MotoGP Austria: Ξεκάθαρη νίκη Bagnaia με αρχική μάχη Martin

Μοναχικός Bastianini πίσω τους και ένας φανταστικός Marquez με τρομακτικό σερί μετά από πρόβλημα εκκίνησης
MotoGP Austria: Ξεκάθαρη νίκη Bagnaia με αρχική μάχη Martin
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

18/8/2024

Για δεύτερη φορά η εκκίνηση ήταν δυναμιτισμένη στην Austria ευτυχώς δίχως πτώσεις όπως στον αγώνα Sprint αλλά με πρόβλημα του Marquez με το holeshot που οδήγησε σε σούζα στην εκκίνηση και αδυναμία να ελέγξει την ευστάθεια καταλήγοντας να συγκρουστεί με τον Morbidelli και ενώ ήδη ο Binder τον είχε αποφύγει. Οι δύο τους βγήκαν εκτός πίστας μπαίνοντας στην 13η θέση ο Marquez και ξεκινώντας αμέσως τις προσπεράσεις σε ένα απίστευτο σερί.

Μπροστά όμως υπήρχε έντονο ενδιαφέρον γιατί όπως είχαμε πει από την κατάταξη, ο στόχος του Bagnaia θα ήταν να μην αφήσει τον Martin να οδηγεί μπροστά περιμένοντας στο τέλος του αγώνα για την επίθεσή του, αλλά θα έκανε αμέσως την επίθεσή του.

Αυτό ακριβώς έγινε και σήμερα, όπως και στον αγώνα Sprint! Μας χάρισαν έτσι μία όμορφη μάχη με εναλλαγές θέσεων στους αρχικούς γύρους ξεκινώντας από τον πρώτο!

Ήδη ο Bastianini είχε μία μικρή απόσταση σχεδόν μισού δευτερολέπτου στον 3ο γύρο με τον Miller και τον Binder άλλο ένα δευτερόλεπτο πίσω τους! Κρίμα λοιπόν που ο Marquez δεν ξεκίνησε σωστά γιατί αυτή η μάχη εμπρός θα είχε σίγουρα πάρει άλλη τροπή καθώς πίσω γυρνούσε με καταπληκτικό ρυθμό κάνοντας συνεχώς προσπεράσεις!

Πολύ γρήγορα όμως ο Bagnaia ξεκαθάρισε το τι πρόκειται να δούμε καθώς άρχισε να ανοίγει την απόσταση από τον Martin ενώ παράλληλα μεγάλωνε η απόσταση του Bastianini από όλους τους πίσω. Ήδη από τον τέταρτο γύρο φαινόταν πως σήμερα ο Bagnaia δεν θα είχε αντίπαλο και οι υπόλοιποι θα έπρεπε να βασίζονται μόνο στο λάθος του, κάτι που ο Bagnaia έχει απωλέσει ως συμπεριφορά με ελάχιστα πισωγυρίσματα σε εκείνο το παρελθόν.

Στο μεταξύ οι προσπεράσεις του Marc Marquez είναι καθαρές χωρίς να κάνει παραλογισμούς. Θα έφτανε έτσι έως την 4η θέση μόνο που το κενό που εκείνη την στιγμή είχε κάνει ο Bezzecchi με τον Bastianini έχοντας περάσει στο μεταξύ τις KTM ήταν πολύ μεγάλο. Ωστόσο στους τελευταίους γύρους ο Marc Marquez γυρνούσε σχεδόν ένα δευτερόλεπτο ταχύτερα που σημαίνει πως αν ο αγώνας ήταν μεγαλύτερος θα είχε προλάβει τον Bastianini παίρνοντας την τρίτη θέση πίσω!

Στο μεταξύ η προσπέραση του Bezzecchi στην KTM του Miller στον 8ο γύρο ήταν φανταστική στιγμή του αγώνα και έβαλε τέλος την διαμάχη των πορτοκαλί και ταυτόχρονα και την καλή επίδοση του Miller.

Μία φανταστική επίδοση για τον Bagnaia, μία σταθερά καλή εμφάνιση από τον Martin και ένας πολύ δυναμικός αγώνας για τον Marquez με σερί προσπεράσεων, έθεσαν πριν λίγα λεπτά, την σημερινή εικόνα στην Αυστρία!

 

Θέση

Βαθμοί

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος/Διαφ.

