MotoGP Barcelona – Ο Bagnaia κερδίζει και μπαίνει ξανά στην κούρσα του πρωταθλήματος

Ο Martin δεν μπόρεσε να βρει απάντηση στις επιθέσεις του Bagnaia
MotoGP
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

26/5/2024

Ο αγώνας της Καταλονίας είχε πρωταγωνιστή τον Bagnaia, ο οποίος κατάφερε με σωστή στρατηγική και υπομονή να πάρει μία νίκη η οποία μπορεί να αποδειχθεί καίρια μετά από τόσες πτώσεις και για τη συνέχεια του πρωταθλήματος.

Με το που έσβησαν τα πράσινα φώτα είδαμε να φεύγει καλύτερα όλων ο Pecco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), με τον Pedro Acosta (Red Bull GASGAS Tech 3), να ακολουθεί και τον Jorge Martin (Prima Pramac Racing), να βρίσκεται λίγο πιο πίσω στην τρίτη θέση.

Αναμφίβολα όλοι περίμεναν να δουν τι θα κάνει ο Marc Marquez (Gresini Racing Team) και αν θα καταφέρει άμεσα να κερδίσει θέσεις καθώς ο Ισπανός ξεκινούσε από την 14η θέση του grid, ωστόσο στους πρώτους γύρους δεν κατάφερε να κάνει την χθεσινή επίθεση και βρισκόταν στην δέκατη θέση.

motogp

Μπαίνοντας στον τρίτο γύρο του αγώνα ο Acosta στη στροφή 10 έκανε την επίθεση του και λίγο έλειψε να συγκρουστεί με τον Bagnaia, ο οποίος κατάφερε παρόλαυτα να κρατήσει την πρωτοπορία.

Την μάχη των δύο πρώτων εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο ο Martin ο οποίος έχοντας καλύτερο ρυθμό πέρασε αρχικά τον Acosta και στη συνέχεια τον Bagnaia για να ανέβει αυτός στην πρώτη θέση. Λίγο πιο πίσω θα βλέπαμε την πτώση του Jack Miller (Red Bull KTM Factory), του οποίου η θέση στην αυστριακή ομάδα απειλείται ακόμη περισσότερο μετά από αυτό το αποτέλεσμα.

Με επτά γύρους να έχουν ολοκληρωθεί ήρθε η στιγμή του Acosta για να επιτεθεί. Ο rookie της GASGAS πέρασε τον Bagnaia, ενώ ο ίδιος δεν άργησε να κολλήσει πίσω από τον Martin. Από την άλλη ο Marc Marquez είχε καταφέρει να κερδίσει ακόμη δύο θέσεις, με τον πολυπρωταθλητή να βρίσκεται στην όγδοη θέση.

MotoGP Barcelona

Φτάνοντας στη μέση του αγώνα όλοι περίμεναν τη μάχη μεταξύ Martin και Acosta να συνεχιστεί ωστόσο o αναβάτης της GASGAS είχε μία πτώση, οπότε κάθε ελπίδα για καλό αποτέλεσμα χάθηκε.

Με δέκα γύρους να απομένουν για το πέσιμο της καρό σημαίας, ο Bagnaia σιγά σιγά ψαλίδιζε τη διαφορά από τον Martin ενώ και ο Marquez είχε ξεκινήσει να πλησιάζει στην πεντάδα. Με πέντε γύρους να απομένουν, ο Bagnaia είχε φτάσει πίσω από τον Martin ενώ η μάχη για το τελευταίο σκαλί του βάθρου είχε ανάψει μεταξύ Aleix Espargaro (Aprilia Racing) και Marc Marquez.

motogp

Δύο γύρους πριν το τέλος ο Bagnaia είχε περάσει τον Martin και είχε βρεθεί στην πρώτη θέση με τον Martin να μην μπορεί να ακολουθήσει τον ρυθμό του Παγκόσμιου Πρωταθλητή. Λίγο πιο πίσω ο Marc Marquez είχε βρεθεί στην τρίτη θέση με τον Aleix Espargaro να τον καταδιώκει.

Μπαίνοντας στον τελευταίο γύρο, ο Bagnaia πήρε τη νίκη, με τον Martin να ακολουθεί στη δεύτερη θέση και τον Marc Marquez να συμπληρώνει το βάθρο στην Καταλονία. O Aleix Espargaro της Aprilia ολοκλήρωσε τον αγώνα στην τέταρτη θέση, με τον Fabio Di Giannantonio (Pertamina Enduro VR46 Team), να τερματίζει στην πέμπτη θέση.

motogp

Ο Raul Fernandez (Trackhouse Racing), ολοκλήρωσε τον αγώνα στην έκτη θέση, με τον Alex Marquez (Gresini Racing), να βρίσκεται στην έβδομη. Ο Brad Binder (Red Bull KTM Factory), ήταν στην όγδοη θέση, με τον Fabio Quartararo, να φέρνει την Yamaha M1, στην ένατη θέση. Την δεκάδα συμπλήρωσε ο Miguel Oliveira (Trackhouse Racing).

