MotoGP Brno – Δυναμικό ξεκίνημα!

Μάχη στα χρονομετρημένα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

5/8/2017

Δυναμικά ξεκινούν από το καλοκαιρινό διάλειμμα τα MotoGP, στην ιδιαίτερη πίστα της Τσεχίας, που χτισμένη ανάμεσα σε βουνά και λόφους έχει αναπτύξει το δικό της μικροκλίμα.

Από τα τερτίπια του καιρού την Παρασκευή που ξεχώρισε ο Dovizioso, στην ηλιόλουστη πίστα που μας χάρισε σήμερα πολύ θέαμα, και στην αβεβαιότητα του αύριο, η μάχη για την κατάταξη σήμερα ήταν εντυπωσιακή. Φοβορί έδειξε ο Marquez από τις ελεύθερες δοκιμές, παρόλο που είχε μία ατυχία και όταν βγήκε οδηγούσε στο όριο με δύο περιπτώσεις που μπορούσαν να εξελιχθούν σε πτώσεις, στην 3η στροφή και στην 11η. Στην τρίτη γλιστρώντας με το εμπρός ελαστικό που έσωσε βάζοντας τον αγκώνα κάτω, με το δικό του ξεχωριστό στυλ, και στην άλλη που έχασε πρόσφυση στο πίσω. Μπορεί ο Marquez να χάριζε ευκαιρίες για επανάληψη στιγμιότυπων, αλλά ήταν ο Crutchlow που κέρδιζε τον σεβασμό. Έπειτα από πτώση μεταφέρθηκε στο τοπικό νοσοκομείο για πιο λεπτομερείς εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων έδωσε στους γιατρούς της οργάνωσης, δείχνοντας έτοιμος να οδηγήσει, αν και εξακολουθούσε να βρίσκεται σε πόνο. Ωστόσο οι γιατροί της οργάνωσης είδαν ότι δεν είχαν ελέχθη οι σπόνδυλοι με τον τρόπο που είχαν επισημάνει, την στιγμή που φοβόντουσαν για κάταγμα, συγκεκριμένα στον 6ο. Λίγο πριν την έναρξη των χρονομετρημένων δεν μπορούσαν να ακυρώσουν την συμμετοχή του χωρίς ξεκάθαρη απόδειξη και  έτσι η τελική απόφαση ήταν δική του. Φυσικά ο Crutchlow δεν θα άφηνε καμία ευκαιρία χαμένη και μπήκε στα χρονομετρημένα, φτάνοντας να διεκδικεί θέση στην πρώτη σειρά, κερδίζοντας –για άλλη μία φορά- τον σεβασμό όλων.

Ο Rossi που έχει τεράστια παράδοση στο Brno και φανατικό κοινό αφού από εδώ έγινε πρακτικά η έναρξη της νικηφόρας καριέρας του, έδειξε πως είχε κάνει καλύτερη προετοιμασία από τον Vinales. Την Παρασκευή φαινόταν ότι επένδυσε τον χρόνο για μία σειρά αλλαγών και δοκιμών ρυθμίσεων με καλύτερη μεθοδολογία από τον Vinales που έκανε παράπονα για την πληροφόρηση που έχει από την μοτοσυκλέτα του. Ο Rossi έδειξε ότι κάτι είχε βρει το πρωί του Σαββάτου και αργότερα στην Q2 ήταν από την πρώτη στιγμή στην πρώτη σειρά και θα ήταν ακόμα κι αν ο Marquez δεν γλιστρούσε συνέχεια. Στο δεύτερο γκρουπ προσπαθειών, πέντε λεπτά πριν το τέλος, ο Rossi είχε καταφέρει να παίζει στην πρώτη σειρά και με ελάχιστη διαφορά να χάνει την pole position από τον Marquez την στιγμή που ο Pedrosa που ολοκλήρωνε την προσπάθεια του λίγο μετά, μαζί με τον Vinales δεν μπόρεσε να του κλέψει την θέση.

Δύο Honda και στην μέση η Yamaha του Rossi, είναι έτσι βέβαιο πως μας δώσουν αύριο μία εντυπωσιακή εκκίνηση!

Ταχύτεροι στο πρώτο μισό της πίστας ο Vinales με τον Pedrosa, δείχνουν ότι οι διαφορές είναι στο σετάρισμα για συγκεκριμένες στροφές που δεν έχουν καταφέρει να ρυθμίσουν για να κυνηγήσουν πρώτα τους δικούς τους ο καθένας. Τον Pedrosa τον διαδέχτηκε ο Dovizioso και παρά την εξαιρετική του αρχική εμφάνιση στις ελεύθερες δοκιμές, δεν ήταν σίγουρο ότι θα καταφέρει να ανέβει θέσεις στο τέλος και να περάσει τον Lorenzo. Ο Lorenzo δοκιμάζει αυτές τις μέρες τα νέα αεροδυναμικά βοηθήματα που αποτελούν τμήμα του φαίρινγκ σύμφωνα με τους κανονισμούς και έδειχνε ικανός για καλό χρόνο. Ωστόσο ο χρόνος του ακυρώθηκε, δίκαια, όταν πάτησε εκτός κερμπ βγαίνοντας έτσι εκτός ορίων πίστας.

