MotoGP Emilia Romana – Πρώτη μέρα δοκιμών

Βελτίωση για όλους!
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

18/9/2020

Από τα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά για τον δεύτερο αγώνα του Misano, ήταν ξεκάθαρο πως η πλειοψηφία των αναβατών είχαν μάθει καλά το μάθημά τους και εμφανίστηκαν εμφανώς βελτιωμένοι σε σχέση με τον αγώνα του προηγούμενου σαββατοκύριακου. Πρώτο απ' όλους ο Fabio Quartararo, ο οποίος έχοντας πληρώσει υψηλό τίμημα, χάνοντας την πρωτοπορία στην βαθμολογία του πρωταθλήματος, έγραψε τον ταχύτερο χρόνο των FP1 σε ένα συνολικά πολύ γρήγορο session. Ο χρόνος του ήταν μόλις τρία δέκατα πιο αργός από τον χρόνο που χάρισε στον Vinales την pole position την περασμένη εβδομάδα.

Ο νικητής του προηγούμενου αγώνα και team mate του Γάλλου, Franco Morbidelli, ήταν ο δεύτερος ταχύτερος των FP1, με σκληρό πίσω ελαστικό, αφήνοντας τον Pol Espragaro και την ΚΤΜ στην τρίτη θέση του πίνακα των χρόνων. Πολύ δυνατό ξεκίνημα έκανε και ο Joan Mir με την Suzuki που μπήκε ανάμεσα στο ΚΤΜ του Espargaro και του Oliveira, με τον τέταρτο καλύτερο χρόνο, ενώ ο Takaaki Nakagami που ξαναγύρισε στο RC213V του '19 – μετά τις δοκιμές που έκανε με την μοτοσυκλέτα του '20- είχε τον έκτο ταχύτερο χρόνο. Πίσω του ακολούθησαν οι Andrea Dovizioso (που ήταν και ο ταχύτερος με Ducati), Johann Zarco, Aleix Espargaro και Pecco Bagnaia. Στα FP1 του Misano, o Alex Marquez είχε και την καλύτερη επίδοσή του σε δοκιμαστικά μέχρι σήμερα, καταλαμβάνοντας την 12η θέση, έχοντας πίσω του τον Vinales ο οποίος έτρεξε με την νέα, ογκώδη και περίεργη στην όψη, εξάτμιση της Yamaha.

Στις δεύτερες ελεύθερες δοκιμές, είχαμε την έκπληξη του Brad Binder ο οποίος έγραψε τον ταχύτερο χρόνο προς το τέλος του session, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η διαφορά μεταξύ των πέντε καλύτερων χρόνων ήταν μόλις 71 χιλιοστά του δευτερολέπτου! Όπως φαίνεται, οι επίσημες δοκιμές που μεσολάβησαν μεταξύ των δύο αγώνων στο Misano, βοήθησαν την ΚΤΜ να βελτιώσει θεαματικά την απόδοση των μοτοσυκλετών της.

Ο Takaaki Nakagami ήταν δεύτερος με μόλις δύο χιλιοστά πιο αργό γύρο και έδωσε μια νότα αισιοδοξίας στο στρατόπεδο της Honda, μιας και λίγο πριν είχαν ανακοινώσει ότι χάνουν και τον Stefan Bradl λόγω τραυματισμού (arm pump) στο χέρι. Ο Quartararo από την άλλη, δεν μπόρεσε να διατηρήσει την πρωτιά εξαιτίας ενός γλιστρήματος στην τελευταία στροφή, που τον άφησε τρίτο και με διαφορά 16 χιλιοστών από τον Binder. Πίσω του ήταν ο Maverick Vinales με εξίσου μικρή διαφορά, ενώ ο Pol Espargaro κατάφερε να γράψει τον πέμπτο καλύτερο χρόνο του session με την δεύτερη μοτοσυκλέτα του, καθώς είχε μια πτώση στην αρχή των FP2. Μια ακόμη ευχάριστη έκπληξη –αν μπορούμε να την πούμε καταχρηστικά έτσι- ήταν ο χρόνος του Petrucci που τον έφερε στην πέμπτη θέση των συνδυασμένων αποτελεσμάτων, μπροστά από τους Oliveira και Zarco, με τον τελευταίο μάλιστα να έχει δύο πτώσεις κατά την διάρκεια των δεύτερων ελεύθερων δοκιμαστικών. Σε "τροχιά για τα Q2" παρέμεινε ο Morbidelli, ενώ ο Bagnaia θα πρέπει να βελτιώσει τον χρόνο του στα αυριανά FP3, αν θέλει να αποφύγει την διαδικασία των Q1. Σε αντίστοιχη μοίρα βρίσκονται και οι Dovizioso και Rossi, με τον Γιατρό να κρατάει όπως φάνηκε δυνάμεις για τις αυριανές τρίτες ελεύθερες δοκιμές.

