MotoGP COTA: Ανίκητος Marquez με τεράστια διαφορά!

7 νίκες σε 8 επισκέψεις στο Τέξας!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

3/10/2021

Ο βασιλιάς του Circuit of The Americas επέστρεψε να πάρει το στέμμα της πίστας πίσω! Ο Marquez έδειχνε από την Παρασκευή πως είναι σε άλλο επίπεδο σε αυτή την πίστα και σήμερα τα κατάφερε με καθηλωτικό τρόπο. Έστριψε πρώτος στην πρώτη στροφή και μετά από λίγο εξαφανίστηκε μπροστά και πήρε μία μεγάλη νίκη και το 450ο βάθρο για την Repsol Honda!

Εν μέσω τεράστιων παραπόνων για την κατάσταση της πίστας, κάτι που αποτελεί παράδοση για τα MotoGP στο Τέξας με την διαφορά πως αυτή την φορά ήταν καθολικός ο εκνευρισμός για όλους τους αναβάτες που δήλωσαν πως θα είναι ο τελευταίος αγώνας αν δεν στρωθεί, η εκκίνηση δόθηκε τελικά γνωρίζοντας πως ο αγώνας θα είναι διπλός. Απέναντι στους άλλους και μετά με την αντοχή, σωματικά και πνευματικά, ώστε να βγουν είκοσι γύροι χωρίς πτώση. Η εκκίνηση έφερε αμέσως τον Marquez μπροστά που με μία πολύ έξυπνη κίνηση ανάγκασε όποιον ήταν πίσω να μείνει εκεί και να μην προσπαθήσει να τοποθετηθεί εσωτερικά. Εξαιρετική εκκίνηση για τις Suzuki όπου ο Rins φορά τα νούμερα του Hayden και ο Mir του Kevin Schwantz αλλά επίσης εξαιρετική εκκίνηση και για τον Miller όπου αμέσως τοποθετούμαστε σε ένα τραινάκι με αρχηγό τον Marquez και από πίσω τους υπόλοιπους με τον Quartararo στην δεύτερη θέση να σκέφτεται μόνο για τους πίσω και να μην έχει καμία όρεξη να ριψοκινδυνέψει μπροστά με τον Marquez, παρόλο που ο ρυθμός δεν ήταν γρήγορος.

Ο Marquez αποκάλυψε το σχέδιό του, ίδιο με σχεδόν κάθε άλλο αγώνα, να στρίψει πρώτος και μετά να ελέγξει τον ρυθμό κάνοντας τους πρώτους τρεις γύρους χωρίς να πιέσει ανεβάζοντας ρυθμό αμέσως μετά, όταν τα ελαστικά θα έχουν πλέον αρχίσει να παίρνουν τον κατήφορο. Πίσω ο Miller προσπαθούσε να ανέβει όσο ο Bagnaia δεν έδειχνε το ίδιο έτοιμος να παλέψει για το βάθρο, όσο ο Miller για να βρεθεί πιο μπροστά από την όγδοη θέση που σκαρφάλωσε ήδη στα μισά του πρώτου γύρου.

Ο Rins είναι τρίτος και δυσκολεύει τον Bagnaia που πίσω του έχει και τον Martin να πιέζει και λίγο μετά στον δεύτερο κιόλας γύρο, ο Martin περνάει τον Bagnaia και βάζει πλώρη για τον Rins, με τον Nakagami να πέφτει πριν ακόμη ολοκληρωθεί ο δεύτερος γύρος! Στην αρχή του τρίτου γύρου ο Miller που τόση ώρα προσπαθούσε να ανέβει και δεν τον άφηνε ο Binder που μπροστά του είχε τον Mir, έκανε μία εκπληκτική κίνηση και τους πέρασε τελείως καθαρά και τους δύο ανεβαίνοντας αμέσως έκτος!

