείξεις για ταχύτερους χρόνους, αρχικά ήταν ο Martin που πέρασε μπροστά, στη συνέχεια ήταν ο Franco Morbidelli (Prima Pramac Racing), με τον Bagnaia να είναι αυτός που στο τέλος χαμογέλασε καθώς σημείωσε τον ταχύτερο γύρο στην διαδικασία της προπόνησης.

MotoGP

Στη δεύτερη θέση πίσω από τον Bagnaia ολοκλήρωσε την προσπάθεια του ο Morbidelli, με τους Martin και Marc Marquez να τερματίζουν στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα.

Στην πέμπτη θέση συναντάμε τον Brad Binder (Red Bull KTM), με τον Alex Marquez να βρίσκεται μία θέση πιο πίσω στην έκτη. Στις θέσεις επτά και οκτώ συναντάμε τους δύο αναβάτες της Aprilia Racing, με τον Aleix Espargaro να τερματίζει σε αυτή την διαδικασία εμπρός από τον teammate του Maverick Vinales.

Στην ένατη θέση τερμάτισε ο Marco Bezzechi, με τον Enea Bastianini (Ducati Lenovo Team), ο οποίος είχε μια πτώση πριν το φινάλε να κλείνει την δεκάδα.

MotoGP
Αποτελέσματα προπόνησης GP Αυστρίας
Θέση Αναβάτης Nat Ομάδα Χρόνοι Γύροι Τελική
1 Francesco Bagnaia ITA Ducati Lenovo (GP24) 1'28.508s 21/22 310χλμ.
2 Franco Morbidelli ITA Pramac Ducati (GP24) +0.281s 21/23 310χλμ.
3 Jorge Martin SPA Pramac Ducati (GP24) +0.319s 25/27 310χλμ.
4 Marc Marquez SPA Gresini Ducati (GP23) +0.350s 25/26 309χλμ.
5 Brad Binder RSA Red Bull KTM (RC16) +0.461s 25/25 314χλμ.
6 Alex Marquez SPA Gresini Ducati (GP23) +0.548s 26/27 308χλμ.
7 Aleix Espargaro SPA Aprilia Racing (RS-GP24) +0.599s 16/20 312χλμ.
8 Maverick Viñales SPA Aprilia Racing (RS-GP24) +0.609s 21/22 309χλμ.
9 Marco Bezzecchi ITA VR46 Ducati (GP23) +0.725s 19/24 309χλμ.
10 Enea Bastianini ITA Ducati Lenovo (GP24) +0.773s 21/24 312χλμ.
11 Pedro Acosta SPA Red Bull GASGAS Tech3 (RC16)* +0.800s 16/21 314χλμ.
12 Jack Miller AUS Red Bull KTM (RC16) +0.821s 27/28 312χλμ.
13 Fabio Quartararo FRA Monster Yamaha (YZR-M1) +0.872s 24/26 308χλμ.
14 Johann Zarco FRA LCR Honda (RC213V) +1.098s 26/26 310χλμ.
15 Augusto Fernandez SPA Red Bull GASGAS Tech3 (RC16) +1.254s 24/24 310χλμ.
16 Luca Marini ITA Repsol Honda (RC213V) +1.301s 26/27 308χλμ.
17 Alex Rins SPA Monster Yamaha (YZR-M1) +1.314s 17/22 312χλμ.
18 Miguel Oliveira POR Trackhouse Aprilia (RS-GP24) +1.373s 23/23 313χλμ.
19 Raul Fernandez SPA Trackhouse Aprilia (RS-GP24) +1.444s 26/26 309χλμ.
20 Fabio Di Giannantonio ITA VR46 Ducati (GP23) +1.550s 6/8 305χλμ.
21 Pol Espargaro SPA Red Bull KTM (RC16) +1.675s 10/12 312χλμ.
22 Takaaki Nakagami JPN LCR Honda (RC213V) +1.913s 23/23 306χλμ.
23 Lorenzo Savadori ITA Aprilia Racing (RS-GP24) +2.037s 18/23 312χλμ.
24 Joan Mir SPA Repsol Honda (RC213V) +2.149s 14/23 310χλμ.
25 Stefan Bradl GER HRC Test Team (RC213V) +2.387s 13/21 312χλμ.

MotoGP Βαρκελώνη: Ενημερώνουν Alex Marquez και Zarco για τα δύο ξεχωριστά σφοδρά ατυχήματα

Γλίτωσαν αμφότεροι τα χειρότερα κατά περίπτωση
MotoGP Βαρκελώνη: Ενημερώνουν Alex Marquez και Zarco για τα δύο ξεχωριστά σφοδρά ατυχήματα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/5/2026

Χειρουργήθηκε απευθείας ο Alex Marquez σήμερα έχοντας υποστεί κάταγμα στην κλείδα και στον 7ο αυχενικό σπόνδυλο (Α7).

