MotoGP Emilia Romana – Πρώτη μέρα δοκιμών

Βελτίωση για όλους!
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

18/9/2020

Από τα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά για τον δεύτερο αγώνα του Misano, ήταν ξεκάθαρο πως η πλειοψηφία των αναβατών είχαν μάθει καλά το μάθημά τους και εμφανίστηκαν εμφανώς βελτιωμένοι σε σχέση με τον αγώνα του προηγούμενου σαββατοκύριακου. Πρώτο απ' όλους ο Fabio Quartararo, ο οποίος έχοντας πληρώσει υψηλό τίμημα, χάνοντας την πρωτοπορία στην βαθμολογία του πρωταθλήματος, έγραψε τον ταχύτερο χρόνο των FP1 σε ένα συνολικά πολύ γρήγορο session. Ο χρόνος του ήταν μόλις τρία δέκατα πιο αργός από τον χρόνο που χάρισε στον Vinales την pole position την περασμένη εβδομάδα.

Ο νικητής του προηγούμενου αγώνα και team mate του Γάλλου, Franco Morbidelli, ήταν ο δεύτερος ταχύτερος των FP1, με σκληρό πίσω ελαστικό, αφήνοντας τον Pol Espragaro και την ΚΤΜ στην τρίτη θέση του πίνακα των χρόνων. Πολύ δυνατό ξεκίνημα έκανε και ο Joan Mir με την Suzuki που μπήκε ανάμεσα στο ΚΤΜ του Espargaro και του Oliveira, με τον τέταρτο καλύτερο χρόνο, ενώ ο Takaaki Nakagami που ξαναγύρισε στο RC213V του '19 – μετά τις δοκιμές που έκανε με την μοτοσυκλέτα του '20- είχε τον έκτο ταχύτερο χρόνο. Πίσω του ακολούθησαν οι Andrea Dovizioso (που ήταν και ο ταχύτερος με Ducati), Johann Zarco, Aleix Espargaro και Pecco Bagnaia. Στα FP1 του Misano, o Alex Marquez είχε και την καλύτερη επίδοσή του σε δοκιμαστικά μέχρι σήμερα, καταλαμβάνοντας την 12η θέση, έχοντας πίσω του τον Vinales ο οποίος έτρεξε με την νέα, ογκώδη και περίεργη στην όψη, εξάτμιση της Yamaha.

Στις δεύτερες ελεύθερες δοκιμές, είχαμε την έκπληξη του Brad Binder ο οποίος έγραψε τον ταχύτερο χρόνο προς το τέλος του session, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η διαφορά μεταξύ των πέντε καλύτερων χρόνων ήταν μόλις 71 χιλιοστά του δευτερολέπτου! Όπως φαίνεται, οι επίσημες δοκιμές που μεσολάβησαν μεταξύ των δύο αγώνων στο Misano, βοήθησαν την ΚΤΜ να βελτιώσει θεαματικά την απόδοση των μοτοσυκλετών της.

Ο Takaaki Nakagami ήταν δεύτερος με μόλις δύο χιλιοστά πιο αργό γύρο και έδωσε μια νότα αισιοδοξίας στο στρατόπεδο της Honda, μιας και λίγο πριν είχαν ανακοινώσει ότι χάνουν και τον Stefan Bradl λόγω τραυματισμού (arm pump) στο χέρι. Ο Quartararo από την άλλη, δεν μπόρεσε να διατηρήσει την πρωτιά εξαιτίας ενός γλιστρήματος στην τελευταία στροφή, που τον άφησε τρίτο και με διαφορά 16 χιλιοστών από τον Binder. Πίσω του ήταν ο Maverick Vinales με εξίσου μικρή διαφορά, ενώ ο Pol Espargaro κατάφερε να γράψει τον πέμπτο καλύτερο χρόνο του session με την δεύτερη μοτοσυκλέτα του, καθώς είχε μια πτώση στην αρχή των FP2. Μια ακόμη ευχάριστη έκπληξη –αν μπορούμε να την πούμε καταχρηστικά έτσι- ήταν ο χρόνος του Petrucci που τον έφερε στην πέμπτη θέση των συνδυασμένων αποτελεσμάτων, μπροστά από τους Oliveira και Zarco, με τον τελευταίο μάλιστα να έχει δύο πτώσεις κατά την διάρκεια των δεύτερων ελεύθερων δοκιμαστικών. Σε "τροχιά για τα Q2" παρέμεινε ο Morbidelli, ενώ ο Bagnaia θα πρέπει να βελτιώσει τον χρόνο του στα αυριανά FP3, αν θέλει να αποφύγει την διαδικασία των Q1. Σε αντίστοιχη μοίρα βρίσκονται και οι Dovizioso και Rossi, με τον Γιατρό να κρατάει όπως φάνηκε δυνάμεις για τις αυριανές τρίτες ελεύθερες δοκιμές.