ο Pedrosa δεν είναι "αναβάτης του Σαββάτου", όπως είπε και ο ίδιος, αλλά τα πήγε εξαιρετικά τερματίζοντας πίσω από τον Rossi

Ανάμεσα στις δύο Ducati, ο αξιοσέβαστος Crutchlow που πήρε την 5η θέση πριν επιστρέψει στο νοσοκομείο για να ολοκληρώσει τις εξετάσεις! Μετά την 7η θέση του Vinales ακολούθησαν οι Petrucci και Bautista οι κερδισμένοι της δραματικής Q1 με αυτή ακριβώς την σειρά μάλιστα! Στην Q1 η μάχη για το ποιοι θα περάσουν στην Q2 χάρισε πολύ θέαμα στις γεμάτες κερκίδες, καθώς κρίθηκε την τελευταία στιγμή, με τον Folger που ήταν το φαβορί από την FP4 και τον Rins που βρέθηκε να διεκδικεί μία από τις δύο θέσεις, να μένουν εκτός. Ατυχία για τον Pol Espargaro της Red Bull KTM Factory Racing που πήγαινε πολύ καλά αλλά σημείωσε πτώση που φανερά τον εκνεύρισε κάνοντας χειρονομίες, πριν ακόμα σταματήσει, με τον Iannone να έχει έναν συνδυασμό ατυχίας και κακής προετοιμασίας και τον Redding να είναι για άλλη μία φορά τελευταίος, πράγμα περίεργο ιδιαίτερα για αυτό τον αναβάτη και σε αυτή την πίστα που την ξέρει καλά.

Αύριο, μετά από την πολύ ζέστη σήμερα που έφερε σπαζοκεφαλιά για την επιλογή ελαστικών και ευθύνεται για ορισμένες από τις πτώσεις, ο καιρός θα συνεχίσει να παίζει καθοριστικό ρόλο. Αναμένεται να βρέξει και μάλιστα από εκείνες τις βροχές που είναι οι χειρότερες γιατί δεν αφήνουν να χαράξεις στρατηγική και εισάγουν τον παράγοντα τύχη στο αποτέλεσμα. Με την βροχή να μην είναι σίγουρο αν θα πέσει, κι αν κάνει την επίσκεψή της μπορεί να μην είναι σταθερή, οι ομάδες αύριο θα έχουν μία δύσκολη δουλειά. Ο Zarco, που σε τέτοιες συνθήκες ποντάρει για να βγαίνει μπροστά, δοκίμασε μία πολύ καλλιτεχνική αλλαγή μοτοσυκλετών, που ίσως να είναι ταχύτερη από την «μαϊμουδίσια» του Marquez, που δεν έχει θέαμα αλλά τεράστια επιτυχία.

Το θέαμα είναι εξασφαλισμένο σε κάθε περίπτωση, όμως ιδιαίτερα αν ο αγώνας διεξαχθεί χωρίς βροχή, τότε οι διαφορές που έχουν οι αναβάτες στην μεγάλη αυτή πίστα, θα τους δίνουν προβάδισμα σε ένα σημείο, στερώντας το από άλλο:

Παρατηρώντας την τηλεμετρία, ο Rossi είναι ταχύτερος στο 3ο και 4ο και τελευταίο κομμάτι της πίστας με δεύτερο τον Pedrosa ο οποίος είναι πρώτος στην αρχή της πίστας και χάνει από τον Marquez στο δεύτερο κομμάτι της, το μοναδικό που ο Marquez υπερτερεί έναντι τον υπολοίπων. Οι τρεις πρώτοι λοιπόν γυρνάνε την πίστα σε κοντινό ρυθμό αλλά κατά σημεία με υπολογίσιμες διαφορές, στήνοντας ένα σκηνικό ιδανικό για πολλές προσπεράσεις και έντονες μάχες!

