MotoGP Catalunya: Dovizioso το σκληρό χαρτί της Ducati!

Ισοφαρίζοντας ρεκόρ εποχής Stoner, κυνηγά το πρωτάθλημα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

11/6/2017

Μία δυνατή εκκίνηση από τις Honda και Ducati που παραλίγο να γίνει δραματική, όταν ο Pedrucci πέρασε ξυστά τον πίσω τροχό του Lorenzo και συνεχίζοντας διαγώνια πλεύρισε δυνατά τον Marquez, με τα πόδια να φεύγουν από τα μαρσπιέ πάνω στην σύγκρουσή τους, καταφέρνοντας τελικά και οι δύο να μείνουν στις σέλες τους. Με τις Honda και Ducati να οδηγούν την εκκίνηση, ήταν ο Lorenzo που έκανε την επίθεσή του και βρέθηκε γρήγορα να οδηγεί τον αγώνα, έχοντας επιλέξει την σκληρή γόμα μπροστά και πίσω. Μονάχα τέσσερις αναβάτες είχαν κάνει την επιλογή αυτή. Οι άλλοι τρεις ήταν οι Petrucci, Crutchlow και Redding, με την Michelin να δίνει οριακά τα τρία τέταρτα του αγώνα, ως όριο μέγιστης αντοχής για την μεσαία γόμα. Αν λοιπόν ο Lorenzo κατάφερνε να κάνει την διαφορά, την ώρα που οι υπόλοιποι πίσω του ήταν στην καλύτερη στιγμή των ελαστικών, τότε αργότερα θα είχε σημαντικό προβάδισμα. Όπως ακριβώς έχει ξαναγίνει όμως, την τελευταία φορά που βρέθηκε να οδηγεί τον αγώνα, μόλις έχασε την πρώτη θέση άρχισε να κατρακυλά προς τα πίσω με ρυθμό χιονοστιβάδας! Κι όχι μονάχα αυτό, αλλά την πρώτη θέση την έχασε με εντυπωσιακό τρόπο από τον Marquez που είχε πιο πριν μία μικρή πάλη για να μείνει στην δεύτερη θέση. Ο Lorenzo άνοιξε ελάχιστα την γραμμή του, σε ένα σημείο που κανονικά αυτό δεν θα είχε επίπτωση, αν πίσω του δεν ερχόταν ο “supermoto” Marquez. Με τον πίσω τροχό να χορεύει, ντριφτάροντας ήδη, ο Marquez είδε το μικρό κενό μπροστά του και πιέζοντας τα φρένα ακόμα περισσότερο τοποθετήθηκε στην εσωτερική και κρατήθηκε εκεί σε μία μαγική προσπέραση που έστειλε αμέσως τον Lorenzo στην τέταρτη θέση. Αμέσως μετά θα έπεφτε κι άλλες θέσεις, συναντώντας τον Rossi που είχε ανέβει από την 13η της εκκίνησης αλλά εκεί στις 8 και 9 είχε κολλήσει πίσω από τον Bautista, έχοντας πίσω του τον Zarco.

Ο Marquez εμπρός έκανε μία προσπάθεια να δημιουργήσει διαφορά, όμως ο Pedrosa δεν άφηνε περιθώρια την στιγμή που ο Dovizioso όχι μόνο του έκανε επιθέσεις, αλλά ήταν σταθερότερος σε ρυθμό και έδειχνε έτοιμος να κυνηγήσει και τις δύο Honda, όχι μόνο εκείνη που είχε μπροστά του. Είχαμε περάσει από μία τετράδα Honda και Ducati σε μία Ducati που κυνηγούσε τις δύο Honda ενώ οι Yamaha έκαναν η κάθε μία τον δικό της αγώνα. Ο Vinales γλιστρούσε συνέχεια τόσο με το εμπρός όσο και με το πίσω ελαστικό, δείχνοντας πως θέλει απλά να μείνει στον αγώνα, για την καλύτερη δυνατή θέση για το πρωτάθλημα, κι όχι να ρισκάρει οποιοδήποτε κυνηγητό. Ο Rossi από την άλλη προσπαθούσε να ανέβει θέσεις, μέχρι που ο Bautista μπροστά του πάλευε με τον Lorenzo και κάνοντας ένα-δυο λάθη, ο Zarco προσπέρασε αφήνοντας έπειτα την μάχη αυτή.

