MotoGP Βαρκελώνη: Ταχύτερος ο Morbidelli, κοντά ο Zarco!

Όλοι με το δάκτυλο στη σκανδάλη
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

25/9/2020

Η ημέρα στην πίστα της Βαρκελώνης ξεκίνησε με “άγριες” διαθέσεις για τους τέσσερεις πρωταγωνιστές της βαθμολογίας του πρωταθλήματος. Αυτό αποδεικνύεται και από τις πολλές πτώσεις, ευτυχώς χωρίς κανένα τραυματισμό που είχαμε στα δύο σκέλη των ελεύθερων δοκιμαστικών. Ο Quartararo ήταν από την αρχή ταχύτερος όλων και στο τέλος του FP1 είχε κάνει 0,430’ ταχύτερο χρόνο από τον δεύτερο Dovizioso που αυτή τη φορά φάνηκε πολύ πιο ανταγωνιστικός σε σχέση με την χλομή παρουσία που είχε στους δύο αγώνες του Misano. Πίσω τους ήταν – ποιος άλλος – ο Mir αν και είχε μια πτώση με τη Suzuki του στην Κ5. Στην τέταρτη θέση των FP1 ήταν ο Vinales με διαφορά 0,674’ από την Yamaha του Quartararo. Έκπληξη εδώ ήταν η 5η θέση της Aprilia του Aleix Espargaro, όπου μαζί με την 6η θέση του Morbidelli και την 7η του Rins αποτελούσαν τους μοναδικούς αναβάτες που ήταν στο ίδιο δευτερόλεπτο με τον Quartararo. Η επιστροφή του Cal Crutchtlow (9ος στα FP1) σε αυτό τον αγώνα πρόσθεσε άλλον έναν αναβάτη στο ταλαιπωρημένο από τραυματισμούς στρατόπεδο της Honda. Μπροστά του είχε τον Rossi στην 8η θέση και πίσω του ήταν ο Oliveira με την μοναδική KTM μέσα στη δεκάδα. Ο ουρανός το πρωί ήταν ηλιόλουστος, όμως επικρατούσαν πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες απ ό,τι τις προηγούμενες χρονιές και η Michelin δεν είχε έτοιμα δεδομένα να δώσει στους αναβάτες σχετικά με τα ελαστικά, όπου φαίνεται πως θα είναι και πάλι ρυθμιστής του αγώνα και δύσκολη απόφαση για τους αναβάτες.

Στα FP2 όμως, η εικόνα άλλαξε ριζικά, καθώς ο Quartararo, ο Dovizioso, ο Vinales και ο Rossi ήταν οι μόνοι αναβάτες που δεν βελτίωσαν τον χρόνο τους. Αυτό σημαίνει πως όλοι οι άλλοι το έκαναν και καλύτερα απ όλους ο Franco Morbidelli σπάζοντας το φράγμα του 1:40 που είχε πλησιάσει στα FP1 ο Quartararo, κάνοντας τον ταχύτερο χρόνο της ημέρας με 1:39.789 πριν πέσει όμως κι αυτός. Πίσω του άλλος ένας που άρπαξε τούμπα αλλά πρόλαβε να τρελάνει τα χρονόμετρα… ο Zarco! Κι αν αυτό δεν είναι κάποια έκπληξη, τότε η τρίτη θέση του Brand Binder που οδηγούσε για πρώτη φορά μοτοσυκλέτα των MotoGP σε αυτή την πίστα και μάλιστα της KTM σίγουρα είναι. Μην ξεχνάμε πως η KTM μαζί με την Suzuki είναι τα δύο εργοστάσια που δυσκολεύονται περισσότερο να βρεθούν στις εμπρός θέσεις με τα μαλακά ελαστικά, όμως εδώ δεν φάνηκε να υπάρχει τέτοιο θέμα. Ο Vinales κράτησε ξανά την 4η όμως ο Quartararo είχε πρόβλημα με τη μοτοσυκλέτα του και δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τα FP2, αλλά χάρη στο χρόνο που έκανε στα FP1 έπεσε μόλις στις 6η θέση των συνδυασμένων αποτελεσμάτων. Ανάμεσα σε Vinales και Quartararo μπήκε με το σπαθί του ο Nakagami που διαρκώς βελτιώνει την απόδοσή του σε κάθε αγώνα ανεξάρτητα την πίστα. Η Honda είχε μέσα στη δεκάδα άλλη μια μοτοσυκλέτας, του Alex Marquez στην 9η θέση, ενώ τη δεκάδα σήμερα έκλεισε ο Valentino Rossi. Για άλλη μια φορά, το τέλος των ελεύθερων δοκιμαστικών βρήκε τις δύο εργοστασιακές Ducati εκτός δεκάδας.