Στον πέμπτο γύρο έπεσε ο Zarco που σε αντίθεση με τον Nakagami δεν κατάφερε να συνεχίσει τον αγώνα, έστω και τελευταίος. Ο Miller με καθαρό τρόπο περνάει και τον Bagnaia στην πρώτη στροφή και κρατήθηκε μέχρι την 12η για να περάσει αποφασιστικά και καθαρά και τον Rins. Μπροστά ο Martin πίεζε τον Quartararo που εκείνη την στιγμή οδηγούσε κολλητά του Marquez. Όταν προσπάθησε να τον περάσει πιο ξεκάθαρα, βάζοντας την μοτοσυκλέτα στο πλάι, οι δυο τους πάλεψαν για μερικές στροφές με τον Quartararo πολύ αποφασιστικά να κρατάει την θέση του. Η μάχη αυτή επέτρεψε στον Marquez να ξεφύγει, μόνο που δεν ήταν καθόλου συγκυριακό το γεγονός πως ο Marquez ξέκοβε πλέον. Κι αυτό γιατί για τους επόμενους τρεις γύρους θα κάνει ταχύτερο χρόνο συνέχεια και θα φτάσει στον 11ο γύρο να χτίσει 3,5 δευτερόλεπτα διαφορά από τον Quartararo! Και η διαφορά αυτή μονάχα μεγαλύτερη θα γινόταν.

Ένα γύρο πριν, στον δέκατο ο Bagnaia κατάφερνε να περάσει κι αυτός τον Rins και να βλέπει σε απόσταση μπροστά του τον Miller. Ο ρυθμός του Bagnaia δεν είναι αντίστοιχος κάποιου που κέρδισε την pole position, αλλά σε πλήρη ταύτιση με αυτό που είπε και ο ίδιος, πως δεν περίμενε να πάρει την pole position και πως αυτή η πίστα, έτσι όπως είναι δεν του αφήνει περιθώρια. Ο Miller οδηγούσε με την ώθηση που δίνει το συναίσθημα πως έχεις αδικηθεί όπως ξεκαθάρισε πως ένιωθε ο ίδιος κατά την κατάταξη όπου έχασε ευκαιρίες ωστόσο αυτό δεν τον σταμάτησε ώστε ξεκάθαρα να αφήσει τον Bagnaia να περάσει μπροστά μιας και κυνηγά το πρωτάθλημα. Ο Miller είχε πει πως αν βρεθεί σε θέση που να μπορεί να βοηθήσει, θα το κάνει και αυτή ήταν η στιγμή. Έδωσε μία ώθηση στον Bagnaia να συνεχίσει και κράτησε για λίγο τον Rins πίσω, καλύπτοντας τα νώτα. Ο Bagnaia κυνήγησε τον Martin για την πολύτιμη θέση του βάθρου, αλλά ούτε εκεί χρειάστηκε να δώσει μάχη. Ο Martin γλίστρησε πριν το εσάκι και για να μην πέσει έκοψε ευθεία και δέχτηκε μετά από λίγο πέναλντι μεγαλύτερου γύρου επειδή κόβοντας την πίστα δεν έχασε χρόνο, αλλά κέρδισε. Βέβαια η ειδοποίηση ήρθε όταν κόλλησε πίσω του ο Bagnaia πράγμα που μπορεί να μην δείχνει όμορφο, όπως και το γεγονός πως δεν πρόβαλε καμία αντίσταση στην επίθεση του Bagnaia, ακριβώς το αντίθετο, ήταν σαν να τον άφησε να περάσει εύκολα μπροστά. Στην συνέχεια ο Martin εκτέλεσε την ποινή και έχασε άλλη μία θέση, με τον Rins να περνά μπροστά. Μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτή η ξεκάθαρη κίνηση του Miller και η πιο συγκεκαλυμένη του Martin και ίσως αυτό να έκαναν όλοι στην θέση τους, απλά είναι μία εικόνα που δεν ταιριάζει με τον Bagnaia ή που δεν του κάνει καλό στην προσπάθεια να χτίσει το προφίλ του επόμενου κορυφαίου, όπως και έχει τα φόντα να γίνει.

