MotoGP: Επιστρέφει στην πίστα ο Iannone όπως περιμέναμε! Αντικαθιστά Di Giannantonio

Μετά από μία εβδομάδα έντονης φημολογίας
MotoGP: Επιστρέφει στην πίστα ο Iannone όπως περιμέναμε! Αντικαθιστά Di Giannantonio
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

29/10/2024

Είχε προηγηθεί μία εβδομάδα έντονης φημολογίας που ακουγόταν μάλιστα και στους κύκλους του WSBK και μάλιστα θα είχε φουντώσει ειδικά εκεί ακόμη περισσότερο αν συνέχιζε η αγωνιστική σεζόν. Την Κυριακή ήταν ήδη γνωστό, όταν το ανακοινώσαμε και εμείς και απλά περιμέναμε την επιβεβαίωση που ήρθε πλέον, λέγοντας πως ο Iannone επιστρέφει στα MotoGP, έστω και ως αντικαταστάτης μετά την βαριά τιμωρία του.

Να θυμίσουμε πως είχε τιμωρηθεί με 4 χρόνια αποκλεισμό από όλους του αγώνες FIM έχοντας βρεθεί θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ που έδειξε απαγορευμένη ουσία. Ο Iannone υποστήριξε πως έφταιγε κομμάτι βοδινού κρέατος που είχε καταναλώσει στην Μαλαισία και στην πράξη αυτό έχει μία μικρή πιθανότητα να ισχύει. Ιδιαίτερα στην συγκεκριμένη χώρα που υπάρχει διαφορετική νομοθεσία για την χρήση των στεροειδών στις αγελάδες. Με την FIM βέβαια να απαντά τότε πως η περίπτωσή του, είναι εξαιρετικά δύσκολο να οφείλεται σε λάθος μέτρηση ή από μία τέτοια προέλευση του φαρμάκου στο οποίο βρέθηκε θετικός.

Κανείς δεν περίμενε τον Iannone να επιστρέψει στα MotoGP, ήταν σχεδόν σίγουρο πως θα επιστρέψει στους αγώνες αλλά εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί ξανά στα MotoGP καθώς η σκληρή ποινή που του επιδόθηκε τότε ήταν στόχευε να λήξει την καριέρα του και να στείλει ένα πολύ δυνατό και ξεκάθαρο μήνυμα πως τα MotoGP δεν θα έχουν ποτέ μία θέση στην αμφιβολία που περιβάλλει τα υπόλοιπα παγκόσμια αγωνίσματα.

Δεν ήταν λοιπόν έκπληξη πως ο Iannone επέστρεψε στα MOTUL WSBK ενώ αυτό το διάστημα προσπάθησε να μην μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης συμμετέχοντας σε άλλα διεθνή πρωταθλήματα που δεν τελούσαν υπό την ομπρέλα της FIM. Τα πήγε εξαιρετικά σε αυτή την επάνοδο στην αγωνιστική δράση ανεβαίνοντας 5 φορές στο βάθρο, σημειώνοντας μία νίκη στο Aragon.

Η Ducati είχε πολλές επιλογές για να αντικαταστήσει τον Di Giannantonio σε αυτούς τους τελευταίους αγώνες που απομένουν και η περίπτωση του Iannone έχει λογική καθώς έχει μεγάλη αγωνιστική πείρα μέσα στα MotoGP και ήταν εξαιρετικά γρήγορος αναβάτης στην τελευταία του σεζόν, έστω και μία πενταετία παλαιότερα.

Η ανακοίνωσή τους αναφέρει μόνο την Sepang οπότε δεν αποκλείεται να έρχεται μόνο για έναν αγώνα και να δώσει έπειτα την ευκαιρία είτε στον Pirro να αποκτήσει άλλη μία αγωνιστική συμμετοχή, είτε στον Bulega, ως προετοιμασία για την επόμενη σεζόν που προετοιμάζεται ως ο μεγάλος αντίπαλος του Toprak, που θα ήταν ταυτόχρονα και μία ένδειξη ευγνωμοσύνης.

Ο Bagnaia εκεί στόχευσε, για να δικαιολογήσει την δημόσια εκφρασμένη επιλογή του στον Bulega αν και θα περίμενε κανείς πως θα ήταν εξίσου φίλα προσκείμενος προς τον Iannone, με την ταύτιση που έχει με την VR46 και τους ισχυρούς δεσμούς που διατηρεί ακόμη με τον Valentino Rossi, να είναι ένα δυνατό κοινό τους σημείο.