 

Συνδυασμένα αποτελέσματα FP1 – FP2
1
Brad Binder
Red Bull KTM Factory (RC16)*
2
Takaaki Nakagami
LCR Honda (RC213V)
3
Fabio Quartararo
Petronas Yamaha (YZR-M1)
4
Maverick Vinales
Monster Yamaha (YZR-M1)
5
Pol Espargaro
Red Bull KTM Factory (RC16)
6
Franco Morbidelli
Petronas Yamaha (YZR-M1)
7
Joan Mir
Suzuki Ecstar (GSX-RR)
8
Miguel Oliveira
Red Bull KTM Tech3 (RC16)
9
Danilo Petrucci
Ducati Team (GP20)
10
Johann Zarco
Reale Avintia Ducati (GP19)
11
Francesco Bagnaia
Pramac Ducati (GP20)
12
Andrea Dovizioso
Ducati Team (GP20)
13
Aleix Espargaro
Factory Aprilia Gresini (RS-GP)
14
Iker Lecuona
Red Bull KTM Tech3 (RC16)
15
Valentino Rossi
Monster Yamaha (YZR-M1)
16
Jack Miller
Pramac Ducati (GP20)
17
Alex Marquez
Repsol Honda (RC213V)
18
Alex Rins
Suzuki Ecstar (GSX-RR)
19
Tito Rabat
Reale Avintia Ducati (GP19)
20
Bradley Smith
Factory Aprilia Gresini (RS-GP)
21
Stefan Bradl
Repsol Honda (RC213V)

 

Ετικέτες

MotoGP Βραζιλία: Στην Τρίπολη θα ήταν καλύτερα! Διαλυόταν η πίστα σε κάθε γύρο!

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους
MotoGP Βραζιλία: Στην Τρίπολη θα ήταν καλύτερα! Διαλυόταν η πίστα σε κάθε γύρο!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

23/3/2026

Το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα είδαν οι τρεις πρώτοι της μεγάλης κατηγορίας στην χθεσινή συνέντευξη τύπου μετά το τέλος του αγώνα, που είδε δύο Aprilia στο βάθρο. Έναν πόθο που εκπληρώνεται με ακριβώς έναν χρόνο καθυστέρηση!

Με την χαρά της επιτυχίας και με το γεγονός πως εκεί μπροστά που γυρνούσαν, δεν είχαν το πρόσθετο πρόβλημα των υπολοίπων, είναι φυσιολογικό που ήταν οι μόνοι που δεν έδωσαν έκταση στο πρόβλημα. Άλλωστε, κάτι τέτοιο θα έκοβε πόντους από τον άθλο και την επιτυχία, που μόλις είχαν σημειώσει.

Όλοι οι υπόλοιποι όμως, χωρίς καμία εξαίρεση, τόνισαν το πρόβλημα και ευχήθηκαν να μην χρειαστεί ποτέ ξανά να αγωνιστούν σε τέτοιες συνθήκες.

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους ενώ ειδικά στην Moto3 δύο άσχημα highsides αποδίδονται αποκλειστικά στην κατάσταση της πίστας και ευτυχώς δεν συνοδεύτηκαν και από τραυματισμό.

Φυσικό επίσης να πέφτουν οι προβολείς στην δήλωση του Marc Marquez μετά τον αγώνα, όταν απέδωσε το γλίστρημα που είχε και έδωσε την θέση στον Di Giannantonio που μόλις είχε κερδίσει, στην κατάσταση της πίστας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, εξαιτίας της πίστας έχασε την θέση στο βάθρο.

Το δίπολο που πολλές φορές παρατηρείται, από… δίποδα που βρίσκονται και στην αρθρογραφία όχι μόνο στα σχόλια, κάτι που αναγάγει το ζήτημα σε κάτι πιο σοβαρό και επικίνδυνο, θέλουν να απομονώσουν την δήλωση Marc Marquez για να πουν πως ψάχνει δικαιολογία. Παίζουν το κοινό τους ταΐζοντάς το ίντριγκα, παίρνοντας την μία στιγμή το μέρος της μίας παράταξης και έπειτα της άλλης ενώ ταυτόχρονα επικαλούνται την δημοσιογραφία, φυσικά μόνο στην Ελλάδα μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει και εδώ, πολύ απλά γιατί η ίντριγκα φέρνει το πολυπόθητο κλικ για το οποίο δεν σταματούν να παρακαλούν ως «υποστήριξη». Έχουμε εδώ δύο διαφορετικές εικόνες, από αναβάτες που αποδίδονται σε διαφορετικές παρατάξεις με τον Martin στη μέση. Από την μία πλευρά η VR46 και το πουλέν της και από την άλλη ο Marc Marquez. Δεν χρειάζεται καμία αντιπαράθεση όμως, ιδιαίτερα σε ένα ζήτημα χειροπιαστό, κυριολεκτικά σκύβεις και πιάνεις την άσφαλτο που διαλύεται στο χέρι σου. Τόσο χειροπιαστό! Ο Bezzecchi είναι φυσιολογικό να μην το έχει αντιμετωπίσει στον ίδιο βαθμό καθώς είχε και τον καλύτερο ρυθμό, γυρνούσε και εμπρός μόνος του, ανενόχλητος.

