MotoGP: Επιστρέφει στην πίστα ο Iannone όπως περιμέναμε! Αντικαθιστά Di Giannantonio

Μετά από μία εβδομάδα έντονης φημολογίας
MotoGP: Επιστρέφει στην πίστα ο Iannone όπως περιμέναμε! Αντικαθιστά Di Giannantonio
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

29/10/2024

Είχε προηγηθεί μία εβδομάδα έντονης φημολογίας που ακουγόταν μάλιστα και στους κύκλους του WSBK και μάλιστα θα είχε φουντώσει ειδικά εκεί ακόμη περισσότερο αν συνέχιζε η αγωνιστική σεζόν. Την Κυριακή ήταν ήδη γνωστό, όταν το ανακοινώσαμε και εμείς και απλά περιμέναμε την επιβεβαίωση που ήρθε πλέον, λέγοντας πως ο Iannone επιστρέφει στα MotoGP, έστω και ως αντικαταστάτης μετά την βαριά τιμωρία του.

Να θυμίσουμε πως είχε τιμωρηθεί με 4 χρόνια αποκλεισμό από όλους του αγώνες FIM έχοντας βρεθεί θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ που έδειξε απαγορευμένη ουσία. Ο Iannone υποστήριξε πως έφταιγε κομμάτι βοδινού κρέατος που είχε καταναλώσει στην Μαλαισία και στην πράξη αυτό έχει μία μικρή πιθανότητα να ισχύει. Ιδιαίτερα στην συγκεκριμένη χώρα που υπάρχει διαφορετική νομοθεσία για την χρήση των στεροειδών στις αγελάδες. Με την FIM βέβαια να απαντά τότε πως η περίπτωσή του, είναι εξαιρετικά δύσκολο να οφείλεται σε λάθος μέτρηση ή από μία τέτοια προέλευση του φαρμάκου στο οποίο βρέθηκε θετικός.

Κανείς δεν περίμενε τον Iannone να επιστρέψει στα MotoGP, ήταν σχεδόν σίγουρο πως θα επιστρέψει στους αγώνες αλλά εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί ξανά στα MotoGP καθώς η σκληρή ποινή που του επιδόθηκε τότε ήταν στόχευε να λήξει την καριέρα του και να στείλει ένα πολύ δυνατό και ξεκάθαρο μήνυμα πως τα MotoGP δεν θα έχουν ποτέ μία θέση στην αμφιβολία που περιβάλλει τα υπόλοιπα παγκόσμια αγωνίσματα.

Δεν ήταν λοιπόν έκπληξη πως ο Iannone επέστρεψε στα MOTUL WSBK ενώ αυτό το διάστημα προσπάθησε να μην μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης συμμετέχοντας σε άλλα διεθνή πρωταθλήματα που δεν τελούσαν υπό την ομπρέλα της FIM. Τα πήγε εξαιρετικά σε αυτή την επάνοδο στην αγωνιστική δράση ανεβαίνοντας 5 φορές στο βάθρο, σημειώνοντας μία νίκη στο Aragon.

Η Ducati είχε πολλές επιλογές για να αντικαταστήσει τον Di Giannantonio σε αυτούς τους τελευταίους αγώνες που απομένουν και η περίπτωση του Iannone έχει λογική καθώς έχει μεγάλη αγωνιστική πείρα μέσα στα MotoGP και ήταν εξαιρετικά γρήγορος αναβάτης στην τελευταία του σεζόν, έστω και μία πενταετία παλαιότερα.

Η ανακοίνωσή τους αναφέρει μόνο την Sepang οπότε δεν αποκλείεται να έρχεται μόνο για έναν αγώνα και να δώσει έπειτα την ευκαιρία είτε στον Pirro να αποκτήσει άλλη μία αγωνιστική συμμετοχή, είτε στον Bulega, ως προετοιμασία για την επόμενη σεζόν που προετοιμάζεται ως ο μεγάλος αντίπαλος του Toprak, που θα ήταν ταυτόχρονα και μία ένδειξη ευγνωμοσύνης.

Ο Bagnaia εκεί στόχευσε, για να δικαιολογήσει την δημόσια εκφρασμένη επιλογή του στον Bulega αν και θα περίμενε κανείς πως θα ήταν εξίσου φίλα προσκείμενος προς τον Iannone, με την ταύτιση που έχει με την VR46 και τους ισχυρούς δεσμούς που διατηρεί ακόμη με τον Valentino Rossi, να είναι ένα δυνατό κοινό τους σημείο.

 

Ο Iannone δήλωσε:

«Είναι τιμή μου που με σκέφτηκαν και ένιωσα ότι έπρεπε να πω το ναι σε αυτή την ευκαιρία αμέσως μόλις μου προσφέρθηκε, είναι συναρπαστικό να οδηγείς την κορυφαία μοτοσυκλέτα από πλευράς τεχνολογίας και επιδόσεων, πόσο μάλλον αυτή του παγκόσμιου πρωταθλητή. Η πρόκληση που έχω μπροστά μου είναι σίγουρα τρελή, πολύπλοκη και απαιτητική, καθώς δεν έχω οδηγήσει MotoGP εδώ και πολλά χρόνια και χωρίς να έχω κάνει δοκιμές ή κάτι παρόμοιο με περίοδο προσαρμογής. Είμαι ενθουσιασμένος που θα μπορέσω να συνεργαστώ με την Ducati και την Pertamina Enduro VR46 Racing Team, τόσο για το πολύ υψηλό επίπεδο όσο και για τη φιλία που υπάρχει εδώ και χρόνια. Ευχαριστώ τους Valentino Rossi, Alessio Salucci, Pablo Nieto, Gigi Dall'Igna, Claudio Domenicali και Mauro Grassilli».