1

25

1F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

42:11.173

2

20

89J. Martin

Prima Pramac Racing

+3.232

3

16

23E. Bastianini

Ducati Lenovo Team

+7.357

4

13

93M. Marquez

Gresini Racing MotoGP

+13.836

5

11

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+18.620

6

10

72M. Bezzecchi

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+21.206

7

9

12M. Viñales

Aprilia Racing

+24.322

8

8

21F. Morbidelli

Prima Pramac Racing

+27.677

9

7

41A. Espargaro

Aprilia Racing

+28.829

10

6

73A. Marquez

Gresini Racing MotoGP

+30.268

11

5

44P. Espargaro

Red Bull KTM Factory Racing

+30.526

12

4

88M. Oliveira

Trackhouse Racing

+30.702

13

3

31P. Acosta

Red Bull GASGAS Tech3

+33.736

14

2

30T. Nakagami

IDEMITSU Honda LCR

+36.310

15

1

37A. Fernandez

Red Bull GASGAS Tech3

+36.522

16

 

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+37.571

17

 

36J. Mir

Repsol Honda Team

+40.432

18

 

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+43.788

19

 

43J. Miller

Red Bull KTM Factory Racing

+44.134

20

 

32L. Savadori

Aprilia Racing

+44.576

21

 

5J. Zarco

CASTROL Honda LCR

+54.126

22

 

6S. Bradl

HRC Test Team

+54.923

Δεν τερμάτησαν

   

25R. Fernandez

Trackhouse Racing

27 laps

   

10L. Marini

Repsol Honda Team

5 laps

 

 

 

Ετικέτες

Moto GP Ιαπωνία, Sprint: Κυριαρχική νίκη M.Marquez και Ducati, με 2ο τον Diogo Moreira της Honda!

Ποινή μίας θέσης για τον 3ο τελικά J.Martin και τον E.Bastianini που έστειλε τον Βραζιλιάνο στο βάθρο!
MotoGP Marc Marquez MOtegi 2026 Sprint
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

3/10/2026

Ο M.Marquez οδήγησε τον Sprint από την πρώτη στροφή έως και το τέλος σε μια κυριαρχική νίκη στην ιαπωνική πίστα και μείωσε τη διαφορά του από τον Jorge Martin περισσότερο από όσο υπολόγιζε καθώς ο Ισπανός της Aprilia δέχτηκε ποινή.

Με τις Aprilia της Trackhouse να επιβάλλονται των υπολοίπων στις Q1, ο Marc Marquez με το "καλημέρα" στις Q2 διέλυσε το χθεσινό ρεκόρ του αδερφού του Alex, ο οποίος ωστόσο τον ακολούθησε από κοντά με διαφορά χιλιοστών και έξι αναβάτες να κινούνται κάτω από το 1.43. Για τα ρεκόρ ευθύνεται η νέα ασφαλτόστρωση της ιαπωνικής πίστας.

Τρία λεπτά πριν το τέλος μίλησε ο Jorge Martin με νέο απόλυτο ρεκόρ πίστας πιέζοντας τον συμπατριώτη του που ξέρει ότι πρέπει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί στην Ιαπωνία καθώς στον επόμενο γύρω οι συνθήκες δεν θα είναι το ίδιο ευνοϊκές για τις Ducati σε σχέση με τις Aprilia. Με J.Martin και M.MArquez μπροστά ο M.Bezzecchi πίεσε στο τέλος όμως μικρά λαθάκια τον κράτησαν τέταρτο μπροστά από τον  5ο A.Marquez. 

Ο M.Marquez προσπάθησε επίσης στο τελευταίο του γύρο να περάσει τον Martin χωρίς να τα καταφέρει. Τα κατάφερε ωστόσο ο P. Acosta να βρεθεί στην πρώτη σειρά της εκκίνησης που πέρασε τρίτος, με τον A.MArquez στην πέμπτη τελικά θέση για την εκκίνηση του Sprint. Ο Martin πήρε την 24η pole position της καριέρας του στη μεγάλη κατηγορία και τη δεύτερη συνεχόμενη φέτος και έτσι φτάσαμε στον Sprint.

M.Marquez o απόλυτος
Με την εκκίνηση του Sprint ο Marc Marquez έκανε την επίθεσή του στον Jorge Martin, τοποθετήθηκε έξυπνα και πήρε τα ηνία του αγώνα από την πρώτη κιόλας στροφή με τον Μαδριλένο να έχει πίσω του τον Marco Bezzecchi. Πιο πίσω επικράτησε χάος με τον Alex Marquez να εμβολίζει τον Pedro Acosta και τον Di GIanantonio να αποτελεί επίσης παράπλευρή απώλεια αφού και οι τρεις έπεσαν και εγκατέλειψαν τον αγώνα.

M.Marquez, Martin και Bezzecchi στις τρεις πρώτες θέσεις με Enea Bastianini και Ai Ogura να ακολουθούν, ενώ ο Diogo Moreira που πίεζε τον Ιάπωνα να ακολουθεί έχοντας πίσω του τον Johan Zarco. Ο Bastianini πέρασε τον Bezzecchi στο τρίτο γύρο για να βρεθεί τρίτος, τη στιγμή που ο Pecco Bagnaina πάλευε να περάσει τον Luca Marini και να μπει στην πρώτη δεκάδα. 

