MotoGP δοκιμές Ιαπωνίας: Ταχύτερος Binder με όλους τους χρόνους πολύ κοντά!
Αρκετές πτώσεις σε ένα πολύ ανταγωνιστικό Motegi
Από τον
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
4/10/2024
Ιδιαίτερα ανταγωνιστική ήταν η πρώτη ημέρα στο Motegi καθώς οι διαφορές σε χρόνους είναι απίστευτα μικρές με 14 αναβάτες να στριμώχνονται στο ίδιο δευτερόλεπτο. Την τελευταία στιγμή ο Binder έγραψε τον καλύτερο χρόνο της ημέρας ενώ ήταν έτσι και αλλιώς αρκετά κοντά στον Acosta που ήταν πρώτος σε ρυθμό.
Ο Miller είχε σημειώσει νωρίτερα μία πτώση προσπαθώντας να πετύχει τους χρόνους των δύο βασικών, πλέον, αναβατών της KTM, έχοντας και εκείνος μέχρι εκείνη την στιγμή έναν καλό ρυθμό που σημαίνει πως η ημέρα ήταν ιδιαίτερα καλή για την KTM που κατάφερε να ξεχωρίσει με δύο αναβάτες μέσα στην θάλασσα των Ducati που παραλίγο για άλλη μία φορά, να έχουν όλες τις πρώτες θέσεις.
Το πλήθος ζητωκραύγασε τον Nakagami, όχι γιατί είναι δικός τους αλλά επειδή για λίγο φάνηκε πως θα τα πήγαινε καλύτερα μπαίνοντας εντός δεκάδας. Ήταν άλλωστε οι χρόνοι τόσο κοντά που μέχρι να ολοκληρωθεί πλήρως ο γύρος, δεν γινόταν να ξέρεις σε ποια θέση θα βρίσκεται ο χρόνος οποιουδήποτε αναβάτη, η οποία θέση έτσι και αλλιώς άλλαζε πολύ γρήγορα.
Ο Zarco έπεσε την τελευταία στιγμή στην 5η στροφή, ολοκληρώνοντας τις προσπάθειες της Honda για κάτι καλύτερο από πλευράς κατάταξης.
Ο Marc Marquez επίσης κατάφερε τελευταία στιγμή να βελτιώσει τον χρόνο του ανεβαίνοντας στην δεύτερη θέση και ενώ ο Binder είχε ήδη τον καλύτερο χρόνο. Είχαν μάλιστα τόσο μικρή διαφορά που ο Marquez πήγαινε ολοταχώς για τον καλύτερο χρόνο της ημέρας.
Ο Martin πήρε τον τρίτο χρόνο της ημέρας με ευκολία ενώ ο Bagnaia δεν κατάφερε να κρατήσει κάποια θέση ψηλότερα της 7ης παρόλο που είχε βρεθεί αρκετά ψηλά λίγο πριν την λήξη της διαδικασίας.
Ο Acosta μπορεί να κράτησε τον 4ο χρόνο συνολικά αλλά από πλευράς ρυθμού ήταν πολύ ψηλά και πιο σταθερός από τους υπόλοιπους αναβάτες, με εξαίρεση τους δύο που κυνηγούν το πρωτάθλημα και έχουν αυξημένους λόγους να προσέχουν το ρίσκο που παίρνουν. Η πίστα είχε αυξομειώσεις στην πρόσφυση με τον Bastianini που τελικά ήταν ο πιο γρήγορος των εργοστασιακών Ducati να σημειώνει μία εντυπωσιακή αλλά ανώδυνη ευτυχώς πτώση, τρέχοντας μετά με τα πόδια μέχρι το box.
Τελευταία θέση της Q2 κατάφεραν να πάρουν οι VR46 μοτοσυκλέτες και πάντα πολύ κοντά σε χρόνους με τους υπόλοιπους.
Αν συνεχίσουμε έτσι και για Q1-Q2 τότε θα είναι μία πολύ δυναμιτισμένη διαδικασία για το ποιος θα πάρει την pole position και αντίστοιχα ένας εκρηκτικός Sprint αγώνας αύριο το πρωί καθώς η σύντομη διάρκειά του αλλάζει την στρατηγική για τα ελαστικά και ωθεί σε μάχη για την επικράτηση από νωρίς, σε πίστες όπως το Motegi!
