MotoGP: Επιστροφή στο Rio de Janeiro το 2022

Νέα πίστα στη Βραζιλία: Rio Motorpark
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

10/10/2019

Από το 2022 και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια –σε πρώτη φάση- οι κορυφαίες αγωνιστικές μοτοσυκλετες των MotoGP θα κάνουν στάση και στη Βραζιλία, η οποία θα υποδεχτεί ξανα το παγκόσμιο πρωτάθλημα μετά από 15 χρόνια, με μια ολοκαίνουργια πίστα στο Rio de Janeiro, το Rio Motorpark! Την είδηση έδωσε στη δημοσιότητα η Dorna Sports με ένα δελτίο τύπου, ανακοινώνοντας την υπογραφή του συμβολαίου της με την Rio Motorsports (RMS), ώστε η πίστα να κάνει το ντεμπούτο της στο καλεντάρι του 2022 και να παραμείνει σε αυτό τουλάχιστον μέχρι το 2026.

Το Rio de Janeiro είχε φιλοξενήσει στο παρελθόν το πρωτάθλημα, χαρίζοντάς μας αρκετές ιστορικές στιγμές στην Jacarepaguá από το 1995 μέχρι το 2004. Η πρόταση για τη δημιουργία μιας νέας πίστας (σ.σ. το Rio Motorpark) που θα αντικαταστήσει την Jacarepaguá, η οποία πλέον λειτουργεί ως Ολυμπιακό Πάρκο, έχει εγκριθεί και τα έργα αναμένονται να ολοκληρωθούν το 2021. Η πίστα θα έχει μήκος 4.500 μέτρα και θα αποτελείται από επτά αριστερές και έξι δεξιές στροφές, ενώ η ολοκλήρωση ενός γύρου από έναν αναβάτη των MotoGP υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιείται περίπου μέσα σε 1 λεπτό και 38 δευτερόλεπτα.

Ο Δήμαρχος του Rio de Janeiro, Marcelo Crivella ανέφερε: “Τα νέα ότι πραγματοποιήθηκε ο πρώτος διαγωνισμός για την Rio Motopark, ώστε να αποτελέσει έναν γύρο του παγκοσμίου πρωταθλήματος Grand Prix, υποδηλώνουν την μεγάλη ανάπτυξη που θα έρθει στη πόλη μας. Η δημιουργία της πίστας είναι ένα εξαιρετικό σχέδιο και μια φοβερή επένδυση που θα προσφέρει 7.000 θέσεις εργασίας και θα ξαναδώσει στο Rio τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε ως τοποθεσία στα παγκόσμια πρωταθλήματα. Η ανάπτυξη που θα γνωρίσει η πόλη εστιάζεται κυρίως στο δυτικό κομμάτι της, που έχει μεγάλες ανάγκες και έτσι θα το βοηθήσουμε με τον τουρισμό, που θα προσελκύσει η πίστα.”

Ο CEO της Rio Motorsports, JR Pereira είπε: “Η Dorna υπήρξε ένας πολύ πιστός συνεργάτης σε κάθε επικοινωνία που είχαμε. Τώρα που ολοκληρώσαμε τις έρευνες για την επίπτωση που θα έχει στο τοπικό περιβάλλον η δημιουργία της πίστας και τις έχουμε δώσει στην επιτροπή ώστε να τις ελέγξει και μετά να πάνε στο INEA (κυβερνητικό γραφείο περιβάλλοντος του Rio de Janeiro) για να διασφαλιστεί ότι πληρούν τους κανόνες του, είμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση να επισημοποιήσουμε την συμφωνία μας με την Dorna, η οποία χτίζονταν τα τελευταία δύο χρόνια. Είμαστε ευγνώμωνες στον Carmelo και την ομάδα του, που πλέον μπορούμε να πραγματοποιήσουμε το όνειρό μας: Να φέρουμε πίσω τα MotoGP στο Rio.”

Με τη σειρά του, ο Carmelo Ezpeleta, CEO της Dorna Sports ανέφερε πως είναι πάρα πολύ περήφανος που τα MotoGP θα επιστρέψουν πίσω στο Rio de Janeiro καθώς αποτελεί μια απ’ τις πιο εμβληματικές πόλεις του κόσμου και βρίσκεται σε μια απίστευτη χώρα. “Η Βραζιλία αποτελεί μια σημαντική αγορά για τους κατασκευαστές, τους αγώνες και το σπορ, ενώ διαθέτει πλούσια ιστορία για την οποία μπορεί να περηφανεύεται. Πλέον, θα έχει και ένα λαμπρό μέλλον ,για το οποίο είμαι πολύ ενθουσιασμένος που θα δω τα MotoGP να έχουν σημαντικό ρόλο σ' αυτό”, είπε ο Ezpeleta κλείνοντας τις δηλώσεις του.

Ετικέτες

MotoGP, Aragon Sprint: Άνετη νίκη για Marc Marquez - Μια ανάσα από τη 2η θέση του πρωταθλήματος

Οικογενειακή υπόθεση των Marquez το βάθρο με δεύτερο τον Alex - Τρίτος ο Marco Bezzecchi
MM93
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

29/8/2026

Με την εκκίνηση του σύντομου αγώνα 11 γύρων, ο Bezzecchi (Aprilia) έκανε καλή εκκίνηση αλλά τα χάλασε στα φρένα της ευθείας, όπου έδωσε την ευκαιρία στους αδελφούς Marquez να τον περάσουν εύκολα. Ο πρώτος γύρος ολοκληρώθηκε με τον Marc (Ducati) πρώτο και τον Alex (Ducati) δεύτερο μπροστά από τον Bezzecchi, καθώς ο Luca Marini (Honda) είχε ήδη αποχαιρετήσει με μια ανώδυνη πτώση από μπροστινό.

