MotoGP Αυστρία: Dovizioso εμπρός σε επεισοδιακό αγώνα με κόκκινη σημαία γεμάτο δράμα!

Τύχη βουνό για Yamaha παρά την ατυχία Morbidelli
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

16/8/2020

Η εικόνα δύο κουβαριών από τροχούς, αλουμίνιο και carbon να περνούν χιλιοστά από τον Vinales και τον Rossi θα μας συντροφεύει για καιρό. Έτσι απλά, με μερικά χιλιοστά διαφορά και η Yamaha θα είχε δύο αναβάτες τραυματισμένους, και στην περίπτωση του Rossi θα ήταν και σοβαρά τα πράγματα. Η μοτοσυκλέτα του ήταν καλυμμένη με λάδια από την μοτοσυκλέτα του Morbidelli που πέρασε ιπτάμενη με την μορφή μπάλας, μπροστά από την ζελατίνα του!

Φυσικά μετά την σύγκρουση βγήκε μέσα σε ’30 δευτερόλεπτα η κόκκινη σημαία και ο αγώνας διακόπηκε για να καθαριστεί η πίστα, με τις θέσεις να καθορίζονται από τον 8ο γύρο και για 20 γύρους μετά την δεύτερη εκκίνηση.

Ο Rossi δεν μπορεί να πιστέψει ότι γλίτωσε...

Τι είχε συμβεί;

Στις πιο πίσω θέσεις ο Zarco προσπαθεί στην ευθεία να προσπεράσει τον Morbidelli από την εσωτερική πλευρά, τον περνά οριακά ενώ ανοίγεται δεξιά αρκετά και χωρίς ο Morbidelli να καταφέρει να τον αποφύγει όσο κι εκείνος ανοίγει γραμμή, ο εμπρός τροχός της Petronas χτυπά τον πίσω της δορυφορικής Ducati και ρίχνει τον Zarco κάτω όσο η Avintia είναι όρθια και ταξιδεύει! Ο Morbidelli κουτρουβαλά στην πίστα το ίδιο και η μοτοσυκλέτα του που έχει γίνει μία άμορφη μπάλα. Μπροστά τους η κλειστή δεξιά στροφή που όλοι φρενάρουν δυνατά και στρίβουν με πολύ λιγότερα από εκείνα που είχαν πριν. Η Avintia χτυπά στον προστατευτικό φράκτη και εκτοξεύεται σε δύο κομμάτια. Μαζί με την Petronas του Morbidelli περνούν τις Yamaha μία ιδέα και μισή χωρίς να τις χτυπήσουν, αλλά αρκετά για να θορυβήσουν τους πάντες και να κάνουν τον Rossi ακόμη πιο προληπτικό, μιας κι έχει δηλώσει επανειλημμένα πως κάτι τέτοια τον έχουν οδηγήσει να ακολουθεί ολόκληρη ιεροτελεστία πριν ξεκινήσει τον αγώνα…

Ο αγώνας τώρα, δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει καλύτερα πριν από όλα αυτά τα παραπάνω. Πολύ δυναμικός και με «σφιχτά» τα πράγματα στην πρώτη στροφή, όπως αναμέναμε από εχθές, με βάση τις δοκιμές κατάταξης.

Η KTM και ο Pol Espargaro ζούσαν την καλύτερη στιγμή τους, το όνειρό τους. Ήταν μπροστά έχοντας περάσει καθαρά και παλικαρίσια τις Ducati των Miller και Dovizioso. Ο Vinales έχανε θέση και από τις Suzuki, ο Rossi από την άλλη ήταν η καλύτερη Yamaha, ακριβώς όπως είναι κάθε φορά, ο Quartararo αντιμετώπισε πρόβλημα και έμεινε τελευταίος δείχνοντας πως θα εγκατέλειπε αν δεν έβγαινε η κόκκινη σημαία. Οι υπόλοιπες KTM ανέβαιναν κι αυτές θέσεις με τον Binder να είναι «εξαφανισμένος» στις δοκιμές αλλά να βελτιώνει την θέση του συνέχεια, μαζί του και ο Oliveira.

Ο Pol Espargaro έχοντας περάσει μπροστά, νικώντας και τον Miller και τον Dovizioso έδειχνε να ξεφεύγει σε ρυθμό, και εκείνη την στιγμή θα έβγαινε η κόκκινη σημαία.