 

Συνδυασμένα αποτελέσματα FP1 – FP2
1
Brad Binder
Red Bull KTM Factory (RC16)*
2
Takaaki Nakagami
LCR Honda (RC213V)
3
Fabio Quartararo
Petronas Yamaha (YZR-M1)
4
Maverick Vinales
Monster Yamaha (YZR-M1)
5
Pol Espargaro
Red Bull KTM Factory (RC16)
6
Franco Morbidelli
Petronas Yamaha (YZR-M1)
7
Joan Mir
Suzuki Ecstar (GSX-RR)
8
Miguel Oliveira
Red Bull KTM Tech3 (RC16)
9
Danilo Petrucci
Ducati Team (GP20)
10
Johann Zarco
Reale Avintia Ducati (GP19)
11
Francesco Bagnaia
Pramac Ducati (GP20)
12
Andrea Dovizioso
Ducati Team (GP20)
13
Aleix Espargaro
Factory Aprilia Gresini (RS-GP)
14
Iker Lecuona
Red Bull KTM Tech3 (RC16)
15
Valentino Rossi
Monster Yamaha (YZR-M1)
16
Jack Miller
Pramac Ducati (GP20)
17
Alex Marquez
Repsol Honda (RC213V)
18
Alex Rins
Suzuki Ecstar (GSX-RR)
19
Tito Rabat
Reale Avintia Ducati (GP19)
20
Bradley Smith
Factory Aprilia Gresini (RS-GP)
21
Stefan Bradl
Repsol Honda (RC213V)

 

Ετικέτες

MotoGP Βρετανία SPRINT: Μεγάλη νίκη Martin σε απόλυτη επικράτηση της Aprilia

Πρώτη φορά όλο το βάθρο Aprilia στον Sprint!
MotoGP Βρετανία SPRINT: Μεγάλη νίκη Martin σε απόλυτη επικράτηση της Aprilia
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

8/8/2026

Ισοφάρισε ο Martin σήμερα, το ρεκόρ νικών του Marc Marquez, στην σύντομη ιστορία του θεσμού των Sprint αγώνων των MotoGP. Ταυτόχρονα είχαμε για πρώτη φορά στους αγώνες του Σαββάτου, ένα βάθρο πλήρως γεμάτο με μοτοσυκλέτες της Aprilia σε μία διπλή ήττα για την Ducati καθώς δεν ήταν σε θέση να δώσουν μάχη και να υπερασπιστούν την θέση τους. Απεναντίας, στην περίπτωση του Marc Marquez απλά περίμενε να τελειώσει το μαρτύριο διασώζοντας την τελευταία στιγμή τον έναν και μοναδικό βαθμό που θα τον έχανε και αυτόν, αν η γραμμή τερματισμού ήταν μερικά μέτρα πιο μπροστά.

Αιτία το γεγονός πως οι εργοστασιακές Ducati χρησιμοποιούν πολύ πίσω ελαστικό σε μία πίστα που έτσι και αλλιώς το καταναλώνει γρήγορα χωρίς να προσφέρει και κορυφαία πρόσφυση. Οι Aprilia έφτασαν στο όριο πολύ πιο αργά, επικρατώντας πλήρως των υπολοίπων.