Επίσης πριν κλείσει ο πρώτος γύρος, ο Pedro Acosta (KTM) έκανε μία εντυπωσιακή κίνηση καθαρίζοντας πακέτο τις Aprilia των Raul Fernandez και Jorge Martin και πέρασε τέταρτος. Στην αναμπουμπούλα αυτής της κίνησης μάλιστα ο Martin κατάφερε να βρεθεί μπροστά από τον Fernandez.

Στον τρίτο γύρο έπεσε ο Fabio d Giannantonio (Ducati) εκτός αγώνα, καθώς στο μεταξύ ο Acosta άρχισε να χάνει επαφή με την τριάδα που οδηγούσε σε σχετικά κλειστό σχηματισμό. Βλέποντάς το αυτό ο Martin άρχισε να πιέζει τον Ισπανό της ΚΤΜ και στο κλείσιμο του τρίτου γύρου τον πέρασε για τα προσπαθήσει να πλησιάσει στη μάχη για το βάθρο. Ένα λάθος του στα φρένα στον 6ο γύρο του αγώνα όμως έδωσε την ευκαιρία στον Acosta να τον ξαναπεράσει, την ίδια ώρα που αρκετές θέσεις πιο πίσω ο Fabio Quartararo (Yamaha) αναγκαζόταν να εγκαταλείψει με σπασμένο κινητήρα. 

Στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα δεν συνέβησαν και πολλά, καθώς ο Marc Marquez παρέμεινε πρώτος με διαφορά που ουδέποτε ξεπέρασε το δευτερόλεπτο από τον αδερφό του, ο οποίος επίσης δεν ανησύχησε ιδιαίτερα, ομοίως και ο Bezzecchi που όσο δεν έδειχνε απειλητικός άλλο τόσο δεν αγχωνόταν από τον Acosta που ποτέ δεν πλησίασε αρκετά.

Το ενδιαφέρον στον τελευταίο γύρο του αγώνα επικεντρώθηκε στη μάχη της έκτης θέσης, αρκετά πίσω από τον Martin, όπου οι Fermin Aldeguer (Ducati), Diogo Moreira (Honda), Raul Fernandez (Aprilia) και Johann Zarco (Honda) πάλεψαν για την καλύτερη κατάταξή τους στην καρό σημαία, με τον Aldeguer να επικρατεί.

Καλό αγώνα έκανε ο Toprak Razgatlioglu (Yamaha) σήμερα, τερματίζοντας 13ος πίσω από τον Alex Rins (Yamaha) και, το κυριότερο, προσπερνώντας αρκετούς εμπειρότερους αναβάτες όπως οι Enea Bastianini (KTM), Brad Binder (KTM), Joan Mir (Honda) και Franco Morbidelli (Ducati).

Για τον Marc Marquez το χατ-τρικ που δεν έκανε στις pole positions επιτεύχθηκε στους αγώνες Sprint, επαναλαμβάνοντας τους θριάμβους του 2024 και 2025. Με τη νίκη του αυτή ο πρωταθλητής μπήκε ακόμα πιο απειλητικά στη διεκδίκηση του τίτλου, καθώς προσπέρασε τον απόντα Ai Ogura (Aprilia) και ανέβηκε τρίτος στην κατάταξη, απέχοντας μόλις τέσσερις βαθμούς από τον Bezzecchi.

Αυτό σημαίνει ότι με νίκη αύριο ο Marc μπορεί να περάσει δεύτερος στη βαθμολογία. Ο πρωτοπόρος Martin έχει μετά το Sprint διαφορά 29 βαθμών από τη δεύτερη θέση του Bezzecchi, άρα θα φύγει από το αυριανό αγώνα πρώτος στο πρωτάθλημα ό,τι και να γίνει.

Σημειώνουμε επίσης πως ο Marc Marquez με αυτή τη νίκη έγινε ο πολυνίκης στα Sprint φτάνοντας τις 20 νίκες και αφήνοντας δεύτερο τον Martin που έχει 19.

Aragon Grand Prix - Αποτελέσματα Sprint Race

#

Αναβάτης

Μοτοσυκλέτα

Χρόνος (sec)

Διαφορά (sec)

1

Marc MARQUEZ

DUCATI

19'37.995

 

2

Alex MARQUEZ

DUCATI

19'39.135

1.140

3

Marco BEZZECCHI

APRILIA

19'40.084

2.089

4

Pedro ACOSTA

KTM

19'40.643

2.648

5

Jorge MARTIN

APRILIA

19'44.232

6.237

6

Fermin ALDEGUER

DUCATI

19'48.470

10.475

7

Diogo MOREIRA

HONDA

19'49.066

11.071

8

Raul FERNANDEZ

APRILIA

19'49.208

11.213

9

Johann ZARCO

HONDA

19'50.016

12.021

10

Jack MILLER

YAMAHA

19'50.161

12.166

11

Francesco BAGNAIA

DUCATI

19'52.570

14.575

12

Alex RINS

YAMAHA

19'52.643

14.648

13

Toprak RAZGATLIOGLU

YAMAHA

19'53.771

15.776

14

Enea BASTIANINI

KTM

19'54.046

16.051

15

Brad BINDER

KTM

19'54.756

16.761

16

Joan MIR

HONDA

19'57.840

19.845

17

Pol ESPARGARO

KTM

20'01.155

23.160

18

Franco MORBIDELLI

DUCATI

20'03.069

25074

19

Lorenzo SAVADORI

APRILIA

20'05.793

27.798

 

Δεν τερμάτισαν

 

 

 

 

Fabio QUARTARARO

YAMAHA

7'19.131

7 γύροι

 

Fabio DI GIANNANTONIO

DUCATI

1'51.730

10 γύροι

 

Luca MARINI

HONDA