MotoGP COTA: Ανίκητος Marquez με τεράστια διαφορά!

7 νίκες σε 8 επισκέψεις στο Τέξας!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

3/10/2021

Ο βασιλιάς του Circuit of The Americas επέστρεψε να πάρει το στέμμα της πίστας πίσω! Ο Marquez έδειχνε από την Παρασκευή πως είναι σε άλλο επίπεδο σε αυτή την πίστα και σήμερα τα κατάφερε με καθηλωτικό τρόπο. Έστριψε πρώτος στην πρώτη στροφή και μετά από λίγο εξαφανίστηκε μπροστά και πήρε μία μεγάλη νίκη και το 450ο βάθρο για την Repsol Honda!

Εν μέσω τεράστιων παραπόνων για την κατάσταση της πίστας, κάτι που αποτελεί παράδοση για τα MotoGP στο Τέξας με την διαφορά πως αυτή την φορά ήταν καθολικός ο εκνευρισμός για όλους τους αναβάτες που δήλωσαν πως θα είναι ο τελευταίος αγώνας αν δεν στρωθεί, η εκκίνηση δόθηκε τελικά γνωρίζοντας πως ο αγώνας θα είναι διπλός. Απέναντι στους άλλους και μετά με την αντοχή, σωματικά και πνευματικά, ώστε να βγουν είκοσι γύροι χωρίς πτώση. Η εκκίνηση έφερε αμέσως τον Marquez μπροστά που με μία πολύ έξυπνη κίνηση ανάγκασε όποιον ήταν πίσω να μείνει εκεί και να μην προσπαθήσει να τοποθετηθεί εσωτερικά. Εξαιρετική εκκίνηση για τις Suzuki όπου ο Rins φορά τα νούμερα του Hayden και ο Mir του Kevin Schwantz αλλά επίσης εξαιρετική εκκίνηση και για τον Miller όπου αμέσως τοποθετούμαστε σε ένα τραινάκι με αρχηγό τον Marquez και από πίσω τους υπόλοιπους με τον Quartararo στην δεύτερη θέση να σκέφτεται μόνο για τους πίσω και να μην έχει καμία όρεξη να ριψοκινδυνέψει μπροστά με τον Marquez, παρόλο που ο ρυθμός δεν ήταν γρήγορος.

Ο Marquez αποκάλυψε το σχέδιό του, ίδιο με σχεδόν κάθε άλλο αγώνα, να στρίψει πρώτος και μετά να ελέγξει τον ρυθμό κάνοντας τους πρώτους τρεις γύρους χωρίς να πιέσει ανεβάζοντας ρυθμό αμέσως μετά, όταν τα ελαστικά θα έχουν πλέον αρχίσει να παίρνουν τον κατήφορο. Πίσω ο Miller προσπαθούσε να ανέβει όσο ο Bagnaia δεν έδειχνε το ίδιο έτοιμος να παλέψει για το βάθρο, όσο ο Miller για να βρεθεί πιο μπροστά από την όγδοη θέση που σκαρφάλωσε ήδη στα μισά του πρώτου γύρου.

Ο Rins είναι τρίτος και δυσκολεύει τον Bagnaia που πίσω του έχει και τον Martin να πιέζει και λίγο μετά στον δεύτερο κιόλας γύρο, ο Martin περνάει τον Bagnaia και βάζει πλώρη για τον Rins, με τον Nakagami να πέφτει πριν ακόμη ολοκληρωθεί ο δεύτερος γύρος! Στην αρχή του τρίτου γύρου ο Miller που τόση ώρα προσπαθούσε να ανέβει και δεν τον άφηνε ο Binder που μπροστά του είχε τον Mir, έκανε μία εκπληκτική κίνηση και τους πέρασε τελείως καθαρά και τους δύο ανεβαίνοντας αμέσως έκτος!