 

Συνδυασμένα αποτελέσματα πρώτης δεκάδας:

 

1. Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT) – 1:39.789

2. Johann Zarco (Esponsorama Racing) + 0.109

3. Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) + 0.219

4. Maverick Viñales (Monster Energy Yamaha MotoGP) + 0.419

5. Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu) + 0.623

6. Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT) + 0.642

7. Joan Mir (Team Suzuki Ecstar) + 0.652

8. Pol Espargaro (Red Bull KTM Factory Racing) + 0.685

9. Alex Marquez (Repsol Honda Team) + 0.689

10. Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP) + 0.713

 

MotoGP: Χωριστές κατατακτήριες δοκιμές για Sprint και Grand Prix από το 2027! [VIDEO]

Αλλαγές και στο πρόγραμμα ελεύθερων και κατατακτήριων δοκιμών για όλο το τριήμερο
MotoGP
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

7/10/2026

Το MotoGP αλλάζει ξανά τη δομή του αγωνιστικού τριημέρου από το 2027, με την καθιέρωση ξεχωριστής διαδικασίας κατάταξης για το Sprint και το Grand Prix.

Από το 2027 το MotoGP θα έχει δύο διαφορετικά grid σε κάθε Grand Prix, καθώς οι κατατακτήριες για το Sprint θα πραγματοποιούνται ξεχωριστά από εκείνες του κυρίως αγώνα. Η αλλαγή έρχεται μαζί με τους νέους τεχνικούς κανονισμούς και περιορίζει παράλληλα τον χρόνο δοκιμών, χωρίς όμως να μειώνει τον συνολικό αριθμό των αγωνιστικών συνεδριών.

Η Παρασκευή αποκτά διαφορετική δομή. Το FP1 παραμένει διάρκειας 45 λεπτών, ενώ το δεύτερο σκέλος ελεύθερων δοκιμών μειώνεται στα 30 λεπτά και αντικαθιστά το σημερινό Practice. Το FP2 δεν θα καθορίζει πλέον την πρόκριση για κάποια επόμενη συνεδρία.

Η Παρασκευή θα ολοκληρώνεται με το νέο Sprint Qualifying, διάρκειας 15 λεπτών. Σε αυτό θα συμμετέχουν όλοι οι αναβάτες και η κατάταξή του θα καθορίζει αποκλειστικά τον σχηματισμό εκκίνησης του Sprint του Σαββάτου.

Το Σάββατο ξεκινά με ένα νέο FP3 διάρκειας 20 λεπτών και στη συνέχεια ακολουθούν οι κατατακτήριες δοκιμές για το Grand Prix. Όλοι οι αναβάτες θα συμμετέχουν στο Q1, διάρκειας 15 λεπτών, με τους 12 ταχύτερους να περνούν στο Q2, επίσης διάρκειας 15 λεπτών.

Έτσι, οι κατατακτήριες του Grand Prix θα καθορίζουν το grid μόνο του κυριακάτικου αγώνα, ενώ το Sprint θα χρησιμοποιεί το ξεχωριστό αποτέλεσμα που θα έχει προκύψει από το Sprint Qualifying της Παρασκευής.

Το Σάββατο θα ολοκληρώνεται με τον Αγώνα Sprint, ο οποίος παραμένει ως δεύτερο αγωνιστικό σκέλος, αλλά πλέον με τη δική του διαδικασία κατάταξης.

Αλλαγή υπάρχει και την Κυριακή. Οι Moto3 και Moto2 θα αγωνίζονται πριν από το MotoGP, ενώ καταργείται το σημερινό πρωινό Warm Up της Κυριακής ως ξεχωριστή συνεδρία. Ο χρόνος που μέχρι σήμερα διατίθεται για το Warm Up μεταφέρεται ακριβώς πριν από το Grand Prix, όπου η pitlane θα ανοίγει για 10 λεπτά, επιτρέποντας στους αναβάτες να κάνουν πολλαπλούς γύρους προθέρμανσης και ελέγχου των μοτοσυκλετών τους πριν από την εκκίνηση σε καιρικές συνθήκες όπως αυτές του αγώνα.

Το grid του κυριακάτικου Grand Prix θα προκύπτει από τα Q1 και Q2 του Σαββάτου και δεν θα επηρεάζεται από το αποτέλεσμα του Sprint.

Με τη νέα μορφή, επομένως, το MotoGP αποκτά δύο ανεξάρτητες διαδικασίες κατάταξης και δύο διαφορετικά grid, ένα για το Sprint και ένα για το Grand Prix. Παράλληλα, το πρόγραμμα της Παρασκευής και του Σαββάτου γίνεται πιο συγκεκριμένο ως προς τον ρόλο κάθε συνεδρίας, ενώ η Κυριακή αποκτά διαφορετική σειρά αγώνων και προετοιμασίας για το MotoGP.

Το πρόγραμμα του νέου τριημέρου

Ημέρα

Συνεδρία

Διάρκεια / grid

Παρασκευή

FP1

45 λεπτά

Παρασκευή

FP2

30 λεπτά

Παρασκευή

Sprint Qualifying

15 λεπτά

Σάββατο

FP3

20 λεπτά

Σάββατο

Grand Prix Q1

15 λεπτά - όλοι οι αναβάτες

Σάββατο

Grand Prix Q2

15 λεπτά - 12 ταχύτεροι του Q1

Σάββατο

MotoGP Sprint

Grid από το Sprint Qualifying

Κυριακή

Moto3 Grand Prix

Αγώνας

Κυριακή

Moto2 Grand Prix

Αγώνας

Κυριακή

MotoGP Grand Prix

Grid από το Grand Prix Qualifying

Η νέα μορφή θα εφαρμοστεί από τη σεζόν του 2027, μαζί με το νέο τεχνικό πλαίσιο κανονισμών των MotoGP.