MotoGP - Bastianini & Vinales στην KTM Tech3 για το 2025!

Τέλος οι κόκκινες μοτοσυκλέτες με τα λογότυπα GASGAS, το Pierer Group τα βάφει όλα πορτοκαλί
KTM Red Bull 2025
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

13/6/2024

Καλή η προσπάθεια προώθησης και της GASGAS στο MotoGP, όμως καθώς όλοι οι πιλότοι προτιμούν την KTM, το Pierer Group θα έχει από το 2025 και τα τέσσερα RC16 βαμμένα στα πορτοκαλί και με λογότυπα ΚΤΜ, με τους Acosta & Binder στην εργοστασιακή ομάδα και τους Bastianini & Vinales στην Tech3.

Η υπογραφή του Marc Marquez με την εργοστασιακή Ducati και η μεταγραφή Martin στην Aprilia, έφεραν ως συνέπεια δυο ακόμα μεγάλες αλλαγές για τη σχάρα εκκίνησης 2025 του MotoGP, καθώς η ΚΤΜ ανακοίνωσε πως στις τάξεις της προσχωρούν από του χρόνου ο Enea Bastianini της εργοστασιακής Ducati και ο Maverick Vinales, το πρώην μεγάλο αστέρι της Aprilia.

KTM MotoGP

Και για να μη δυσαρεστήσει Vinales & Bastianini που το πιθανότερο είναι πως έβλεπαν την οδήγηση των κόκκινων GASGAS ως υποβιβασμό σε σχέση με την εργοστασιακή ΚΤΜ, το Pierer Group πήρε την απόφαση να σταματήσει να προωθεί την ισπανική εταιρεία, και να ποντάρει ξανά τα πάντα… στο πορτοκαλί.

Σημειώστε πως παρόλο που η “πρώτη” ομάδα των πορτοκαλί έχει το συνθετικό “factory” μπροστά της, και οι 4 μοτοσυκλέτες της ΚΤΜ θα είναι ίδιες όσον αφορά στην εξέλιξή τους.

Όσον αφορά στις δυο μεγάλες μεταγραφές της ΚΤΜ για την Tech 3, ο Enea Bastianini που έχει κάνει το ντεμπούτο του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP 10 χρόνια πριν, με ένα KTM RC4, σημείωσε 6 νίκες και περισσότερα από 30 βάθρα στις κατηγορίες Moto3 & Moto2, ενώ πήρε και τον τίτλο της Moto2 το 2020. Ξεκίνησε την εμπλοκή του στη μεγάλη κατηγορία το 2021, σε ηλικία 23 ετών, και μέχρι σήμερα έχει σημειώσει 5 νίκες και 12 βάθρα.

Ο Maverick Vinales έχει καταφέρει να πάρει νίκες στο MotoGP με 3 διαφορετικούς κατασκευαστές -ο πρώτος αναβάτης στη σύγχρονη ιστορία του θεσμού-, ενώ ήταν ο 2ος Πρωταθλητής Moto3 στην ιστορία της ΚΤΜ το 2013. Ο Ισπανός έχει τερματίσει δυο φορές στην πρώτη τριάδα σε σεζόν Moto3 & Moto2, ενώ ανέβηκε στη μεγάλη κατηγορία το 2015 όπου έχει 35 βάθρα και 10 νίκες μέχρι σήμερα.

Μεγάλος χορηγός για το 2025 τόσο για την factory team της ΚΤΜ όσο και για την Tech 3 θα είναι η Red Bull.

Σημειώνουμε το παράδοξο πως την ανακοίνωση της μεταγραφής των δυο αναβατών συνοδεύουν φωτογραφίες με τον Vinales, αλλά όχι με τον Bastianini -μπορεί ο τελευταίος να είχε κάποια άλλη υποχρέωση την ώρα της φωτογράφησης.

Ετικέτες

MotoGP-Carlos Ezpeleta: Έντονο ενδιαφέρον για ομάδες από νέους επενδυτές - Κρούσεις και για νέες πίστες

Την εμπορικότερη φάση του διανύει το κορυφαίο πρωτάθλημα - Έπειτα και από την είσοδο της Liberty Media
MotoGP Investments
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

30/12/2025

Τα MotoGP γνωρίζουν πρωτοφανή άνθηση, μετά από μια σεζόν-ρεκόρ και την είσοδο της Liberty Media στο παιχνίδι, με έντονο ενδιαφέρον τόσο για νέες ομάδες όσο και για νέες πίστες, σύμφωνα με τον επικεφαλής αθλητικό διευθυντή του θεσμού, Carlos Ezpeleta.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στα MotoGP αυτή την περίοδο. Και όχι άδικα. Η σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε κατέρριψε ρεκόρ τηλεθέασης και προσέλευσης φιλάθλων σχεδόν σε κάθε αγώνα του ημερολογίου, χάρη, σε μεγάλο βαθμό, στη μάχη για τον τίτλο μεταξύ των αδελφών Marquez, αλλά και το παρασκήνιο δράμα που συνόδευσε όλη τη χρονιά, από τις ρήτρες συμβολαίων έως έριδες του παρελθόντος.