Η εκκίνηση έδωσε όπως πάντα μία πιο ωραιοποιημένη εικόνα για το τι θα ακολουθούσε με τον Martin να φεύγει εμπρός χωρίς αντίσταση, πίσω του όμως οι δορυφορικές Ducati και ο Marc Marquez έδιναν τον δικό τους αγώνα με καλές πιθανότητες για την συνέχεια. Ο Marc Marquez βούτηξε στην εσωτερική του Bezzecchi αλλά έκοψε αμέσως για να γλιτώσει την επαφή την οποία δεν απέφυγε πλήρως αλλά ήταν αναίμακτη. Σε αντίθεση με των Morbidelli και Lecuona που οδήγησε σε πτώση του δεύτερου. Είχε προηγηθεί η πτώση του Crutchlow που δεν κατάφερε να δώσει μία καλή εικόνα στους συμπολίτες του, στον αγώνα εντός -για αυτόν- έδρας.

Η κόντρα των Bezzecchi και Marc Marquez που ξεκίνησε από την πρώτη στροφή ολοκληρώθηκε άμεσα με προβιβασμό της Ducati και έτσι την αρχική εικόνα πως θα μπορέσει να παλέψει για αρκετούς από τους βαθμούς που δίνει ο Sprint ακόμη και για μία θέση του βάθρου. Εικόνα σε πλήρη αντιδιαστολή με όσα είδαμε λίγο αργότερα.

Η πτώση του Fernandez από χαμένη πρόσφυση εμπρός, άνοιξε τον δρόμο στον Alex Marquez να πλησιάσει τους πρώτους δύο και στέρησε επίσης την ευκαιρία από την Aprilia να γεμίσει με ακόμη περισσότερες μοτοσυκλέτες τις πρώτες θέσεις γιατί έγινε βέβαιο αργότερα, πως θα είχε καταφέρει να περάσει εμπρός.

Για τους πρώτους γύρους όμως ο Martin απλά συνεχίζει ανέμελος την πορεία του ενώ στην δεύτερη θέση ο Ai Ogura χρειάστηκε να προστατευτεί από τον Di Giannantonio, όχι όμως για πολύ.

Πριν ακόμη αρχίσουν να γίνονται εμφανή σε όλους τα προβλήματα της Ducati, ο Bezzecchi πέρασε όμορφα και καθαρά τον Marc Marquez και αμέσως μετά και ο Alex που παρόλο που έδειχνε να μην βρίσκει και αυτός κορυφαία πρόσφυση, ήταν όμως σε καλύτερη μοίρα από τον Marc Marquez που από την μέση του αγώνα και μετά το πίσω μέρος γλιστρούσε συνέχεια και αποσταθεροποιούνταν ο τροχός του σε κάθε άνοιγμα. Στο τέλος ο Alex Marquez πέρασε και τον Di Giannantonio που είχε ακριβώς τα ίδια θέματα με τον Marc αλλά λίγο πιο αργά μέσα στον αγώνα προλαβαίνοντας να κρατήσει αρκετούς από τους πόντους που είχε αρχικά στην εκκίνηση.

Για ακόμη μία φορά η εκκίνηση ήταν η αναμενόμενη, έντονος συναγωνισμός που όμως αργότερα δεν εξελίχθηκε σε μία θεαματική μάχη. Αύριο θα είναι μία παρέλαση των Aprilia αν δεν καταφέρουν να βρουν στην Ducati μία λύση για την πολύ μεγάλη φθορά των ελαστικών σε πολύ σύντομο χρόνο.

 

ΘΕΣΗ

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΟΜΑΔΑ

ΧΡΟΝΟΣ

ΒΑΘΜΟΙ

1

89J. Martin

Aprilia Racing

19:49.066

12

2

79A. Ogura

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

+1.530

9

3

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

+3.974

7

4

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

+6.956

6

5

49F. Di Gianna

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+8.651

5

6

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

+10.745

4

7

36J. Mir

Honda HRC Castrol

+10.826

3

8

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+12.539

2

9

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

+13.965

1

10

11D. Moreira

Pro Honda LCR

+13.992

 

11

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+14.142

 

12

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+14.344

 

13

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+14.540

 

14

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+15.213

 

15

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+16.892

 

16

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+20.194

 

17

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+23.722

 

18

44P. Espargaro

Red Bull KTM Tech3

+24.380

 

19

47A. Fernandez

Yamaha Factory Racing

+27.593

 

20

7T. Razgatlioglu

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+34.332

 

Πτώσεις

 

25R. Fernandez

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

5 Laps

 
 

35C. Crutchlow

Castrol Honda LCR

3 Laps

 
 

27I. Lecuona

BK8 Gresini Racing MotoGP

0 Laps