MotoGP Barcelona – Bagnaia κερδίζει

Αποτελέσματα του αγώνα

1 Francesco Bagnaia ITA Ducati Lenovo (GP24) 40m 11.726s
2 Jorge Martin SPA Pramac Ducati (GP24) +1.740s
3 Marc Marquez SPA Gresini Ducati (GP23) +10.491s
4 Aleix Espargaro SPA Aprilia Racing (RS-GP24) +10.543s
5 Fabio Di Giannantonio ITA VR46 Ducati (GP23) +15.441s
6 Raul Fernandez SPA Trackhouse Aprilia (RS-GP23) +15.916s
7 Alex Marquez SPA Gresini Ducati (GP23) +16.882s
8 Brad Binder RSA Red Bull KTM (RC16) +18.578s
9 Fabio Quartararo FRA Monster Yamaha (YZR-M1) +20.477s
10 Miguel Oliveira POR Trackhouse Aprilia (RS-GP24) +20.889s
11 Marco Bezzecchi ITA VR46 Ducati (GP23) +21.023s
12 Maverick Viñales SPA Aprilia Racing (RS-GP24) +22.137s
13 Pedro Acosta SPA Red Bull GASGAS Tech3 (RC16)* +31.967s
14 Takaaki Nakagami JPN LCR Honda (RC213V) +32.987s
15 Joan Mir SPA Repsol Honda (RC213V) +33.132s
16 Johann Zarco FRA LCR Honda (RC213V) +34.554s
17 Luca Marini ITA Repsol Honda (RC213V) +36.689s
18 Enea Bastianini ITA Ducati Lenovo (GP24) +50.615s
19 Stefan Bradl GER HRC Test Team (RC213V) +55.295s
20 Alex Rins SPA Monster Yamaha (YZR-M1) +63.428s
  Franco Morbidelli ITA Pramac Ducati (GP24) DNF
  Augusto Fernandez SPA Red Bull GASGAS Tech3 (RC16) DNF
  Jack Miller AUS Red Bull KTM (RC16) DNF
Ετικέτες

MotoGP Ινδονησία: Νίκη Bezzecchi – 1η φορά 4 Aprilia στην κορυφή!

Ντέρμπι το πρωτάθλημα από εδώ και πέρα
MotoGP Ινδονησία: Νίκη Bezzecchi – 1η φορά 4 Aprilia στην κορυφή!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

11/10/2026

Χωρίς την χθεσινή πτώση εμπρός, ο αγώνας της Ινδονησίας εκτυλίχθηκε όπως από την Παρασκευή ήταν αναμενόμενο με τις Aprilia να κυριαρχούν και τον Marquez να ολοκληρώνει επιτέλους έναν ολόκληρο αγώνα στην λιγότερο αγαπημένη του πίστα.

Αρχικά ο Fernandez με τον Bezzecchi κατάφεραν να φύγουν εμπρός, όπως θα έπρεπε να είχε γίνει και εχθές με τον Fernandez να μένει στην κορυφή του αγώνα για σχεδόν τους μισούς γύρους. Έκρυβε επιμελώς τον πόνο στα δάχτυλα, κυρίως τον δείκτη του δεξιού χεριού, χωρίς να επιτρέπει να τον επηρεάσει στην οδήγηση αλλά υποφέροντας όπως είπε λίγο αργότερα.

Πίσω του ο Bezzecchi αρχικά χωρίς να είναι σε απόσταση ικανή να επιτεθεί ενώ ο Marc Marquez είχε καταφέρει να διεκδικήσει στα φρένα της πρώτης στροφής την τρίτη θέση και έπειτα να την κρατήσει, έχοντας πίσω του τον Giannantonio και τον Aldeguer που είχε τον ρόλο του κυματοθραύστη κρατώντας Martin και Ai Ogura. Μία δύσκολη δουλειά από την οποία παραιτήθηκε όταν έπεσε με lowside και παρόλο που ήταν γρήγορη στροφή με πάνω από διακόσια χιλιόμετρα είχε ήδη σηκώσει το χέρι ενώ γλιστρούσε, κάνοντας την γενική σε όλους τους λαούς, χειρονομία κατά τις ατυχίας του.

Ο Martin από εκεί και πέρα έκανε απλά εκείνο που θα είχε κάνει ακόμη και αν δεν είχε πέσει ο Aldeguer και προσπέρασε και τον Marc Marquez.

