MotoGP: Επίσημα ο Morbidelli στην Yamaha Factory

Υπέγραψε μέχρι και το 2023
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

16/9/2021

H Yamaha Motor Co. ανακοίνωσε πριν από λίγο επίσημα πως ο Franco Morbidelli υπέγραψε με την Yamaha Factory Racing MotoGP Team, για όλο το υπόλοιπο της σεζόν του 2021, αλλά και τις σεζόν του 2022 και του 2023! Ο Ιταλός θα επιστρέψει στην αγωνιστική δράση μετά τον τραυματισμό του στον αγώνα του Misano, κάνοντας παράλληλα και το ντεμπούτο του με την εργοστασιακή ομάδα της Yamaha.

Μέχρι στιγμής, και μετά από τρεις σεζόν πάνω στη σέλα του YZR-M1, ο Morbidelli έχει δείξει εξαιρετικά δείγματα γραφής, ενώ το 2020 ολοκλήρωσε δεύτερος στο πρωτάθλημα των MotoGP, έχοντας πετύχει πέντε τερματισμούς στο βάθρο, εκ των οποίων οι τρεις ήταν στο ψηλότερο σκαλί!

Να θυμίσουμε ότι ο Morbidelli που ανήκε στην SRT Petronas, είχε τραυματιστεί και αποφάσισε να μπει στο χειρουργείο για να διορθώσει το μηνίσκο του και τον πρόσθιο χιαστό στο αριστερό γόνατο. Ως εκ τούτου έμεινε εκτός για πέντε αγώνες (στην Ολλανδία, στους δύο της Αυστρίας, στην Αγγλία και στην Aragon), ενώ πλέον έχοντας ακολουθήσει ευλαβικά το πρόγραμμα αποκατάστασης, θα επιστρέψει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Στην εργοστασιακή ομάδα της Yamaha θα είναι φυσικά με τον πρώην team mate του στην Petronas, τον Fabio Quartararo και ο στόχος του για τους πέντε αγώνες που απομένουν είναι, όπως λέει και ο ίδιος, να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον της ομάδας και να επανέλθει στο 100% της φυσικής του κατάστασης. Έχοντας τον ορίζοντα των δύο ετών μέχρι το 2023, ο Morbidelli μπορεί να υπολογίζει στην πλήρη υποστήριξη από την Yamaha, έτσι ώστε να παλέψει με αξιώσεις για την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος.

Ο Lin Jarvis, Γενικός Διευθυντής της Yamaha Racing, ευχαρίστησε στις δηλώσεις του την Petronas Yamaha SRT που επέτρεψε στον Morbidelli να πραγματοποιήσει το όνειρό του, επιτρέποντάς του να μεταπηδήσει μέσα στην σεζόν στην εργοστασιακή ομάδα. Είπε πως το αρχικό πλάνο ήταν να ενταχθεί στην ομάδα ο Morbidelli το 2022, αλλά με το ντόμινο των μετακινήσεων μεσούσης της χρονιάς, είχε την ευκαιρία να αναβαθμιστεί νωρίτερα. Φυσικά καλωσόρισε τον Ιταλό στην ομάδα, υπογραμμίζοντας την αφοσίωση και τις ικανότητές του βάσει των περσινών  αποτελεσμάτων του. Είπε επίσης πως θα των βοηθήσουν να ξαναβρεί τη φόρμα του σταδιακά και πως το υπόλοιπο της χρονιάς θα το χρησιμοποιήσουν ως περίοδο προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

Ο Morbidelli από τη μεριά του, δήλωσε προφανώς πανευτυχής που αυτό το Σαββατοκύριακο θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα του, ενώ από τις ευχαριστίες του για την στήριξη που δέχθηκε μέχρι να φτάσει σε αυτό το σημείο δεν έλειψε η VR46 Riders Academy του μέντορά του, Valentino Rossi.