Στην τελευταίο γύρο ο Mir έκανε μία απέλπιδα προσπάθεια να περάσει τον Miller, χτύπησε επάνω του και τον ανάγκασε να ανοίξει γραμμή με τον Bastianini να περνά από την εσωτερική και τους δύο. Να δεχτεί ο Miller επαφή από κάποιον είναι δύσκολο, από τον Mir δύο φορές δυσκολότερο, ιδιαίτερα με τον τρόπο που αυτή έγινε. Τον έπιασε μετά από το κράνος και του μίλησε ακριβώς όπως θα έκανε αν ήταν σε φανάρι της παραλιακής… Θα μπορούσε να το κάνει όταν δεν γράφουν κάμερες αλλά ο Miller δεν κρατιέται και είχε και δίκιο. Η μόνη δικαιολογία για τον Mir ήταν πως εκείνη την στιγμή συνειδητοποιούσε πως είναι και μαθηματικά εκτός παιχνιδιού για το πρωτάθλημα, που έτσι κι αλλιώς ήταν με το ένα πόδι εκτός.

Η επιστροφή του Marquez στην COTA είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόταν ο κορυφαίος αναβάτης για να ξεπεράσει σιγά – σιγά τον τραυματισμό του, ή απλά να δείξει πως υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να το ξεπεράσει. Ο Quartararo δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευτυχισμένος με αυτό το αποτέλεσμα που είναι ισάριθμο της νίκης για εκείνον και στο τέλος η COTA αφήνει τα MotoGP να συνεχίσουν με την ανακούφιση πως τουλάχιστον για τώρα, την έχουν αφήσει πίσω τους…

 

Θέση

Αναβάτης

ΜΟΤΟ

Km/h

Διαφ.

1

Marc MARQUEZ

Honda

158.6

41'41.435

2

Fabio QUARTARARO

Yamaha

158.3

+4.679

3

Francesco BAGNAIA

Ducati

158.1

+8.547

4

Alex RINS

Suzuki

157.9

+11.098

5

Jorge MARTIN

Ducati

157.9

+11.752

6

Enea BASTIANINI

Ducati

157.8

+13.269

7

Joan MIR

Suzuki

157.8

+13.406

8

Jack MILLER

Ducati

157.7

+14.722

9

Brad BINDER

KTM

157.6

+15.832

10

Pol ESPARGARO

Honda

157.4

+20.265

11

Miguel OLIVEIRA

KTM

157.2

+23.055

12

Alex MARQUEZ

Honda

157.1

+24.743

13

Andrea DOVIZIOSO

Yamaha

157.0

+25.307

14

Luca MARINI

Ducati

156.9

+26.853

15

Valentino ROSSI

Yamaha

156.9

+28.055

16

Iker LECUONA

KTM

156.7

+30.989

17

Takaaki NAKAGAMI

Honda

156.4

+35.251

18

Danilo PETRUCCI

KTM

156.0

+42.239

19

Franco MORBIDELLI

Yamaha

155.5

+49.854

 

Aleix ESPARGARO

Aprilia

156.8

12 Laps

 

Johann ZARCO

Ducati

146.1

15 Laps

 

Ετικέτες

Somkiat Chantra: 13ος στο Motegi στην επιστροφή του στο MotoGP

Με μία μόνο συμμετοχή ισοφάρισε το καλύτερο αποτέλεσμά του
Chantra
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

5/10/2026

Ο Somkiat Chantra επέστρεψε στο MotoGP ως αντικαταστάτης του Joan Mir και χρειάστηκε μόλις ένα Grand Prix για να ισοφαρίσει την καλύτερη επίδοση της rookie σεζόν του, τερματίζοντας 13ος στο Motegi!

Ο Somkiat Chantra επέστρεψε στο MotoGP για το Grand Prix Ιαπωνίας, αντικαθιστώντας τον Joan Mir στην εργοστασιακή Honda HRC Castrol. Ο Ταϊλανδός, που φέτος αγωνίζεται στο WSBK με τη Honda HRC, αξιοποίησε την ευκαιρία και ολοκλήρωσε τον αγώνα της Κυριακής στη 13η θέση, ισοφαρίζοντας την καλύτερη επίδοσή του από την περσινή rookie σεζόν του στο MotoGP με την LCR Honda.

