MotoGP Emilia Romagna: Πρωταθλητής 2021 o Quartararο με καταστροφή Bagnaia

Μαύρη η 15 στροφή για την Ducati

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

24/10/2021

Θα έπρεπε να είναι μία εκκωφαντική νίκη για τον Bagnaia που οδηγούσε τον αγώνα μόνος του με τον Marquez στο κατόπι του και χτίζοντας τεράστια διαφορά από τους υπόλοιπους. Τελικά ήταν μία εκκωφαντική πτώση που έδωσε μαθηματικά το πρωτάθλημα στον Quartararo και την Yamaha ξανά από την εποχή Lorenzo. Η ίδια στροφή που κόστισε στον Miller μιας και στην αρχή ήταν τρεις αυτοί που είχα φύγει μπροστά, έφερε στους τελευταίους γύρους και την καταστροφική πτώση του Bagnaia.

Στην εκκίνηση ο Quartararo δεν κατάφερε να κάνει την τρομακτική διαφορά που χρειαζόταν και μάλιστα δέχτηκε την επίθεση του Mir που είχε κάνει άκυρη εκκίνηση και θα δεχόταν ποινή δύο μακριών γύρων. Μόνο που δεν θα προλάβαινε να την εκτελέσει γιατί έπεσε παίρνοντας μαζί του τον Petrucci που αμέσως δέχτηκε την συγνώμη σε καλό κλίμα, καμία σχέση με αυτό που είχε γίνει με τον Miller.`Ο Miller από την άλλη γυρνούσε δεύτερος πίσω από τον Bagnaia με τον Marquez κολλημένο πίσω του και με τους τρεις τους να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους και τον Bagnaia να δείχνει πως είναι έτοιμος να ξεφύγει.

Ο Marquez δεν χρειάστηκε να παλέψει για να μην αφήσει τον Bagnaia να ξεφύγει καθώς ο Miller έπεσε μπροστά του και αμέσως η διαφορά που χτίστηκε ήταν τεράστια. Ο Quartararo προσπαθούσε να κερδίσει πολύτιμες θέσεις αλλά δεν ήταν εύκολο φτάνοντας στην μέση του αγώνα να παλεύει με τον Aleix Espargaro έχοντας τον Rins κολλημένο πίσω του, παλεύοντας όλοι για την ίδια θέση. Ο Quartararo πέρασε έκανε το λάθος και έχασε την θέση μέχρι που το προσπάθησε ξανά και τα κατάφερε. Όλα έδειχναν πως ο αγώνας που έτσι κι αλλιώς δεν είχε πολλές μάχες θα σταματούσε εκεί, χωρίς άλλες αλλαγές, με τον Pol Espargaro επίσης να κάνει μοναχικό αγώνα έχοντας πίσω του μόνο τον Oliveira. Τίποτα δεν φαινόταν να αλλάζει περιμένοντας τον Bagnaia να κερδίζει και τον Marquez δεύτερο. Η πτώση του Bagnaia έφερε όμως τον Quartararo πρωταθλητή πολύ νωρίτερα από αυτό που περίμενε και ο ίδιος και με τον Oliveira εκτός από πτώση σχεδόν ταυτόχρονα με τον Bagnaia παραλίγο να το γιορτάσει από το βάθρο, κάτι που δεν έγινε.

Ο Bastianini με άλλη μία εκπληκτική εμφάνιση είδε μπροστά του τον Quartararo και δεν δίστασε καθόλου, τον πέρασε με τον Quartararo να τα χάνει για μία στιγμή αλλά να ην παλεύει περισσότερο από αυτό που θα έπρεπε, έχοντας εξασφαλίσει μαθηματικά το πρωτάθλημα. Από την πολλές πτώσεις άσχημη ήταν του Martin στην πρώτη στροφή καθώς άργησε να σηκωθεί, ενώ του Oliveira αναβάθμισε την προσπέραση στον Quartararo σε μάχη για το βάθρο...