Οι σοκαριστικές εικόνες από το ατύχημα του Άλεξ Μάρκεθ έκαναν τον γύρου του κόσμου ενώ λίγες στιγμές πριν είχαν παγώσει ολόκληρες τις κερκίδες. Είναι χαρακτηριστικό πως όλος ο κόσμος στην Βαρκελώνη περίμενε αυτά τα ελάχιστα δευτερόλεπτα την κόκκινη σημαία, έχοντας καταλάβει από την πρώτη στιγμή χωρίς απαραίτητα να κάθεται στην 10η στροφή.

Ωστόσο παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης και το γεγονός πως για μερικά δευτερόλεπτα δεν μπορούσε να σηκωθεί, στο box της Gresini επικρατούσε συγκρατημένη αισιοδοξία μιας και ο Alex Marquez επικοινωνούσε και είχε κινητικότητα. «θα πονάει για πολύ καιρό, αλλά θα επιστρέψει σύντομα στην δράση» διαβεβαίωναν ο ένας τον άλλο. Ο Alex Marquez ανακοινώθηκε ο ίδιος πως διέφυγε κάθε κίνδυνο, ενώ είχε πλήρως τις αισθήσεις του κατά την άφιξή του στο Γενικό Νοσοκομείο της Καταλονίας (Hospital General de Cataluña), όπου και υποβλήθηκε ήδη σε χειρουργική επέμβαση.

Το πρώτο που αποκατέστησαν ήταν το κάταγμα στη δεξιά του κλείδα και έπειτα θα εκτιμήσουν τι πρέπει να γίνει για τον 7ο αυχενικό σπόνδυλο (Α7), ο οποίος βρίσκεται στη βάση του λαιμού.

Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, η κλείδα του έχει σταθεροποιηθεί, ενώ η ιατρική ομάδα θα παρακολουθεί στενά τον τραυματισμό στον αυχένα προκειμένου να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο νευρολογικής βλάβης.

 

Ο Johann Zarco (Castrol Honda LCR) είχε επίσης μια πολύ άσχημη πτώση στο επεισοδιακό GP της Καταλονίας που η κόκκινη σημαία βγήκε δύο φορές. Ήταν τόσο άσχημη η πτώση, παρότι όχι τόσο δραματική όσο του Alex Marquez που αμέσως οι άλλοι δύο εμπλεκόμενοι ο Bagnaia και ο Marini σήκωσαν τα χέρια σε μία χαρακτηριστική στιγμή που σηματοδοτεί πως πρέπει να τρέξουν οι γιατροί κοντά στον Zarco.

Ο Γάλλος αναβάτης σημείωσε πτώση στα φρένα της πρώτης στροφής συμπαρασύροντας τον Francesco Bagnaia, πριν καταλήξουν και οι δύο στην αμμοπαγίδα με τον Marini να ακολουθεί.

Μετά τις αρχικές ενημερώσεις από την ομάδα της LCR, οι οποίες επιβεβαίωναν ότι δεν έχει υποστεί σοβαρά κατάγματα, ο ίδιος ο Ζάρκο χρησιμοποίησε το Instagram για να δώσει στο κοινό των MotoGP απευθείας την εικόνα του τραυματισμού του, όπως επίσης συνηθίζεται για να νιώθει ο κόσμος πως πράγματι είναι στην κατάσταση που έχει ανακοινωθεί.

Για το πρόβλημα στο αριστερό του πόδι που πιάστηκε στην μοτοσυκλέτα του Bagnaia, ανέφερε:

«Περιμένουμε ακόμα τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Φοράω ένα κολάρο στο λαιμό, το οποίο όμως περισσότερο με ενοχλεί παρά οτιδήποτε άλλο. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο γόνατο: οι σύνδεσμοι έχουν υποστεί ρήξη, αλλά το μηριαίο οστό δεν έχει σπάσει. Έχω επίσης ένα μικρό κάταγμα στο κάτω μέρος της περόνης, στην εξωτερική πλευρά του αριστερού μου αστραγάλου.

Θα σας κρατάω ενήμερους, αλλά ήθελα απλώς να σας καθησυχάσω. Περισσότερο τρόμαξα παρά χτύπησα, ας πούμε. Θα μείνω απόψε στο νοσοκομείο, καθώς θέλουν να με κρατήσουν υπό παρακολούθηση, και μετά θα δούμε».