MotoGP Emilia Romagna: Vinales pole position με πολιορκία Ducati σε συνωστισμένη κατάταξη!

Έντεκα σε μισό δευτερόλεπτο!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

19/9/2020

Η pole position που κέρδισε επάξια ο Vinales που από την FP4 ήταν απίστευτα γρήγορος, κάνοντας ταυτόχρονα ρεκόρ γύρου, δεν δείχνει την εξέλιξη ενός άλλου οδηγού, του Bagnaia! Ο Ιταλός Francesco Bagnaia που ήταν ταχύτερος στην FP4, έχει ξεχωρίσει σε ένα δύσκολο πρωτάθλημα, το ισπανικό CEV στο οποίο μπήγε το 2010, μόλις 13 ετών, ενώ μέσα από μία καριέρα στους αγώνες έφτασε στην VR46 και την Moto2 από όπου και άρχισε να ακούγεται το όνομά του. Από πέρσι ανήκει στην Pramac Ducati και τώρα με τον Dovizioso να γράφει “unemployed” στην φόρμα του, το κίνητρο για τον νεαρό Bagnaia σε μία πίστα που την αισθάνεται σπίτι, είναι τεράστιο.

Όλα αυτά του έδωσαν την ώθηση, μαζί με μία ανανεωμένη Ducati στην «Yamahόπιστα» και ήταν από την αρχή εξαιρετικά γρήγορος πηγαίνοντας για την pole position στην Q2. Ήταν ήδη ταχύτερος στην FP4 παρόλο που έπεσε στην προσπάθεια να κατεβάσει περισσότερο τον χρόνο και μάλιστα δυσκολευόταν να περπατήσει όταν σηκώθηκε, έχοντας πρόσφατο τραυματισμό ο οποίος ευτυχώς δεν έδωσε πισωγύρισμα με την νέα πτώση. Ο Bagnaia έχασε τελικά την pole position γιατί πάτησε ξεκάθαρα εκτός πίστας, σε μία στιγμή που μόνο αν έκλεινε το γκάζι θα είχε καταφέρει να μείνει εντός των ορίων της πίστας. Κι αν έκλεινε το γκάζι μάλλον δεν θα είχε πάρει την pole position, απέναντι σε έναν Vinales που σε πολλά τμήματα της πίστας ήταν με διαφορά ταχύτερος όλων.

Δικαιωματικά λοιπόν η pole position πηγαίνει στον Vinales. Τον άνθρωπο με τα δύο πρόσωπα, ένα των δοκιμών και ένα του αγώνα. Τελείως διαφορετικά μεταξύ τους, σε σημείο να αναρωτιέσαι αν είναι ο ίδιος οδηγός ή κάποιος άλλος φορά την φόρμα και το κράνος… Κάθε φορά που είναι εξαιρετικά γρήγορος στην κατάταξη, δίνοντας βάση για μία καλή πρόγνωση στο αποτέλεσμα του αγώνα, καταλήγει να βρίσκεται πολύ μακριά από το βάθρο. Τόνισε το τεράστιο χάσμα απόδοσης και ο ίδιος, σημειώνοντας πως οι διαφορές είναι τόσο μεγάλες που απλά δεν δικαιολογούνται…

Στην Q1 βρέθηκαν δύο από τις γρήγορες Ducati στο Misano, του Dovizioso και του Miller μετά από μία άσχημη FP4. Μαζί με τον -κυνηγάω την καρέκλα- Zarco και τον εξαιρετικά αναβαθμισμένο Lecuona, η μάχη για τα δύο εισιτήρια θα ήταν σίγουρα σκληρή. Ο Zarco σημείωσε μία πτώση από την οποία ανέκαμψε άμεσα κάνοντας επίθεση για τον καλύτερο χρόνο.

