MotoGP Barcelona: Σε άλλη κατηγορία ο Quartararo και η Yamaha

Χάος στην εκκίνηση και τεράστια απογοήτευση για Aprilia
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

5/6/2022

Καταστροφική ήταν η εκκίνηση για την Honda και έπειτα για την Ducati και την Suzuki στον αγώνα της Barcelona σε έναν αγώνα που ο Quartararo ξεχώρισε με τεράστια διαφορά και η αδυναμία της Yamaha, όπως οι ίδιοι έχουν πει, σε ευθείες και τελική ταχύτητα όχι απλά δεν φάνηκε αλλά παντελώς εξαφανίστηκε.

Ο Aleix Espargaro από την pole position έκανε μία πολύ καλή εκκίνηση κρατώντας πίσω του την Ducati και την Yamaha, έστω και για λίγο, τόσο όσο χρειαζόταν για να γλιτώσει από τον Nakagami. Ο Bagnaia ήταν έτοιμος να πάρει την δεύτερη θέση αλλά ο Quartararo βούτηξε από την εσωτερική και κατάφερε να στρίψει πρώτος εμπρός και από τον Aleix Espargaro, επίσης γλιτώνοντας τα χειρότερα. Γιατί ο Nakagami θα έκανε ένα ολέθριο λάθος καθώς θα βουτούσε στα φρένα κλαδεύοντας τον Bagnaia και αμέσως μετά θα έπεφτε πάνω στον Rins που είχε πιο άσχημη πτώση από τον Bagnaia χτυπώντας και ο ίδιος ο Nakagami πηγαίνοντας απευθείας για εξετάσεις αμέσως μετά.

Στην αρχή του δεύτερου γύρου πέφτει και ο Stefan Bradl, ο αντικαταστάτης του Marc Marquez που παρακολουθούσε από το σπίτι τον αγώνα μετά το επιτυχημένο, 4ο κατά σειρά χειρουργείο. Μαζί με την ντροπιαστική εικόνα του Pol Espargaro που τερμάτισε τελευταίος, ολοκληρώνεται η πολύ άσχημη εξέλιξη για την Honda με καλύτερη μοτοσυκλέτα εκείνη του Alex Marquez στην δέκατη θέση, να σώζει τα προσχήματα κρατώντας το όνομα της Honda στην δεκάδα.

Ο Quartararo εξαφανίστηκε εμπρός πολύ γρήγορα και ήδη από τους πρώτους γύρους φαινόταν πως ο Martin και ο Aleix Espargaro δεν είχαν κάποια απάντηση. Ξεχώρισαν επίσης και από τους υπόλοιπους, έχοντας έτσι στον 8ο γύρο,  2,5 δευτερόλεπτα κενό από τον πρώτο και με απόσταση από τον τέταρτο. Στον πέμπτο γύρο έπεσε και ο Marco Bezzecchi δείχνοντας πως η πρόσφυση δεν είναι σταθερή και ακόμη περισσότερο καταδεικνύοντας τον άθλο του Quartararo.

Ωστόσο ο 8ο γύρος είναι πιο σημαντικός γιατί εκεί ήταν που έπεσαν και οι δύο Ducati της Gresini, πρώτα του Enea Bastianini και έπειτα του Fabio Di Giannantonio. Μία πολύ σημαντική εξέλιξη για την βαθμολογία του πρωταθλήματος και άλλη μία απόδειξη πως δεν ήταν εύκολο να πας γρήγορα, πόσο μάλιστα πολύ πιο γρήγορα από ΌΛΟΥΣ τους υπόλοιπους…

Ευτυχώς οι πτώσεις θα σταματούσαν εδώ, με τον Andrea Dovizioso να εγκαταλείπει προς το τέλους του αγώνα από πρόβλημα στην μοτοσυκλέτα του. Στον 15ο γύρο ο Aleix Espargaro είχε περάσει τον Martin και οι δύο τους ήταν μισό δευτερόλεπτο μπροστά από τον Zarco που επίσης είχε μεγάλη διαφορά από τον Mir, ενώ παράλληλα ο Quartararo ήταν 4,6 δευτερόλεπτα εμπρός. Ο Martin δεν θα καθόταν έτσι και στα φρένα έκανε την διαφορά που χρειαζόταν για να πάρει το προβάδισμα όταν αργότερα, στον 21ο γύηρο, ο Aleix Espargaro θα απαντούσε με τον ίδιο τρόπο ανεβαίνοντας στην δεύτερη θέση και μάλιστα κλειδώνοντάς την εκεί.

Ο Aleix Espargaro φανέρωσε στους περισσότερους από όσους παρακολουθούν MotoGP μία πτυχή της ζωής του για την οποία δεν μιλούσε πολύ και για την οποία επίσης δεν είχαν γραφτεί και πολλά καθώς αφορούσε ευαίσθητο θέμα. Με ένα ξεχωριστό κράνος έριξε τα φώτα της δημοσιότητας στην οργάνωση CorAll και τους θεράποντες γιατρούς που αναλαμβάνουν να χειρουργήσουν παιδιά με καρδιακά προβλήματα, όπως είναι και η περίπτωση της Mia, μίας από τις δίδυμες κόρες του Aleix που πέρασε από διάφορα χειρουργεία κι ευτυχώς ξεπέρασε το πρόβλημα της υγείας της.

