MotoGP Barcelona: Απίστευτες στιγμές ρεκόρ – Άπιαστος Aleix Espargaro

Οξύμωρο μειωμένης πρόσφυσης και ρεκόρ γύρου
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

4/6/2022

Πάλη ενάντια στην υψηλή θερμοκρασία και την μειωμένη πρόσφυση με τις ομάδες να επιστρατεύονται κάθε λύση που μπορούσαν για να προστατέψουν τα ελαστικά από την υπερθέρμανση και την ίδια στιγμή εξαιρετικά γρήγορος ρυθμός με νέα ρεκόρ πίστας!

Ducati και Yamaha είχαν ειδική επίστρωση στους τροχούς για να διαχέεται πιο γρήγορα η θερμότητα στο περιβάλλον και όλες οι ομάδες δοκίμαζαν διάφορες ρυθμίσεις για να βρουν τον καλύτερο συνδυασμό.

Η Aprilia όμως είχε σήμερα το πάνω χέρι έχοντας ξεκάθαρα βρει τον συνδυασμό που κερδίζει. Όχι τόσο γιατί ο Aleix Espargaro πήρε την pole position με μικρή διαφορά από τους Bagnaia και Quartararo, αλλά γιατί το έκανε δύο φορές σπάζοντας το ρεκόρ πίστας και τις δύο.

Με 01'38.77710 στην FP3 έχοντας κολλητά πίσω του όλες τις Ducati πλην του Marini και τον δύο Gresini και με 01'38.7420 στην Q2 που του έδωσε και την pole position, ο Aleix Espargaro έδειχνε πλήρως ανανεωμένος παίζοντας εντός έδρας και με την πρόσφατη ανανέωση συμβολαίου να δρα τονωτικά.

Η άσφαλτος έφτασε τους 60ο βαθμούς σε ένα σημείο αλλά ο Quartararo και ο Bagnaia ήταν εξαιρετικά γρήγοροι παλεύοντας για την pole position, μέχρι φυσικά που ήρθε ο Aleix Espargaro στο προσκήνιο της Q2. Μιλάμε για απειροελάχιστες διαφορές, αρκετές όμως για να δώσουν και το ρεκόρ γύρου και την pole position στην Aprilia.

Σε κάθε περίπτωση η Ducati δεν έχει πλέον αντίπαλο καθώς μονοπωλεί συνεχώς τις πρώτες θέσεις όταν από την άλλη πλευρά μονάχα μεμονωμένοι αναβάτες των άλλων ομάδων, μπορούν να σπάσουν το σερί των Ducati στην λίστα εκκίνησης. Η Aprilia έχει έναν στην πρώτη και έναν στην όγδοη θέση, η Yamaha τον Quartararo τρίτο και η Suzuki τον Rins στην 7η θέση με όλες τις υπόλοιπες να ανήκουν στην Ducati μέχρι την δέκατη που βρίσκεται εκεί ο Pol Espargaro.

Στην Q1 ο Vinales πάλεψε και κατάφερε να κρατήσει την πρώτη θέση και να περάσει στην Q2 με τον Nakagami να βγάζει την τελευταία στιγμή εκτός του Bezzecchi και επίσης τον Bastianini που είναι μέσα στο κυνήγι του πρωταθλήματος. Αυτό ήταν μία έκπληξη καθώς θα περίμενε κανείς πως ο Bastianini θα περνούσε στην Q2.

Από την πλευρά της KTM πραγματική πίεση άσκησε ο Binder αλλά για μία μόνο στιγμή και σημειώνοντας και μία πτώση δεν κατάφερε κάτι καλύτερο για την ομάδα του.

Τραυματισμένος και ο Alex Marquez από ατύχημα στην FP4 που τον έστειλε στο νοσοκομείο για εξετάσεις, σημαίνει πως η Honda έμενε μόνο με τον Pol Espargaro και τον Nakagami για να έχει πιθανότητες να δει το όνομά της πιο μπροστά…

Αύριο ο Aleix Espargaro θα είναι σίγουρα μία υπολογίσιμη δύναμη στις πρώτες θέσεις, η εκκίνηση όμως απέναντι σε Ducati και Yamaha, θα είναι μία δύσκολη υπόθεση.