τα νέα αεροδυναμικά βοηθήματα του Lorenzo
 

 

 
Θεση
αναβατης
μοτο
Km/h
χρονος
διαφορεσ
1
Marc MARQUEZ
Honda
305.5
1'54.981
 
2
Valentino ROSSI
Yamaha
307.6
1'55.073
0.092 / 0.092
3
Dani PEDROSA
Honda
309.5
1'55.119
0.138 / 0.046
4
Andrea DOVIZIOSO
Ducati
312.3
1'55.441
0.460 / 0.322
5
Cal CRUTCHLOW
Honda
303.2
1'55.489
0.508 / 0.048
6
Jorge LORENZO
Ducati
305.2
1'55.552
0.571 / 0.063
7
Maverick VIÑALES
Yamaha
308.2
1'55.663
0.682 / 0.111
8
Danilo PETRUCCI
Ducati
312.1
1'55.738
0.757 / 0.075
9
Alvaro BAUTISTA
Ducati
308.4
1'56.027
1.046 / 0.289
10
Johann ZARCO
Yamaha
308.7
1'56.075
1.094 / 0.048
11
Aleix ESPARGARO
Aprilia
305.0
1'56.355
1.374 / 0.280
12
Loris BAZ
Ducati
303.0
1'56.624
1.643 / 0.269

 

Ετικέτες

MotoGP Μαλαισία: Εύκολη νίκη Marc Marquez – Μία ανάσα πριν τον τίτλο!

Ο Bezzecchi έχασε σημαντικούς βαθμούς στην τελευταία στροφή
Ο Bezzecchi έχασε σημαντικούς βαθμούς στην τελευταία στροφή
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

1/11/2026

Ακόμη μία απάντηση σε κάθε έναν που ασκεί την προπαγάνδα των πολιτικών περί διεκδίκησης αγώνα MotoGP, έδωσε η Μαλαισία σήμερα, συγκεντρώνοντας 200.000 θεατές σε μία ημέρα με πολύ υγρασία και αφόρητη ζέστη. Ένα πλήθος που πολύ δύσκολα μπορεί η χώρα μας να υποστηρίξει και με την υπόσχεση μάλιστα πως θα είναι εκεί κάθε φορά, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.

Η κατάσταση για τους αναβάτες ήταν πολύ δύσκολη επιβάλλοντας να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, ενώ όπως είπε και ο Marquez, κάποιες στιγμές αισθάνεσαι πως χάνεις την αυτοσυγκέντρωσή σου, εξαιτίας της αφόρητης ατμόσφαιρας.

Στην εκκίνηση πάντως ήταν έτοιμος να μην αφήσει τον Alex και τον Ai Ogura να επαναλάβουν εκείνο που έκαναν στον Sprint και έφυγε μπροστά. Ο Alex πάλεψε στην αρχή και έδειξε πως δεν υπάρχουν οδηγίες μεταξύ τους, αν μπορεί να περάσει μπροστά θα το κάνει, μόνο που σήμερα δεν ήταν το ίδιο εύκολο με εχθές που κυριάρχησε του ρυθμού μέχρι την πτώση του, λίγο αφότου ξεκίνησε η ψιχάλα, αλλά όχι εξαιτίας αυτής.

Πίσω τους ο Bezzecchi είχε μπλέξει και με τις δύο KTM του Acosta και του Bastianini ενώ ήταν και ο Ai Ogura εκεί, καθιστώντας δύσκολο να ξεφύγει με αποτέλεσμα οι δύο Marquez να δημιουργούν μία μικρή απόσταση μίας μοτοσυκλέτας. Δεν ήταν αρκετή ακόμη για να εξασφαλίζει την διατήρηση της θέσης έναντι λάθους, αλλά όση ακριβώς χρειαζόταν ο Marc Marquez για να διατηρήσει το ελαστικό σε καλή κατάσταση, χωρίς να πιέζει.

Η επικράτηση από νωρίς έναντι του Alex Marquez άφησε και τους δύο χωρίς να χρειαστεί να παλεύουν καταναλώνοντας δυνάμεις.

Από εκείνο το σημείο ο αγώνας είχε την μορφή που ξέρουμε από παλιά, όπου ένας Marc Marquez φεύγει εμπρός και οι υπόλοιποι δεν μπορούν να ακολουθήσουν. Αν δεν υπήρχαν όλα τα προβλήματα που είχε αντιμετωπίσει, πρώτα με την αποτυχία της Honda να ανεβάσει το επίπεδο της μοτοσυκλέτας και έπειτα με τους τραυματισμούς του, δεν θα είχαμε απολαύσει μάχες στο μεσοδιάστημα. Με την Aprilia να κάνει το δικό της θαύμα και να ανεβάζει το επίπεδο φέτος, το πρωτάθλημα κράτησε το ενδιαφέρον του μέχρι το τέλος.

Πίσω του τώρα ο Acosta έχει καταφέρει να επικρατήσει στην τρίτη θέση και κυνηγά πλέον τον Alex Marquez. Επί μία σειρά γύρων προετοιμάζει την προσπέρασή του, πράγμα που καταφέρνει στον 10ο γύρο.