Ο αγώνας είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον τόσο εμπρός, όσο και στις επιμέρους μάχες, ενώ εκεί που ο Rossi θα πάλευε με τον Lorenzo, ήταν κυριολεκτικά σαν μια μύγα να τσίμπησε τον Ισπανό. Με το πίσω ελαστικό να έχει λίγη ζωή περισσότερη από τους υπόλοιπους, ο Lorenzo έδειξε μαχητικότητα στους τελευταίους γύρους ανεβαίνοντας θέσεις. Μπροστά ο Marquez, ο αναβάτης με το ρεκόρ πτώσεων στις δοκιμές, που έπεσε σκοντάφτοντας με τα πόδια μέχρι και στην αλλαγή μοτοσυκλέτας σήμερα, είδε ότι ο Dovizioso άνοιγε λίγο την διαφορά εμπρός από τον Pedrosa και θέλησε να δει αν μπορεί να κάνει κάτι για αυτό, προσπερνώντας τον συμπαίκτη του. Ο ρυθμός του θα έφτανε μέχρι εκεί όμως, καθώς ο Dovizioso οδηγούσε εξαιρετικά την κούρσα, με βάση το χαρακτηριστικό του που είναι τα μηδενικά λάθη και η σταθερότητα. Αν κέρδιζε τον αγώνα, τότε θα είχε ισοφαρίσει ένα ρεκόρ του Stoner για την Ducati με δύο συνεχείς νίκες και θα ακουγόταν ο Ιταλικός ύμνος στην σειρά μετά από επίσης πολύ καιρό. Ακριβώς αυτό έγινε, με τον Dovizioso να παίρνει την νίκη με άνεση, κοιτώντας πίσω του πριν το εσάκι και περνώντας την καρό σημεία σουζάροντας και χειρονομώντας από χαρά.

Εκείνη την στιγμή ο Dovizioso έγινε ο βασικότερος διεκδικητής του πρωταθλήματος από τον Vinales έπειτα από έναν –όπως τον χαρακτήρισε- εξαιρετικά παράξενο αγώνα με πολύ δύσκολες συνθήκες για όλους! Μεγάλος άτυχος ο Petrucci, που είχε προβλέψει ότι θα είναι στην πρώτη πεντάδα, παραλίγο να μην φτάσει στην πρώτη στροφή εξαιτίας της εκκίνησης, πάλεψε πάρα πολύ μέχρι το τέλος και τελικά έπεσε από εκείνη ακριβώς την θέση…

Ο Folger, η έκπληξη των χρονομετρημένων είχε στους τελευταίους γύρους μία μάχη με τον συμπαίκτη του, τον Johan Zarco που οδηγούσε όμως σταθερότερα και έδειχνε να έχει καλύτερη πρόσφυση στο πίσω ελαστικό, την στιγμή που ο Γερμανός γλιστρούσε συνέχεια, τερματίζοντας τελικά οι δύο Monster Yamaha Tech 3 μαζί στην πέμπτη και έκτη θέση. Είχε προηγηθεί η άνοδος τεσσάρων θέσεων του Lorenzo που έφτασε πίσω από το αραιό τρενάκι των τριών πρώτων, με τον Bautista να παύει να έχει πρόβλημα με τον Rossi που έπειτα από τα γλιστρήματα έκανε έναν μοναχικό αγώνα χωρίς να τον δείχνει πλέον η κάμερα, έχοντας τεράστιο κενό μπροστά του, αλλά και πίσω. Αντίστοιχα ο Barbera δεν κινδύνευσε από τον Vinales, ο οποίος στο τέλος του αγώνα προσπάθησε για ότι καλύτερο, μένοντας τελικά στην δέκατη θέση. Αμέσως μετά την καρό σημαία, σταμάτησε στην άκρη της πίστας επιθεωρώντας το ελαστικό, δείχνοντας το ζήτημα που τον απασχόλησε περισσότερο.. την δωδεκάδα έκλεισαν οι Crutchlow και Loris Baz, με τον τελευταίο να ξορκίζει έτσι την Catalunya στην οποία είχε τραυματιστεί άσχημα.