Με μία φοβερή νίκη του Marquez που κράτησε την πίεση στον Bagnaia, ο ίδιος δήλωσε πως είναι από τις σημαντικότερες νίκες του γιατί κατάφερε να κερδίσει σε μία δεξιόστροφη πίστα και να κερδίσει την εμπιστοσύνη που χρειαζόταν όχι μόνο για τους επόμενους αγώνες αλλά και για την επόμενη σεζόν. Ο Marquez είπε πως πράγματι τον πίεζε αλλά ο Bagnaia οδηγούσε πιο γρήγορα και στον γύρο που έγινε η πτώση, ήταν και ο γύρος που είχε μειώσει ρυθμό με τον Bagnaia να συνεχίζει ακάθεκτος!

Πρώτο πρωτάθλημα για την Yamaha από το 2015 και πρωταθλητής πλέον ο Quartararo σε ένα αποτέλεσμα που ήταν το πιθανότερο να έρθει φέτος, αλλά γιορτάστηκε νωρίτερα μέσα στο Misano!

 

 

Θέση

Αναβάτης

ΜΟΤΟ

Km/h

Χρόνος

1

Marc MARQUEZ

Honda

163.4

41'52.830

2

Pol ESPARGARO

Honda

163.1

+4.859

3

Enea BASTIANINI

Ducati

162.6

+12.013

4

Fabio QUARTARARO

Yamaha

162.6

+12.775

5

Johann ZARCO

Ducati

162.4

+16.458

6

Alex RINS

Suzuki

162.3

+17.669

7

Aleix ESPARGARO

Aprilia

162.2

+18.468

8

Maverick VIÑALES

Aprilia

162.2

+18.607

9

Luca MARINI

Ducati

161.8

+25.417

10

Valentino ROSSI

Yamaha

161.6

+27.735

11

Brad BINDER

KTM

161.6

+27.879

12

Michele PIRRO

Ducati

161.6

+28.137

13

Andrea DOVIZIOSO

Yamaha

160.8

+41.413

14

Franco MORBIDELLI

Yamaha

160.7

+42.830

15

Takaaki NAKAGAMI

Honda

158.2

+1'22.462

 

Francesco BAGNAIA

Ducati

163.9

5 Laps

 

Miguel OLIVEIRA

KTM

163.0

5 Laps

 

Jorge MARTIN

Ducati

161.6

15 Laps

 

Iker LECUONA

KTM

160.6

17 Laps

 

Alex MARQUEZ

Honda

160.8

18 Laps

 

Jack MILLER

Ducati

160.5

24 Laps

 

Danilo PETRUCCI

KTM

154.0

25 Laps

 

Joan MIR

Suzuki

153.9

25 Laps

 

Ετικέτες

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια με την Aprilia ξανά στο προσκήνιο

Η εργοστασιακή ομάδα της Aprilia παραμένει πιθανή επιλογή του 8 φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή για το 2025
motomagMarc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

23/4/2024

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Marc Marquez στο TNT Sports δήλωσε ότι “όλες οι πόρτες είναι ανοιχτές”, ξεκαθαρίζοντας ότι θα ακούσει όλους του κατασκευαστές πριν αποφασίσει τον σταθμό του για την επόμενη χρονιά, με την Aprilia να έχει μία θέση στις πιο δυνατές υποψηφιότητες, μαζί με την Ducati.

Το 2024 είναι μία χρονιά που τα συμβόλαια πολλών από τους αναβάτες του grid λήγουν, με την μεταγραφική περίοδο (γνωστή και ως silly season) να έχει ξεκινήσει από πολύ νωρίς. Ήδη στο τραπέζι έχουν πέσει οι υπογραφές των Quartararo και Bagnaia, οι οποίο ανανέωσαν με Yamaha και Ducati, αντίστοιχα. Για πολλούς, όμως, τα πράγματα παραμένουν ακόμα αρκετά ρευστά, όσον αφορά το μέλλον τους στα MotoGP.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Ο Marquez, ένας από τους καλύτερους αναβάτες στην ιστορία των MotoGP, παραμένει ένας από τους αναβάτες του μεταγραφικού πυρετού, καθώς το μονοετές συμβόλαιό του με την Gresini Ducati λήγει στο τέλος του 2024, χωρίς ακόμα να υπάρχουν καθαρές ενδείξεις για το μέλλον του. Μπορεί στην συνείδηση όλων το πέρασμα από την Gresini να είναι απλά η πύλη εισόδου για την εργοστασιακή ομάδα, ωστόσο ο Marquez θέλει να αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, ή πολύ απλά να πιέσει καταστάσεις από τώρα. Σε κάθε περίπτωση τα πρώτα δείγματα που έχει να επιδείξει με την μοτοσυκλέτα του Borgo Panigale, είναι αρκετά θετικά, με δεδομένο ότι ο Ισπανός τρέχει με την GP23, καταφέρνοντας να μείνει στο γκρουπ των πρωτοπόρων και βάζοντας δύσκολα στους αναβάτες της GP24 στον τελευταίο αγώνα.