Αμέσως ο Acosta βάζει μία απόσταση δύο μοτοσυκλετών από τον Alex και αμέσως ο Bezzecchi κάνει και αυτός μία επίθεση και αλλάζουν θέσεις με τον Alex μόνο για μία στροφή, πριν ο Marquez της Gresini περάσει ξανά εμπρός.

Αυτό θα ήταν και το πιο κοντινό στο βάθρο, που έφτασε σήμερα η Aprilia.

Από εκείνη την στιγμή ο Bezzecchi ακολουθεί τον Alex Marquez χωρίς να είναι σε φάση επίθεσης ενώ από το τελευταίο τρίτο του αγώνα και μετά, κινδυνεύει πλέον από τον Ai Ogura.

Μπροστά ο Marc Marquez αυξάνει την διαφορά πάνω από τα τέσσερα δευτερόλεπτα από τον Acosta με το κοινό στις κερκίδες να του κάνει σήμα να κόψει, για να μην τον δει να πέφτει όπως εχθές συνέβη με τον Alex.

Ο Ai Ogura ζύγισε πολύ το τι έπρεπε να κάνει με τον Bezzecchi, γιατί είχε ξεκάθαρα πιο γρήγορο ρυθμό, στο σημείο που θα μπορούσε να κυνηγήσει και τον Alex Marquez και να ανέβει στο βάθρο.

Ίσως αυτή η σκέψη να πυροδότησε και την επίθεση στον Bezzecchi ο οποίος αντιστάθηκε και έτσι στην επόμενη φάση προσπάθησε να κρατήσει την εσωτερική χωρίς να είναι όμως στο πλάι του Bezzecchi. Ο Ιταλός πήγε να κρατήσει την γραμμή του και το αποτέλεσμα ήταν να ακουμπήσουν δυνατά με τα αεροδυναμικά βοηθήματα του Ai Ogura να πετάγονται και σπίθες να βγαίνουν από την μοτοσυκλέτα του Bezzecchi στην προσπάθειά του να την κρατήσει στην πορεία της. Ευτυχώς δεν έπεσαν, σημειώνοντας την απόλυτη πανωλεθρία για την Aprilia με τον Ai Ogura να επικρατεί τελικά λίγο αργότερα.

Ο Bezzecchi έχει πλέον την 5η θέση αλλά η ατυχία του δεν είχε τελειώσει καθώς στην τελευταία στιγμή χάνει τα φρένα, βγαίνει στο πράσινο run off και ο Bastianini περνά εμπρός αφήνοντάς τον στην 6η θέση.

Τρία Honda εγκατέλειψαν σήμερα, τα δύο από προβλήματα το άλλο από έξοδο και μία Yamaha. Μακάρι η επόμενη σεζόν που όλα αλλάζουν να βρουν τους Ιάπωνες πίσω στο επίπεδο ανταγωνισμού που αξίζει να είναι, γιατί η κατάσταση είναι πλέον αποκαρδιωτική.

Πλέον ο τίτλος ανήκει στον Marc Marquez και την Ducati, είναι απλά θέμα χρόνου το που θα τον εξασφαλίσει μαθηματικά με την πρώτη του ευκαιρία να είναι την επόμενη εβδομάδα στο Qatar, αν ο αγώνας αυτός τελικά γίνει και δεν ακυρωθεί υπό την απειλή τρομοκρατικής επίθεσης την τελευταία στιγμή.

ΘΕΣΗ

No.

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΜΟΤΟ

ΔΙΑΦ.

1

93

Marc Marquez

Ducati

40:14.236

2

37

Pedro Acosta

KTM

4.172

3

73

Alex Marquez

Ducati

5.955

4

79

Ai Ogura

Aprilia

6.759

5

23

Enea Bastianini

KTM

10.896

6

72

Marco Bezzecchi

Aprilia

11.259

7

10

Luca Marini

Honda

17.724

8

49

Fabio Di Giannantonio

Ducati

17.790

9

33

Brad Binder

KTM

23.729

10

21

Franco Morbidelli

Ducati

25.097

11

20

Fabio Quartararo

Yamaha

25.826

12

42

Alex Rins

Yamaha

27.063

13

63

Francesco Bagnaia

Ducati

32.960

14

12

Maverick Viñales

KTM

34.597

15

27

Iker Lecuona

Ducati

38.446

16

43

Jack Miller

Yamaha

43.327

Πτώσεις/Εγκαταλείψεις

 

5

Johann Zarco

Honda

35:17.309

 

11

Diogo Moreira

Honda

29:46.196

 

36

Joan Mir

Honda

18:42.571

 

47

Augusto Fernandez

Yamaha

02:08.894

 

Ετικέτες