MotoGP: Επίσημα ο Morbidelli στην Yamaha Factory

Υπέγραψε μέχρι και το 2023
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

16/9/2021

H Yamaha Motor Co. ανακοίνωσε πριν από λίγο επίσημα πως ο Franco Morbidelli υπέγραψε με την Yamaha Factory Racing MotoGP Team, για όλο το υπόλοιπο της σεζόν του 2021, αλλά και τις σεζόν του 2022 και του 2023! Ο Ιταλός θα επιστρέψει στην αγωνιστική δράση μετά τον τραυματισμό του στον αγώνα του Misano, κάνοντας παράλληλα και το ντεμπούτο του με την εργοστασιακή ομάδα της Yamaha.

Μέχρι στιγμής, και μετά από τρεις σεζόν πάνω στη σέλα του YZR-M1, ο Morbidelli έχει δείξει εξαιρετικά δείγματα γραφής, ενώ το 2020 ολοκλήρωσε δεύτερος στο πρωτάθλημα των MotoGP, έχοντας πετύχει πέντε τερματισμούς στο βάθρο, εκ των οποίων οι τρεις ήταν στο ψηλότερο σκαλί!

Να θυμίσουμε ότι ο Morbidelli που ανήκε στην SRT Petronas, είχε τραυματιστεί και αποφάσισε να μπει στο χειρουργείο για να διορθώσει το μηνίσκο του και τον πρόσθιο χιαστό στο αριστερό γόνατο. Ως εκ τούτου έμεινε εκτός για πέντε αγώνες (στην Ολλανδία, στους δύο της Αυστρίας, στην Αγγλία και στην Aragon), ενώ πλέον έχοντας ακολουθήσει ευλαβικά το πρόγραμμα αποκατάστασης, θα επιστρέψει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Στην εργοστασιακή ομάδα της Yamaha θα είναι φυσικά με τον πρώην team mate του στην Petronas, τον Fabio Quartararo και ο στόχος του για τους πέντε αγώνες που απομένουν είναι, όπως λέει και ο ίδιος, να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον της ομάδας και να επανέλθει στο 100% της φυσικής του κατάστασης. Έχοντας τον ορίζοντα των δύο ετών μέχρι το 2023, ο Morbidelli μπορεί να υπολογίζει στην πλήρη υποστήριξη από την Yamaha, έτσι ώστε να παλέψει με αξιώσεις για την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος.

Ο Lin Jarvis, Γενικός Διευθυντής της Yamaha Racing, ευχαρίστησε στις δηλώσεις του την Petronas Yamaha SRT που επέτρεψε στον Morbidelli να πραγματοποιήσει το όνειρό του, επιτρέποντάς του να μεταπηδήσει μέσα στην σεζόν στην εργοστασιακή ομάδα. Είπε πως το αρχικό πλάνο ήταν να ενταχθεί στην ομάδα ο Morbidelli το 2022, αλλά με το ντόμινο των μετακινήσεων μεσούσης της χρονιάς, είχε την ευκαιρία να αναβαθμιστεί νωρίτερα. Φυσικά καλωσόρισε τον Ιταλό στην ομάδα, υπογραμμίζοντας την αφοσίωση και τις ικανότητές του βάσει των περσινών  αποτελεσμάτων του. Είπε επίσης πως θα των βοηθήσουν να ξαναβρεί τη φόρμα του σταδιακά και πως το υπόλοιπο της χρονιάς θα το χρησιμοποιήσουν ως περίοδο προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

Ο Morbidelli από τη μεριά του, δήλωσε προφανώς πανευτυχής που αυτό το Σαββατοκύριακο θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα του, ενώ από τις ευχαριστίες του για την στήριξη που δέχθηκε μέχρι να φτάσει σε αυτό το σημείο δεν έλειψε η VR46 Riders Academy του μέντορά του, Valentino Rossi.

 

 

Somkiat Chantra: 13ος στο Motegi στην επιστροφή του στο MotoGP

Με μία μόνο συμμετοχή ισοφάρισε το καλύτερο αποτέλεσμά του
Chantra
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

5/10/2026

Ο Somkiat Chantra επέστρεψε στο MotoGP ως αντικαταστάτης του Joan Mir και χρειάστηκε μόλις ένα Grand Prix για να ισοφαρίσει την καλύτερη επίδοση της rookie σεζόν του, τερματίζοντας 13ος στο Motegi!