Με διαφορά μόλις 0.205 ο Zarco κατέληξε τέταρτος στην Q1, αυτό φανερώνει απόλυτα, πόσο κοντά ήταν ο Miller στην πρώτη θέση, με τον Dovizioso και τον Lecuona να τον ακολουθούν πριν τον Zarco! Αν έτρεχαν δίπλα – δίπλα, δεν θα ήξερες ποιος πήρε την καρό σημαία…

Άσχημη εμφάνιση συνολικά του Rins, μετά από πολλά γλιστρήματα και πτώση εχθές, είχε και σήμερα μία αντίστοιχη εμφάνιση στην πίστα. Πίσω του θα ξεκινήσουν μονάχα ο Bradley Smith και ο Tito Rabat, αναβάτες που κανονικά δεν βλέπουν τον Rins και την Suzuki από τόσο κοντά!

Στην Q2 ο Mir ήταν 11ος, γιατί ξεκινάμε από εκεί; Γιατί ο Mir ήταν 0,540 δευτερόλεπτα πίσω από τον Vinales στην πρώτη θέση! Έντεκα αναβάτες μέσα σε 0,540 δευτερόλεπτα σε μία σεζόν που το φαινόμενο αυτό είναι συνεχές, και όλοι πιέζουν τα όρια γιατί όλοι βλέπουν πως σε μία σεζόν χωρίς Marquez ο Τίτλος είναι ελεύθερος για όλους! Νιώθουν πως τους χωρίζουν ίσες αποστάσεις και κάνουν την αντίστοιχη προσπάθεια!

Οι Ducati βρέθηκαν πολύ κοντά στο να διώξουν την Yamaha από τις δύο πρώτες θέσεις αλλά τελικά μόνο ο Miller κατάφερε να μείνει στην πρώτη γραμμή. Ο καλύτερος γύρος του Bagnaia ακυρώθηκε όπως είπαμε ενώ ο Dovizioso είχε την δέκατη θέση. Με αυτούς τους χρόνους το νούμερο σειράς εκκίνησης δείχνει μία άλλη ιστορία, και όχι όλα όσα έγιναν πραγματικά. Διότι όταν οι χρόνοι είναι τόσο κοντά η σειρά εκκίνησης φανερώνει μόνο την προσπάθεια των τριών πρώτων, οι υπόλοιποι ήταν λίγο ή πολύ ίδιοι… δηλαδή όλοι τέταρτοι!

Ο Quartararo κατάφερε να μείνει σε μία αξιοπρεπή παρουσία ακολουθούμενος από τον Espargaro της KTM που ήταν εξίσου πολύ γρήγορος αλλά σημειώνει πτώσεις από εχθές. Με δεδομένο πως το είδωλό του είναι ο Marquez αυτό μπορεί να είναι και καλό, διότι ο Marquez είναι ο άνθρωπος με ρεκόρ πτώσεων χωρίς εγκαταλείψεις αγώνα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία γινόταν στις δοκιμές… Ο Bagnaia πήγε στην 5η θέση μετά την ακύρωση του γρήγορου γύρου, μπροστά από έναν εξίσου καλό Binder ο οποίος κράτησε πίσω του Rossi και Morbidelli.

Ο Rossi πάλεψε για να είναι στην Q2 κατευθείαν και βάζει στόχο για αύριο μία δυνατή εκκίνηση που θα του χαρίσει γρήγορα θέσεις. Με δεδομένο τους δύο που προηγούνται άμεσα μπροστά του, κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο, την ίδια ώρα που τα Suzuki, άρχοντες της εκκίνησης είναι αρκετά πιο πίσω αυτή την φορά.