Στον πέμπτο γύρο ο Diogo Moreira, που βρέθηκε σε πολύ καλή μέρα, πίεσε και πέρασε και τον Bezzecchi αφήνοντάς τον πέμπτο, κάτι που έκανε και ο Ai Ogura για να τον αφήσει έκτο λίγες στροφές μετά!

Στα μισά του αγώνα ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής είχε διαφορά ασφαλείας από τον Jorge Martin και έδειξε ότι ελέγχει απόλυτα τον ρυθμό έχοντας κάνει και ταχύτερο γύρο νωρίτερα, με τον αναβάτη της Aprilia να μην μπορεί να τον απειλήσει έχοντας πίσω τον Enea Bastianini και τον Moreira 4o. Πολύ καλός αγώνας και για το Zarco που κρατούσε πίσω του τον Raul Fernandez πέντε γύρους πριν το τέλος ενώ ο Quartararo ήταν ένατος και ο Marini έκλεινε την πρώτη δεκάδα δεχόμενος πίεση από τον Fermin Aldeguer. 

Από την άλλη ο Bagnaia που παραπονιέται διαρκώς ότι δεν μπορεί να βρει την πρόσφυση που θέλει ήταν μόλις 12ος, ενώ μετά το τέλος του αγώνα το πίσω του ελαστικό είχε καταστραφεί στο κέντρο του και αυτό μάλλον οδήγησε, μεταξύ άλλων και στην τελική του κατάταξη στον αγώνα (UPDATE τελικά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν πήρε καν κατάταξη).

Τρεις γύρους πριν το τέλος ο Marquez έκανε ξανά ταχύτερο γύρο, επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία της Ducati στη συγκεκριμένη πίστα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά και το γεγονός ότι αυτή είναι μια πίστα που ταιριάζει στο οδηγικό του στιλ, έχοντας πάνω από 1,3 δλ. διαφορά από τον Martin.  

Στο τέλος του αγώνα είχαμε εκπλήξεις με τον Jorge Martin που είχε παραιτηθεί της προσπάθειας του να πλησιάσει τον M.Marquez και να απειλείται ξαφνικά από τον Bastianini, ο οποίος με τη σειρά του δεχόταν πίεση από τον Moreira. 

O αναβάτης της Aprilia, που πήγε να πιαστεί στον ύπνο από τον τον Ιταλό της KTM, αντέδρασε τελικά σωστά και κράτησε τη θέση του, ωστόσο μετά το τέλος του αγώνα Martin και Bastianini δέχτηκαν ποινή μιας θέσης γιατί στον τελευταίο γύρο, στην τελευταία στροφή, πάτησαν μερικά χιλιοστά εκτός του επιτρεπόμενου ορίου ενεργοποιώντας τον αισθητήρα που βρίσκεται εκεί και αυτό έστειλε τον Βραζιλιάνο της δορυφορικής ομάδας της Honda για πρώτη φορά στην καριέρα του στο βάθρο του MotoGP!

Με τη νίκη του ο M.Marquez στον Sprint μείωσε τη διαφορά του από τον Martin στους επτά (7) βαθμούς, ενώ ο Bezzechi βρέθηκε 45 βαθμούς πίσω από την κορυφή.

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΟΜΑΔΑ Διαφορά δλ.
1 Marc MARQUEZ Ducati Lenovo Team  
2 Diogo MOREIRA Pro Honda LCR 2,754
3 Jorge MARTIN Aprilia Racing 2,466
4 Enea BASTIANINI Red Bull KTM Tech3 2,508
5 Ai OGURA SuperFile Trackhouse MotoGP Team 5,992
6 Marco BEZZECCHI Aprilia Racing 6,984
7 Johann ZARCO Castrol Honda LCR 8,088
8 Raul FERNANDEZ SuperFile Trackhouse MotoGP Team 8,817
9 Fabio QUARTARARO Monster Energy Yamaha MotoGP Team 10,586
10 Fermin ALDEGUER BK8 Gresini Racing MotoGP 11,129
11 Luca MARINI Honda HRC Castrol 13,632
12 Franco MORBIDELLI Pertamina Enduro VR46 Racing Team 15,209
13 Alex RINS Monster Energy Yamaha MotoGP Team 19,873
14 Somkiat CHANTRA Honda HRC Castrol 19,983
15 Maverick VIÑALES Red Bull KTM Tech3 20,469
16 Jack MILLER Prima Pramac Yamaha MotoGP 21,894
17 Toprak RAZGATLIOGLU Prima Pramac Yamaha MotoGP 38,442
18 Brad BINDER Red Bull KTM Factory Racing 41,284
  Εγκατέλειψαν    
  Pedro Acosta KTM Factory Racing  
  Alex Marquez Gresini Racing  
  Fabio di Giannantonio Enduro VR46 Racing  
  Δεν πήραν κατάταξη    
  F. Bagnaia Ducati Lenovo Team