MotoGP Austria Practice: Ο Bagnaia ταχύτερος με την Ducati στο νήμα

Για ακόμη μία φορά οι αμμοπαγίδες της Αυστριακής πίστας "φιλοξένησαν" αρκετούς αναβάτες
motomag MotoGP Austria Practice: Ο Bagnaia ταχύτερος με την Ducati στο νήμα
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

16/8/2024

H απογευματινή διαδικασία της προπόνησης στο GP της Αυστρίας είχε ως πρωταγωνιστές τους αναβάτες της Ducati, με τους Bagnaia, Morbidelli, Martin και Marquez να παλεύουν μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο ωστόσο αυτός που τελικά χαμογέλασε ήταν ο Bagnaia που είδε να γράφει τον ταχύτερο χρόνο με την GP24.

Έχοντας μάθει αρκετά ή και όχι από το FP1, οι αναβάτες "όρμησαν" από νωρίς στην πίστα Red Bull Ring της Αυστρίας. Είδαμε αρκετούς στα πρώτα λεπτά της διαδικασίας να χρησιμοποιούν εμπρός το Medium ελαστικό και πίσω είτε το Soft είτε το Medium ελαστικό της Michelin χωρίς να φαίνεται ξεκάθαρα εκείνη τη στιγμή ποια είναι η σωστή επιλογή.

MotoGP

Ταχύτερος έχοντας ολοκληρώσει 10 λεπτά στην διαδικασία ήταν για ακόμη μία φορά ο Jorge Martin (Prima Pramac Racing), ωστόσο αυτό δεν θα κρατούσε για πολύ καθώς ο Marc Marquez (Gresini Racing) θα περνούσε στην κορυφή των χρόνων.

Η χαρά του Marc Marquez δεν κράτησε όμως περισσότερο από μερικά λεπτά καθώς με χρόνο 1:29.280 ο Pecco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), βρέθηκε στην πρώτη θέση.

Με τους περισσότερους αναβάτες να βρίσκονται στα pits, ο κόσμος στην πίστα επικεντρώθηκε στις δύο πτώσεις των αναβατών της Pertamina Enduro VR46 Racing Team. Πρώτος έπεσε στη στροφή 3 ο Marco Bezzecchi, με τον teammate του Fabio Di Giannantonio να πέφτει λίγο αργότερα στη στροφή 8. Καταστροφή για την ομάδα του Rossi, ο οποίος βρίσκεται στην αυστριακή πίστα για να παρακολουθήσει την πορεία της ομάδας του.

MotoGP

Τριάντα λεπτά πριν το τέλος νέα πτώση για τον Acosta που βρέθηκε να είναι για ακόμη μία φορά, δυστυχώς, ο πρωταγωνιστής. Ο αναβάτης της Red Bull GASGAS Tech3 μετά τις δύο πτώσεις στο FP1 "θα τρίτωνε το κακό" με τον ίδιο να σερφάρει στα χαλίκια και να καταστρέφει ακόμη μία RC-16 χωρίς ευτυχώς ο ίδιος να πάθει το παραμικρό.

Είκοσι λεπτά πριν το τέλος θα είχαμε μία ευχάριστη έκπληξη με τον Johann Zarco (Castrol LCR Honda), να γράφει τον έκτο χρόνο φέρνοντας χαμόγελα στους Ιάπωνες της Honda.

Μπαίνοντας στα τελευταία δέκα λεπτά της διαδικασίας, ξεκίνησε το κυνήγι των χρόνων. O Jorge Martin είχε περάσει στην κορυφή, με τον Marc Marquez στον γρήγορο γύρο του να μένει στη δεύτερη θέση για μόλις 25 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Στα τελευταία πέντε λεπτά της διαδικασίας έγινε ο κακός χαμός καθώς όλοι προσπαθούσαν να βελτιώσουν τους χρόνους τους και να παίζουν το παιχνίδι "τράβα με να σε τραβώ". Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως αυτός που βελτίωσε αρχικά τον χρόνο του ήταν ο Marc Marquez ο οποίος είχε στο κατόπι του αρκετούς αναβάτες.

Στη συνέχεια είδαμε παντού στην οθόνη μας κόκκινες ενδείξεις για ταχύτερους χρόνους, αρχικά ήταν ο Martin που πέρασε μπροστά, στη συνέχεια ήταν ο Franco Morbidelli (Prima Pramac Racing), με τον Bagnaia να είναι αυτός που στο τέλος χαμογέλασε καθώς σημείωσε τον ταχύτερο γύρο στην διαδικασία της προπόνησης.

MotoGP

Στη δεύτερη θέση πίσω από τον Bagnaia ολοκλήρωσε την προσπάθεια του ο Morbidelli, με τους Martin και Marc Marquez να τερματίζουν στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα.