Αναμένουν έναν συναρπαστικό αγώνα με τις Ducati να μην αφήνουν τον Vinales να ξεμακρύνει, και ελπίζουμε η μεγάλη αυτή συγκέντρωση ενέργειας να μην οδηγήσει σε επεισοδιακή εκκίνηση…

 

Κατάταξη Q1
Θέση
Ν#
Αναβάτης
Εθν.
Ομάδα
ΜΟΤΟ
Km/h
Χρόνος
Διαφ.1ου/προηγ.
1
43
AUS
Pramac Racing
Ducati
300.0
1'31.559
 
2
4
ITA
Ducati Team
Ducati
297.5
1'31.612
0.053 / 0.053
3
27
SPA
Red Bull KTM Tech 3
KTM
291.8
1'31.715
0.156 / 0.103
4
5
FRA
Esponsorama Racing
Ducati
294.2
1'31.764
0.205 / 0.049
5
88
POR
Red Bull KTM Tech 3
KTM
294.2
1'31.841
0.282 / 0.077
6
41
SPA
Aprilia Racing Team Gresini
Aprilia
291.8
1'31.912
0.353 / 0.071
7
73
SPA
Repsol Honda Team
Honda
293.4
1'32.198
0.639 / 0.286
8
42
SPA
Team SUZUKI ECSTAR
Suzuki
293.4
1'32.275
0.716 / 0.077
9
38
GBR
Aprilia Racing Team Gresini
Aprilia
290.3
1'32.486
0.927 / 0.211
10
53
SPA
Esponsorama Racing
Ducati
295.8
1'32.850
1.291 / 0.364
Κατάταξη Q2
1
12
SPA
Monster Energy Yamaha MotoGP
Yamaha
291.1
1'31.077
 
2
43
AUS
Pramac Racing
Ducati
301.6
1'31.153
0.076 / 0.076
3
20
FRA
Petronas Yamaha SRT
Yamaha
291.1
1'31.222
0.145 / 0.069
4
44
SPA
Red Bull KTM Factory Racing
KTM
298.3
1'31.308
0.231 / 0.086
5
63
ITA
Pramac Racing
Ducati
302.5
1'31.313
0.236 / 0.005
6
33
RSA
Red Bull KTM Factory Racing
KTM
293.4
1'31.389
0.312 / 0.076
7
46
ITA
Monster Energy Yamaha MotoGP
Yamaha
289.5
1'31.436
0.359 / 0.047
8
21
ITA
Petronas Yamaha SRT
Yamaha
290.3
1'31.566
0.489 / 0.130
9
9
ITA
Ducati Team
Ducati
298.3
1'31.574
0.497 / 0.008
10
4
ITA
Ducati Team
Ducati
300.0
1'31.581
0.504 / 0.007
11
36
SPA
Team SUZUKI ECSTAR
Suzuki
292.6
1'31.617
0.540 / 0.036
12
30
JPN
LCR Honda IDEMITSU
Honda
292.6
1'32.284
1.207 / 0.667

Ετικέτες

MotoGP: Χωριστές κατατακτήριες δοκιμές για Sprint και Grand Prix από το 2027! [VIDEO]

Αλλαγές και στο πρόγραμμα ελεύθερων και κατατακτήριων δοκιμών για όλο το τριήμερο
MotoGP
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

7/10/2026

Το MotoGP αλλάζει ξανά τη δομή του αγωνιστικού τριημέρου από το 2027, με την καθιέρωση ξεχωριστής διαδικασίας κατάταξης για το Sprint και το Grand Prix.

Από το 2027 το MotoGP θα έχει δύο διαφορετικά grid σε κάθε Grand Prix, καθώς οι κατατακτήριες για το Sprint θα πραγματοποιούνται ξεχωριστά από εκείνες του κυρίως αγώνα. Η αλλαγή έρχεται μαζί με τους νέους τεχνικούς κανονισμούς και περιορίζει παράλληλα τον χρόνο δοκιμών, χωρίς όμως να μειώνει τον συνολικό αριθμό των αγωνιστικών συνεδριών.

Η Παρασκευή αποκτά διαφορετική δομή. Το FP1 παραμένει διάρκειας 45 λεπτών, ενώ το δεύτερο σκέλος ελεύθερων δοκιμών μειώνεται στα 30 λεπτά και αντικαθιστά το σημερινό Practice. Το FP2 δεν θα καθορίζει πλέον την πρόκριση για κάποια επόμενη συνεδρία.

