MotoGP Αυστρίας Δοκιμές– Καθολική επιβολή Marquez

Κοντά στο ρεκόρ ο χρόνος του
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

12/8/2017

Στο πρόσφατα ανανεωμένο Red Bull Ring η Honda του Marquez επιβαλλόταν σε κάθε δοκιμή σήμερα, στην στιγμή που την Παρασκευή στην FP1 και FP2 η απόδοσή του δεν έδινε τα σημάδια για μία καθολική επικράτηση το Σάββατο. Η Ducati, όπως έδειξε πέρσι με τον Iannone, είναι δύσκολος αντίπαλος στην Αυστρία και σήμερα κατάφερε να πάρει την δεύτερη και τρίτη θέση, με τον Dovizioso να δοκιμάζει και ο ίδιος τα αεροδυναμικά βοηθήματα που ο Lorenzo είχε χρησιμοποιήσει στο Brno. Μπορεί να το φανταζόταν δύσκολα αυτό το σενάριο ο Ισπανός όταν πήγαινε στην Ducati, όμως πλέον θα χρησιμοποιείται από την ομάδα και για δοκιμές, από την στιγμή που ο Dovizioso είναι τρίτος στην κατάταξη για το πρωτάθλημα μέχρι στιγμής.

Ο Marquez κατέβαλε έντονες προσπάθειες για να ετοιμαστεί για τον αυριανό αγώνα, καθώς δούλεψε εντατικά και δοκίμασε κάθε συνδυασμό ελαστικών, όπως επίσης δοκίμασε και τα όριά του. Ήταν αυτή η τρίτη στροφή ειδικά που δοκίμασε κάθε δυνατή είσοδο γλιστρώντας και σώζοντας μέχρι που σημείωσε πτώση. Μία πτώση από την όποια σηκώθηκε πάρα πολύ γρήγορα, όπως φαίνεται και στο παρακάτω στιγμιότυπο.

Αυτή είναι μία βαθιά χαραγμένη πρακτική για τον Marquez, να πραγματοποιεί εντατικές δοκιμές και να εκμεταλλεύεται κάθε λεπτό των ημερών πριν τον αγώνα, παλεύοντας για την pole position στο τέλος, έχοντας ήδη δοκιμάσει τα όρια. Αν πέσει στις δοκιμές με τον τρόπο που έπεσε σήμερα, είναι ικανοποιημένος, καθώς έχει βρει το απόλυτο όριο, όπως έχει τονίσει παλιότερα. Αντίθετα ο Rossi είναι «αναβάτης της Κυριακής», εντυπωσιάζοντας με την απόδοσή του στον αγώνα, εκεί που η αναδεικνύεται η εμπειρία του. Πόσο μάλλον σήμερα που ταλαιπωρημένος από μία αδιαθεσία της Παρασκευής δεν μπορούσε να αποδώσει στον μέγιστο βαθμό, παρόλο που στα μισά της Q2 κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη γραμμή κάνοντας ικανοποιητικό χρόνο. Πίσω όμως ερχόταν ο Marquez που θα κατάφερνε να συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους σε έναν ρυθμό που τον έφερε μόλις δέκατα μακριά από το απόλυτο ρεκόρ που πέρσι πραγματοποίησε ο Iannone με Ducati.

Φέτος ο Iannone αντιμετώπισε τεχνικό πρόβλημα, όπως φαίνεται παραπάνω και βρέθηκε αντιμέτωπος και με τον Marquez στην Q2. Ακολουθώντας τον πιστά στην FP4 ο Marquez αντέδρασε μόλις τον είδε να περιμένει πίσω του να ξεκινήσει μαζί του, όμως ο Iannone τον διαβεβαίωσε ότι δεν είχε καμία τέτοια πρόφαση. Το πρωί ήταν ο Mika Kallio που εισέπραξε τον.. χαιρετισμό του Marquez στην FP3, όταν βγήκε μπροστά του στην έξοδο της τρίτης στροφής και παραλίγο να συγκρουστούν. Είχε προηγουμένως σημειώσει έξοδο και ήταν η πρώτη από τις δύο, έφερε επίσης στο μυαλό μνήμες από το 2012 που ο πρώτος στην κούρσα για το πρωτάθλημα στην Moto2, ο Marquez, συγκρούστηκε με τον Kallio αλλά κατάφερε να μείνει στην σέλα και να κερδίσει και το πρωτάθλημα, πριν φύγει για τα MotoGP. Ο Kallio είναι τώρα αναβάτης εξέλιξης για την KTM και είναι ο δεύτερος αγώνας της σεζόν, μετά την Γερμανία, που επιτρέπεται στην εταιρία να έχει και τρίτη μοτοσυκλέτα στον αγώνα, μαζεύοντας δεδομένα και πραγματοποιώντας εκτεταμένες δοκιμές.

