MotoGP COTA: Πλήρης αποκρυπτογράφηση στο σχέδιο Marquez! Mike Webb: Είπαμε να μην γίνει της Αργεντινής!

Αν δεν τον είχαν αντιγράψει όλοι, θα είχε τιμωρηθεί
MotoGP COTA: Πλήρης αποκρυπτογράφηση στο σχέδιο Marquez! Mike Webb: Είπαμε να μην γίνει της Αργεντινής!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

31/3/2025

Στον αγώνα των ΗΠΑ και σε μία από τις πίστες που δεν γίνεται να χάσει την πρώτη θέση αν δεν πέσει, όπως και τελικά έγινε, ο Marc Marquez έγραψε άλλη μία επική σκηνή στην ιστορία των αγώνων, όταν ελάχιστα λεπτά πριν την εκκίνηση του αγώνα ξεκίνησε να τρέχει για να αλλάξει ελαστικά και να πάρει, όπως πίστευε εκείνη την στιγμή, μία ήπια τιμωρία ξεκινώντας τελευταίος.

Ήδη από το ρεπορτάζ του αγώνα είχαμε ξεκαθαρίσει πως πρόκειται για μία προσχεδιασμένη κίνηση και όχι για μία απόφαση της τελευταίας στιγμής. Μία κίνηση που είχε στόχο να πιάσει τους πάντες στον ύπνο και το τι ακολούθησε δικαιώνει τον Marc Marquez.

Αν δεν έτρεχαν όλοι μαζί να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, τότε δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί εύκολα αυτό το κόλπο να τους πιάσει όλους στον ύπνο. Αντιθέτως τους ξεκουκούλωσε και απέδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως αν είχε αλλάξει σε slick ελαστικά πριν τον αγώνα θα το είχαν κάνει και οι υπόλοιποι.

Δίκαια εξοργισμένος και ο Davide Brivio της Trackhouse Racing που οι αναβάτες της, μαζί με τον Miller από την πλευρά της Yamaha, ήταν οι μόνοι με slick ελαστικά απέναντι σε όλους τους άλλους. Οι μόνοι δηλαδή που κάθισαν να σκεφτούν μόνοι τους τι ήταν το καλύτερο στις τρέχουσες συνθήκες και δεν ακολουθούσαν σαν μαγνητισμένοι το παράδειγμα του Marc Marquez. Αντί να κερδίσουν από αυτό, είτε γιατί είχαν το καλύτερο ελαστικό, είτε γιατί όλοι οι υπόλοιποι είχαν τιμωρηθεί, αντ’ αυτού βρέθηκαν χωρίς κανένα απολύτως πλεονέκτημα για την διαύγεια που απέδειξαν.

Η Dorna που καταγράφει όλα τα μικρόφωνα, έδωσε σήμερα και την πλήρη εικόνα αλλά και το ηχητικό ντοκουμέντο των συνεννοήσεων σε ένα στιγμιότυπο των τριών περίπου λεπτών όπου ξεκάθαρα φαίνεται το λάθος της επιλογής που έκανε ο Marc Marquez, βασιζόμενος ότι θα έχε πολύ μικρότερο αντίκτυπο.

Στο video της Dorna ο Marc Marquez δίνει εντολή στον «Riga» τον crew chief Marco Rigamonti να ετοιμάζεται η δεύτερη μοτοσυκλέτα και τον ρωτά για τις επιπτώσεις που θα έχει αν αφήσει την γραμμή εκκίνησης και φύγει. Εκεί ο Riga του απαντά ξεκάθαρα ότι δεν είναι σίγουρος για την τιμωρία αλλά συνεχίζει να απαντά στον Marc Marquez που πιστεύει ότι απλά θα ξεκινήσει τελευταίος χωρίς ποινή μακρύτερου γύρου ενώ στην πράξη είναι χειρότερο, θα πρέπει να εκτελέσει ποινή διέλευσης από τα pit.

Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα όμως είναι αυτή εδώ η παραδοχή του Marc Marquez πως αν αφήσει την γραμμή εκκίνησης τότε οι άλλοι θα ακολουθήσουν, ουσιαστικά αναγκάζοντας την διοργάνωση να δώσει παράταση στην εκκίνηση, όπως και τελικά έγινε.

Αυτή η γνώση πως οι άλλοι θα τον αντιγράψουν, είναι η μεγαλύτερη ίσως εξήγηση για το τι συμβαίνει -ξανά- στα MotoGP.

Δείτε το σχετικό VIDEO:

 

Όπως παραδέχτηκε ο Mike Webb, αν δεν είχε πέσει ο Marc Marquez και αν οι άλλοι δεν τον είχαν ακολουθήσει τότε θα τιμωρούνταν με διέλευση που ελάχιστα διαφέρει από αλλαγή μοτοσυκλετών, ουσιαστικά μηδενίζοντας το πλεονέκτημα που θα είχε κερδίσει. Επειδή όμως δεν γίνεται να τιμωρήσεις όλους τους αναβάτες με διέλευση καθότι κάτι τέτοιο θα ήταν και επικίνδυνο, πήραν την απόφαση να δώσουν παράταση.

Στο VIDEO της Dorna φαίνεται να ρωτά ο Marc Marquez αν ο Bagnaia είναι σε μοτοσυκλέτα με βρόχινα ελαστικά και μόλις πήρε καταφατική απάντηση, ήθελε να γνωρίζει και για τον Alex Marquez, τους δύο δηλαδή αναβάτες που μπορούν -αυτή την στιγμή- να τον ακολουθήσουν.

 

 

Η στρατηγική του φάνηκε ότι απέδωσε πλήρως, το μόνο λάθος ήταν τελικά μέσα στον αγώνα, όταν πάτησε το βρεγμένο κερμπ…

 

Ducati και MotoGP Authentics πουλούν θραύσματα πλαστικών των Desmosedici GP25

Η συνεργασία που ανακυκλώνει τα χρησιμοποιημένα πλαστικά των MotoGP σε… συλλεκτικά αντικείμενα
Fairing Memorabilia
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

19/5/2026

Η Ducati ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την πλατφόρμα MotoGP Authentics, δίνοντας πλέον στους συλλέκτες τη δυνατότητα να αγοράσουν κομμάτια από τις εργοστασιακές μοτοσυκλέτες MotoGP του 2025 της ομάδας Ducati Lenovo.

Πρόκειται ουσιαστικά για τμήματα από τα fairing των Desmosedici GP25 που χρησιμοποίησαν οι Marc Marquez και Francesco Bagnaia κατά τη διάρκεια αγωνιστικών Σαββατοκύριακων, με τα κομμάτια να φέρουν ακόμη γρατζουνιές, φθορές και σημάδια χρήσης από τους αγώνες.

Fairing memorabilia

Βέβαια, όταν λέμε “κομμάτια”, το εννοούμε κυριολεκτικά. Δεν μιλάμε για ολόκληρα ανταλλακτικά ή κάποιο τμήμα της μοτοσυκλέτας, αλλά για μικρά τμήματα κομμένου fairing, τοποθετημένα μέσα σε διάφανες προθήκες παρουσίασης, συνοδευόμενα από πιστοποίηση αυθεντικότητας.

Fairing memorabilia

Η συνεργασία πραγματοποιείται μέσω της Memento Exclusives, επίσημου συνεργάτη των MotoGP στον τομέα των αναμνηστικών και εντάσσεται στη γενικότερη εμπορική στρατηγική της Ducati γύρω από το αγωνιστικό της πρόγραμμα, εν μέσω εορτασμών για τα 100 χρόνια της εταιρείας το 2026. Ήδη η ιταλική εταιρεία έχει παρουσιάσει τις Desmosedici με ειδικό “Rosso Centenario” χρωματισμό εμπνευσμένο από την ιστορική Gran Sport Marianna της δεκαετίας του ’50.

Fairing memorabilia

Τα υπογεγραμμένα κράνη, οι φόρμες και οι “συλλεκτικοί” εξοπλισμοί δεν είναι κάτι καινούργιο στον κόσμο των MotoGP, του αθλητισμού και της διασκέδασης. Όμως πλέον η αγορά “συλλεκτικών και αναμνηστικών” φαίνεται να περνά σε διαφορετικό επίπεδο, όταν ακόμη και μικρά κομμάτια fairing εμπορευματοποιούνται και αποκτούν συλλεκτική αξία αρκεί να συνοδεύονται από το σωστό λογότυπο και μια ιστορία συμμετοχής σε Grand Prix.

Fairing memorabilia

Προφανώς θα υπάρξουν συλλέκτες και φανατικοί φίλοι της Ducati που θα θελήσουν να αποκτήσουν ένα αυθεντικό κομμάτι από τις μοτοσυκλέτες των Márquez και Bagnaia, ειδικά τώρα που η Ducati διανύει ίσως την καλύτερη περίοδο της ιστορίας της στα MotoGP.

Fairing memorabilia

Από την άλλη, δεν παύει να έχει μια κάποια ειρωνεία το γεγονός ότι τα αγωνιστικά fairing, σχεδιασμένα για αεροδυναμική απόδοση και μάχες με τα χρονόμετρα, σήμερα κόβονται σε μικρά κομμάτια, ανακυκλώνονται και πωλούνται ως premium διακοσμητικά γραφείου, προσφορά και ζήτηση υποθέτω…

Fairing memorabilia