MotoGP: Επιστροφή στο Rio de Janeiro το 2022

Νέα πίστα στη Βραζιλία: Rio Motorpark
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

10/10/2019

Από το 2022 και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια –σε πρώτη φάση- οι κορυφαίες αγωνιστικές μοτοσυκλετες των MotoGP θα κάνουν στάση και στη Βραζιλία, η οποία θα υποδεχτεί ξανα το παγκόσμιο πρωτάθλημα μετά από 15 χρόνια, με μια ολοκαίνουργια πίστα στο Rio de Janeiro, το Rio Motorpark! Την είδηση έδωσε στη δημοσιότητα η Dorna Sports με ένα δελτίο τύπου, ανακοινώνοντας την υπογραφή του συμβολαίου της με την Rio Motorsports (RMS), ώστε η πίστα να κάνει το ντεμπούτο της στο καλεντάρι του 2022 και να παραμείνει σε αυτό τουλάχιστον μέχρι το 2026.

Το Rio de Janeiro είχε φιλοξενήσει στο παρελθόν το πρωτάθλημα, χαρίζοντάς μας αρκετές ιστορικές στιγμές στην Jacarepaguá από το 1995 μέχρι το 2004. Η πρόταση για τη δημιουργία μιας νέας πίστας (σ.σ. το Rio Motorpark) που θα αντικαταστήσει την Jacarepaguá, η οποία πλέον λειτουργεί ως Ολυμπιακό Πάρκο, έχει εγκριθεί και τα έργα αναμένονται να ολοκληρωθούν το 2021. Η πίστα θα έχει μήκος 4.500 μέτρα και θα αποτελείται από επτά αριστερές και έξι δεξιές στροφές, ενώ η ολοκλήρωση ενός γύρου από έναν αναβάτη των MotoGP υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιείται περίπου μέσα σε 1 λεπτό και 38 δευτερόλεπτα.

Ο Δήμαρχος του Rio de Janeiro, Marcelo Crivella ανέφερε: “Τα νέα ότι πραγματοποιήθηκε ο πρώτος διαγωνισμός για την Rio Motopark, ώστε να αποτελέσει έναν γύρο του παγκοσμίου πρωταθλήματος Grand Prix, υποδηλώνουν την μεγάλη ανάπτυξη που θα έρθει στη πόλη μας. Η δημιουργία της πίστας είναι ένα εξαιρετικό σχέδιο και μια φοβερή επένδυση που θα προσφέρει 7.000 θέσεις εργασίας και θα ξαναδώσει στο Rio τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε ως τοποθεσία στα παγκόσμια πρωταθλήματα. Η ανάπτυξη που θα γνωρίσει η πόλη εστιάζεται κυρίως στο δυτικό κομμάτι της, που έχει μεγάλες ανάγκες και έτσι θα το βοηθήσουμε με τον τουρισμό, που θα προσελκύσει η πίστα.”

Ο CEO της Rio Motorsports, JR Pereira είπε: “Η Dorna υπήρξε ένας πολύ πιστός συνεργάτης σε κάθε επικοινωνία που είχαμε. Τώρα που ολοκληρώσαμε τις έρευνες για την επίπτωση που θα έχει στο τοπικό περιβάλλον η δημιουργία της πίστας και τις έχουμε δώσει στην επιτροπή ώστε να τις ελέγξει και μετά να πάνε στο INEA (κυβερνητικό γραφείο περιβάλλοντος του Rio de Janeiro) για να διασφαλιστεί ότι πληρούν τους κανόνες του, είμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση να επισημοποιήσουμε την συμφωνία μας με την Dorna, η οποία χτίζονταν τα τελευταία δύο χρόνια. Είμαστε ευγνώμωνες στον Carmelo και την ομάδα του, που πλέον μπορούμε να πραγματοποιήσουμε το όνειρό μας: Να φέρουμε πίσω τα MotoGP στο Rio.”

Με τη σειρά του, ο Carmelo Ezpeleta, CEO της Dorna Sports ανέφερε πως είναι πάρα πολύ περήφανος που τα MotoGP θα επιστρέψουν πίσω στο Rio de Janeiro καθώς αποτελεί μια απ’ τις πιο εμβληματικές πόλεις του κόσμου και βρίσκεται σε μια απίστευτη χώρα. “Η Βραζιλία αποτελεί μια σημαντική αγορά για τους κατασκευαστές, τους αγώνες και το σπορ, ενώ διαθέτει πλούσια ιστορία για την οποία μπορεί να περηφανεύεται. Πλέον, θα έχει και ένα λαμπρό μέλλον ,για το οποίο είμαι πολύ ενθουσιασμένος που θα δω τα MotoGP να έχουν σημαντικό ρόλο σ' αυτό”, είπε ο Ezpeleta κλείνοντας τις δηλώσεις του.

Ετικέτες

MotoGP 2026: Παρουσίαση ομάδας BK8 Gresini Racing 2026 [VIDEO]

Μεγάλος απών ο τραυματίας Fermin Aldeguer που θα αγωνιστεί δίπλα στον Alex Marquez
BK8
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

2/2/2026

Η ομάδα της Gresini παρουσίασε στην Kuala Lumpur τη νέα της μοτοσυκλέτα και τα χρώματα του 2026, πριν την έναρξη της μεταβατικής σεζόν.