 

Θεση
αναβατης
μοτο
χρονος
1
Andrea DOVIZIOSO
Ducati
44'41.518
2
Marc MARQUEZ
Honda
+3.544
3
Dani PEDROSA
Honda
+6.774
4
Jorge LORENZO
Ducati
+9.608
5
Johann ZARCO
Yamaha
+13.838
6
Jonas FOLGER
Yamaha
+13.921
7
Alvaro BAUTISTA
Ducati
+16.763
8
Valentino ROSSI
Yamaha
+20.821
9
Hector BARBERA
Ducati
+23.952
10
Maverick VIÑALES
Yamaha
+24.189
11
Cal CRUTCHLOW
Honda
+28.329
12
Loris BAZ
Ducati
+33.281
13
Scott REDDING
Ducati
+35.200
14
Karel ABRAHAM
Ducati
+39.436
15
Tito RABAT
Honda
+40.872
16
Andrea IANNONE
Suzuki
+43.221
17
Sylvain GUINTOLI
Suzuki
+44.655
18
Pol ESPARGARO
KTM
+48.993
19
Sam LOWES
Aprilia
+55.492
 
Danilo PETRUCCI
Ducati
2 Laps
 
Jack MILLER
Honda
12 Laps
 
Aleix ESPARGARO
Aprilia
18 Laps

 

 

Ο Pedrosa, ο βασικός διεκδικητής του σημερινού αγώνα, που είχε τόσο καλή επίδοση το Σάββατο αλλά και πάντα σε συνθήκες αφόρητης ζέστης, δεν τα κατάφερε απέναντι σε έναν Marquez που ως δια μαγείας σταμάτησε να πέφτει και σε έναν Dovizioso με την μεγαλύτερη σταθερότητα όλων. Ο Marquez θέλησε να διακωμωδήσει το ρεκόρ πτώσεων και τόσο μπροστά στην μοτοσυκλέτα του, όσο και στο βάθρο, «άρπαξε» άλλες δύο τούμπες, με μία δόση αυτοσαρκασμού. Ο Dovizioso γίνεται τώρα άμεσος διεκδικητής του πρωταθλήματος με πολύ μικρή διαφορά από τον Vinales!

 

Ετικέτες

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια με την Aprilia ξανά στο προσκήνιο

Η εργοστασιακή ομάδα της Aprilia παραμένει πιθανή επιλογή του 8 φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή για το 2025
motomagMarc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

23/4/2024

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Marc Marquez στο TNT Sports δήλωσε ότι “όλες οι πόρτες είναι ανοιχτές”, ξεκαθαρίζοντας ότι θα ακούσει όλους του κατασκευαστές πριν αποφασίσει τον σταθμό του για την επόμενη χρονιά, με την Aprilia να έχει μία θέση στις πιο δυνατές υποψηφιότητες, μαζί με την Ducati.

Το 2024 είναι μία χρονιά που τα συμβόλαια πολλών από τους αναβάτες του grid λήγουν, με την μεταγραφική περίοδο (γνωστή και ως silly season) να έχει ξεκινήσει από πολύ νωρίς. Ήδη στο τραπέζι έχουν πέσει οι υπογραφές των Quartararo και Bagnaia, οι οποίο ανανέωσαν με Yamaha και Ducati, αντίστοιχα. Για πολλούς, όμως, τα πράγματα παραμένουν ακόμα αρκετά ρευστά, όσον αφορά το μέλλον τους στα MotoGP.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Ο Marquez, ένας από τους καλύτερους αναβάτες στην ιστορία των MotoGP, παραμένει ένας από τους αναβάτες του μεταγραφικού πυρετού, καθώς το μονοετές συμβόλαιό του με την Gresini Ducati λήγει στο τέλος του 2024, χωρίς ακόμα να υπάρχουν καθαρές ενδείξεις για το μέλλον του. Μπορεί στην συνείδηση όλων το πέρασμα από την Gresini να είναι απλά η πύλη εισόδου για την εργοστασιακή ομάδα, ωστόσο ο Marquez θέλει να αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, ή πολύ απλά να πιέσει καταστάσεις από τώρα. Σε κάθε περίπτωση τα πρώτα δείγματα που έχει να επιδείξει με την μοτοσυκλέτα του Borgo Panigale, είναι αρκετά θετικά, με δεδομένο ότι ο Ισπανός τρέχει με την GP23, καταφέρνοντας να μείνει στο γκρουπ των πρωτοπόρων και βάζοντας δύσκολα στους αναβάτες της GP24 στον τελευταίο αγώνα.