Στην πέμπτη θέση συναντάμε τον Brad Binder (Red Bull KTM), με τον Alex Marquez να βρίσκεται μία θέση πιο πίσω στην έκτη. Στις θέσεις επτά και οκτώ συναντάμε τους δύο αναβάτες της Aprilia Racing, με τον Aleix Espargaro να τερματίζει σε αυτή την διαδικασία εμπρός από τον teammate του Maverick Vinales.

Στην ένατη θέση τερμάτισε ο Marco Bezzechi, με τον Enea Bastianini (Ducati Lenovo Team), ο οποίος είχε μια πτώση πριν το φινάλε να κλείνει την δεκάδα.

MotoGP
Αποτελέσματα προπόνησης GP Αυστρίας
Θέση Αναβάτης Nat Ομάδα Χρόνοι Γύροι Τελική
1 Francesco Bagnaia ITA Ducati Lenovo (GP24) 1'28.508s 21/22 310χλμ.
2 Franco Morbidelli ITA Pramac Ducati (GP24) +0.281s 21/23 310χλμ.
3 Jorge Martin SPA Pramac Ducati (GP24) +0.319s 25/27 310χλμ.
4 Marc Marquez SPA Gresini Ducati (GP23) +0.350s 25/26 309χλμ.
5 Brad Binder RSA Red Bull KTM (RC16) +0.461s 25/25 314χλμ.
6 Alex Marquez SPA Gresini Ducati (GP23) +0.548s 26/27 308χλμ.
7 Aleix Espargaro SPA Aprilia Racing (RS-GP24) +0.599s 16/20 312χλμ.
8 Maverick Viñales SPA Aprilia Racing (RS-GP24) +0.609s 21/22 309χλμ.
9 Marco Bezzecchi ITA VR46 Ducati (GP23) +0.725s 19/24 309χλμ.
10 Enea Bastianini ITA Ducati Lenovo (GP24) +0.773s 21/24 312χλμ.
11 Pedro Acosta SPA Red Bull GASGAS Tech3 (RC16)* +0.800s 16/21 314χλμ.
12 Jack Miller AUS Red Bull KTM (RC16) +0.821s 27/28 312χλμ.
13 Fabio Quartararo FRA Monster Yamaha (YZR-M1) +0.872s 24/26 308χλμ.
14 Johann Zarco FRA LCR Honda (RC213V) +1.098s 26/26 310χλμ.
15 Augusto Fernandez SPA Red Bull GASGAS Tech3 (RC16) +1.254s 24/24 310χλμ.
16 Luca Marini ITA Repsol Honda (RC213V) +1.301s 26/27 308χλμ.
17 Alex Rins SPA Monster Yamaha (YZR-M1) +1.314s 17/22 312χλμ.
18 Miguel Oliveira POR Trackhouse Aprilia (RS-GP24) +1.373s 23/23 313χλμ.
19 Raul Fernandez SPA Trackhouse Aprilia (RS-GP24) +1.444s 26/26 309χλμ.
20 Fabio Di Giannantonio ITA VR46 Ducati (GP23) +1.550s 6/8 305χλμ.
21 Pol Espargaro SPA Red Bull KTM (RC16) +1.675s 10/12 312χλμ.
22 Takaaki Nakagami JPN LCR Honda (RC213V) +1.913s 23/23 306χλμ.
23 Lorenzo Savadori ITA Aprilia Racing (RS-GP24) +2.037s 18/23 312χλμ.
24 Joan Mir SPA Repsol Honda (RC213V) +2.149s 14/23 310χλμ.
25 Stefan Bradl GER HRC Test Team (RC213V) +2.387s 13/21 312χλμ.

MotoGP Δοκιμές Jerez: Ταχύτερος όλων ο M.Marquez - Ισχυρότερος κινητήρας για τη Yamaha

Πολύ καλός ο καιρός έκανε τη χάρη σε ομάδες και αναβάτες
MotoGP Jerez Test 2025
Από το

motomag

29/4/2025

Οι ιδανικές καιρικές συνθήκες μετά τον αγώνα της Jerez έδωσαν την ευκαιρία στις ομάδες του MotoGP να δοκιμάσουν πολλά πράγματα στις επίσημες δοκιμές στην ισπανική πίστα.

Ο Marc Marquez (Ducati Lenovo Team) σημείωσε τον ταχύτερο γύρο της ημέρας, στο δεύτερο απογευματινό session όντας ο μόνος αναβάτης με χρόνο κάτω από 1:36 (01:35.8760), ενώ ήταν ταχύτερος από όλους και στο πρώτο. Εστίασε κυρίως στη βελτίωση της αίσθησης του μπροστινού μέρους της μοτοσυκλέτας του, ενώ δοκίμασε ένα νέο αλλά και ένα παλιότερο ψαλίδι για την GP25. 