Από μία ειρωνεία της τύχης, ο Zarco ήταν και πάλι η αιτία που ο Pol Espargaro θα έχανε, για την KTM το όνομα Zarco ανασύρθηκε τώρα από το τέλος του συρταριού, για να καεί το χαρτί που ήταν γραμμένο…

MotoGP Αυστρία: Κόκκινη σημαία στην Moto2 με άσχημη πτώση - Χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς ευτυχώς!

Η επόμενη εκκίνηση είχε τις Suzuki να πετάγονται εμπρός με τον Pol να ξεκινά φανταστικά και τον Miller να ορμά για την πρώτη στροφή χωρίς να μπορεί να σταματήσει και να ανοίγει γραμμή. Τελικά ο Espargaro θα κατάφερνε να στρίψει πρώτος αλλά δεν θα έμενε για πολύ εκεί μπροστά. Συνήθως στις δεύτερες εκκινήσεις οι πίσω έχουν τώρα το κίνητρο και ο πρώτος αισθάνεται θιγμένος, πως πρέπει να ξανά προσπαθήσει για κάτι που είχε κερδίσει και η ψυχολογία είναι σημαντικότερη από τα άλογα. Στην περίπτωση του εύθραυστου Pol είναι διπλά σημαντική.

Μαζί και το γεγονός πως ο Miller είχε βάλει μαλακή γόμα και στην αρχή ήταν ταχύτερος, σε αντίθεση με τον Dovizioso που, όπως είπε και εχθές, η πίστα αυτή κερδίζεται κάνοντας υπομονή και κρατώντας λάστιχα. Και κάτι ξέρει από την στιγμή που κερδίζει συνέχεια στην Αυστρία! Όπως είπε αργότερα, εκμεταλλεύτηκε την δεύτερη εκκίνηση για μικρές αλλαγές και χαρακτήρισε λάθος απόφαση την επιλογή του Miller.

Σύντομα, ο Espargaro θα έχανε στην μάχη με τις Ducati του Miller και του Dovizioso και θα έπεφτε στα δόντια των Suzuki. Κι έπειτα κάνει το ίδιο λάθος με τον προηγούμενο αγώνα, αφήνει τα νεύρα του να τον κυριεύσουν. Ξεκινά τα οδηγικά λάθη, ανοίγει γραμμή και κλείνοντάς την βρίσκει εκεί τον Oliveira και πέφτουν. Σε επανάληψη όσων έγιναν με τον Zarco, έτσι για να κάνει τα πράγματα σύνθετα και δύσκολα, λες και δεν είναι ήδη αυτή την σεζόν και πρέπει να συζητάμε για άλλη μία βδομάδα ποιος έχει δίκιο σε αυτές τις περιπτώσεις…

Μπροστά ο Rins τρώει ένα προειδοποιητικό γλίστρημα από τον εμπρός τροχό της Suzuki, έχοντας προσπεράσει τον Miller που μόλις πριν τον είχε περάσει όμορφα και ωραία ο Dovizioso με καλύτερο ελαστικό και προσεκτική οδήγηση. Ο Rins πάει να τα βάλει με την Ducati και τότε η προειδοποίηση βγαίνει αληθινή και πέφτει!

Τίποτα δεν θα σταματήσει τον Dovizioso μετά από αυτό. Θα κερδίσει την ίδια στιγμή που έχει ανακοινώσει πως δεν θα αφήσει την Ducati να καθορίσει εκείνη το μέλλον! Πάνω που συμφωνούν πως χωρίζουν, η καλύτερη Ducati ήταν του Dovizioso…

Ο Mir κάνει επιθέσεις στον Miller και τελικά από ένα λάθος του Miller η Suzuki ανεβαίνει στην δεύτερη θέση του βάθρου, αν και ο Mier δεν θα σταματούσε τις επιθέσεις… Ο Binder κράτησε την 4η θέση και ο Rossi την 5η παρόλο που λίγο έλειψε πιο πριν να φάει μία μοτοσυκλέτα στο κεφάλι. Κυριολεκτικά!

Ο Vinales δεν μάθαμε τι έπαθε και έμεινε τελευταίος. Υπάρχει εκτίμηση πως ήταν ο συμπλέκτης από συζητήσεις στο box. Αναμένονται εξηγήσεις, ήταν ψυχολογικό ή κάτι άλλο, θα φανεί τις επόμενες ώρες. Ο Quartararo ήταν από τους ωφελημένους της κόκκινης σημαίας, και κατάφερε να λύσει το πρόβλημά του αλλά και να ανέβει από την 20η θέση στην δεύτερη εκκίνηση, πάνω στην 8η για να μην αφήσει έτσι την προπορεία του για το πρωτάθλημα να ψαλιδιστεί έντονα.

