MotoGP Barcelona: Απίστευτες στιγμές ρεκόρ – Άπιαστος Aleix Espargaro

Οξύμωρο μειωμένης πρόσφυσης και ρεκόρ γύρου
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

4/6/2022

Πάλη ενάντια στην υψηλή θερμοκρασία και την μειωμένη πρόσφυση με τις ομάδες να επιστρατεύονται κάθε λύση που μπορούσαν για να προστατέψουν τα ελαστικά από την υπερθέρμανση και την ίδια στιγμή εξαιρετικά γρήγορος ρυθμός με νέα ρεκόρ πίστας!

Ducati και Yamaha είχαν ειδική επίστρωση στους τροχούς για να διαχέεται πιο γρήγορα η θερμότητα στο περιβάλλον και όλες οι ομάδες δοκίμαζαν διάφορες ρυθμίσεις για να βρουν τον καλύτερο συνδυασμό.

Η Aprilia όμως είχε σήμερα το πάνω χέρι έχοντας ξεκάθαρα βρει τον συνδυασμό που κερδίζει. Όχι τόσο γιατί ο Aleix Espargaro πήρε την pole position με μικρή διαφορά από τους Bagnaia και Quartararo, αλλά γιατί το έκανε δύο φορές σπάζοντας το ρεκόρ πίστας και τις δύο.

Με 01'38.77710 στην FP3 έχοντας κολλητά πίσω του όλες τις Ducati πλην του Marini και τον δύο Gresini και με 01'38.7420 στην Q2 που του έδωσε και την pole position, ο Aleix Espargaro έδειχνε πλήρως ανανεωμένος παίζοντας εντός έδρας και με την πρόσφατη ανανέωση συμβολαίου να δρα τονωτικά.

Η άσφαλτος έφτασε τους 60ο βαθμούς σε ένα σημείο αλλά ο Quartararo και ο Bagnaia ήταν εξαιρετικά γρήγοροι παλεύοντας για την pole position, μέχρι φυσικά που ήρθε ο Aleix Espargaro στο προσκήνιο της Q2. Μιλάμε για απειροελάχιστες διαφορές, αρκετές όμως για να δώσουν και το ρεκόρ γύρου και την pole position στην Aprilia.

Σε κάθε περίπτωση η Ducati δεν έχει πλέον αντίπαλο καθώς μονοπωλεί συνεχώς τις πρώτες θέσεις όταν από την άλλη πλευρά μονάχα μεμονωμένοι αναβάτες των άλλων ομάδων, μπορούν να σπάσουν το σερί των Ducati στην λίστα εκκίνησης. Η Aprilia έχει έναν στην πρώτη και έναν στην όγδοη θέση, η Yamaha τον Quartararo τρίτο και η Suzuki τον Rins στην 7η θέση με όλες τις υπόλοιπες να ανήκουν στην Ducati μέχρι την δέκατη που βρίσκεται εκεί ο Pol Espargaro.

Στην Q1 ο Vinales πάλεψε και κατάφερε να κρατήσει την πρώτη θέση και να περάσει στην Q2 με τον Nakagami να βγάζει την τελευταία στιγμή εκτός του Bezzecchi και επίσης τον Bastianini που είναι μέσα στο κυνήγι του πρωταθλήματος. Αυτό ήταν μία έκπληξη καθώς θα περίμενε κανείς πως ο Bastianini θα περνούσε στην Q2.

Από την πλευρά της KTM πραγματική πίεση άσκησε ο Binder αλλά για μία μόνο στιγμή και σημειώνοντας και μία πτώση δεν κατάφερε κάτι καλύτερο για την ομάδα του.

Τραυματισμένος και ο Alex Marquez από ατύχημα στην FP4 που τον έστειλε στο νοσοκομείο για εξετάσεις, σημαίνει πως η Honda έμενε μόνο με τον Pol Espargaro και τον Nakagami για να έχει πιθανότητες να δει το όνομά της πιο μπροστά…

Αύριο ο Aleix Espargaro θα είναι σίγουρα μία υπολογίσιμη δύναμη στις πρώτες θέσεις, η εκκίνηση όμως απέναντι σε Ducati και Yamaha, θα είναι μία δύσκολη υπόθεση.

 

 

Αποτελέσματα Q1

Θέση

No.

Αναβάτης

ΜΟΤΟ

Χρόνος

Διαφ.

1

41

Aleix Espargaro

Aprilia

1:38.742

 

2

63

Francesco Bagnaia

Ducati

1:38.773

0.031

3

20

Fabio Quartararo

Yamaha

1:38.959

0.217

4

5

Johann Zarco

Ducati

1:39.027

0.285

5

49

Fabio Di Giannantonio

Ducati

1:39.099

0.357

6

89

Jorge Martin

Ducati

1:39.142

0.400

7

42

Alex Rins

Suzuki

1:39.145

0.403

8

12

Maverick Viñales

Aprilia

1:39.397

0.655

9

10

Luca Marini

Ducati

1:39.451

0.709

10

44

Pol Espargaro

Honda

1:39.477

0.735

11

43

Jack Miller

Ducati

1:39.523

0.781

12

30

Takaaki Nakagami

Honda

1:39.611

0.869

Αποτελέσματα Q1

Q2

12

Maverick Viñales

Aprilia

1:39.216

 