Εργοτάξιο το Sachsenring: Αναβαθμίσεις ενόψει του Γερμανικού Grand Prix
Στα πλαίσια ανανέωσης της συμφωνίας με τα MotoGP έως το 2031
Από τον
Φίλιππο Σταυριδόπουλο
7/4/2026
Παρά την γενική εικόνα της ως μια ασφαλής πίστα, το Sachsenring δέχτηκε επικρίσεις μετά το Grand Prix του 2025. Τώρα, οι εργασίες ανακατασκευής βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για να παραδοθεί η πίστα σε άψογη κατάσταση για τον αγώνα του Ιουλίου.
Από τα τέλη Φεβρουαρίου, η πίστα του Hohenstein-Ernstthal έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο. Σε ένα πρόγραμμα ανακαίνισης επτά εβδομάδων, οι διαχειριστές της πίστας έχουν μπει στη διαδικασία αναβάθμισης των υποδομών της, συμμορφώνoντάς τη με τις τελευταίες απαιτήσεις της FIM (Διεθνούς Ομοσπονδίας Μοτοσυκλετισμού), προκειμένου να θωρακιστεί περαιτέρω η ασφάλεια αναβατών και θεατών.
Όπως επιβεβαίωσε ο Dr. Lutz Oeser, Διευθύνων Σύμβουλος της γερμανικής πίστας, “ευτυχώς, μόνο λίγα σημεία χρειάζονται βελτίωση. Για παράδειγμα, το γρασίδι στις άκρες της πίστας πρέπει να αντικατασταθεί με άσφαλτο σε ορισμένα σημεία. Όταν οι αναβάτες βγαίνουν εκτός γραμμής, γλιστρούν στο γρασίδι. Δημιουργούμε μια ασφαλέστερη διαδρομή ώστε να μπορούν να επιστρέφουν στην πίστα με πιο ελεγχόμενο τρόπο”.
Τα επίμαχα σημεία: Omega και Sachsenkurve
Η κύρια αφορμή για αυτές τις αλλαγές ήταν το ατύχημα στην κατηγορία Moto2 το 2025, όταν οι Diogo Moreira και David Alonso συγκρούστηκαν στην έξοδο της στροφής Omega. Το περιστατικό έστειλε και τους δύο αναβάτες στο ιατρικό κέντρο και προκάλεσε κριτική για τη στενότητα του συγκεκριμένου τμήματος πέρα από το γρασίδι.
Άλλωστε, θυμίζουμε πως στον απόηχο του περσινού γερμανικού Grand Prix τόσο οι αδερφοί Marquez είχαν σχολιάσει τα περιθώρια βελτίωσης των προτύπων ασφαλείας της πίστας, αναφερόμενοι στους τοίχους και τους αεροφράχτες, αλλά και ο Francesco Bagnaia είχε αναφέρει πως κάποιες πιο παραδοσιακές πίστες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την απομάκρυνση των μπαριερών από το οδόστρωμα, όπως συμβαίνει στη Jerez.
Εκτός από την Omega, οι εργασίες εστιάζουν και στη Sachsenkurve, τη γρήγορη αριστερή στροφή που ακολουθεί μετά το περίφημο "Waterfall" (τη θεαματική κατηφορική δεξιά στροφή).
Αποστράγγιση και κόστος
Ένα άλλο κρίσιμο κομμάτι των έργων αφορά το σύστημα αποστράγγισης. Η ανάγκη για βελτίωση έγινε παραπάνω από εμφανής κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Grand Prix της Βραζιλίας, όπου τα προβλήματα με τα λιμνάζοντα νερά επηρέασαν τη ροή του αγώνα. Παράλληλα, διευρύνονται αρκετά σημεία πρόσβασης για τους κριτές, ώστε να είναι ταχύτερη η επέμβασή τους σε περίπτωση πτώσης.
H πίστα της Goiania, παραμονές του Grand Prix της Βραζιλίας, τον Μάρτιο του 2026
Το συνολικό κόστος των εργασιών αναμένεται να ανέλθει στα €300.000 με χρηματοδότηση περίπου του 50% του ποσού από επιχορήγηση της πολιτειακής κυβέρνησης της Σαξονίας και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των εργασιών, αναμένεται η ολοκλήρωση μετά το Πάσχα.
Ραντεβού τον Ιούλιο
Τα νέα είναι εξαιρετικά για τους Γερμανούς φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού και ειδικά των δύο τροχών, καθώς ήδη από πέρυσι έχει ανακοινωθεί η επέκταση του συμβολαίου συνεργασίας με την MotoGP Sport Entertainment SL, (πρώην Dorna) μέχρι το τέλος του 2031, με το φετινό ραντεβού στο Sachsenring να είναι προγραμματισμένο για το τριήμερο 10-12 Ιουλίου, όπου αναμένεται να γεμίσει και πάλι τις κερκίδες το κοινό της Γερμανίας.