MotoGP COTA: Πλήρης αποκρυπτογράφηση στο σχέδιο Marquez! Mike Webb: Είπαμε να μην γίνει της Αργεντινής!

Αν δεν τον είχαν αντιγράψει όλοι, θα είχε τιμωρηθεί
MotoGP COTA: Πλήρης αποκρυπτογράφηση στο σχέδιο Marquez! Mike Webb: Είπαμε να μην γίνει της Αργεντινής!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

31/3/2025

Στον αγώνα των ΗΠΑ και σε μία από τις πίστες που δεν γίνεται να χάσει την πρώτη θέση αν δεν πέσει, όπως και τελικά έγινε, ο Marc Marquez έγραψε άλλη μία επική σκηνή στην ιστορία των αγώνων, όταν ελάχιστα λεπτά πριν την εκκίνηση του αγώνα ξεκίνησε να τρέχει για να αλλάξει ελαστικά και να πάρει, όπως πίστευε εκείνη την στιγμή, μία ήπια τιμωρία ξεκινώντας τελευταίος.

Ήδη από το ρεπορτάζ του αγώνα είχαμε ξεκαθαρίσει πως πρόκειται για μία προσχεδιασμένη κίνηση και όχι για μία απόφαση της τελευταίας στιγμής. Μία κίνηση που είχε στόχο να πιάσει τους πάντες στον ύπνο και το τι ακολούθησε δικαιώνει τον Marc Marquez.

Αν δεν έτρεχαν όλοι μαζί να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, τότε δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί εύκολα αυτό το κόλπο να τους πιάσει όλους στον ύπνο. Αντιθέτως τους ξεκουκούλωσε και απέδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως αν είχε αλλάξει σε slick ελαστικά πριν τον αγώνα θα το είχαν κάνει και οι υπόλοιποι.

Δίκαια εξοργισμένος και ο Davide Brivio της Trackhouse Racing που οι αναβάτες της, μαζί με τον Miller από την πλευρά της Yamaha, ήταν οι μόνοι με slick ελαστικά απέναντι σε όλους τους άλλους. Οι μόνοι δηλαδή που κάθισαν να σκεφτούν μόνοι τους τι ήταν το καλύτερο στις τρέχουσες συνθήκες και δεν ακολουθούσαν σαν μαγνητισμένοι το παράδειγμα του Marc Marquez. Αντί να κερδίσουν από αυτό, είτε γιατί είχαν το καλύτερο ελαστικό, είτε γιατί όλοι οι υπόλοιποι είχαν τιμωρηθεί, αντ’ αυτού βρέθηκαν χωρίς κανένα απολύτως πλεονέκτημα για την διαύγεια που απέδειξαν.

Η Dorna που καταγράφει όλα τα μικρόφωνα, έδωσε σήμερα και την πλήρη εικόνα αλλά και το ηχητικό ντοκουμέντο των συνεννοήσεων σε ένα στιγμιότυπο των τριών περίπου λεπτών όπου ξεκάθαρα φαίνεται το λάθος της επιλογής που έκανε ο Marc Marquez, βασιζόμενος ότι θα έχε πολύ μικρότερο αντίκτυπο.

Στο video της Dorna ο Marc Marquez δίνει εντολή στον «Riga» τον crew chief Marco Rigamonti να ετοιμάζεται η δεύτερη μοτοσυκλέτα και τον ρωτά για τις επιπτώσεις που θα έχει αν αφήσει την γραμμή εκκίνησης και φύγει. Εκεί ο Riga του απαντά ξεκάθαρα ότι δεν είναι σίγουρος για την τιμωρία αλλά συνεχίζει να απαντά στον Marc Marquez που πιστεύει ότι απλά θα ξεκινήσει τελευταίος χωρίς ποινή μακρύτερου γύρου ενώ στην πράξη είναι χειρότερο, θα πρέπει να εκτελέσει ποινή διέλευσης από τα pit.

Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα όμως είναι αυτή εδώ η παραδοχή του Marc Marquez πως αν αφήσει την γραμμή εκκίνησης τότε οι άλλοι θα ακολουθήσουν, ουσιαστικά αναγκάζοντας την διοργάνωση να δώσει παράταση στην εκκίνηση, όπως και τελικά έγινε.

Αυτή η γνώση πως οι άλλοι θα τον αντιγράψουν, είναι η μεγαλύτερη ίσως εξήγηση για το τι συμβαίνει -ξανά- στα MotoGP.

Δείτε το σχετικό VIDEO:

 

Όπως παραδέχτηκε ο Mike Webb, αν δεν είχε πέσει ο Marc Marquez και αν οι άλλοι δεν τον είχαν ακολουθήσει τότε θα τιμωρούνταν με διέλευση που ελάχιστα διαφέρει από αλλαγή μοτοσυκλετών, ουσιαστικά μηδενίζοντας το πλεονέκτημα που θα είχε κερδίσει. Επειδή όμως δεν γίνεται να τιμωρήσεις όλους τους αναβάτες με διέλευση καθότι κάτι τέτοιο θα ήταν και επικίνδυνο, πήραν την απόφαση να δώσουν παράταση.

Στο VIDEO της Dorna φαίνεται να ρωτά ο Marc Marquez αν ο Bagnaia είναι σε μοτοσυκλέτα με βρόχινα ελαστικά και μόλις πήρε καταφατική απάντηση, ήθελε να γνωρίζει και για τον Alex Marquez, τους δύο δηλαδή αναβάτες που μπορούν -αυτή την στιγμή- να τον ακολουθήσουν.