Στον πέμπτο γύρο έπεσε ο Zarco που σε αντίθεση με τον Nakagami δεν κατάφερε να συνεχίσει τον αγώνα, έστω και τελευταίος. Ο Miller με καθαρό τρόπο περνάει και τον Bagnaia στην πρώτη στροφή και κρατήθηκε μέχρι την 12η για να περάσει αποφασιστικά και καθαρά και τον Rins. Μπροστά ο Martin πίεζε τον Quartararo που εκείνη την στιγμή οδηγούσε κολλητά του Marquez. Όταν προσπάθησε να τον περάσει πιο ξεκάθαρα, βάζοντας την μοτοσυκλέτα στο πλάι, οι δυο τους πάλεψαν για μερικές στροφές με τον Quartararo πολύ αποφασιστικά να κρατάει την θέση του. Η μάχη αυτή επέτρεψε στον Marquez να ξεφύγει, μόνο που δεν ήταν καθόλου συγκυριακό το γεγονός πως ο Marquez ξέκοβε πλέον. Κι αυτό γιατί για τους επόμενους τρεις γύρους θα κάνει ταχύτερο χρόνο συνέχεια και θα φτάσει στον 11ο γύρο να χτίσει 3,5 δευτερόλεπτα διαφορά από τον Quartararo! Και η διαφορά αυτή μονάχα μεγαλύτερη θα γινόταν.

Ένα γύρο πριν, στον δέκατο ο Bagnaia κατάφερνε να περάσει κι αυτός τον Rins και να βλέπει σε απόσταση μπροστά του τον Miller. Ο ρυθμός του Bagnaia δεν είναι αντίστοιχος κάποιου που κέρδισε την pole position, αλλά σε πλήρη ταύτιση με αυτό που είπε και ο ίδιος, πως δεν περίμενε να πάρει την pole position και πως αυτή η πίστα, έτσι όπως είναι δεν του αφήνει περιθώρια. Ο Miller οδηγούσε με την ώθηση που δίνει το συναίσθημα πως έχεις αδικηθεί όπως ξεκαθάρισε πως ένιωθε ο ίδιος κατά την κατάταξη όπου έχασε ευκαιρίες ωστόσο αυτό δεν τον σταμάτησε ώστε ξεκάθαρα να αφήσει τον Bagnaia να περάσει μπροστά μιας και κυνηγά το πρωτάθλημα. Ο Miller είχε πει πως αν βρεθεί σε θέση που να μπορεί να βοηθήσει, θα το κάνει και αυτή ήταν η στιγμή. Έδωσε μία ώθηση στον Bagnaia να συνεχίσει και κράτησε για λίγο τον Rins πίσω, καλύπτοντας τα νώτα. Ο Bagnaia κυνήγησε τον Martin για την πολύτιμη θέση του βάθρου, αλλά ούτε εκεί χρειάστηκε να δώσει μάχη. Ο Martin γλίστρησε πριν το εσάκι και για να μην πέσει έκοψε ευθεία και δέχτηκε μετά από λίγο πέναλντι μεγαλύτερου γύρου επειδή κόβοντας την πίστα δεν έχασε χρόνο, αλλά κέρδισε. Βέβαια η ειδοποίηση ήρθε όταν κόλλησε πίσω του ο Bagnaia πράγμα που μπορεί να μην δείχνει όμορφο, όπως και το γεγονός πως δεν πρόβαλε καμία αντίσταση στην επίθεση του Bagnaia, ακριβώς το αντίθετο, ήταν σαν να τον άφησε να περάσει εύκολα μπροστά. Στην συνέχεια ο Martin εκτέλεσε την ποινή και έχασε άλλη μία θέση, με τον Rins να περνά μπροστά. Μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτή η ξεκάθαρη κίνηση του Miller και η πιο συγκεκαλυμένη του Martin και ίσως αυτό να έκαναν όλοι στην θέση τους, απλά είναι μία εικόνα που δεν ταιριάζει με τον Bagnaia ή που δεν του κάνει καλό στην προσπάθεια να χτίσει το προφίλ του επόμενου κορυφαίου, όπως και έχει τα φόντα να γίνει.

Στην τελευταίο γύρο ο Mir έκανε μία απέλπιδα προσπάθεια να περάσει τον Miller, χτύπησε επάνω του και τον ανάγκασε να ανοίξει γραμμή με τον Bastianini να περνά από την εσωτερική και τους δύο. Να δεχτεί ο Miller επαφή από κάποιον είναι δύσκολο, από τον Mir δύο φορές δυσκολότερο, ιδιαίτερα με τον τρόπο που αυτή έγινε. Τον έπιασε μετά από το κράνος και του μίλησε ακριβώς όπως θα έκανε αν ήταν σε φανάρι της παραλιακής… Θα μπορούσε να το κάνει όταν δεν γράφουν κάμερες αλλά ο Miller δεν κρατιέται και είχε και δίκιο. Η μόνη δικαιολογία για τον Mir ήταν πως εκείνη την στιγμή συνειδητοποιούσε πως είναι και μαθηματικά εκτός παιχνιδιού για το πρωτάθλημα, που έτσι κι αλλιώς ήταν με το ένα πόδι εκτός.