https://www.motomag.gr/news/race-news/motogp-brazilia-anoixe-trypa-sto-kentro-tis-pistas-prin-ton-sprint
Ούτε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας δεν βλέπεις αυτή την εικόνα!

Ο Martin είπε πως όσο κάθισε πίσω από τις δύο Ducati, δεχόταν πετροπόλεμο, κάτι που ευτυχώς γλίτωσε αρκετά γρήγορα.

Σε κάθε περίπτωση οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Αυτή ήταν η χειρότερη εικόνα των MotoGP και χρεώνεται πλήρως στην νέα διοίκηση η οποία ήξερε το ζήτημα από πριν. Δεν ρίσκαρε μόνο τον ίδιο τον αγώνα, φτάνοντας πολύ κοντά στην ματαίωσή του, όπως είδαμε από την τρύπα που άνοιξε μέσα στην άσφαλτο το Σάββατο, πριν τον Sprint, αλλά και με την ασφάλεια των αγωνιζόμενων. Ιδιαίτερα στις μικρότερες μάλιστα κατηγορίες και κυρίως στην Moto3, που με τα δικά τους ελαστικά οι συνθήκες καθιστούσαν τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα.

Ο αγώνας στην Βραζιλία θα μπορούσε να γίνει στο τέλος της χρονιάς, ώστε να προλάβει να στρωθεί η πίστα ή από το νέο έτος, όταν και σίγουρα θα είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες, μιας και είναι προγραμματισμένο, να πέσει νέα άσφαλτος!

MotoGP Βραζιλία: Άνοιξε τρύπα στο κέντρο της πίστας πριν τον Sprint!

Αν πήγαινε όμως στο τέλος της χρονιάς, τα MotoGP θα είχαν ένα σημαντικό πρόσθετο έξοδο για τα Cargo αεροπλάνα που μεταφέρουν τον εξοπλισμό, ενώ το κοινό της Λ.Αμερικής που μπορεί να δώσει σημαντικά έσοδα τόσο από την φυσική του παρουσία, όσο και με τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ήταν ακριβώς εκείνο το κερασάκι που έκανε τους διοργανωτές να κλείσουν τα μάτια σε αυτό που έβλεπαν και τα αυτιά στις συμβουλές που άκουγαν.

Ο Bezzecchi ωστόσο το έθεσε σωστά, αν αφήσεις τα παραπάνω και το δεις ως ένα πρόβλημα που το έχεις ξαφνικά και παλεύεις να βρεις την λύση. Υπό αυτό το πρίσμα οι διοργανωτές κινήθηκαν ταχύτατα και έδωσαν λύση παλεύοντας να μπαλώσουν την κατάσταση. Θα ήταν ηρωική αντιμετώπιση, αν δεν είχαν βαδίσει εις γνώση τους πάνω στο πρόβλημα και ενώ υπήρχαν φωνές που το τόνιζαν ακόμη περισσότερο.

Έτσι φτάσαμε στην χειρότερη εικόνα των MotoGP τα τελευταία χρόνια και έτσι ξεκινά η νέα διοίκηση το έργο της, με κίτρινη κάρτα. Ούτε στην Ινδονησία, εκεί που τα MotoGP διεξάγονται σε δημόσιο δρόμο, δεν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα πρόσφυσης, ασφάλειας και δυσκολίας μάλιστα για τους αναβάτες, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Brazil motomag
κανονικός πετροπόλεμος!

Κι ενώ στις μικρές κατηγορίες η πρόσφυση ήταν ακόμη πιο μεγάλο πρόβλημα, στην μεγάλη κατηγορία ο πετροπόλεμος σε όσους οδηγούσαν κοντά και πολλοί μαζί, όπως συνέβαινε εχθές από την πρώτη πεντάδα και πίσω, ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Περισσότεροι από τους μισούς αναβάτες απέκτησαν μώλωπες για ενθύμιο, που θα το θυμούνται για καιρό.

 

Ετικέτες