Από την άλλη ο Pecco Bagnaia εργάστηκε πάνω στην ισορροπία της Desmosedici που τον ταλαιπώρησε όλο το Σαββατοκύριακο σύμφωνα και με την επίσημη αναφορά της διοργάνωσης, ενώ στο τέλος δεν έμεινε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι πέρασε πολλές ώρες χωρίς να γυρνάει στην πίστα, ίσως γιατί δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι αυτό που του  φταίει με την ισορροπία της GP25.

Οι ανεξάρτητες ομάδες συμμετείχαν με λιγότερους αναβάτες. Ο Franco Morbidelli (Pertamina Enduro VR46 Racing Team) απουσίαζε λόγω πτώσης, ενώ ο ομόσταυλός του Fabio Di Giannantonio εργάστηκε κυρίως πάνω στη διαχείριση της πρόσφυσης του πίσω μέρους. Το ίδιο έκανε και ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Alex Marquez (BK8 Gresini Racing MotoGP) και ο team mate του στην Gresini Fermin Aldeguer.

Η Yamaha παρουσίασε αναβάθμιση στον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα, με τους Fabio Quartararo και Alex Rins να διαπιστώνουν βελτίωση και αυτό μόνο θετικό θα είναι για την εξέλιξη του πρωταθλήματος. Ο Rins ανέφερε αύξηση τριών χλμ./ώρα σε τελική ταχύτητα, ενώ πιο σκεπτικός φάνηκε ο Quartararo, ο οποίος δοκίμασε επίσης νέα σέλα προς βελτίωση της εργονομίας της μοτοσυκλέτας.

Ο Jack Miller (Prima Pramac Yamaha MotoGP) και ο δοκιμαστής Augusto Fernandez επίσης συμμετείχαν και επιβεβαίωσαν τα θετικά αποτελέσματα. Η Yamaha θα εισάγει τις αναβαθμίσεις κινητήρα στον επόμενο αγώνα στον επόμενο κιόλας γύρο στο Le Mans.

Η (Red Bull KTM Factory Racing) εργάστηκε πάνω στη γενικότερη ανταγωνιστικότητα της RC16. Ο Pedro Acosta είχε πτώση αλλά επέστρεψε γρήγορα στην πίστα. Ο Brad Binder, ήταν από τους πρώτους στην πιστά το πρωί αλλά έφυγε και νωρίς το απόγευμα χωρίς να καταφέρει να βελτιώσει τον χρόνο του, με καλύτερο το πρωινό 01:37.0550.

Στην Tech3, ο Maverick Viñales δοκίμασε διαφορετικά μοτίβα απόδοση ισχύος στην ΚΤΜ του και πέτυχε τον δεύτερο καλύτερο χρόνο της ημέρας με 01:36.2370 γυρνώντας παράλληλα σημαντικά πιο γρήγορα από όλους τους αναβάτες της KTM. Ο Enea Bastianini συνέχισε την γενική προσπάθεια προσαρμογής του στην RC16.

Ο Marco Bezzecchi (Aprilia Racing) δούλεψε στη σταθερότητα στο φρενάρισμα στο πρώτο σκέλος και ολοκλήρωσε 99 γύρους συνολικά. Χρησιμοποίησε νέο αεροδυναμικό πακέτο και άλλα εξαρτήματα με τα οποία σημείωσε πρόοδο με καλύτερο χρόνο στον δεύτερο session το 01:36.6150. Ο Lorenzo Savadori είχε τεχνικό πρόβλημα το απόγευμα και έμεινε στους 68 γύρους.

Στην Trackhouse Aprilia, ο Raul Fernandez έκανε αισθητή βελτίωση (8ος το απόγευμα) με 85 γύρους, ενώ ο rookie Ai Ogura έκανε 88 γύρους, δείχνοντας πρόοδο σε σχέση με το Σαββατοκύριακο συμπληρώνοντας με τρίτη Aprilia τις 11 πρώτες θέσεις στο απογευματινό session και καλύτερο χρόνο το 1:36.8610.

Η Honda εστίασε στη σταδιακή πρόοδο και δοκίμασε νέο ψαλίδι, χωρίς ωστόσο να σημειώσει σημαντικές βελτιώσεις στους χρόνους με τους Joan Mir και Luca Marini (Honda HRC Castrol) να συνεχίζουν μέχρι την καρό σημαία συλλέγοντας πολύτιμα δεδομένα. Ο Johann Zarco ξεχώρισε με ισχυρή παρουσία, 3ος το πρωί, 8ος το απόγευμα είχε ως καλύτερο χρόονο το 01:36.60. Ο Somkiat Chantra επανήλθε μετά από πτώση, ενώ ο Takaaki Nakagami που αντικατέστησε στις δοκιμές την wildcard συμμετοχή του Aleix Espargaro, εργάστηκε πάνω σε 3 μοτοσυκλέτες με διάφορες ρυθμίσεις και πληθώρα εξαρτημάτων οπού και σημείωσε πρόοδο στην διάρκεια 68 γύρων.

Ετικέτες