 

 

Αποτελέσματα Q1

Θέση

No.

Αναβάτης

ΜΟΤΟ

Χρόνος

Διαφ.

1

41

Aleix Espargaro

Aprilia

1:38.742

 

2

63

Francesco Bagnaia

Ducati

1:38.773

0.031

3

20

Fabio Quartararo

Yamaha

1:38.959

0.217

4

5

Johann Zarco

Ducati

1:39.027

0.285

5

49

Fabio Di Giannantonio

Ducati

1:39.099

0.357

6

89

Jorge Martin

Ducati

1:39.142

0.400

7

42

Alex Rins

Suzuki

1:39.145

0.403

8

12

Maverick Viñales

Aprilia

1:39.397

0.655

9

10

Luca Marini

Ducati

1:39.451

0.709

10

44

Pol Espargaro

Honda

1:39.477

0.735

11

43

Jack Miller

Ducati

1:39.523

0.781

12

30

Takaaki Nakagami

Honda

1:39.611

0.869

Αποτελέσματα Q1

Q2

12

Maverick Viñales

Aprilia

1:39.216

 

Q2

30

Takaaki Nakagami

Honda

1:39.223

0.007

13

72

Marco Bezzecchi

Ducati

1:39.240

0.024

14

23

Enea Bastianini

Ducati

1:39.246

0.030

15

33

Brad Binder

KTM

1:39.249

0.033

16

88

Miguel Oliveira

KTM

1:39.420

0.204

17

36

Joan Mir

Suzuki

1:39.664

0.448

18

21

Franco Morbidelli

Yamaha

1:39.884

0.668

19

4

Andrea Dovizioso

Yamaha

1:40.071

0.855

20

87

Remy Gardner

KTM

1:40.113

0.897

21

6

Stefan Bradl

Honda

1:40.298

1.082

22

51

Michele Pirro

Ducati

1:40.351

1.135

23

40

Darryn Binder

Yamaha

1:40.373

1.157

24

25

Raul Fernandez

KTM

1:40.587

1.371

 

73

Alex Marquez

Honda

 

0.000

 

Ετικέτες

Gigi Dall’Igna: "Αμφισβητήσιμη" η ποινή που στέρησε τη νίκη του Marc Marquez στο Sprint της Ταϊλάνδης

Ο Ιταλός τεχνικός διευθυντής της Ducati κάνει λόγο για ένα άτυχες Σαββατοκύριακο στο Buriram
gigi-dall-igna-ducati-corse-ge.jpg
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

5/3/2026

Ο Gigi Dall’Igna χαρακτήρισε ως "αμφισβητήσιμη" την ποινή που επιβλήθηκε στον Marc Marquez στο Sprint της Ταϊλάνδης, τονίζοντας ότι ο Ισπανός στάθηκε ιδιαίτερα άτυχος σε ένα δύσκολο ξεκίνημα της σεζόν για τη Ducati.

Η Ducati ξεκίνησε τη σεζόν του MotoGP 2026 με πολύ πιο δύσκολο τρόπο συγκριτικά με πέρυσι, όταν ο Marc Marquez είχε φύγει από το GP της Ταϊλάνδης με νίκες σε όλους τους αγώνες.

Έπειτα από μια δύσκολη προετοιμασία, με αποθεραπεία από τραυματισμό και τρεις πτώσεις στα χειμερινά τεστ, ο Marquez κατάφερε να ανασυνταχθεί και να διεκδικήσει την pole position απέναντι στον Marco Bezzecchi. Τελικά έχασε την πρώτη θέση εκκίνησης για μόλις 0,035 δευτερόλεπτα από τον αναβάτη της Aprilia.

Στον αγώνα Sprint, όταν ο Bezzecchi έπεσε ενώ προηγούνταν, ο Marquez βρέθηκε σε θέση να διεκδικεί τη νίκη. Ωστόσο ο Pedro Acosta πίεσε, με τους δύο αναβάτες να δίνουν σκληρή μάχη μέχρι τους τελευταίους γύρους.

