MotoGP Έκτακτη είδηση: Άλλος ένας αγώνας στην Ευρώπη

Στους 15 πλέον οι αγώνες φέτος
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

31/7/2020

Η Dorna ανακοίνωσε επίσημα πως στις 20-22 Νοεμβρίου θα γίνει άλλος ένας αγώνας σε πίστα της Ευρώπης μετά από εκείνον στην Valencia που έως τώρα ήταν ο τελευταίος αγώνας της χρονιάς. Η πίστα θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα 10 Αυγούστου και λογικά θα πρέπει να είναι κάποια που βρίσκεται κοντά στη Μεσόγειο, διότι το Νοέμβριο ο καιρός στην κεντρική Ευρώπη δεν είναι ιδιαίτερα χαμογελαστός. Άλλωστε είναι γνωστά τα παράπονα των αναβατών για το κρύο που έχει η πίστα της Valencia την εποχή που γίνεται ο αγώνας και έχουν ζητήσει το φινάλε του πρωταθλήματος να γίνεται σε κάποια πίστα της Ασίας ή της Μέσης Ανατολής. Στην ίδια ανακοίνωση, η Dorna επιβεβαιώνει και την οριστική ακύρωση των εξ αναβολής αγώνων στην Αργεντινή, την Ταϊλάνδη και την Μαλαισία. Η πίστα της Μαλαισίας έχει ήδη υπογράψει συμβόλαιο με την Dorna έως το 2026, ενέ σε διαδικασία διαπραγματεύσεων βρίσκονται οι άλλες δύο πίστες.

Η ταχύτερη μοτοσυκλέτα των MotoGP σε δημοπρασία! Στα €350.000 η RC16!

H KTM βγάζει σε δημοπρασία την αγωνιστική μοτοσυκλέτα του Brad Binder
Η ταχύτερη μοτοσυκλέτα των MotoGP σε δημοπρασία! Στα €350.000 η RC16!
Από το

motomag

5/5/2025

Η μοτοσυκλέτα με την ταχύτερη τελική ταχύτητα που έχει σημειωθεί ποτέ στο MotoGP βγαίνει σε δημοπρασία από την KTM.

Η RC16 του Brad Binder κατέγραψε την εκπληκτική τελική ταχύτητα των 366,1 χιλιομέτρων ανά ώρα κατά τη διάρκεια του ιταλικού GP στο Mugello το 2023. Το ρεκόρ αυτό ισοφάρισε την επόμενη χρονιά ο Pol Espargaro με έτερο KTM και ίδια τελική.

Η μοτοσυκλέτα του Brad Binder αυτή τη στιγμή είναι προς πώληση από τον οίκο RM Sotheby's και οι προσφορές ήδη ξεπερνούν τα 350.000 ευρώ (περίπου 300.000 λίρες), που απέχουν πολύ από τις 402.500 λίρες που πωλήθηκε πέρυσι η Ducati του Casey Stoner που κέρδισε τον τίτλο το 2007. Ωστόσο, το ποσό αυτό πιθανότατα θα αυξηθεί αν εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον.

Μια δήλωση από τον οίκο Sotheby's, αναφέρει: “Λόγω της εξειδικευμένης φύσης των σύγχρονων μοτοσυκλετών MotoGP - συμπεριλαμβανομένης της πνευματικής ενεργοποίησης των βαλβίδων και της υποχρεωτικά ενιαίας ECU – η μοτοσυκλέτα δεν μπορεί να λειτουργήσει από κάποιον ανεξάρτητο ιδιώτη. Κατά την παραλαβή, η μοτοσυκλέτα θα πάρει μπρος παρουσία του αγοραστή. Οποιαδήποτε πιθανή χρήση στην πίστα και τα σέρβις μπορούν να συζητηθούν ξεχωριστά με την KTM Factory Racing”.

Η ταχύτερη μοτοσυκλέτα των MotoGP σε δημοπρασία! Στα €350.000 η RC16!

Διαθέτοντας έναν τετρακύλινδρο κινητήρα 1000 κυβικών, η εργοστασιακή μηχανή της KTM Racing αποδίδει 295 ίππους στις 18.000 στροφές. Διαθέτει επίσης ηλεκτρονικά της Magneti Marelli και έχει χωρητικότητα καυσίμου 22 λίτρων.

Η μοτοσυκλέτα φέρει αναρτήσεις της WP, όπως συμβαίνει συχνά με τα μοντέλα της KTM, ενώ τα φρένα προέρχονται από την Brembo με αλουμινένιες δαγκάνες και δισκόφρενα από ανθρακόνημα με διάμετρο 340 χιλιοστών. Πίσω υπάρχει ένας ατσάλινος δίσκος φρένων 255mm και τα ελαστικά είναι της Michelin.

Από εκεί και πέρα, η μοτοσυκλέτα φέρει επίσης ένα ψαλίδι από ανθρακόνημα που αναπτύχθηκε εσωτερικά από την KTM και ένα σύστημα εξάτμισης τιτανίου της Akrapovic.

Ο κινητήρας στη μοτοσυκλέτα του Binder είναι σφραγισμένος και απαγορεύονται οι τροποποιήσεις, ενώ η KTM θα έχει δικαίωμα απόρριψης αν αυτή πωληθεί εκ νέου από τον νέο ιδιοκτήτη.

Η παράδοση της μοτοσυκλέτας θα γίνει από την KTM Factory Racing στο Munderfing της Αυστρίας (κοντά στο Mattighofen). Ωστόσο, η μεταφορά και η παράδοση θα γίνει με έξοδα του αγοραστή.

Αν και το ρεκόρ τελικής ταχύτητας του Binder εξακολουθεί να ισχύει, είναι πιθανό να απειληθεί αυτή τη σεζόν αλλά και το 2026 - αν δεν έχει καταρριφθεί νωρίτερα, καθώς όλα τα ρεκόρ τελικής ταχύτητας θα οριστικοποιηθούν τότε, αφού οι κινητήρες του MotoGP μειώνονται από 1000 κυβικά σε 850 ως μέρος των αλλαγών στους κανονισμούς του 2027.

Ο Brad Binder με τη συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα κέρδισε δύο αγώνες σπριντ, ανέβηκε πέντε φορές στο βάθρο και τερμάτισε στην 4η θέση γενικής τη σεζόν 2023.

Η ταχύτερη μοτοσυκλέτα των MotoGP σε δημοπρασία! Στα €350.000 η RC16!