MotoGP-Franco Morbidelli: Έφαγε 10 λεπτά ποινή για παράβλεψη οδηγιών

Οι συνέπειες της ανευθυνότητας του Morbidelli στη Βαρκελώνη τον ακολουθούν στο Misano
Franco_Morbidelli Penalty
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

9/9/2025

Ο Franco Morbidelli θα εκτίσει ποινή στην προπόνηση της πατρίδας του, στο Misano, για “ανεύθυνη συμπεριφορά” μετά το Grand Prix της Καταλονίας

Ο Ιταλός ξεκίνησε τον αγώνα με ποινή Long Lap λόγω σύγκρουσης με τον Jorge Martin στο Sprint. Επιπλέον στον κυρίως αγώνα της Κυριακής, επακόλουθη επαφή με τον Marco Bezzecchi, επίσης της Aprilia και μέλος της VR46 Academy, είχε ως αποτέλεσμα ο Bezzecchi να βρεθεί στο έδαφος, ενώ ο teammate του Morbidelli, Fabio di Giannantonio, έπεσε προσπαθώντας να τον αποφύγει.

Το περιστατικό κρίθηκε ως αγωνιστικό συμβάν, όμως ο Morbidelli στη συνέχεια έπεσε μόνος του και του επιβλήθηκε εκ των υστέρων ποινή για “παράβλεψη άμεσων οδηγιών” από το αρμόδιο προσωπικό της διοργάνωσης, μετά το ατύχημα. Τα επίσημα στοιχεία του αγώνα αναφέρουν ότι ο Morbidelli επανήλθε στον αγώνα στις 14:41’07, εισήλθε στα pits και αποσύρθηκε στις 14:41’45.

H επίσημη ανακοίνωση αναφέρει, “Στις 7 Σεπτεμβρίου 2025, στις 14:37:22 κατά τη διάρκεια του Monster Energy Grand Prix της Καταλονίας, μετά από πτώση στη Στροφή 10, διαπιστώθηκε ότι συμπεριφερθήκατε με ανεύθυνο τρόπο, παραβιάζοντας άμεσες οδηγίες του υπεύθυνου προσωπικού της διοργάνωσης, προκαλώντας ενδεχόμενο κίνδυνο για τον εαυτό σας και τους άλλους. Αυτό παραβιάζει τις ειδικές οδηγίες προς τους αναβάτες και τις ομάδες του MotoGP, διαταράσσοντας τη συνεδρία, και θεωρείται ανεύθυνη οδήγηση”.

Η ποινή του Morbidelli περιλαμβάνει αναστολή των πρώτων 10 λεπτών στα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά την Παρασκευή το πρωί, καθώς και πρόστιμο 2.000 ευρώ.

MotoGP: Τίτλοι με δύο κατασκευαστές - Ο Marc Marquez σε ένα ακόμη κλειστό κλαμπ εκλεκτών

Ο M.Marquez και άλλοι 5 έχουν κερδίσει πρωτάθλημα στην κορυφαία κατηγορία με διαφορετικούς κατασκευαστές
Marquez Two manufacturers
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

8/12/2025

Ο Πρωταθλητής του 2025 έγινε μέλος μιας ακόμη μικρής λίστας, εκείνων που κατέκτησαν τίτλους MotoGP με δύο διαφορετικούς κατασκευαστές.

Η ιστορία του #93 είναι πλέον θρύλος. Ο συνδυασμός αγωνιστικής ιδιοφυΐας, αντοχής απέναντι σε σοβαρούς τραυματισμούς και ακατάβλητης θέλησης τον έφερε ξανά στην κορυφή. Και μαζί με αυτήν την επική επιστροφή, ήρθαν και σημαντικά στατιστικά ορόσημα.

Ένα από τα κατορθώματα του Marquez το 2025 ήταν ότι έγινε ο πιο πρόσφατος αναβάτης, και ένας από τους ελάχιστους στην ιστορία, που κατακτά τίτλους με δύο κατασκευαστές. Ο Geoff Duke ήταν ο πρώτος που το πέτυχε, με τις Norton και Gilera. Ακολούθησε ο Giacomo Agostini, που μετά την κυριαρχία του με την MV Agusta πήρε τίτλο και με Yamaha το 1975.

Πιο πρόσφατα, ο Eddie Lawson κατέκτησε διαδοχικούς τίτλους το 1988 και 1989 με Yamaha και Honda. Ο Valentino Rossi συνέχισε την παράδοση, κερδίζοντας τρεις σερί τίτλους (2001-2003) με Honda πριν κάνει το ιστορικό πέρασμα στη Yamaha το 2004.

Ο Rossi, ο Stoner και η εποχή της αλλαγής

Ο Rossi επανέφερε τη Yamaha στους τίτλους το 2004 και 2005, πριν ο Nicky Hayden και ο Casey Stoner διακόψουν την κυριαρχία του. Ο Stoner, ειδικά, έγραψε το δικό του κεφάλαιο, πρώτα με την Ducati το 2007 και έπειτα με τη Honda το 2011, όπου κέρδισε 10 από τα 17 Grand Prix της χρονιάς.

Η πρόωρη αποχώρηση του Stoner άνοιξε τον δρόμο για την άφιξη ενός εκρηκτικού ταλέντου στη Repsol Honda. Το όνομα ήταν Marc Marquez.

Η αυτοκρατορία του Marquez και η πτώση

Ακολούθησαν έξι τίτλοι: 2013, 2014, 2016, 2017, 2018, 2019. Ο Marquez ήταν ασταμάτητος, μέχρι τη μοιραία πτώση στη Jerez. Τέσσερις χειρουργικές επεμβάσεις στο δεξί βραχίονα, αμέτρητες πτώσεις, στιγμές που η ιδέα της απόσυρσης έμοιαζε πολύ κοντά

Η αναγέννηση με Ducati

Τότε ήρθε η μεγάλη αλλαγή. Το πέρασμα στην Ducati αναζωπύρωσε τον μύθο του Marquez. Μετά την πρώτη νίκη του σε 1043 ημέρες με τα χρώματα της Gresini, ακολούθησε μια εκπληκτική πρώτη χρονιά με την εργοστασιακή Ducati. Ο τίτλος του 2025 κερδήθηκε στην Ιαπωνία με πέντε αγώνες να απομένουν.

Με αυτόν τον τίτλο, ο Marquez μπήκε στο πάνθεον αναβατών όπως οι Stoner, Rossi, Lawson, Agostini και Duke, που κατέκτησαν τίτλους με δύο διαφορετικούς κατασκευαστές. Ένα επίτευγμα που έχει το δικό του ειδικό βάρος και είναι κάτι που το έχουν καταφέρει μόνο μια χούφτα ανθρώπων στην κορυφαία κατηγορία.

Μια ακόμη περιπέτεια τραυματισμού ήρθε στην Ινδονησία πριν το τέλος της σεζόν, αλλά κανείς δεν αμφιβάλλει πως ο Marquez θα επιστρέψει για την ερχόμενη σεζόν που θα έχει εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον πρώτα από όλα για να δούμε αν ο Καταλανός εξακολουθεί να έχει το ίδιο ισχυρό κίνητρο έπειτα από την τιτάνια και μακροχρόνια προσπάθεια που κατέβαλλε για να επιστρέψει. Ο εννέα φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής, δείχνει πάντως ότι έχει ακόμα πολλά να γράψει στο δικό του κεφάλαιο της ιστορίας του MotoGP.