Μακάρι ο επόμενος αγώνας στην ίδια πίστα το επόμενο Σαββατοκύριακο να είναι εξίσου δυναμικός αλλά χωρίς πτώσεις και τραυματισμούς!

Ο Dovi μπορεί να κλείνει το μάτι στην Ducati χαμογελώντας με νόημα, ο Pol θα κάνει πολύ καιρό να ηρεμήσει, η Yamaha πρέπει να χαίρεται που οι αναβάτες της είναι σε καλή κατάσταση, από την στιγμή που ο Mobidelli περπάτησε για να βγει από την πίστα και όλοι μαζί γενικά, έχουν πολλά να σκεφτούν και να προετοιμάσουν για τον δεύτερο αγώνα στην ίδια πίστα!

Ετικέτες

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

Οι Ιταλοί πιέζουν για αποτελέσματα ωστόσο ο Bastianini δεν φαίνεται να ανησυχεί
motomag MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Το συμβόλαιο του Enea Bastianini με την Ducati Lenovo Team λήγει τη φετινή χρονιά και οι μνηστήρες για τη θέση του αναμφίβολα είναι πάρα πολλοί. Τα περισσότερα συμβόλαια των αναβατών όπως διαβάσατε στο ΜΟΤΟ λήγουν στο τέλος του έτους και αυτό σημαίνει ένα πράγμα πως ο Bastianini πρέπει να φέρει αποτελέσματα τα οποία θα του προσφέρουν την ανανέωση του συμβολαίου στην εργοστασιακή ομάδα του Borgo Panigale.

Μέχρι στιγμής η θέση του Bastianini στην Ducati Lenovo Team μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα καθώς αγωνιστικά ο Ιταλός δεν έχει πετύχει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Στην Jerez ο αναβάτης της ιταλικής εταιρείας στον αγώνα Sprint κατέλαβε την 13η θέση ενώ στον κυρίως αγώνα της Κυριακής τερμάτισε στην 5η θέση.

Την επομένη στο μονοήμερο τεστ που έλαβε χώρα στην ίδια πίστα ο Bastianini είχε νωρίς μία άσχημη πτώση με τον ίδιο να ολοκληρώνει την διαδικασία στην ένατη θέση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του το τεστ ήταν θετικό καθώς κατάφερε να βρει πολλές λύσεις που θα τον βοηθήσουν για τη συνέχεια του πρωταθλήματος αν και για να λέμε την αλήθεια θα χρειαστεί ένας αγωνιστικός άθλος για να κρατήσει ο ίδιος την θέση του στην Ducati Lenovo Team.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

O Bastianini αναφέρθηκε στη συνέχεια τόσο για το τεστ όσο και για την πίεση που δέχεται από την Ducati Lenovo Team ώστε να αποδώσει τα μέγιστα: “Δυστυχώς, δεν ξεκίνησε η μέρα με τον καλύτερο τρόπο. Είχα μία άσχημη πτώση στην στροφή 7. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκα αν και αγχώθηκα όσον αφορά την δουλειά που έπρεπε να γίνει.

Στη συνέχεια ηρέμησα οπότε καταφέραμε να δουλέψουμε σε πολλούς τομείς. Βρήκαμε την σωστή ρύθμιση στο φρενάρισμα ενώ επίσης βελτιώσαμε τον ρυθμό, ωστόσο στο αργό κομμάτι της πίστας πρέπει να βελτιωθούμε περισσότερο. Στο Le Mans τα πράγματα θα είναι διαφορετικά είναι μία πίστα στην οποία έχω κερδίσει -2022- και εκεί έχω αυτοπεποίθηση.

Η ομάδα πιέζει για να έρθουν τα αποτελέσματα ωστόσο είμαι ήρεμος. Το σημαντικό στην αρχή της χρονιάς ήταν να επανακτήσω την αυτοπεποίθηση μου όσον αφορά την οδήγηση. Ήρθαν και κάποια καλά αποτελέσματα ωστόσο τώρα είναι σημαντικό να πετύχω ακόμη περισσότερα”.

Αν και τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον Bastianini o ίδιος δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, μένει να δούμε αν ο αναβάτης της Ducati Lenovo Team γνωρίζει ήδη τι έχουν αποφασίσει τα μεγάλα κεφάλια της Ducati Corse και παίζει εκ του ασφαλούς ή έχει κάποιον άσσο στο τσεπάκι του όσον αφορά το αγωνιστικό του μέλλον.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

 

Ετικέτες