Η διαφορά σε ρυθμό ήταν ξεκάθαρη και δεν άφηνε περιθώρια πως ο Marc Marquez θα διεκδικούσε την θέση του πίσω, απεναντίας αρχικά φαινόταν πως ο Martin θα μπορούσε να συνεχίσει την άνοδο, κάτι όμως γρήγορα διαλύθηκε ως πιθανότητα.

Οι δύο πρώτοι έχτισαν την διαφορά και ξεχώρισαν ενώ την ίδια στιγμή ο Acosta πίεζε τον Marc Marquez έχοντας περάσει τον DiGiannantonio. Οι δύο τους πάλεψαν με νικητή τον Acosta μέχρι την στιγμή που ο Acosta θα παραχωρούσε την θέση του στον Marc Marquez για να ανεβάσει την πίεση στο εμπρός ελαστικό μένοντας κοντά στην Ducati.

Η δεύτερη φορά που ο Marc Marquez κερδίζει με αυτόν τον τρόπο την θέση, μόνο που τώρα ο Acosta μπορούσε να μείνει κολλητά πίσω του, σε αντίθεση με τον Martin εχθές που έκανε το λάθος και άφησε την απόσταση μεταξύ τους να ανοίξει.

Ducati και KTM άλλαξαν αρκετές φορές θέσεις παραχωρώντας ο ένας στον άλλον την εύκολη προσπέραση, πράγμα που επέτρεπε στον Ai Ogura να μειώνει συνεχώς μέχρι την στιγμή που επιτέθηκε στον Marc Marquez.

Αρχικά η πρώτος του πρωταθλήματος άλλαζε συνεχώς με διαφορά ενός πόντου, μέχρι την ώρα που πέρασε και ο Ai Ogura τον Marquez και έτσι η διαφορά μεγάλωσε στους δύο πόντους.

Βλέποντας πως η KTM είναι σε απόσταση βολής, ο Ai Ogura δεν χρειάστηκε κάτι περισσότερο ως έναυσμα και πέρασε μπροστά για να δώσει στους Ιταλούς την μαγική στιγμή να βλέπουν για πρώτη φορά, αυτό που εδώ και λίγα χρόνια γευόταν σε γενναίες δόσεις η Ducati, όλες τις μοτοσυκλέτες τους μπροστά. Και στο τέλος το κατάφεραν:
Για πρώτη φορά στην ιστορία των MotoGP, τέσσερις Aprilia κέρδισαν τις τέσσερις πρώτες θέσεις!

Εμπρός ο Bezzecchi από την μέση του αγώνα έκλεινε την απόσταση και τελικά πέρασε τον Fernandez που κρατώντας τα φρένα και πάνω στο slipstreaming άνοιξε γραμμή και βγήκε εκτός αγωνιστικής, εκεί που είναι επικίνδυνα τα πράγματα στην συγκεκριμένη πίστα, χωρίς όμως να γλιστρήσει.

Ο Martin όπως είπε δεν μπορούσε να πλησιάσει τον ρυθμό τους, ενώ και ο Fernandez δεν μπορούσε να πιάσει τον Bezzecchi που αμέσως πήγε καλύτερη από κάθε άλλον και κατέβασε το γυρολόγιο κάτω από 1.30!

Με την τέταρτη θέση να έχει κλειδώσει απλά ο στόχος ήταν τώρα ο τερματισμός με την Aprilia να γιορτάζει το σημαντικό αυτό επίτευγμα.

Πλέον η διαφορά είναι πολύ μικρή απέναντι σε Martin και Marquez ενώ μαθηματικά δεν έχει αποκλειστεί και ο Bezzecchi. Ο επόμενος αγώνας στην Αυστραλία θα είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικός!

 

 

ΘΕΣΗ

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΜΟΤΟ

ΔΙΑΦ.

ΒΑΘΜΟΙ

1

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

40:46.582

25

2

25R. Fernandez

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

+4.260

20

3

89J. Martin

Aprilia Racing

+6.890

16

4

79A. Ogura

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

+9.378

13

5

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

+9.492

11

6

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

+10.778

10

7

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

+16.821

9

8

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+19.840

8

9

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+19.999

7

10

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+21.111

6

11

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+21.912

5

12

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+22.656

4

13

5J. Zarco

Castrol Honda LCR

+26.260

3

14

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+28.012

2

15

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+31.662

1

16

11D. Moreira

Pro Honda LCR

+34.168

 

17

12M. Viñales

Red Bull KTM Tech3

+55.596

 

Πτώσεις / Εγκαταλείψεις

 

7T. Razgatlioglu

Prima Pramac Yamaha MotoGP

8 Laps

 
 

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

5 Laps

 
 

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

5 Laps

 
 

54F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

1 Laps