MototGP: Ο Joan Mir πέφτει γιατί ρισκάρει συνειδητά - Πρωτιά Bezzecchi στη φετινή λίστα πτώσεων

Ο Ισπανός εξηγεί γιατί δεν έχει καταφέρει να τερματίσει σε αγώνα Κυριακής
Mir
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

16/4/2026

Οι πτώσεις του Joan Mir στους αγώνες δεν είναι τυχαίες, αλλά αποτέλεσμα συνειδητής επιλογής ρίσκου σε συνδυασμό με τους περιορισμούς της Honda, την ώρα που ο Marco Bezzecchi βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας για το 2026.

Ο Joan Mir, έχοντας ήδη μια σχετική προϊστορία, βιώνει ένα δύσκολο ξεκίνημα στη φετινή σεζόν του MotoGP, έχοντας τερματίσει μόλις δύο φορές στους πρώτους έξι αγώνες. H πρώτη του εγκατάλειψη προήλθε από έντονη φθορά ελαστικών στη Buriram, ενώ στη συνέχεια σημείωσε τέσσερις πτώσεις σε Sprint και Grand Prix.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα λάθη του έχουν συμβεί αποκλειστικά σε συνθήκες αγώνα, χωρίς καμία πτώση σε δοκιμές, κατατακτήριες ή warm-up. Αυτό κρατά τον συνολικό αριθμό του στις τέσσερις πτώσεις, λιγότερες από τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Marco Bezzecchi, που μετρά ήδη έξι.

Bez

Ο Mir ισοβαθμεί στις τέσσερις πτώσεις με επτά ακόμη αναβάτες, μεταξύ των οποίων οι Pedro Acosta, Fabio di Giannantonio και Jorge Martin.

Ο ίδιος εξηγεί ότι η προσέγγισή του στους αγώνες είναι ξεκάθαρη: "Μου αρέσει να ξεκινάω έναν αγώνα γνωρίζοντας ότι έχω πιθανότητες για κάτι μεγάλο. Τα πιο δύσκολα χρόνια για μένα ήταν το 2023 και το 2024, και δεν θέλω να τα ξαναζήσω."

Mir

Η επιθυμία του να διεκδικεί υψηλές θέσεις τον οδηγεί να πιέζει στο όριο, κάτι που, όπως παραδέχεται, αυξάνει τον κίνδυνο πτώσης: "Απολαμβάνω όταν μπορώ να παλέψω για κάτι σημαντικό και αυτό μου κοστίζει σε πτώσεις."

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το Sprint στο Τέξας, όπου έπεσε στον τελευταίο γύρο ενώ κυνηγούσε τον Acosta για το βάθρο. Παρότι δεν τον προσπέρασε, θα μπορούσε να αποσπάσει την τρίτη θέση λόγω ποινής του Acosta.

Mir

Στον κυρίως αγώνα εγκατέλειψε νωρίς ξανά λόγω πτώσης, ενώ βρισκόταν στην έκτη θέση, οδηγώντας την προσπάθεια της Honda.

Ο Mir αποδίδει το πρόβλημα στη συμπεριφορά της RC213V, ιδιαίτερα στο φρενάρισμα σε αγωνιστικές συνθήκες: "Πρέπει να βελτιώσουμε το πίσω μέρος για να οδηγούμε πιο χαλαρά με το μπροστινό. Διαφορετικά είναι δύσκολο να παλέψουμε χωρίς να παίρνουμε ρίσκα."

Mir

Εξηγεί επίσης πως η σύγχρονη αεροδυναμική δυσκολεύει την οδήγηση πίσω από άλλους αναβάτες: "Όταν είμαι μόνος, μπορώ να είμαι γρήγορος και ασφαλής. Αλλά πίσω από άλλους, με αυτά τα αεροδυναμικά, πρέπει να ρισκάρεις περισσότερο στο φρενάρισμα.

"Ειδικά αν πρέπει να καλύψω διαφορά, τότε το ρίσκο διπλασιάζεται και μαζί αυξάνονται οι πιθανότητες πτώσης. Αυτός είναι ο λόγος που πέφτω περισσότερο στους αγώνες."

Mir

Οι περισσότερες πτώσεις στο MotoGP 2026 (μέχρι τον 3ο γύρο των ΗΠΑ)

Marco Bezzecchi (Aprilia): 6
Pedro Acosta (KTM): 4
Fabio di Giannantonio (Ducati): 4
Alex Marquez (Ducati): 4
Jorge Martin (Aprilia): 4
Jack Miller (Yamaha): 4
Joan Mir (Honda): 4
Franco Morbidelli (Ducati): 4
Ai Ogura (Aprilia): 4
Brad Binder (KTM): 3
Marc Marquez (Ducati): 3
Toprak Razgatlioglu (Yamaha): 3
Pecco Bagnaia (Ducati): 2
Luca Marini (Honda): 2
Diogo Moreira (Ducati): 2
Johann Zarco (Honda): 2
Fabio Quartararo (Yamaha): 1
Alex Rins (Yamaha): 1
Maverick Vinales (KTM): 1*
Raul Fernandez (Aprilia): 0
Fermin Aldeguer (Ducati): 0*

* Δεν έχουν συμμετάσχει σε όλους τους αγώνες.