MotoGP Catalunya Sprint: Όποιος ήταν μπροστά έπεφτε! Νίκη Aleix Espargaro με πτώσεις μπροστά σε δυναμικό αγώνα!

Αρκετές μάχες και ένας Marquez που έκανε το 14-2!
MotoGP Catalunya Sprint: Όποιος ήταν μπροστά έπεφτε! Νίκη Aleix Espargaro με πτώσεις μπροστά σε δυναμικό αγώνα!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

25/5/2024

Ένας φοβερός αγώνας ήταν ο Sprint ανεβάζοντας την προσμονή για αύριο. Οι μάχες ξεκίνησαν από νωρίς όπως και οι επαφές, με τον Marquez να χάνει την αριστερή αεροτομή στην ουρά του Binder, ο Martin να ακουμπά τον Rins και τον Aleix Espargaro να χάνει θέσεις.

Από την πρώτη στιγμή ο Bagnaia και ο Acosta μπήκαν σε καθεστώς διεκδίκησης οδηγού του αγώνα με τον Bagnaia να επικρατεί αρχικά και τον Acosta να μην αργεί να κάνει την επίθεση και να κερδίζει.

Απέναντι σε κάθε πρόβλεψη και παρόλο που πήγε πολύ καλά στην Q1 και έφτασε και στην πρώτη γραμμή της εκκίνησης, ο Fernandez κατάφερε να περάσει μπροστά και έφτασε να οδηγεί τον αγώνα! Αμέσως η ομάδα του έβγαλε μήνυμα Mapping 2 που μία ασφαλή ερμηνεία του είναι να κρατήσει ρυθμό χωρίς να ξεμακραίνει, όπως και έκανε εκείνη την στιγμή. Πίσω του ο Acosta είχε πάρει την δεύτερη θέση με τον Binder να ακολουθεί και τον Bagnaia στην 4η θέση. Ο Aleix Espargaro ήταν προς το παρόν εκτός διεκδίκησης του βάθρου, με τον Martin να έχει περάσει και πίσω του είχε φτάσει ήδη ο Marquez.

Ο Binder πέρασε τον Acosta με τον ίδιο περίπου τρόπο που ο Acosta είχε κάνει όλες τις προσπεράσεις σήμερα και στον 4ο γύρο είχαν ήδη γίνει πάρα πολλά! Φυσικά ο Acosta έκανε την κίνηση στα φρένα της πρώτης στροφής με τον Fernandez να είναι μισό δευτερόλεπτο εμπρός και πίσω του να παλεύουν GASGAS και KTM.

Στον 5ο γύρο στην 10η στροφή ο Fernandez πέφτει και αμέσως μετά ο Binder παίρνει πίσω την θέση, αυτή τη φορά οδηγώντας τον αγώνα, με τον Morbideli να τιμωρείται για αντικανονική οδήγηση. Ο Bagnaia είναι πλέον στο βάθρο και τον επόμενο γύρο παλεύει με τον Acosa και περνά εμπρός, όσο ο Aleix κάνει την κίνησή του και περνά τον Martin.

Τότε είναι που στην 5η στροφή πέφτει και ο Binder!

Πάνω που η ομάδα του είχε δηλώσει πως έχουν πρόβλημα να πάρουν καλή θέση στην εκκίνηση αλλά μπορούν να κάνουν την διαφορά μέσα στον αγώνα, ο Binder πέφτει κάνοντας ένα δώρο σε όλους όσους ακολουθούν.

Ο Aleix περνά τον Acosta και έχει πίσω του τον Marquez που έχει περάσει τον Martin. Δεν διαφαίνεται πλέον πως θα αλλάξει εύκολα το βάθρο, το μόνο που περιμένεις με σιγουριά είναι επίθεση του Marquez στον Acosta καθώς τον πλησιάζει συνεχώς.

Ο έταιρος Marquez πέφτει πάνω στον Zarco όταν εκείνος κάνει το λάθος πάνω σε μία στροφή και το αποτέλεσμα είναι να πέσει ο Zarco και να συνεχίσει ο Alex Marquez. Πλέον οι δύο πρώτοι έχουν μία μικρή διαφορά και δεν περιμένει κανείς κάποια αλλαγή, πέρα από την τελευταία θέση του βάθρου.