Η επιστροφή του Marquez στην COTA είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόταν ο κορυφαίος αναβάτης για να ξεπεράσει σιγά – σιγά τον τραυματισμό του, ή απλά να δείξει πως υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να το ξεπεράσει. Ο Quartararo δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευτυχισμένος με αυτό το αποτέλεσμα που είναι ισάριθμο της νίκης για εκείνον και στο τέλος η COTA αφήνει τα MotoGP να συνεχίσουν με την ανακούφιση πως τουλάχιστον για τώρα, την έχουν αφήσει πίσω τους…

 

Θέση

Αναβάτης

ΜΟΤΟ

Km/h

Διαφ.

1

Marc MARQUEZ

Honda

158.6

41'41.435

2

Fabio QUARTARARO

Yamaha

158.3

+4.679

3

Francesco BAGNAIA

Ducati

158.1

+8.547

4

Alex RINS

Suzuki

157.9

+11.098

5

Jorge MARTIN

Ducati

157.9

+11.752

6

Enea BASTIANINI

Ducati

157.8

+13.269

7

Joan MIR

Suzuki

157.8

+13.406

8

Jack MILLER

Ducati

157.7

+14.722

9

Brad BINDER

KTM

157.6

+15.832

10

Pol ESPARGARO

Honda

157.4

+20.265

11

Miguel OLIVEIRA

KTM

157.2

+23.055

12

Alex MARQUEZ

Honda

157.1

+24.743

13

Andrea DOVIZIOSO

Yamaha

157.0

+25.307

14

Luca MARINI

Ducati

156.9

+26.853

15

Valentino ROSSI

Yamaha

156.9

+28.055

16

Iker LECUONA

KTM

156.7

+30.989

17

Takaaki NAKAGAMI

Honda

156.4

+35.251

18

Danilo PETRUCCI

KTM

156.0

+42.239

19

Franco MORBIDELLI

Yamaha

155.5

+49.854

 

Aleix ESPARGARO

Aprilia

156.8

12 Laps

 

Johann ZARCO

Ducati

146.1

15 Laps

 

Ετικέτες

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια με την Aprilia ξανά στο προσκήνιο

Η εργοστασιακή ομάδα της Aprilia παραμένει πιθανή επιλογή του 8 φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή για το 2025
motomagMarc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

23/4/2024

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Marc Marquez στο TNT Sports δήλωσε ότι “όλες οι πόρτες είναι ανοιχτές”, ξεκαθαρίζοντας ότι θα ακούσει όλους του κατασκευαστές πριν αποφασίσει τον σταθμό του για την επόμενη χρονιά, με την Aprilia να έχει μία θέση στις πιο δυνατές υποψηφιότητες, μαζί με την Ducati.

Το 2024 είναι μία χρονιά που τα συμβόλαια πολλών από τους αναβάτες του grid λήγουν, με την μεταγραφική περίοδο (γνωστή και ως silly season) να έχει ξεκινήσει από πολύ νωρίς. Ήδη στο τραπέζι έχουν πέσει οι υπογραφές των Quartararo και Bagnaia, οι οποίο ανανέωσαν με Yamaha και Ducati, αντίστοιχα. Για πολλούς, όμως, τα πράγματα παραμένουν ακόμα αρκετά ρευστά, όσον αφορά το μέλλον τους στα MotoGP.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Ο Marquez, ένας από τους καλύτερους αναβάτες στην ιστορία των MotoGP, παραμένει ένας από τους αναβάτες του μεταγραφικού πυρετού, καθώς το μονοετές συμβόλαιό του με την Gresini Ducati λήγει στο τέλος του 2024, χωρίς ακόμα να υπάρχουν καθαρές ενδείξεις για το μέλλον του. Μπορεί στην συνείδηση όλων το πέρασμα από την Gresini να είναι απλά η πύλη εισόδου για την εργοστασιακή ομάδα, ωστόσο ο Marquez θέλει να αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, ή πολύ απλά να πιέσει καταστάσεις από τώρα. Σε κάθε περίπτωση τα πρώτα δείγματα που έχει να επιδείξει με την μοτοσυκλέτα του Borgo Panigale, είναι αρκετά θετικά, με δεδομένο ότι ο Ισπανός τρέχει με την GP23, καταφέρνοντας να μείνει στο γκρουπ των πρωτοπόρων και βάζοντας δύσκολα στους αναβάτες της GP24 στον τελευταίο αγώνα.