 

 

Η στρατηγική του φάνηκε ότι απέδωσε πλήρως, το μόνο λάθος ήταν τελικά μέσα στον αγώνα, όταν πάτησε το βρεγμένο κερμπ…

 

MotoGP Test, Βαλένθια: Aprilia με Fernandez και Bezzecchi στην κορυφή - Όλοι οι χρόνοι

Ducati, KTM ακολουθούν, στη γαλαρία τα Yamaha V4
raul
Από τον

Παύλο Καρατζά

19/11/2025

Μετά τον τελικό γύρο του MotoGP στη Βαλένθια την Κυριακή, οι ομάδες και οι αναβάτες επέστρεψαν στην ίδια πίστα για να ξεκινήσουν τις προετοιμασίες τους για το 2026 με μια ημέρα επίσημων δοκιμών.

Η βροχή της προηγούμενης νύχτας καθυστέρησε το πρόγραμμα και η δοκιμή παρατάθηκε μέχρι τις 5:30 μ.μ., χωρίς μεσημεριανό διάλλειμα.

Ο Fabio Quartararo ήταν ο γρηγορότερος στις 2:30 μ.μ., έχοντας ξεκινήσει με την Inline M1 πριν αλλάξει στην V4, ενώ κάθε αναβάτης της Yamaha φαινόταν να έχει στη διάθεσή του μία Inline και μία V4 μοτοσυκλέτα.

Στην συνέχεια, ο Raul Fernandez και ο Marco Bezzecchi με Aprilia εναλλάχτηκαν στην κορυφή με τον πρώτο να σημειώνει τον ταχύτερο γύρο της ημέρα. Μάλιστα, ο Bezzecchi φαινόταν να δοκιμάζει νέα αεροδυναμικά βοηθήματα με την μοτοσυκλέτα του να φέρει μαύρες και άσπρες ρίγες για να μην φαίνονται λεπτομέρειες.

Ο Toprak Razgatlioglu, τριπλός πρωταθλητής WorldSBK, συμμετείχε για πρώτη φορά σε επίσημη δοκιμή MotoGP και επικεντρώθηκε μόνο στην V4 μοτοσυκλέτα. Στη δοκιμή έκανε επίσης το ντεμπούτο του στην μεγάλη κατηγορία και ο rookie Diogo Moreira, για την LCR Honda.

Ο φετινός Πρωταθλητής Marc Marquez δεν συμμετείχε στο τεστ, καθώς ακόμη αναρρώνει από τον τραυματισμό του και κατά πάσα πιθανότητα θα επιστρέψει στην επίσημη δοκιμή της Μαλαισίας αρχές Φεβρουαρίου.

Ο Nicolo Bulega ερχόμενος από το WSBK και αντικατέστησε τον Marquez στους δύο τελευταίους γύρους της σεζόν ήταν εξαιρετικός και σημείωσε τον όγδοο ταχύτερο χρόνο, μπροστά από τον Francesco Bagnaia που ήταν 10ος και σημείωσε πτώση προς το τέλος.

Ο Franco Morbidelli της VR46 απουσίαζε λόγω τραυματισμού και αντικαταστάθηκε από τον αναβάτη Moto2 Celestino Vietti.

Αν και η Honda έχει ανέβει στην κατηγορία C, μαζί με την KTM και την Aprilia, η Yamaha που είναι στην κατηγορία D, θα παραμείνει για δοκιμές στη Βαλένθια σήμερα.

Παρακάτω ο ταχύτερος χρόνος ανά αναβάτη:

Θέση

Αναβάτης

Ομάδα

Μοτοσυκλέτα

Χρόνος

1

Raul Fernandez

Trackhouse Racing

Aprilia RS-GP

1:29.373

2

Marco Bezzecchi

Aprilia Racing

Aprilia RS-GP

1:29.400

3

Alex Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

Ducati GP26

1:29.457

4

Fermin Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

Ducati GP25

1:29.550

5

Pedro Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

KTM RC16

1:29.581

6

Maverick Vinales

Red Bull KTM Tech3

KTM RC16

1:29.620

7

Fabio di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

Ducati GP26

1:29.641

8

Nicolo Bulega

Ducati Leonovo Team

Ducati GP26

1:29.661

9

Brad Binder

Red Bull KTM Factory Racing

KTM RC16

1:29.711

10

Pecco Bagnaia

Ducati Leonovo Team

Ducati GP26

1:29.731

11

Ai Ogura

Trackhouse Racing

Aprilia RS-GP

1:29.834

12

Joan Mir

Honda HRC Castrol

Honda RC213V

1:29.872

13

Johann Zarco

LCR Honda Castrol

Honda RC213V

1:29.894

14

Luca Marini

Honda HRC Castrol

Honda RC213V

1:29.916

15

Fabio Quartararo

Monster Energy Yamaha

Yamaha M1

1:29.927

16

Jorge Martin

Aprilia Racing

Aprilia RS-GP

1:29.994

17

Enea Bastianini

Red Bull KTM Tech3

KTM RC16

1:30.326

18

Toprak Razgatlioglu

Prima Pramac Racing

Yamaha M1

1:30.667

19

Alex Rins

Monster Energy Yamaha

Yamaha M1

1:30.720

20

Jack Miller

Prima Pramac Racing

Yamaha M1

1:30.864

21

Diogo Moreira

Honda LCR

Honda RC213V

1:31.197

22

Celestino Vietti

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

Ducati GP24

1:32.511