Η BK8 Gresini Racing MotoGP Team πραγματοποίησε το Σάββατο το βράδυ στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας την επίσημη παρουσίαση της ομάδας για το 2026. Με οικοδεσπότη τον μεγάλο χορηγό BK8 News (που αποτελεί τμήμα του κακόφημου στοιχηματικού site BK8 που έχει κατηγορηθεί για απάτη πολλές φορές στο παρελθόν), ήταν η πρώτη φορά που η ομάδα διάλεξε την Kuala Lumpur για την παρουσίασή της, λίγο πριν από την επίσημη δοκιμή της Sepang.

Bike_GresiniRacing_MotoGP_2026

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης βρέθηκε ο Alex Marquez, που τερμάτισε στην δεύτερη θέση των MotoGP του 2025, πλαισιωμένος από τη διοίκηση και τους συνεργάτες της ομάδας, ενώ ο Fermin Aldeguer συμμετείχε μέσω ζωντανής σύνδεσης από το σπίτι του, καθώς συνεχίζει την αποθεραπεία, μετά το κάταγμα στο πόδι που υπέστη στην προπόνηση, που θα του στερήσει τη συμμετοχή στην δοκιμή της Sepang.

Bike_GresiniRacing_MotoGP_2026

Η εμφάνιση της μοτοσυκλέτας δεν φέρει κάποια μεγάλη αλλαγή στην αισθητική ταυτότητα της Gresini Racing με το χαρακτηριστικό γαλάζιο της ομάδας να εμφανίζεται σε μία πιο έντονη απόχρωση.BK8

Ο πρωταγωνιστής της παρουσίασης, Alex Marquez, δήλωσε, "Είμαι πολύ χαρούμενος με τη νέα μοτοσυκλέτα και πραγματικά ενθουσιασμένος που ξεκινάω μια νέα σεζόν με αυτή την ομάδα. Η παρουσίαση στην Kuala Lumpur ήταν κάτι πολύ ιδιαίτερο, γιατί πρόκειται για μια διαφορετική και πολύ σημαντική αγορά. Ελπίζουμε να είναι μια σεζόν γεμάτη επιτυχίες και από τη μεριά μας θα δώσουμε όλη τη δουλειά και τη δέσμευση που χρειάζεται για να πετύχουμε τους στόχους μας. Είμαστε απόλυτα έτοιμοι να προκαλέσουμε τους εαυτούς μας."

BK8

Ο τραυματίας ομόσταυλος του, Fermin Aldeguer, που μπαίνει στην δεύτερη σεζόν του στην μεγάλη κατηγορία, είπε "Είναι προφανώς μεγάλη απογοήτευση που δεν βρίσκομαι στην Kuala Lumpur για την παρουσίαση. Είχαμε ένα μικρό πισωγύρισμα και δουλεύουμε ασταμάτητα για να επιστρέψουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Μου λείπει η ομάδα και μου λείπει η μοτοσυκλέτα, αλλά πρέπει να κάνουμε τα πράγματα σωστά και να αναρρώσω πλήρως. Αυτός είναι ο μοναδικός στόχος αυτή τη στιγμή για να επιστρέψω στο 100% και μετά θα σκεφτούμε την επιστροφή στην πίστα, βήμα-βήμα. Η μοτοσυκλέτα είναι ακόμα πιο όμορφη από πέρσι και υπάρχει μεγάλη όρεξη για επιστροφή."

BK8

Στόχοι και 30 χρόνια ιστορίας

Η ιδιοκτήτρια της ομάδας, Nadia Padovani, μίλησε για τη νέα χρονιά: "Αφήνουμε πίσω μας μια σεζόν 2025 γεμάτη επιτεύγματα και κοιτάμε το 2026 με ενθουσιασμό και μεγάλη αποφασιστικότητα. Οι προσδοκίες παραμένουν υψηλές, έχουμε μια δυνατή ομάδα με τεράστια εμπειρία και δύο εξαιρετικά ταλαντούχους αναβάτες έτοιμους να συνεχίσουν την πορεία εξέλιξης που χτίσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Πιστεύουμε απόλυτα σε αυτό το δίδυμο και στη δουλειά που κάνουμε μαζί. Είμαστε πραγματικά περήφανοι για την νέα σεζόν, διαθέτουμε μοτοσυκλέτα με ισχυρό, ουσιώδη χαρακτήρα που αντικατοπτρίζει τέλεια την ταυτότητά μας και την επιθυμία μας να συνεχίσουμε να εκπλήσσουμε."

BK8

Η παρουσίαση αποτέλεσε επίσης μια στιγμή αναφοράς στον Fausto Gresini και στην ιστορία της ομάδας της Faenza, η οποία μπαίνει φέτος στην 30ή της σεζόν στο MotoGP. Αυτή ξεκινά επίσημα την Τρίτη με το Sepang Test, όπου ο Alex Marquez θα βγει για πρώτη φορά στην πίστα το 2026 με τα νέα χρώματα της BK8 Gresini Racing.

Δείτε όλες τις παρουσιάσεις των ομάδων των MotoGP εδώ.