 Όταν πέρασε ο Marquez τον Acosta στον τελευταίο γύρο το πλήθος ξεσηκώθηκε και πλέον φαινόταν πως το βάθρο είχε κλειδώσει. Κι όμως, λίγο πριν το τέλος και την καρό σημαία, ο Bagnaia πέφτει στην 5η στροφή που είχε πέσει και ο Binder! Ένα δώρο στον Aleix Espargaro και φυσικά στην βαθμολογία του πρωταθλήματος με τον Marquez στην δεύτερη θέση με μικρή διαφορά πλέον εμπρός από τους εργοστασιακούς αναβάτες της Ducati και όλοι τους πίσω από τον Martin.

Ένας καταπληκτικός αγώνας, που μας κάνει να ανυπομονούμε για τον αυριανό!

 

Θέση.

Βαθμ.

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος / Διαφ.

1

12

 

41A. Espargaro

Aprilia Racing

20:01.478

2

9

 

93M. Marquez

Gresini Racing MotoGP

+0.892

3

7

 

31P. Acosta

Red Bull GASGAS Tech3

+1.169

4

6

 

89J. Martin

Prima Pramac Racing

+2.147

5

5

 

23E. Bastianini

Ducati Lenovo Team

+2.980

6

4

 

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+4.623

7

3

 

43J. Miller

Red Bull KTM Factory Racing

+8.084

8

2

 

12M. Viñales

Aprilia Racing

+8.245

9

1

 

72M. Bezzecchi

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+8.643

10

 

 

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+9.241

11

 

 

21F. Morbidelli

Prima Pramac Racing

+9.537

12

 

 

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+13.045

13

 

 

30T. Nakagami

IDEMITSU Honda LCR

+13.199

14

 

 

73A. Marquez

Gresini Racing MotoGP

+13.378

15

 

 

36J. Mir

Repsol Honda Team

+16.438

16

 

 

10L. Marini

Repsol Honda Team

+18.000

17

 

 

37A. Fernandez

Red Bull GASGAS Tech3

+25.262

18

 

 

6S. Bradl

HRC Test Team

+33.751

ΠΤΩΣΕΙΣ

   

 

1F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

11 laps

   

 

88M. Oliveira

Trackhouse Racing

9 laps

   

 

5J. Zarco

CASTROL Honda LCR

7 laps

   

 

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

6 laps

   

 

25R. Fernandez

Trackhouse Racing

4 laps

 

Ετικέτες

MotoGP ΗΠΑ SPRINT: Νίκη Martin στο παρά πέντε με τραγικά λάθη πιο πίσω

Μέχρι και ο Mir έπεσε στο τέλος αντί της αρχής
MotoGP ΗΠΑ SPRINT: Νίκη Martin στο παρά πέντε με τραγικά λάθη πιο πίσω
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/3/2026

Τα πάνω κάτω στον αγώνα Sprint όπου όπως ήταν αναμενόμενο είχαμε δυναμικούς πρώτους γύρους και δυναμιτισμένη εκκίνηση. Από εκεί και πέρα όλα πήγαν εκτός κάθε προσδοκίας, μέχρι και ο Mir άντεξε και έπεσε απλά στον τελευταίο γύρο. Ο άρχοντας της πτώσης και του DNF, παραλίγο να κάνει την απόλυτη ανατροπή και να βρεθεί και στο βάθρο, πριν τελικά πέσει όπως κάθε ένας περίμενε πως θα συμβεί.

Η εκκίνηση έδωσε το θέαμα που περιμέναμε με τον Di Gianannantonio να κάνει εξαιρετική δουλειά με επιθετική αλλά καθαρή κίνηση στον Marquez την ώρα που οι δύο εργοστασιακές Ducati είχαν κάνει καταπληκτική εκκίνηση, μηδενίζοντας το προβάδισμα των πρώτων στην εκκίνηση και με τον Bezzecchi να έχει τιμωρηθεί με δύο θέσεις.

Ο Bagnaia βρέθηκε πρώτος και έμεινε εκεί δείχνοντας μία εικόνα του παλιού καλού εαυτού του, οδηγώντας τον αγώνα μέχρι και λίγες στροφές πριν το τέλος.

Ο Marc Marquez κυνήγησε έναν Di Giannantonio που σήμερα έδειξε πως δεν διεκδικεί τυχαία μία εργοστασιακή μοτοσυκλέτα, καταφέρνοντας να κρατήσει τον Ισπανό πίσω του.