Η Παρασκευή θα ολοκληρώνεται με το νέο Sprint Qualifying, διάρκειας 15 λεπτών. Σε αυτό θα συμμετέχουν όλοι οι αναβάτες και η κατάταξή του θα καθορίζει αποκλειστικά τον σχηματισμό εκκίνησης του Sprint του Σαββάτου.

Το Σάββατο ξεκινά με ένα νέο FP3 διάρκειας 20 λεπτών και στη συνέχεια ακολουθούν οι κατατακτήριες δοκιμές για το Grand Prix. Όλοι οι αναβάτες θα συμμετέχουν στο Q1, διάρκειας 15 λεπτών, με τους 12 ταχύτερους να περνούν στο Q2, επίσης διάρκειας 15 λεπτών.

Έτσι, οι κατατακτήριες του Grand Prix θα καθορίζουν το grid μόνο του κυριακάτικου αγώνα, ενώ το Sprint θα χρησιμοποιεί το ξεχωριστό αποτέλεσμα που θα έχει προκύψει από το Sprint Qualifying της Παρασκευής.

Το Σάββατο θα ολοκληρώνεται με τον Αγώνα Sprint, ο οποίος παραμένει ως δεύτερο αγωνιστικό σκέλος, αλλά πλέον με τη δική του διαδικασία κατάταξης.

Αλλαγή υπάρχει και την Κυριακή. Οι Moto3 και Moto2 θα αγωνίζονται πριν από το MotoGP, ενώ καταργείται το σημερινό πρωινό Warm Up της Κυριακής ως ξεχωριστή συνεδρία. Ο χρόνος που μέχρι σήμερα διατίθεται για το Warm Up μεταφέρεται ακριβώς πριν από το Grand Prix, όπου η pitlane θα ανοίγει για 10 λεπτά, επιτρέποντας στους αναβάτες να κάνουν πολλαπλούς γύρους προθέρμανσης και ελέγχου των μοτοσυκλετών τους πριν από την εκκίνηση σε καιρικές συνθήκες όπως αυτές του αγώνα.

Το grid του κυριακάτικου Grand Prix θα προκύπτει από τα Q1 και Q2 του Σαββάτου και δεν θα επηρεάζεται από το αποτέλεσμα του Sprint.

Με τη νέα μορφή, επομένως, το MotoGP αποκτά δύο ανεξάρτητες διαδικασίες κατάταξης και δύο διαφορετικά grid, ένα για το Sprint και ένα για το Grand Prix. Παράλληλα, το πρόγραμμα της Παρασκευής και του Σαββάτου γίνεται πιο συγκεκριμένο ως προς τον ρόλο κάθε συνεδρίας, ενώ η Κυριακή αποκτά διαφορετική σειρά αγώνων και προετοιμασίας για το MotoGP.

Το πρόγραμμα του νέου τριημέρου

Ημέρα

Συνεδρία

Διάρκεια / grid

Παρασκευή

FP1

45 λεπτά

Παρασκευή

FP2

30 λεπτά

Παρασκευή

Sprint Qualifying

15 λεπτά

Σάββατο

FP3

20 λεπτά

Σάββατο

Grand Prix Q1

15 λεπτά - όλοι οι αναβάτες

Σάββατο

Grand Prix Q2

15 λεπτά - 12 ταχύτεροι του Q1

Σάββατο

MotoGP Sprint

Grid από το Sprint Qualifying

Κυριακή

Moto3 Grand Prix

Αγώνας

Κυριακή

Moto2 Grand Prix

Αγώνας

Κυριακή

MotoGP Grand Prix

Grid από το Grand Prix Qualifying

Η νέα μορφή θα εφαρμοστεί από τη σεζόν του 2027, μαζί με το νέο τεχνικό πλαίσιο κανονισμών των MotoGP.