Ο Aleix Espargaro έχει δώσει τεράστια υποστήριξη στις δύο οικογένειές του, με την δεύτερη να είναι εκείνη της Aprilia που επίσης χρειαζόταν αφοσίωση και προσπάθεια για να καταφέρει να βρεθεί στο βάθρο. Και σήμερα θα ήταν το επιστέγασμα αυτών των προσπαθειών, σήμερα ο Aleix Espargaro θα πήγαινε σπίτι δεύτερος αλλά στην πράξη νικητής. Δυστυχώς όμως οι αγώνες, ως μικρογραφία της ζωής, κρύβουν μία αδικία ως προς το γεγονός πως δεν συγχωρούν λάθη και ο Aleix έκανε το λάθος σήμερα να παρασυρθεί από όλα αυτά τα συναισθήματα και να πανηγυρίσει λίγο πιο νωρίς από αυτό που θα έπρεπε, έναν ολόκληρο γύρο πιο νωρίς. Όταν το κατάλαβε οι δύο Pramac είχαν περάσει μπροστά ανεβαίνοντας στο βάθρο και μαζί και ο Mir. Από δεύτερος βρέθηκε πέμπτος κλωτσώντας 9 σημαντικούς βαθμούς για το πρωτάθλημα και ξεσπώντας σε αναπόφευκτα δάκρυα. Μέχρι και ο Espeleta τον επισκέφτηκε για να του θυμίσει πως αυτό το λάθος δεν το κάνουν μόνο νέοι αγωνιζόμενοι, έχει γίνει στο παρελθόν και από βετεράνους, όπως άλλωστε πρέπει να θεωρηθεί και ο Aleix Espargaro. Ευτυχώς που δεν είχαμε κάποια σύγκρουση εκείνη την στιγμή και σε αυτό παίζει ρόλο και η διαφορά που είχαν χτίσει σε όλο τον αγώνα...

Η Yamaha πήρε σήμερα μία εκπληκτική, σαρωτική νίκη και ο Quartararo έδειξε γιατί πρέπει να είναι αυτή την στιγμή το πιο ακριβοπληρωμένο συμβόλαιο του grid…

 

1

20FabioQuartararo

Yamaha

165.6

40'29.3600

2

89JorgeMartin

Ducati

165.1

+6.473

3

5JohannZarco

Ducati

165

+8.385

4

36JoanMir

Suzuki

164.8

+11.481

5

41AleixEspargaro

Aprilia

164.6

+14.395

6

10LucaMarini

Ducati

164.5

+15.430

7

12MaverickViñales

Aprilia

164.5

+15.975

8

33BradBinder

KTM

164.1

+21.436

9

88MiguelOliveira

KTM

163.8

+26.800

10

73AlexMarquez

Honda

163.5

+30.460

11

87RemyGardner

KTM

163.4

+32.443

12

40DarrynBinder

Yamaha

163.4

+32.881

13

21FrancoMorbidelli

Yamaha

163.3

+33.168

14

43JackMiller

Ducati

163.2

+34.693

15

25RaulFernandez

KTM

163

+37.844

16

51MichelePirro

Ducati

162.6

+44.533

17

44PolEspargaro

Honda

162.5

+46.199

 

4AndreaDovizioso

Yamaha

161.5

17 Laps

49FabioDi Giannantonio

Ducati

149.5

8 Laps

23EneaBastianini

Ducati

164

7 Laps

72MarcoBezzecchi

Ducati

144.6

5 Laps

63FrancescoBagnaia

Ducati

621

1 Laps

30TakaakiNakagami

Honda

0

0 Laps

 

6StefanBradl

Honda

0

0 Laps

 

42AlexRins

Suzuki

0

0 Laps

 

 

Ετικέτες

MotoGP Αυστρία – Sprint: Νίκη Martin με επική επάνοδο και πτώση Acosta

Ένας Sprint με μπόλικο θέαμα
MotoGP Αυστρία – Sprint: Νίκη Martin με επική επάνοδο και πτώση Acosta
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

19/9/2026

Ακριβώς όπως αναμενόταν, ο Sprint μας έδωσε μία δυναμική εκκίνηση με μάχες, καθώς ο Martin μοιραζόταν την πρώτη σειρά με Marquez και Acosta, όλοι τους ικανοί για μία θέση του βάθρου, οι δύο πρώτοι για την νίκη. Όπως είπε αμέσως μετά ο Marc Marquez, είχε στόχο την τρίτη θέση του αγώνα καθώς στις δοκιμές κατάταξης φάνηκε πως οι άλλοι δύο είχαν τον ρυθμό, κι αυτό το είπε παρότι είχε την δεύτερη θέση της εκκίνησης.