Τραγικό λάθος του Marc Marquez που θα πρέπει να τιμωρηθεί για την κίνηση αυτή, έφερε την πτώση και των δύο. Στην χαρακτηριστική κλειστή στροφή προσπάθησε να κάνει το block pass αλλά μπήκε με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα πέφτοντας ενώ είχε την εσωτερική του Di Giannantonio, παρασύροντάς τον εκτός, ευτυχώς χωρίς τραυματισμό. Μπήκαν και οι δύο ξανά στον αγώνα με τον Di Giannantonio να εγκαταλείπει λίγο αργότερα.

Τραγική ειρωνεία πως την κίνηση του Marc Marquez την έκανε πολύ καλύτερα και εντελώς καθαρά, ο Martin στον Bagnaia κερδίζοντας σε αυτή ακριβώς την στροφή και με ακριβώς αυτό το block pass, τον αγώνα για πρώτη φορά από το 2024! Απόδειξη πως μπορεί να γίνει σωστά και καθαρά.

Ο Acosta ήταν ο δύσκολος αντίπαλος για τις Aprilia καθώς η KTM είχε την δύναμη, αυτή που πλέον έχει βρει η Aprilia με το παραπάνω, με τον Martin να βρίσκει τον τρόπο. Λίγο αργότερα θα ακολουθούσε και ο Bezzecchi, αφού πρώτα έπρεπε να περάσει τον Mir που είχε ξεπεράσει τις προσδοκίες και του ίδιου του εαυτού, βρισκόμενος ακόμη εντός αγώνα, χωρίς να τον έχει ρίξει κάποιος ή να έχει πέσει μόνος του.

Ο Bezzecchi χρειαζόταν το δυνατόν καλύτερη θέση στον Sprint για να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία του στο πρωτάθλημα, ειδικά έναντι του Martin που είναι πλέον στην δεύτερη θέση. Γυρνούσε ταχύτερα από εκείνον στο μεγαλύτερο συμείο της πίστας και έδειχνε πως δεν θα αργήσει να κάνει την κίνησή του, όπως και έγινε.

Σχεδόν έναν γύρο αργότερα ο Bezzecchi έκανε το λάθος και σημείωσε πτώση από την δεύτερη θέση!

Με τρεις γύρους να απομένουν, φαινόταν πως δεν θα υπάρχει άλλη αλλαγή στην κορυφή, κι όμως, ο Martin άρχισε να μειώνει την απόσταση από τον Bagnaia. Τελικά κατάφερε να τον περάσει με τον καλύτερο τρόπο, δείχνοντας πώς θα μπορούσε να το είχε κάνει και ο Marc Marquez. Λίγο πριν, στην ίδια στροφή πτώση σημείωσε και ο Rins ενώ στο τέλος έπεσε και ο Mir όπως είπαμε, ενώ κυνηγούσε τον Acosta για την θέση του βάθρου. Ωραία μάχη έδωσαν Alex Marquez και Bastianini.

Στο τέλος, για να μπορεί κανείς να πει ότι τα έχει δει όλα, ο Martin έπεσε κάνοντας την σούζα του πανηγυρισμού. Δεν θέλει και πολύ για να τραυματιστεί, ευτυχώς όμως γλίτωσε τα χειρότερα και του έμεινε μόνο το γέλιο και η χαρά της νίκης, μαζί και η πρώτη θέση στο πρωτάθλημα, όπως θα περίμενε κανείς από την προηγούμενη σεζόν, αν δεν του είχαν πάει όλα τόσο στραβά και η Aprilia είχε βγει την λύση που ήθελε, ακόμη πιο νωρίς.

 

ΘΕΣΗ

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος

Βαθμοί

1

89J. Martin

Aprilia Racing

20:19.546

12

2

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+0.755

9

3

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

+2.484

7

4

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+3.199

6

5

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

+3.638

5

6

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+5.521

4

7

79A. Ogura

Trackhouse MotoGP Team

+7.183

3

8

25R. Fernandez

Trackhouse MotoGP Team

+8.634

2

9

5J. Zarco

Castrol Honda LCR

+10.574

1

10

54F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

+12.860

 

11

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+13.757

 

12

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+14.567

 

13

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+16.019

 

14

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+17.006

 

15

36J. Mir

Honda HRC Castrol

+18.785

 

16

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+51.120

 

17

 

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

+0.000

 

Πτώσεις / Εγκαταλείψεις

 

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

7 Laps

 
 

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

4 Laps

 
 

7T. Razgatlioglu

Prima Pramac Yamaha MotoGP

4 Laps

 
 

11D. Moreira

Pro Honda LCR

3 Laps

 

 

Ετικέτες