Η ταχύτητα του Chantra φάνηκε ήδη από την Παρασκευή. Στο FP1 ήταν 14ος με χρόνο 1:45.219, μπροστά μάλιστα από τον ομόσταυλό του, Luca Marini. Στις δοκιμές ανέβασε σημαντικά τον ρυθμό του με 1:43.896, όμως έπεσε στη 19η θέση της κατάταξης και χρειάστηκε να περάσει από το Q1.

Εκεί έχασε για λίγο την πρόκριση στο Q2. Ο Chantra σημείωσε 1:43.196 και τερμάτισε πέμπτος στο Q1, μόλις τρία δέκατα πίσω από τους Ai Ogura και Raul Fernandez και δύο δέκατα από τον Pecco Bagnaia.

Chantra

Στο Sprint ξεκίνησε 15ος και αρχικά έχασε δύο θέσεις. Στον ένατο από τους 12 γύρους είχε επιστρέψει στη 15η θέση και τελικά ανέβηκε μία ακόμη θέση στον τελευταίο γύρο, όταν ο Bagnaia εγκατέλειψε.

Στον κυριακάτικο αγώνα, ο Chantra ξεκίνησε από τη 15η θέση, χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά το #15 αντί για το συνηθισμένο #35 του WSBK, αλλά βρέθηκε στην 21η θέση ήδη από τον πρώτο γύρο. Αντέδρασε άμεσα και ανέβηκε στη 20ή θέση, όπου παρέμεινε για τρεις γύρους, πριν περάσει τον Jack Miller για τη 19η.

Στον ένατο γύρο κέρδισε ακόμη δύο θέσεις και ανέβηκε στη 17η. Η επιστροφή του στη βαθμολογούμενη δεκαπεντάδα ήρθε μέχρι το τέλος του 19ου γύρου. Από εκεί και μετά συνέχισε να κερδίζει θέσεις και πέρασε τη γραμμή τερματισμού 13ος, μόλις μία θέση πίσω από τον Fabio Quartararo.

"Είμαι πολύ χαρούμενος με το πώς εξελίχθηκε όλο το Σαββατοκύριακο. Όταν το συγκρίνω με το πώς ένιωθα πέρυσι, η διαφορά είναι τεράστια. Το ότι ισοφάρισα την καλύτερη επίδοσή μου στο MotoGP μετά από μόλις ένα Σαββατοκύριακο με την Honda HRC Castrol δείχνει πόσο καλά δουλέψαμε μαζί", δήλωσε ο Chantra μετά τον αγώνα.

Ο Ταϊλανδός στάθηκε ιδιαίτερα στο set-up της Honda, το οποίο, όπως είπε, τον βοήθησε να νιώσει άνετα από την πρώτη ημέρα.

"Ήδη από την Παρασκευή, όταν έφτασα, το set-up της μοτοσυκλέτας ήταν πολύ καλό. Την Κυριακή ξεκίνησα καλύτερα από το Σάββατο και ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα ότι μπορούσα πραγματικά να παλέψω πάνω στη μοτοσυκλέτα. Πίεζα μέχρι το τέλος για να φτάσω τον Fabio, αλλά μου ξέφυγε."

Η 13η θέση στο Motegi ισοφάρισε την καλύτερη επίδοση του Chantra στο MotoGP. Την είχε πετύχει πέρυσι στην Ινδονησία, ενώ στο ίδιο το Motegi είχε τερματίσει 15ος και είχε πάρει έναν βαθμό.

"Ευχαριστώ όλους όσοι με βοήθησαν αυτό το Σαββατοκύριακο. Εκτιμώ πραγματικά την εμπιστοσύνη που μου έδειξε η Honda HRC και είμαι πολύ χαρούμενος που μπορώ να της την ανταποδώσω με αυτό το αποτέλεσμα."