Κι όμως ο Marquez είδε το παράθυρο στην εκκίνηση και εκμεταλλευόμενος την διαφορετική γραμμή που είχε επιλέξει ο Martin, περνά εμπρός με μία επιθετική κίνηση μέσα στο εσάκι με τον Martin να χάνει πολλές θέσεις καταλήγοντας 8ος.

Αμέσως μετά ο Acosta κάνει την δική του επίθεση και περνά εμπρός οδηγώντας τον αγώνα μέχρι σχεδόν το τέλος και χτίζοντας μία μεγάλη διαφορά ασφαλείας.

Πίσω από τον Marquez, ο Bezzecchi δεν έχει την δυναμική να περάσει και εκείνη την στιγμή είναι ικανοποιημένος με την 3η θέση καθώς δεν κάνει καμία προσπάθεια για κάτι περισσότερο.

Πίσω όμως ο Martin δεν το έχει βάλει κάτω και οδηγώντας με τον ρυθμό του Acosta περνά έναν-έναν όλους όσους έχει μπροστά του.

Λίγο περισσότερο αντιστάθηκε ο Bagnaia στην μάχη για την 6η θέση, όμως μέσα σε ενάμιση γύρο ο Martin τον είχε περάσει και αυτόν χαρίζοντας θέαμα.

Η προσπέραση στον Bezzecchi στα φρένα της πρώτης στροφής ήταν πολύ ήπια, πολύ καθαρή και αμέσως έβαλε πλώρη για τον Marc Marquez όπου εκεί η προσπέραση δεν θα μπορούσε παρά να είναι μία απάντηση σε ότι είχε προηγηθεί.

Με μία επιθετική κίνηση στην ίδια στροφή που έχασε την πρώτη θέση, ο Martin ορμά εσωτερικά του Marc Marquez και ακουμπώντας λίγο οι δύο τους, ο Martin περνά εμπρός στην δεύτερη θέση. Έχει ήδη δύο προειδοποιήσεις για τα όρια της πίστας και κινδυνεύει για ποινή μακρύτερου γύρου, που αν έρθει αυτομάτως θα ξεσηκώσει θεωρίες συνωμοσίας από τους καφενέδες για το αόρατο χέρι βοήθειας στον Marc Marquez. Ευτυχώς για τον ίδιο και για την ψυχική υγεία όλων των σοβαρών ανθρώπων που δεν παίρνουν μέρος στα μοτοκαφενεία, ο Martin δεν κάνει το λάθος αυτό.

Οι γύροι που απομένουν όμως δεν επαρκούν για να καλύψει την διαφορά με τον Acosta που προηγείται με 2,7 δευτερόλεπτα. Η KTM έχει την νίκη εντός έδρας έτοιμη, θέλει απλά μερικούς γύρους και τότε ο Acosta κάνει το μεγάλο λάθος.

Μπαίνει πολύ πιο γρήγορα από αυτό που θα έπρεπε στο εσάκι, και κρατά τα φρένα λίγο περισσότερο. Πέφτει και πέφτοντας δεν αφήνει την μοτοσυκλέτα να σβήσει προσπαθώντας να χάσει όσο το δυνατόν λιγότερο. Για αυτό και ξανά μπαίνει. Μάταιος κόπος καθώς ένα γύρο πριν το τέλος βγαίνει στα pit φανερά στεναχωρημένος.

Ο Martin κερδίζει έναν Sprint για τον οποίο έχει παλέψει, δεν του χαρίστηκε και μία θέση που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι δική του χωρίς την πτώση του Acosta. Μαζί τους ανεβαίνει στο βάθρο και ο Bezzecchi που σπεύδει να τονίσει πως βρίσκεται εκεί εξαιτίας του λάθους του Acosta.

Έντονος ο Sprint με αρκετό θέαμα και ανατροπές, μία φανταστική επάνοδο από τον Martin και ένα πολύ στενάχωρο λάθος για τον Acosta μιας και είχε με διαφορά τον καλύτερο ρυθμό και άξιζε την νίκη.

Αύριο ο αγώνας θα δώσει την ευκαιρία για επανάληψη αυτής της έντονης εκκίνησης!

 

ΘΕΣΗ

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

MOTO

ΧΡΟΝΟΣ

ΒΑΘΜΟΙ

1

89J. Martin

Aprilia Racing

20:57.387

12

2

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

+1.026

9

3

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

+1.675

7

4

79A. Ogura

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

+3.495

6

5

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

+4.447

5

6

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+5.142

4

7

5J. Zarco

Castrol Honda LCR

+5.895

3

8

54F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

+6.810

2

9

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+7.233

1

10

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+9.228

 

11

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+11.580

 

12

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+13.050

 

13

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+15.076

 

14

44P. Espargaro

Red Bull KTM Tech3

+18.373

 

15

30T. Nakagami

Honda HRC Castrol

+19.201

 

16

11D. Moreira

Pro Honda LCR

+20.503

 

17

7T. Razgatlioglu

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+20.964

 

18

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+21.054

 

19

25R. Fernandez

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

+22.646

 

20

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+26.053

 

Πτώσεις

 

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

13 Laps

 
 

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

10 Laps

 

 

Ετικέτες