 

 

MotoGP-Pedro Acosta: Χειρουργείο στο δεξί χέρι έκανε ο Ισπανός

Στον πήχη για να λύσει το πρόβλημα του “arm pump” που τον ταλαιπωρούσε
Pedro Acosta χειρουργείο
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/5/2025

Ο Pedro Acosta χειρουργήθηκε για τη θεραπεία του “χρόνιου συνδρόμου διαμερίσματος” στο δεξί του αντιβράχιο έπειτα από τις δοκιμές του MotoGP στη Jerez, και αναμένεται να επιστρέψει για το γαλλικό GP, όπως επιβεβαίωσε η ομάδα του αναβάτη Red Bull KTM.

Ο 20χρονος εργοστασιακός αναβάτης της KTM, ο οποίος σημείωσε τον πέμπτο ταχύτερο χρόνο στις δοκιμές της περασμένης δευτέρας στη Jerez, παρά μια μικρή πτώση το πρωί, υποβλήθηκε σε επιτυχημένη επέμβαση το βράδυ της Τρίτης (6 Μαΐου).

“Ο Pedro Acosta υποβλήθηκε απόψε σε επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση στο δεξί του αντιβράχιο για τη θεραπεία του χρόνιου συνδρόμου διαμερίσματος” (πιο γνωστού ως “arm pump”), ανακοίνωσε η KTM. O εργοστασιακός αναβάτης της ΚΤΜ θα παραμείνει υπό παρακολούθηση για 24 ώρες και αναμένεται να επιστρέψει για το Γαλλικό Grand Prix, εφόσον δοθεί και η έγκριση από το ιατρικό team -λογικά δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις.

Ο Acosta, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δέκατη θέση της βαθμολογίας του MotoGP, έχει αντιμετωπίσει μια δύσκολη αρχή στη σεζόν του 2025, όπως και οι περισσότεροι αναβάτες της KTM, εξαιτίας προβλημάτων κραδασμών και συνολικού χειρισμού των μοτοσυκλετών τους. Ζητήματα που τον οδήγησαν να επιστρέψει στη περσινή μοτοσυκλέτα του 2024 στο Grand Prix του Qatar .

Red Bull KTM - Pedro Acosta


Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής Moto3 και Moto2 κατέγραψε την καλύτερη φετινή του επίδοση την Κυριακή στη Jerez με την έβδομη θέση, αν και στην περσινή του σεζόν ως rookie είχε ήδη τρεις παρουσίες στο βάθρο μέχρι το ίδιο σημείο.

Το σύνδρομο διαμερίσματος στο αντιβράχιο (πήχης), γνωστό και ως arm pump, εμφανίζεται όταν η επαναλαμβανόμενη φυσική καταπόνηση και η υπετροφία που δημιουργείται στον μυ περιορίζει τη ροή αίματος, προκαλώντας πόνους, απώλεια δύναμης αλλά και αίσθησης.

Είναι ένα συχνό πρόβλημα στο MotoGP, κυρίως εξαιτίας των ακραίων δυνάμεων που δέχονται οι αναβάτες κατά το έντονο φρενάρισμα. Αγωνιζόμενοι με τις βαρύτερες μοτοσυκλέτες της μεγάλης κατηγορίας -σε σχέση με τις μικρότερες- και έχοντας να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα φορτία και δυνάμεις οι περισσότεροι αναβάτες του MotoGP έχουν υποβληθεί τουλάχιστον μία φορά σε επέμβαση για arm pump.

Το δεξί αντιβράχιο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς εκτελεί ιδιαίτερα λεπτούς χειρισμούς τόσο στο γκάζι όσο και στο εμπρός φρένο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Acosta υποβάλλεται σε εγχείρηση -φαινόταν ότι ήθελε να την αποφύγει με κάθε τρόπο- και μέχρι τώρα προσπαθούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με συντηρητικά (φυσιοθεραπεία αλλά και διαφορετικά γάντια που δοκίμαζε, κάτι που τελικά δεν απέδωσε καρπούς.

Το γαλλικό Grand Prix στο Le Mans θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Le Mans μεταξύ 9 και 11 Μαΐου.