Από την μία θα μπορούσε να επεκτείνει την συνεργασία του με την δορυφορική Gresini. Η αλήθεια όμως είναι ότι μία εργοστασιακή ομάδα ή τουλάχιστον η τελευταία έκδοση της πρωτότυπης μοτοσυκλέτας θα βοηθήσει πολύ περισσότερο τον Marquez, ώστε να είναι ανταγωνιστικός. Στην εξίσωση έρχεται να προστεθεί και ο Fermin Aldeguer, τον οποίο έχει ήδη αποκτήσει η Ducati για την σεζόν του 2025. Οι πιθανότητες τον θέλουν εκτός εργοστασιακής ομάδας, τουλάχιστον για την πρώτη του σεζόν στα MotoGP, όμως ακόμα δεν είναι σίγουρο αν θα κατευθυνθεί προς Pramac ή προς Gresini, με την Pramac επίσης να μην έχει ξεκάθαρο πλάνο για τη νέα σεζόν.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Η Ducati είναι αυτή την στιγμή η ταχύτερη μοτοσυκλέτα στο grid, είναι όμως ταυτόχρονα και αρκετά ιδιόρρυθμη, απαιτώντας ένα ιδιαίτερο στυλ οδήγησης. Ήδη ο Marquez προσπαθεί να συνηθίσει τα νέα δεδομένα και είναι λογικό ότι μετά από ένα χρόνο, πρώτη του προτεραιότητα θα είναι να παραμείνει στην Ducati, γιατί σε διαφορετική περίπτωση όλη η δουλειά που έχει κάνει να συνηθίσει την νέα του μοτοσυκλέτα θα πάει στράφι. Έχει όμως απέναντί του πολλούς μνηστήρες, με τους Jorge Martin και Enea Bastianini να είναι δύο από τους βασικούς διεκδικητές της μίας εργοστασιακής θέσης που απομένει.

Το εργοστάσιο του Borgo Panigale έχει τα δεδομένα από τις τηλεμετρίες όλων των αναβατών της, εργοστασιακούς και δορυφορικούς. Μετά από τρεις γύρους γνωρίζει ήδη αν οι τραυματισμοί έχουν επηρεάσει τον Marquez και κατά πόσο μπορεί να είναι περισσότερο ανταγωνιστικός από τους υπόλοιπους διεκδικητές του θρόνου της GP25, όπως θα ονομάζεται το πρωτότυπο την επόμενη χρονιά. Επομένως η Ducati αυτή την στιγμή κρατά και το καρπούζι και το μαχαίρι, έχοντας την επιλογή να κόψει το πιο γλυκό κομμάτι για τον εαυτό της, σε μία περίοδο που βλέπει ότι οι δύο άλλοι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αρχίζουν να απειλούν την απόλυτη κυριαρχία της.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Αν όμως ο Marquez θέλει μία εργοστασιακή σέλα, αλλά δεν βρει την απάντηση στην Ducati, τότε μια πιθανή επιλογή είναι αυτή της Aprilia, η οποία φέτος έχει να επιδείξει μία αξιοσημείωτη πορεία, ιδιαίτερα μετά την επιτυχία του Vinales στην πίστα των ΗΠΑ. Αν συνεχίσει έτσι, τότε σίγουρα θα μπει στο ραντάρ του Marquez, σε μία περίοδο που ο Aleix Espargaro θα μπορούσε να κρεμάσει την φόρμα του, αφήνοντας την μία θέση κενή. Το “Μυρμήγκι” έχει και την προϊστορία του με το Noale, έχοντας κερδίσει τον τίτλο στα 125GP πάνω σε μία Derbi (σαν να λέμε Aprilia με άλλο όνομα).

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Σε κάθε περίπτωση ο Marc Marquez δεν θα δυσκολευτεί να βρει στέγη την νέα χρονιά με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και με την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξει νέος τραυματισμός.