Q2

30

Takaaki Nakagami

Honda

1:39.223

0.007

13

72

Marco Bezzecchi

Ducati

1:39.240

0.024

14

23

Enea Bastianini

Ducati

1:39.246

0.030

15

33

Brad Binder

KTM

1:39.249

0.033

16

88

Miguel Oliveira

KTM

1:39.420

0.204

17

36

Joan Mir

Suzuki

1:39.664

0.448

18

21

Franco Morbidelli

Yamaha

1:39.884

0.668

19

4

Andrea Dovizioso

Yamaha

1:40.071

0.855

20

87

Remy Gardner

KTM

1:40.113

0.897

21

6

Stefan Bradl

Honda

1:40.298

1.082

22

51

Michele Pirro

Ducati

1:40.351

1.135

23

40

Darryn Binder

Yamaha

1:40.373

1.157

24

25

Raul Fernandez

KTM

1:40.587

1.371

 

73

Alex Marquez

Honda

 

0.000

 

Ετικέτες

EICMA 2026: Legends of Speed - Έκθεση αφιερωμένη στους θρύλους του MotoGP

Πάνω από 35 αγωνιστικές μοτοσυκλέτες - Από την πρώτη σεζόν των 500cc έως σήμερα
EICMA 2026
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

15/9/2026

Η ιστορία του MotoGP μεταφέρεται στη φετινή EICMA μέσα από την έκθεση "Legends of Speed", με μοτοσυκλέτες που σημάδεψαν περισσότερες από επτά δεκαετίες αγώνων και μια ειδικά διαμορφωμένη περιοχή gaming

Τα MotoGP και η EICMA ανακοίνωσαν την πρώτη κοινή τους διοργάνωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στο Μιλάνο, με επίκεντρο την έκθεση "Legends of Speed".

Η έκθεση θα παρουσιάσει περισσότερες από 35 αγωνιστικές μοτοσυκλέτες, καλύπτοντας περισσότερα από 70 χρόνια ιστορίας της κορυφαίας κατηγορίας των Grand Prix. Ανάμεσα στα σημαντικότερα εκθέματα βρίσκεται η AJS Porcupine 500 με την οποία ο Leslie Graham κατέκτησε το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της κατηγορίας 500 κυβικών, το 1949.

Στην έκθεση θα υπάρχουν επίσης τρικύλινδρες και τετρακύλινδρες MV Agusta, όπως αυτές που είχαν χρησιμοποιήσει στους αγώνες οι Giacomo Agostini και Phil Reed, δύο από τους μεγαλύτερους αναβάτες όλων των εποχών και φυσικά της εποχής των 500 κυβικών.

Το ιστορικό κομμάτι της συλλογής θα περιλαμβάνει ακόμη μοτοσυκλέτες που έχουν οδηγηθεί από αναβάτες όπως ο εννέα φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Valentino Rossi και ο Kevin Schwantz.

Οι μοτοσυκλέτες εκθέματα θα φτάνουν μέχρι τη σύγχρονη εποχή, με αγωνιστικές και των πέντε κατασκευαστών που συμμετέχουν σήμερα στο MotoGP. Με αυτόν τον τρόπο, η παρουσίαση θα συνδέει τις διαφορετικές εποχές του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, από τις πρώτες "ακατέργαστες" μοτοσυκλέτες των Grand Prix μέχρι τις σημερινές πρωτότυπες αγωνιστικές κατασκευές των αμέτρητων εργατοωρών Έρευνας και Έξέλιξης.

Η έκθεση "Legends of Speed" θα φιλοξενηθεί στο Hall 22 της EICMA και θα καταλαμβάνει συνολική έκταση άνω των 1.400 τετραγωνικών μέτρων. Εκτός από τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες, θα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για gaming, καθώς και διάφορες δραστηριότητες για τους επισκέπτες.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης διαδραστικό περιεχόμενο και μια εκτεταμένη οπτικοακουστική παρουσίαση, ενώ οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό με έπαθλο εισιτήρια για το Ιταλικό Grand Prix του 2027 στο Mugello, στα πλαίσια της νέας εκτεταμένης συνεργασίας της Διεθνούς Έκθεσης και των MotoGP.

Η EICMA θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 8 Νοεμβρίου στο Μιλάνο.

EICMA 2026

Ο αναπληρωτής διευθύνοντας σύμβουλος του MotoGP Group, Carlos Ezpeleta, δήλωσε σχετικά, "Η συνεργασία μας με την EICMA μάς επιτρέπει να φέρουμε τα MotoGP ακόμη πιο κοντά στους φίλους τους και να αφηγηθούμε την ιστορία του αθλήματoς μας πέρα από την πίστα. H έκθεση Legends of Speed γιορτάζει μια εξαιρετική ιστορία, αλλά πάνω απ' όλα δημιουργεί μια γέφυρα ανάμεσα στην κληρονομιά των MotoGP και το παρόν τους, το οποίο χαρακτηρίζεται από την τεχνολογία, την ψυχαγωγία και τη συνεχή εξέλιξη...Η EICMA είναι μια μοναδική παγκόσμια πλατφόρμα για τον κόσμο των δύο τροχών και μαζί θέλουμε να προσφέρουμε στους φίλους των MotoGP νέους τρόπους να τα βιώσουν, προσεγγίζοντας παράλληλα νέο κοινό και τις νεότερες γενιές, για αυτό και όλες οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσουμε από κοινού, κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση."