MotoGP δοκιμές Ιαπωνίας: Ταχύτερος Binder με όλους τους χρόνους πολύ κοντά!

Αρκετές πτώσεις σε ένα πολύ ανταγωνιστικό Motegi
MotoGP δοκιμές Ιαπωνίας: Ταχύτερος Binder με όλους τους χρόνους πολύ κοντά!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

4/10/2024

Ιδιαίτερα ανταγωνιστική ήταν η πρώτη ημέρα στο Motegi καθώς οι διαφορές σε χρόνους είναι απίστευτα μικρές με 14 αναβάτες να στριμώχνονται στο ίδιο δευτερόλεπτο. Την τελευταία στιγμή ο Binder έγραψε τον καλύτερο χρόνο της ημέρας ενώ ήταν έτσι και αλλιώς αρκετά κοντά  στον Acosta που ήταν πρώτος σε ρυθμό.

Ο Miller είχε σημειώσει νωρίτερα μία πτώση προσπαθώντας να πετύχει τους χρόνους των δύο βασικών, πλέον, αναβατών της KTM, έχοντας και εκείνος μέχρι εκείνη την στιγμή έναν καλό ρυθμό που σημαίνει πως η ημέρα ήταν ιδιαίτερα καλή για την KTM που κατάφερε να ξεχωρίσει με δύο αναβάτες μέσα στην θάλασσα των Ducati που παραλίγο για άλλη μία φορά, να έχουν όλες τις πρώτες θέσεις.

Το πλήθος ζητωκραύγασε τον Nakagami, όχι γιατί είναι δικός τους αλλά επειδή για λίγο φάνηκε πως θα τα πήγαινε καλύτερα μπαίνοντας εντός δεκάδας. Ήταν άλλωστε οι χρόνοι τόσο κοντά που μέχρι να ολοκληρωθεί πλήρως ο γύρος, δεν γινόταν να ξέρεις σε ποια θέση θα βρίσκεται ο χρόνος οποιουδήποτε αναβάτη, η οποία θέση έτσι και αλλιώς άλλαζε πολύ γρήγορα.

Ο Zarco έπεσε την τελευταία στιγμή στην 5η στροφή, ολοκληρώνοντας τις προσπάθειες της Honda για κάτι καλύτερο από πλευράς κατάταξης.

Ο Marc Marquez επίσης κατάφερε τελευταία στιγμή να βελτιώσει τον χρόνο του ανεβαίνοντας στην δεύτερη θέση και ενώ ο Binder είχε ήδη τον καλύτερο χρόνο. Είχαν μάλιστα τόσο μικρή διαφορά που ο Marquez πήγαινε ολοταχώς για τον καλύτερο χρόνο της ημέρας.

Ο Martin πήρε τον τρίτο χρόνο της ημέρας με ευκολία ενώ ο Bagnaia δεν κατάφερε να κρατήσει κάποια θέση ψηλότερα της 7ης παρόλο που είχε βρεθεί αρκετά ψηλά λίγο πριν την λήξη της διαδικασίας.

Ο Acosta μπορεί να κράτησε τον 4ο χρόνο συνολικά αλλά από πλευράς ρυθμού ήταν πολύ ψηλά και πιο σταθερός από τους υπόλοιπους αναβάτες, με εξαίρεση τους δύο που κυνηγούν το πρωτάθλημα και έχουν αυξημένους λόγους να προσέχουν το ρίσκο που παίρνουν. Η πίστα είχε αυξομειώσεις στην πρόσφυση με τον Bastianini που τελικά ήταν ο πιο γρήγορος των εργοστασιακών Ducati να σημειώνει μία εντυπωσιακή αλλά ανώδυνη ευτυχώς πτώση, τρέχοντας μετά με τα πόδια μέχρι το box.

Τελευταία θέση της Q2 κατάφεραν να πάρουν οι VR46 μοτοσυκλέτες και πάντα πολύ κοντά σε χρόνους με τους υπόλοιπους.

Αν συνεχίσουμε έτσι και για Q1-Q2 τότε θα είναι μία πολύ δυναμιτισμένη διαδικασία για το ποιος θα πάρει την pole position και αντίστοιχα ένας εκρηκτικός Sprint αγώνας αύριο το πρωί καθώς η σύντομη διάρκειά του αλλάζει την στρατηγική για τα ελαστικά και ωθεί σε μάχη για την επικράτηση από νωρίς, σε πίστες όπως το Motegi!

Δείτε την κατάταξη:

MotoGP δοκιμές Ιαπωνίας: Ταχύτερος Binder με όλους τους χρόνους πολύ κοντά!

 

Θέση

N#

Αναβάτης

ΜΟΤΟ

Χρόνος

Διαφ.

Προηγ.

1

33

Brad Binder

KTM

01:43.436

 

 

2

93

Marc Marquez

Ducati

01:43.469

0.033

0.033

3

89

Jorge Martin

Ducati

01:43.568

0.132

0.099

4

31

Pedro Acosta

KTM

01:43.583

0.147

0.015

5

23

Enea Bastianini

Ducati

01:43.605

0.169

0.022

6

12

Maverick Viñales

Aprilia

01:43.720

0.284

0.115

7

1

Francesco Bagnaia

Ducati

01:43.754

0.318

0.034

8

73

Alex Marquez

Ducati

01:44.033

0.597

0.279

9

49

Fabio Di Giannantonio

Ducati

01:44.082

0.646

0.049

10

72

Marco Bezzecchi

Ducati

01:44.209

0.773

0.127

11

43

Jack Miller

KTM

01:44.239

0.803

0.030

12

30

Takaaki Nakagami

Honda

01:44.258

0.822

0.019

13

21

Franco Morbidelli

Ducati

01:44.326

0.890

0.068

14

20

Fabio Quartararo

Yamaha

01:44.401

0.965

0.075

15

41

Aleix Espargaro

Aprilia

01:44.470

1.034

0.069

16

36

Joan Mir

Honda

01:44.670

1.234

0.200

17

5

Johann Zarco

Honda

01:44.685

1.249

0.015

18

25

Raul Fernandez

Aprilia

01:44.694

1.258

0.009

19

37

Augusto Fernandez

KTM

01:44.869

1.433

0.175

20

42

Alex Rins

Yamaha

01:44.950

1.514

0.081

21

10

Luca Marini

Honda

01:45.118

1.682

0.168

22

32

Lorenzo Savadori

Aprilia

01:45.863

2.427

0.745

23

87

Remy Gardner

Yamaha

01:46.716

3.280

0.853

 

Ετικέτες

MotoGP Phillip Island Sprint: Νίκη Marc Marquez από Pole με μάχη Martin μέχρι πτώσεως

Μας έδωσαν φοβερό θέαμα – Κρίμα που έληξε με πτώση
Μας έδωσαν φοβερό θέαμα – Κρίμα που έληξε με πτώση
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

24/10/2026

Με τον καιρό να απειλεί πως ο αγώνας θα γίνει βρόχινος η εκκίνηση προετοιμάστηκε για μία προτελευταία φορά στην πίστα αυτή. Ο Martin έκανε ότι καλύτερο μπορούσε και κατευθείαν πέρασε πίσω από τον Marc Marquez αποφεύγοντας τον Alex που θα μπορούσε να λειτουργεί ως η πύλη που θα εμπόδιζε την μάχη που μόλις θα βλέπαμε.

Ο Alex Marquez έχει δείξει πως αν μπορεί να περάσει τον Marc θα το κάνει χωρίς να τον ενδιαφέρουν οι βαθμοί, βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως θα το κάνει ακόμη και όταν κρίνεται το πρωτάθλημα, όμως έτσι και αλλιώς σήμερα δεν είχε τον ρυθμό για κάτι περισσότερο, ώστε να φανεί αν υπάρχει δίλλημα.

Με τον Martin πίσω από τον Marc Marquez και με ξεκάθαρα καλύτερο ρυθμό, όπως ο ίδιος ο Marc είπε αργότερα, η μάχη που θα βλέπαμε ήταν φανταστική.

Για το μεγαλύτερο μέρος των 13 γύρων οι δυο τους άλλαζαν θέσεις συνεχώς με τεράστιο ρίσκο για πτώση. Ο Martin προσπάθησε πολύ για το block pass όσο ο Marquez έκλεινε την πόρτα ανοίγοντας γραμμή στις εξόδους και παίρνοντας όλη την απόσταση στα φρένα, δυσκολεύοντας την κατάσταση και ο Martin ήξερε πως να βουτήξει από την εσωτερική του προσπαθώντας έπειτα να μην ανοίξει πολύ. Δεν το κατάφερε όλες τις φορές, κινδυνεύοντας μάλιστα με πτώση τουλάχιστον μία, όπου γλίστρησε σηκώνοντας πόδι για να κρατηθεί στην μοτοσυκλέτα.

Το άλλο μισό του διδύμου της Aprilia είχε την αντίθετη εμπειρία, με τον Marco Bezzecchi να υποχωρεί στην 12η θέση στην εκκίνηση, εγκλωβισμένος νωρίς ανάμεσα στους συναδέλφους του της Trackhouse.

Η πρώτη μάχη ήταν μεταξύ του Alex Marquez και του Zarco, αν και ο αναβάτης της Gresini ξεκαθάρισε την κατάσταση στον 2ο γύρο και αμέσως έκανε κίνηση στον Martin, διεκδικώντας τη δεύτερη θέση στη στροφή 10. Η κατάταξη ανακατεύτηκε ξανά στην αρχή του 3ου γύρου, όταν ο Martin εκμεταλλεύτηκε το slipstream για να περάσει ξανά τον συμπατριώτη του στην πρώτη στροφή, ενώ ο Pedro Acosta έριξε περαιτέρω τον Zarco από την 4η θέση.

Η θεαματική μάχη των δύο ξεκίνησε πραγματικά στον 3ο γύρο, όταν ο Martin έκανε την πρώτη κίνηση επιτιθέμενος στον Marc Marquez στη Κ10 και το δίδυμο άρχισε να χτίζει ένα πλεονέκτημα πάνω από ένα δευτερόλεπτο, ενώ ο Acosta πίεζε τον Alex πίσω τους. Ο Zarco κρατιόταν στην πρώτη πεντάδα μέχρι που εγκατέλειψε με τεχνικό πρόβλημα στον 4ο γύρο, παραδίδοντας τη θέση στον Jack Miller. Ο αγαπημένος των Αυστραλών είχε πλέον πίσω του τον Di Giannantonio και τον Bezzecchi που ανέκαμπτε, με τους Brad Binder, Diogo Moreira και Raul Fernandez να βρίσκονται επίσης στην πρώτη δεκάδα – και τον Ai Ogura ακριβώς πίσω.

Ο Marc Marquez εκμεταλλεύτηκε για λίγο ένα λάθος του Martin στην Κ4 για να ανακτήσει το προβάδισμα στον 5ο γύρο, με τις εναλλαγές να συνεχίζονται στις στροφές 1 και 2, μέχρι που ο Marquez επέστρεψε ξανά μπροστά. Οι πολλές εναλλαγές βοήθησαν επίσης τον Alex Marquez να κλείσει τη διαφορά από τους πρωτοπόρους στους επόμενους γύρους, αφήνοντας πίσω το επόμενο γκρουπ που τώρα οδηγούσε ο Di Giannantonio, ένα δευτερόλεπτο πίσω.

Μετά την εξαιρετική εκκίνηση, ο Acosta δυσκολευόταν να συγκρατήσει τους Ιταλούς που ανέκαμπταν, με τους Di Giannantonio και Bezzecchi να μπαίνουν σύντομα στην πρώτη εξάδα. Ο Binder είχε τον έλεγχο του επόμενου γκρουπ, κυκλοφορώντας μερικά δευτερόλεπτα πίσω από τον Bezzecchi.

Το προβάδισμα συνέχισε να αλλάζει χέρια, μέχρι που στον 8ο γύρο ο Martin επιτέθηκε ξανά στη στροφή 1, αλλά ο Marquez κράτησε πιο κλειστή γραμμή στη στροφή 2 για να διατηρήσει τον έλεγχο του αγώνα.

Στο τέλος της μάχης ο Martin σημείωσε πτώση μόνος του, σε ένα από τα πιο γρήγορα σημεία με 200+ χιλιόμετρα και μεταφέρθηκε με φορείο για εξετάσεις.

Είναι κρίμα που η μεγάλη αυτή μάχη έληξε με πτώση, η οποία μπορεί να αποδειχθεί και καθοριστική για τον τίτλο! 

Ο Martin έχει διαγνωστεί με κάταγμα στον καρπό που σημαίνει πως χάνει και τον αγώνα της Κυριακής!

Ο Di Giannantonio κληρονόμησε την τελευταία θέση του βάθρου, αλλά αυτή διεκδικήθηκε από τον Bezzecchi, ο οποίος είχε ξαναμπεί στη μάχη του βάθρου, αν και ο Acosta ήθελε επίσης να έχει λόγο στους τέσσερις εναπομείναντες γύρους. Η πρόοδος του Ogura φάνηκε να σταματά στην 6η θέση, καθώς κυκλοφορούσε πάνω από τρία δευτερόλεπτα πίσω από τον Acosta, και ο Ιάπωνας αναβάτης επικεντρώθηκε στην άμυνα από τους Binder και Miller. Εν τω μεταξύ, ο teammate Fernandez εγκατέλειψε τέσσερις γύρους πριν το τέλος, αφήνοντας τον αναπληρωματικό αναβάτη Iker Lecuona σε θέση βαθμολόγησης.

Αν και ο Marc και ο Alex δεν βρέθηκαν ποτέ σε απόσταση μεγαλύτερη από μισό δευτερόλεπτο μεταξύ τους, ο αναβάτης της Gresini δεν ήταν αρκετά κοντά για να επιτεθεί με σιγουριά, γεγονός που επέτρεψε στους Di Giannantonio και Bezzecchi να ξαναμπούν στη διεκδίκηση στους τελευταίους γύρους. Ένα δευτερόλεπτο χώριζε την τετράδα καθώς έμπαιναν στον τελευταίο γύρο, αλλά η σειρά παρέμεινε η ίδια μέχρι την καρό σημαία, με τον Marc να εξασφαλίζει τη νίκη με διαφορά τριών δεκάτων του δευτερολέπτου από τον Alex. Ο Di Giannantonio διεκδίκησε την τελευταία θέση του βάθρου με τέσσερα δέκατα διαφορά από τον Bezzecchi, ενώ ο Acosta υποχώρησε σε μια μοναχική 5η θέση στους τελευταίους γύρους. Ο Ogura τερμάτισε επίσης μοναχικά στην 6η θέση, αποκρούοντας τους Binder και Miller προς το τέλος, αν και ο Ιάπωνας αναβάτης τέθηκε σύντομα υπό έρευνα λόγω της πίεσης των ελαστικών. Ο τελευταίος διαθέσιμος βαθμός πήγε στον Moreira, με τον rookie να στερεί την ευκαιρία από τον Lecuona στον τελευταίο γύρο.

Η νίκη του Marquez του δίνει ένα αρκετά γενναιόδωρο προβάδισμα 10 βαθμών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα έναντι του Martin, ενώ ο Bezzecchi παραμένει τρίτος, 50 βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο. Ο Acosta και ο Ogura ανταλλάσσουν θέσεις στην πρώτη 5άδα, αν και πλέον και οι δύο αναβάτες ισοβαθμούν.

Αποτελέσματα:

Θέση

No.

Αναβάτης

Μοτοσυκλέτα

Χρόνος/Διαφορά

1

93

Marc Marquez

Ducati

19:09.411

2

73

Alex Marquez

Ducati

0.323

3

49

Fabio Di Giannantonio

Ducati

0.590

4

72

Marco Bezzecchi

Aprilia

1.074

5

37

Pedro Acosta

KTM

3.689

6

79

Ai Ogura

Aprilia

6.146

7

33

Brad Binder

KTM

7.433

8

43

Jack Miller

Yamaha

7.782

9

11

Diogo Moreira

Honda

10.722

10

27

Iker Lecuona

Ducati

10.773

11

20

Fabio Quartararo

Yamaha

11.215

12

23

Enea Bastianini

KTM

11.437

13

42

Alex Rins

Yamaha

11.568

14

21

Franco Morbidelli

Ducati

18.277

15

47

Augusto Fernandez

Yamaha

37.945

Μη Καταταχθέντες (Not Classified)

No.

Αναβάτης

Μοτοσυκλέτα

Χρόνος

25

Raul Fernandez

Aprilia

11:56.034

89

Jorge Martin

Aprilia

10:21.587

12

Maverick Viñales

KTM

09:02.913

5

Johann Zarco

Honda

04:31.308

63

Francesco Bagnaia

Ducati

03:12.178