Από την μία θα μπορούσε να επεκτείνει την συνεργασία του με την δορυφορική Gresini. Η αλήθεια όμως είναι ότι μία εργοστασιακή ομάδα ή τουλάχιστον η τελευταία έκδοση της πρωτότυπης μοτοσυκλέτας θα βοηθήσει πολύ περισσότερο τον Marquez, ώστε να είναι ανταγωνιστικός. Στην εξίσωση έρχεται να προστεθεί και ο Fermin Aldeguer, τον οποίο έχει ήδη αποκτήσει η Ducati για την σεζόν του 2025. Οι πιθανότητες τον θέλουν εκτός εργοστασιακής ομάδας, τουλάχιστον για την πρώτη του σεζόν στα MotoGP, όμως ακόμα δεν είναι σίγουρο αν θα κατευθυνθεί προς Pramac ή προς Gresini, με την Pramac επίσης να μην έχει ξεκάθαρο πλάνο για τη νέα σεζόν.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Η Ducati είναι αυτή την στιγμή η ταχύτερη μοτοσυκλέτα στο grid, είναι όμως ταυτόχρονα και αρκετά ιδιόρρυθμη, απαιτώντας ένα ιδιαίτερο στυλ οδήγησης. Ήδη ο Marquez προσπαθεί να συνηθίσει τα νέα δεδομένα και είναι λογικό ότι μετά από ένα χρόνο, πρώτη του προτεραιότητα θα είναι να παραμείνει στην Ducati, γιατί σε διαφορετική περίπτωση όλη η δουλειά που έχει κάνει να συνηθίσει την νέα του μοτοσυκλέτα θα πάει στράφι. Έχει όμως απέναντί του πολλούς μνηστήρες, με τους Jorge Martin και Enea Bastianini να είναι δύο από τους βασικούς διεκδικητές της μίας εργοστασιακής θέσης που απομένει.

Το εργοστάσιο του Borgo Panigale έχει τα δεδομένα από τις τηλεμετρίες όλων των αναβατών της, εργοστασιακούς και δορυφορικούς. Μετά από τρεις γύρους γνωρίζει ήδη αν οι τραυματισμοί έχουν επηρεάσει τον Marquez και κατά πόσο μπορεί να είναι περισσότερο ανταγωνιστικός από τους υπόλοιπους διεκδικητές του θρόνου της GP25, όπως θα ονομάζεται το πρωτότυπο την επόμενη χρονιά. Επομένως η Ducati αυτή την στιγμή κρατά και το καρπούζι και το μαχαίρι, έχοντας την επιλογή να κόψει το πιο γλυκό κομμάτι για τον εαυτό της, σε μία περίοδο που βλέπει ότι οι δύο άλλοι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αρχίζουν να απειλούν την απόλυτη κυριαρχία της.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Αν όμως ο Marquez θέλει μία εργοστασιακή σέλα, αλλά δεν βρει την απάντηση στην Ducati, τότε μια πιθανή επιλογή είναι αυτή της Aprilia, η οποία φέτος έχει να επιδείξει μία αξιοσημείωτη πορεία, ιδιαίτερα μετά την επιτυχία του Vinales στην πίστα των ΗΠΑ. Αν συνεχίσει έτσι, τότε σίγουρα θα μπει στο ραντάρ του Marquez, σε μία περίοδο που ο Aleix Espargaro θα μπορούσε να κρεμάσει την φόρμα του, αφήνοντας την μία θέση κενή. Το “Μυρμήγκι” έχει και την προϊστορία του με το Noale, έχοντας κερδίσει τον τίτλο στα 125GP πάνω σε μία Derbi (σαν να λέμε Aprilia με άλλο όνομα).

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Σε κάθε περίπτωση ο Marc Marquez δεν θα δυσκολευτεί να βρει στέγη την νέα χρονιά με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και με την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξει νέος τραυματισμός.