Από την μία θα μπορούσε να επεκτείνει την συνεργασία του με την δορυφορική Gresini. Η αλήθεια όμως είναι ότι μία εργοστασιακή ομάδα ή τουλάχιστον η τελευταία έκδοση της πρωτότυπης μοτοσυκλέτας θα βοηθήσει πολύ περισσότερο τον Marquez, ώστε να είναι ανταγωνιστικός. Στην εξίσωση έρχεται να προστεθεί και ο Fermin Aldeguer, τον οποίο έχει ήδη αποκτήσει η Ducati για την σεζόν του 2025. Οι πιθανότητες τον θέλουν εκτός εργοστασιακής ομάδας, τουλάχιστον για την πρώτη του σεζόν στα MotoGP, όμως ακόμα δεν είναι σίγουρο αν θα κατευθυνθεί προς Pramac ή προς Gresini, με την Pramac επίσης να μην έχει ξεκάθαρο πλάνο για τη νέα σεζόν.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Η Ducati είναι αυτή την στιγμή η ταχύτερη μοτοσυκλέτα στο grid, είναι όμως ταυτόχρονα και αρκετά ιδιόρρυθμη, απαιτώντας ένα ιδιαίτερο στυλ οδήγησης. Ήδη ο Marquez προσπαθεί να συνηθίσει τα νέα δεδομένα και είναι λογικό ότι μετά από ένα χρόνο, πρώτη του προτεραιότητα θα είναι να παραμείνει στην Ducati, γιατί σε διαφορετική περίπτωση όλη η δουλειά που έχει κάνει να συνηθίσει την νέα του μοτοσυκλέτα θα πάει στράφι. Έχει όμως απέναντί του πολλούς μνηστήρες, με τους Jorge Martin και Enea Bastianini να είναι δύο από τους βασικούς διεκδικητές της μίας εργοστασιακής θέσης που απομένει.

Το εργοστάσιο του Borgo Panigale έχει τα δεδομένα από τις τηλεμετρίες όλων των αναβατών της, εργοστασιακούς και δορυφορικούς. Μετά από τρεις γύρους γνωρίζει ήδη αν οι τραυματισμοί έχουν επηρεάσει τον Marquez και κατά πόσο μπορεί να είναι περισσότερο ανταγωνιστικός από τους υπόλοιπους διεκδικητές του θρόνου της GP25, όπως θα ονομάζεται το πρωτότυπο την επόμενη χρονιά. Επομένως η Ducati αυτή την στιγμή κρατά και το καρπούζι και το μαχαίρι, έχοντας την επιλογή να κόψει το πιο γλυκό κομμάτι για τον εαυτό της, σε μία περίοδο που βλέπει ότι οι δύο άλλοι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αρχίζουν να απειλούν την απόλυτη κυριαρχία της.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Αν όμως ο Marquez θέλει μία εργοστασιακή σέλα, αλλά δεν βρει την απάντηση στην Ducati, τότε μια πιθανή επιλογή είναι αυτή της Aprilia, η οποία φέτος έχει να επιδείξει μία αξιοσημείωτη πορεία, ιδιαίτερα μετά την επιτυχία του Vinales στην πίστα των ΗΠΑ. Αν συνεχίσει έτσι, τότε σίγουρα θα μπει στο ραντάρ του Marquez, σε μία περίοδο που ο Aleix Espargaro θα μπορούσε να κρεμάσει την φόρμα του, αφήνοντας την μία θέση κενή. Το “Μυρμήγκι” έχει και την προϊστορία του με το Noale, έχοντας κερδίσει τον τίτλο στα 125GP πάνω σε μία Derbi (σαν να λέμε Aprilia με άλλο όνομα).

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Σε κάθε περίπτωση ο Marc Marquez δεν θα δυσκολευτεί να βρει στέγη την νέα χρονιά με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και με την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξει νέος τραυματισμός.