Marquez Acosta

Στον προτελευταίο γύρο, ο Marquez πραγματοποίησε μια δυναμική προσπέραση που έβγαλε τον αναβάτη της KTM εκτός γραμμής. Οι αγωνοδίκες της FIM ανακοίνωσαν ποινή "παραχώρησης μίας θέσης" για τον Marquez περίπου 30 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος του αγώνα.

Μια επανάληψη της μάχης τους στη στροφή 12 φαινόταν πιθανή, όμως ο Marquez αποκάλυψε ότι είδε την ειδοποίηση της ποινής μόλις στην τελευταία στροφή, όπου επιβράδυνε και άφησε τον Acosta να περάσει για να πάρει τη νίκη.

Την Κυριακή ακολούθησε ένα διαφορετικό δράμα για τον αναβάτη της Ducati. Ενώ κυνηγούσε τον Raul Fernandez για την τρίτη θέση του βάθρου, αντιμετώπισε πρόβλημα στη ζάντα του τροχού και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει.

Το περιστατικό αυτό έβαλε τέλος σε ένα εντυπωσιακό σερί της Ducati, καθώς για πρώτη φορά μετά από 88 συνεχόμενα Grand Prix της κορυφαίας κατηγορίας η ιταλική εταιρεία δεν κατάφερε να ανέβει στο βάθρο.

Μετά τον αγώνα ο γενικός διευθυντής της Ducati Corse, Gigi Dall’Igna, συνεχάρη τους αντιπάλους της ομάδας, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ducati πρέπει να καλύψει γρήγορα τη διαφορά, χωρίς όμως πανικό.

"Αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα διαφαίνεται απαιτητικό αλλά και συναρπαστικό, με τις προσδοκίες ήδη υψηλές για τις προκλήσεις που έρχονται," ανέφερε.

"Πρώτα απ’ όλα συγχαρητήρια στους αντιπάλους μας που επικράτησαν δίκαια. Η ανταγωνιστικότητά τους δεν μας εκπλήσσει, καθώς την είχαμε ήδη δει στο τέλος της περσινής σεζόν αλλά και στα χειμερινά τεστ."

Ο ίδιος επισήμανε επίσης ότι για πρώτη φορά μετά από 102 αγώνες η Ducati δεν βρέθηκε ούτε μέσα στην πρώτη πεντάδα, κάτι που δείχνει ότι η ομάδα πρέπει να μειώσει γρήγορα τη διαφορά από τον ανταγωνισμό.

"Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν καταφέραμε να ανέβουμε στο βάθρο μετά από 88 συνεχόμενους αγώνες και για πρώτη φορά μετά από 102 Grand Prix η εταιρεία απουσιάζει από την πρώτη πεντάδα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουμε το κενό γρήγορα, αλλά χωρίς να δημιουργήσουμε πανικό."

Ο Dall’Igna κατέληξε τονίζοντας ότι ο Marc Marquez έδειξε ωριμότητα και ψυχραιμία σε ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο στο Buriram, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την ποινή του Sprint "αμφισβητήσιμη".

"Με λίγα λόγια ήταν ένα Grand Prix που γνωρίζαμε ότι έπρεπε να διαχειριστούμε με εξυπνάδα. Aυτό ακριβώς έκανε και o Marc, βάζοντας όλο του το μυαλό και την καρδιά."

"Ωστόσο στάθηκε πραγματικά άτυχος, πρώτα στο Sprint, όπου μια αμφισβητήσιμη απόφαση των αγωνοδικών της FIM του στέρησε τη νίκη, και στη συνέχεια στον αγώνα της Κυριακής, όπου παρά τις δυσκολίες ένα βάθρο ήταν απολύτως εφικτό πριν αναγκαστεί να εγκαταλείψει."

Ο ομόσταυλος του στη Εργοστασιακή ομάδα της Ducati, Francesco Bagnaia, ξεκίνησε από τη 13η θέση στο grid αφού δεν κατάφερε να περάσει στο Q2 των κατατακτηρίων και τελικά τερμάτισε ένατος τόσο στο Sprint όσο και στον κυρίως αγώνα.