Ο Somkiat Chantra επέστρεψε στο MotoGP για το Grand Prix Ιαπωνίας, αντικαθιστώντας τον Joan Mir στην εργοστασιακή Honda HRC Castrol. Ο Ταϊλανδός, που φέτος αγωνίζεται στο WSBK με τη Honda HRC, αξιοποίησε την ευκαιρία και ολοκλήρωσε τον αγώνα της Κυριακής στη 13η θέση, ισοφαρίζοντας την καλύτερη επίδοσή του από την περσινή rookie σεζόν του στο MotoGP με την LCR Honda.

Η ταχύτητα του Chantra φάνηκε ήδη από την Παρασκευή. Στο FP1 ήταν 14ος με χρόνο 1:45.219, μπροστά μάλιστα από τον ομόσταυλό του, Luca Marini. Στις δοκιμές ανέβασε σημαντικά τον ρυθμό του με 1:43.896, όμως έπεσε στη 19η θέση της κατάταξης και χρειάστηκε να περάσει από το Q1.

Εκεί έχασε για λίγο την πρόκριση στο Q2. Ο Chantra σημείωσε 1:43.196 και τερμάτισε πέμπτος στο Q1, μόλις τρία δέκατα πίσω από τους Ai Ogura και Raul Fernandez και δύο δέκατα από τον Pecco Bagnaia.

Chantra

Στο Sprint ξεκίνησε 15ος και αρχικά έχασε δύο θέσεις. Στον ένατο από τους 12 γύρους είχε επιστρέψει στη 15η θέση και τελικά ανέβηκε μία ακόμη θέση στον τελευταίο γύρο, όταν ο Bagnaia εγκατέλειψε.

Στον κυριακάτικο αγώνα, ο Chantra ξεκίνησε από τη 15η θέση, χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά το #15 αντί για το συνηθισμένο #35 του WSBK, αλλά βρέθηκε στην 21η θέση ήδη από τον πρώτο γύρο. Αντέδρασε άμεσα και ανέβηκε στη 20ή θέση, όπου παρέμεινε για τρεις γύρους, πριν περάσει τον Jack Miller για τη 19η.

Στον ένατο γύρο κέρδισε ακόμη δύο θέσεις και ανέβηκε στη 17η. Η επιστροφή του στη βαθμολογούμενη δεκαπεντάδα ήρθε μέχρι το τέλος του 19ου γύρου. Από εκεί και μετά συνέχισε να κερδίζει θέσεις και πέρασε τη γραμμή τερματισμού 13ος, μόλις μία θέση πίσω από τον Fabio Quartararo.

"Είμαι πολύ χαρούμενος με το πώς εξελίχθηκε όλο το Σαββατοκύριακο. Όταν το συγκρίνω με το πώς ένιωθα πέρυσι, η διαφορά είναι τεράστια. Το ότι ισοφάρισα την καλύτερη επίδοσή μου στο MotoGP μετά από μόλις ένα Σαββατοκύριακο με την Honda HRC Castrol δείχνει πόσο καλά δουλέψαμε μαζί", δήλωσε ο Chantra μετά τον αγώνα.

Ο Ταϊλανδός στάθηκε ιδιαίτερα στο set-up της Honda, το οποίο, όπως είπε, τον βοήθησε να νιώσει άνετα από την πρώτη ημέρα.

"Ήδη από την Παρασκευή, όταν έφτασα, το set-up της μοτοσυκλέτας ήταν πολύ καλό. Την Κυριακή ξεκίνησα καλύτερα από το Σάββατο και ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα ότι μπορούσα πραγματικά να παλέψω πάνω στη μοτοσυκλέτα. Πίεζα μέχρι το τέλος για να φτάσω τον Fabio, αλλά μου ξέφυγε."

Η 13η θέση στο Motegi ισοφάρισε την καλύτερη επίδοση του Chantra στο MotoGP. Την είχε πετύχει πέρυσι στην Ινδονησία, ενώ στο ίδιο το Motegi είχε τερματίσει 15ος και είχε πάρει έναν βαθμό.

"Ευχαριστώ όλους όσοι με βοήθησαν αυτό το Σαββατοκύριακο. Εκτιμώ πραγματικά την εμπιστοσύνη που μου έδειξε η Honda HRC και είμαι πολύ χαρούμενος που μπορώ να της την ανταποδώσω με αυτό το αποτέλεσμα."