Με τις δύο Ducati να κλείνουν την πρώτη σειρά, και τον Pedrosa να καταφέρνει να περνάει, όχι με τεράστια άνεση, από την Q1 που είχε πέσει –μάλλον κουρασμένος από την πρόσθετη φωτογράφιση ως άλλος Bond, ήταν ο Vinales που πήρε την τέταρτη θέση. Με διαφορά που δείχνει ότι δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα για την Yamaha. Ο Petrucci που επίσης κυριάρχησε στην Q1 τερμάτησε πέμπτος, ο Zarco έκτος και έβδομος ο Rossi με τον Pedrosa να κλείνει την πρώτη οκτάδα. Ο αυριανός αγώνας είναι σημαντικός για το πρωτάθλημα που ο Marquez έχει αποκτήσει το προβάδισμα, αλλά τίποτα ακόμα δεν έχει κριθεί! Με δεδομένο ότι ο καιρός θα αφήσει να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους, η μάχη αύριο θα είναι έντονη από την πρώτη στροφή! 

Το Red Bull Ring έγινε αφορμή για μία επανασύνδεση των ACDC καθώς φιλοξενεί ένα κοινό με μπόλικη τρέλα που διοργανώνει έντονο παρασκήνιο, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες παρακάτω…

 

 

Προπόνηση VR46 Academy στην Mandalika: Από 4 διαφορετικές MotoGP ομάδες η σύνθεση της Rossoπαρέας

Η Ακαδημία VR46 στην Ινδονησία ενόψει των επίσημων δοκιμών - Ο καιρός τα χάλασε και εκεί
VR46 Academy
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

27/1/2026

Οι αναβάτες της VR46 Riders Academy ταξίδεψαν στη Mandalika για διήμερη προπόνηση με superbike, λίγες ημέρες πριν από το πρώτο επίσημο τεστ της χρονιάς στη Sepang.

Πριν από το εναρκτήριο τεστ του MotoGP στη Sepang την επόμενη εβδομάδα, η ευρύτερη παρέα της VR46 Riders Academy επιστρέφει για ακόμη μία χρονιά στη Mandalika, προκειμένου να πραγματοποιήσει προπονήσεις με superbike και να μπει σε ρυθμό πίστας.

VR46 Academy

Η Ακαδημία αναβατών έδειξε τις superbike στα pit, έτοιμες με τους αγωνιστικούς αριθμούς των Francesco Bagnaia (Ducati), Marco Bezzecchi (Aprilia), Luca Marini (Honda) και Franco Morbidelli (Ducati), καθώς και μια Yamaha με το #46 για τον ιδιοκτήτη της ομάδας, Valentino Rossi.

VR46 Academy

Όπως και πέρυσι, η διήμερη προπόνηση στη Mandalika, που γίνεται εφικτή χάρη στον κύριο χορηγό της VR46, την Pertamina, έχει διπλό στόχο. Αφενός να επαναφέρει τους αναβάτες σε ρυθμούς πίστας μετά από έναν χειμώνα με κυρίως dirt track προπονήσεις και αφετέρου να προσφέρει μια εξοικείωση με τη ζέστη και την υγρασία που θα αντιμετωπίσουν στη Sepang της Μαλαισίας.

VR46 Academy

"Είμαι πολύ χαρούμενος που έχω λίγο χρόνο στην Ινδονησία για να αρχίσω ξανά να οδηγώ πριν από το τεστ στη Μαλαισία, γιατί η Sepang θα είναι εξαιρετικά σημαντική", δήλωσε ο Bagnaia κατά την πρόσφατη παρουσίαση της εργοστασιακής ομάδας της Ducati.

VR46 Academy

Με τη Honda να προβιβάζεται από το group παραχωρήσεων (concession) D στο group C, κανένας από τους αναβάτες της Ακαδημίας VR46 δεν έχει φέτος δικαίωμα συμμετοχής στο Shakedown της Sepang, το οποίο διεξάγεται από τις 29 έως τις 31 Ιανουαρίου. Έτσι, οι πρώτοι τους γύροι με MotoGP μοτοσυκλέτες για το 2026 θα πραγματοποιηθούν όταν ξεκινήσουν οι επίσημες δοκιμές, στις 3 Φεβρουαρίου.

 
 

 

 

Στη Mandalika, οι αναβάτες της Ακαδημίας, βρέθηκαν πλαισιωμένοι και από τον team-mate του Morbidelli στη VR46, Fabio di Giannantonio, καθώς και από τους Celestino Vietti, Andrea Migno και Matteo Gabarrini, σε ένα προπονητικό camp που πλέον έχει καθιερωθεί ως βασικό στάδιο προετοιμασίας των αστέρων της ακαδημίας  VR46 πριν από την έναρξη της νέας σεζόν, παρότι σήμερα (27/01/2026) ο άστατος καιρός και οι βροχοπτώσεις δεν επέτρεψαν την έξοδο στην πίστα για την πρώτη ημέρα των προπονήσεων.

VR46 Academy