Και φυσικά, το ενδιαφέρον ενισχύεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι το MotoGP έχει πλέον νέο ιδιοκτήτη, τη Liberty Media. Την ίδια εταιρεία που αγόρασε τη Formula 1 πριν από περίπου μια δεκαετία και την οδήγησε σε πρωτοφανή εμπορική επιτυχία, γεννώντας το ερώτημα: είναι δυνατόν να μεταφέρει την συνταγή αυτή, επιτυχώς, στον κόσμο των δύο τροχών;

Σύμφωνα με τον Carlos Ezpeleta, γιο του Carmelo Ezpeleta και νυν Αθλητικό Διευθυντή των MotoGP, το ενδιαφέρον είναι ήδη τεράστιο. Σε συνέντευξή του, ο Ezpeleta δηλώνει ξεκάθαρα, "Το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο. Δεχόμαστε τηλεφωνήματα κάθε εβδομάδα από νέους ιδιώτες ή επενδυτικά funds που θέλουν να επενδύσουν στο MotoGP, είτε μέσω ομάδων είτε μέσω μεριδίων σε υπάρχουσες ομάδες".

Ωστόσο, η είσοδος νέων παικτών στο πρωτάθλημα δεν είναι απλή υπόθεση. Το MotoGP έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις τόσο για νέους ιδιοκτήτες ομάδων όσο και για κατασκευαστές που επιθυμούν να επιστρέψουν με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις BMW και Suzuki, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επιστροφή, χωρίς όμως να έχουν προχωρήσει σε αυτή. Παράλληλα, ένα πιθανό “παράθυρο” της αγοράς υπάρχει με την KTM, η οποία βρίσκεται σε μεταβατική, ιδιοκτησιακά, περίοδο, χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαρίσει εάν θα υπάρξει και ποιο θα είναι το μέλλον της στο πρωτάθλημα.

Ezpeleta Carlos

Εξίσου έντονο είναι και το ενδιαφέρον για νέες πίστες. Όπως εξηγεί ο Ezpeleta, "Υπάρχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για νέες πίστες. Σε αυτή την περίπτωση τα τηλεφωνήματα δεν είναι εβδομαδιαία αλλά μηνιαία. Υπάρχει έντονη επιθυμία να συνδεθούν με το brand του MotoGP, όμως απλά δεν υπάρχει χώρος για όλα τα αιτήματα. Με 14 αγώνες στην Ευρώπη και οκτώ εκτός αυτής, είναι ξεκάθαρο πού βρίσκεται το μεγαλύτερο περιθώριο ανάπτυξης".

Η Ασία, η Μέση Ανατολή και η Νότια Αμερική εμφανίζονται ως οι βασικές περιοχές επέκτασης, κάτι που αναπόφευκτα θέτει υπό πίεση το ευρωπαϊκό σκέλος του ημερολογίου. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια δεν έλειψαν τα προβλήματα, με αρκετούς αγώνες, κυρίως σε Ασία και Μέση Ανατολή, να ακυρώνονται την τελευταία στιγμή. Υπό αυτό το πρίσμα, η Νότια Αμερική ίσως αποτελεί την πιο "βατή" επιλογή, χωρίς να αποκλείεται και περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας στη Βόρεια Αμερική, με ιστορικές πίστες όπως η Laguna Seca να παραμένουν στο προσκήνιο.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το ενδιαφέρον γύρω από το MotoGP αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο μέσα στο 2026, που θα αποτελέσει την πρώτη πλήρη χρονιά υπό τη διοίκηση της Liberty Media. Με το βλέμμα στραμμένο και στις μεγάλες αλλαγές κανονισμών του 2027, που αναπόφευκτα θα ανακατέψουν την τράπουλα, το πρωτάθλημα μοιάζει έτοιμο για μια νέα εποχή, με φιλοδοξία, αντίστοιχη με αυτή που είδαμε στη Formula 1.