MotoGP: Επιστροφή στο Rio de Janeiro το 2022

Νέα πίστα στη Βραζιλία: Rio Motorpark
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

10/10/2019

Από το 2022 και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια –σε πρώτη φάση- οι κορυφαίες αγωνιστικές μοτοσυκλετες των MotoGP θα κάνουν στάση και στη Βραζιλία, η οποία θα υποδεχτεί ξανα το παγκόσμιο πρωτάθλημα μετά από 15 χρόνια, με μια ολοκαίνουργια πίστα στο Rio de Janeiro, το Rio Motorpark! Την είδηση έδωσε στη δημοσιότητα η Dorna Sports με ένα δελτίο τύπου, ανακοινώνοντας την υπογραφή του συμβολαίου της με την Rio Motorsports (RMS), ώστε η πίστα να κάνει το ντεμπούτο της στο καλεντάρι του 2022 και να παραμείνει σε αυτό τουλάχιστον μέχρι το 2026.

Το Rio de Janeiro είχε φιλοξενήσει στο παρελθόν το πρωτάθλημα, χαρίζοντάς μας αρκετές ιστορικές στιγμές στην Jacarepaguá από το 1995 μέχρι το 2004. Η πρόταση για τη δημιουργία μιας νέας πίστας (σ.σ. το Rio Motorpark) που θα αντικαταστήσει την Jacarepaguá, η οποία πλέον λειτουργεί ως Ολυμπιακό Πάρκο, έχει εγκριθεί και τα έργα αναμένονται να ολοκληρωθούν το 2021. Η πίστα θα έχει μήκος 4.500 μέτρα και θα αποτελείται από επτά αριστερές και έξι δεξιές στροφές, ενώ η ολοκλήρωση ενός γύρου από έναν αναβάτη των MotoGP υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιείται περίπου μέσα σε 1 λεπτό και 38 δευτερόλεπτα.

Ο Δήμαρχος του Rio de Janeiro, Marcelo Crivella ανέφερε: “Τα νέα ότι πραγματοποιήθηκε ο πρώτος διαγωνισμός για την Rio Motopark, ώστε να αποτελέσει έναν γύρο του παγκοσμίου πρωταθλήματος Grand Prix, υποδηλώνουν την μεγάλη ανάπτυξη που θα έρθει στη πόλη μας. Η δημιουργία της πίστας είναι ένα εξαιρετικό σχέδιο και μια φοβερή επένδυση που θα προσφέρει 7.000 θέσεις εργασίας και θα ξαναδώσει στο Rio τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε ως τοποθεσία στα παγκόσμια πρωταθλήματα. Η ανάπτυξη που θα γνωρίσει η πόλη εστιάζεται κυρίως στο δυτικό κομμάτι της, που έχει μεγάλες ανάγκες και έτσι θα το βοηθήσουμε με τον τουρισμό, που θα προσελκύσει η πίστα.”

Ο CEO της Rio Motorsports, JR Pereira είπε: “Η Dorna υπήρξε ένας πολύ πιστός συνεργάτης σε κάθε επικοινωνία που είχαμε. Τώρα που ολοκληρώσαμε τις έρευνες για την επίπτωση που θα έχει στο τοπικό περιβάλλον η δημιουργία της πίστας και τις έχουμε δώσει στην επιτροπή ώστε να τις ελέγξει και μετά να πάνε στο INEA (κυβερνητικό γραφείο περιβάλλοντος του Rio de Janeiro) για να διασφαλιστεί ότι πληρούν τους κανόνες του, είμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση να επισημοποιήσουμε την συμφωνία μας με την Dorna, η οποία χτίζονταν τα τελευταία δύο χρόνια. Είμαστε ευγνώμωνες στον Carmelo και την ομάδα του, που πλέον μπορούμε να πραγματοποιήσουμε το όνειρό μας: Να φέρουμε πίσω τα MotoGP στο Rio.”

Με τη σειρά του, ο Carmelo Ezpeleta, CEO της Dorna Sports ανέφερε πως είναι πάρα πολύ περήφανος που τα MotoGP θα επιστρέψουν πίσω στο Rio de Janeiro καθώς αποτελεί μια απ’ τις πιο εμβληματικές πόλεις του κόσμου και βρίσκεται σε μια απίστευτη χώρα. “Η Βραζιλία αποτελεί μια σημαντική αγορά για τους κατασκευαστές, τους αγώνες και το σπορ, ενώ διαθέτει πλούσια ιστορία για την οποία μπορεί να περηφανεύεται. Πλέον, θα έχει και ένα λαμπρό μέλλον ,για το οποίο είμαι πολύ ενθουσιασμένος που θα δω τα MotoGP να έχουν σημαντικό ρόλο σ' αυτό”, είπε ο Ezpeleta κλείνοντας τις δηλώσεις του.

Ετικέτες

MotoGP: Ο Pedro Acosta θα αγωνίζεται με Ducati δίπλα στον Marc Marquez το 2027

Τα μεταγραφικά χτυπήματα είναι απανωτά και δεν έχει καν ξεκινήσει η σεζόν του 2026!
acosta
Από τον

Παύλο Καρατζά

30/1/2026

Εδώ έχουμε την τρίτη μεταγραφική "βόμβα" σε σχεδόν 24 ώρες, όσον αφορά στις μετακινήσεις των αναβατών του MotoGP για τη σεζόν 2027 και όλα αυτά πριν καν ξεκινήσει η φετινή σεζόν.

Ο Jorge Martin πάει στη Yamaha το 2027 και ο Fabio Quartararo στη Honda, αποτελώντας δύο δυνατές μεταγραφικές βόμβες που έσκασαν χτες. Πριν καλά-καλά καταλαγιάσουν λοιπόν έρχεται και μία τρίτη, καθώς σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα AS, ο Pedro Acosta έχει ήδη συμφωνήσει με την εργοστασιακή ομάδα της Ducati. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν το επόμενο διάστημα, όταν και θα έχει οριστικοποιηθεί η ανανέωση συμβολαίου του Borgo Panigale και του Marc Marquez.

Η AS αναφέρει πως η Ducati τα έχει βρει με τον Acosta για συμβόλαιο διάρκειας δύο ετών και όπως καταλαβαίνει κανείς θα αποτελέσουν ένα πολύ δυνατό δίδυμο με τον Marc Marquez. Ο Acosta θεωρείται το μεγαλύτερο ταλέντο της κορυφαίας κατηγορίας αυτή τη στιγμή, καθώς είναι μόλις 21 ετών και θα αντικαταστήσει τον Pecco Bagnaia, το μέλλον του οποίου είναι άγνωστο προς το παρόν -αν και πληροφορίες κάνουν λόγο για μετακίνησή του στην VR46 Racing Team και τη μετακίνηση του Rossi από την Ducati στην Aprilia!

Το ίδιο δημοσίευμα κάνει λόγο πως την θέση του Acosta στην εργοστασιακή ομάδα της KTM θα πάρει ο Maverick Vinales, που θα προαχθεί από την Red Bull KTM Tech3.

Μένει να δούμε αν θα επαληθευτεί το δημοσίευμα των Ισπανών και πως θα καλυφθούν τα κενά του grid που δημιουργεί σαν φαινόμενο ντόμινο κάθε μεταγραφή.