 

Ο Iannone δήλωσε:

«Είναι τιμή μου που με σκέφτηκαν και ένιωσα ότι έπρεπε να πω το ναι σε αυτή την ευκαιρία αμέσως μόλις μου προσφέρθηκε, είναι συναρπαστικό να οδηγείς την κορυφαία μοτοσυκλέτα από πλευράς τεχνολογίας και επιδόσεων, πόσο μάλλον αυτή του παγκόσμιου πρωταθλητή. Η πρόκληση που έχω μπροστά μου είναι σίγουρα τρελή, πολύπλοκη και απαιτητική, καθώς δεν έχω οδηγήσει MotoGP εδώ και πολλά χρόνια και χωρίς να έχω κάνει δοκιμές ή κάτι παρόμοιο με περίοδο προσαρμογής. Είμαι ενθουσιασμένος που θα μπορέσω να συνεργαστώ με την Ducati και την Pertamina Enduro VR46 Racing Team, τόσο για το πολύ υψηλό επίπεδο όσο και για τη φιλία που υπάρχει εδώ και χρόνια. Ευχαριστώ τους Valentino Rossi, Alessio Salucci, Pablo Nieto, Gigi Dall'Igna, Claudio Domenicali και Mauro Grassilli».

MotoGP: 349 πτώσεις αυτή τη σεζόν – Ο φετινός πρωταθλητής!

Υπήρξε μία καλή συγκομιδή φέτος από πλευράς πτώσεων
motogp
Από τον

Παύλο Καρατζά

24/11/2025

Αν νομίζετε ότι ο δείκτης πτώσεων των αναβατών δεν είναι σημαντικός, κάνετε λάθος, καθώς οι ομάδες δίνουν ιδιαίτερη σημαία στις πτώσεις που έχει ο κάθε αναβάτης, αφού κάθε μία από αυτές μπορεί να κοστίσουν μεταξύ 15.000 και 100.000 ευρώ!

Οι πτώσεις είναι και “μέρος” της δουλειάς των αναβατών του MotoGP και των μικρότερων κατηγοριών, καθώς είναι μία κατάσταση που εν μέρει δεν μπορούν να αποφύγουν, οδηγώντας συνεχώς στο όριο. Ευτυχώς, η πλειονότητα των πτώσεων είναι ελαφρές και χωρίς σημαντικές συνέπειες.

Στον τελευταίο γύρο της σεζόν στην Βαλένθια σημειώθηκαν συνολικά 36 πτώσεις, 16 από τις οποίες την Παρασκευή (3 στη Moto3, 8 στη Moto2 και 5 στο MotoGP). Την Κυριακή στους αγώνες έπεσαν δώδεκα αναβάτες: τρεις στη Moto3, πέντε στη Moto2 και τέσσερις στο MotoGP.

Μάλιστα οι 36 πτώσεις που σημειώθηκαν στην Βαλένθια δεν είναι στο πάνω όριο των πτώσεων που σημειώνονται σε κάθε γύρο. Οι περισσότεροι αναβάτες έπεσαν φέτος στο Le Mans, καθώς σημειώθηκαν συνολικά 70 πτώσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου!

Το Σαββατοκύριακο στο Assen είχε συνολικά 64 πτώσεις. Ακολουθούν η Mandalika (58) και το Austin (58). Οι λιγότερες πτώσεις σημειώθηκαν στο Κατάρ και την Aragon με 27 πτώσεις, ακολουθούμενες από το Mugello (29).

Συνολικά τη σεζόν 2025 καταγράφηκαν 349 πτώσεις στο MotoGP, σε όλες τις κατηγορίες. Οι περισσότερες πτώσεις από το 2019, που έχουμε στατιστικά στοιχεία, σημειώθηκαν το 2022 με 1106, ακολουθούμενο από το 2023 με 1009 πτώσεις.

Zarco

Ο βασιλιάς των πτώσεων στο φετινό MotoGP είναι ο Johann Zarco που είχε 28 πτώσεις, με τον Jack Miller να έχει 25 και να ακολουθούν Alex Marquez και Franco Morbidelli με 23. Τον χαμηλότερο αριθμό πτώσεων σημείωσε ο Luca Marini, με μόλις τρεις πτώσεις, με τον Fabio Di Giannantonio και τον Maverick Vinales να σημειώνει μόλις πέντε.

Εντύπωση προκαλεί και η απουσία του Joan Mir από την κορυφή της λίστας των αναβατών με τις περισσότερες πτώσεις, και ο μόνος λόγος είναι γιατί τις περισσότερες φορές δεν φταίει και τον ρίχνουν άλλοι αναβάτες ενώ στα μέσα της σεζόν φιγούραρε στην κορυφή της λίστας μαζί με τον “φετινό πρωταθλητή” Johann Zarco.