MotoGP Γαλλία: Zarco pole position – Κυριαρχία σε δραματικό σκηνικό

Όπως το περιμέναμε: Τα δοκιμαστικά ήταν μία μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή..
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

19/5/2018

Εν μέσω εξαιρετικά πολλών πτώσεων, από τις περισσότερες που έχουν συμβεί σε εκκίνηση, ο Zarco έγινε ο πρώτος Γάλλος μετά το 1988 και τον Christian Sarron που παίρνει την pole position σε Γαλλικό έδαφος.. μονάχα που δεν ήταν εύκολο, παρά την σαρωτική διαφορά.

Μπορεί τα δέκατα να μοιάζουν μικρός χρόνος, όμως οτιδήποτε κάτω από το 1:32 είναι κορυφαίο και χθες ο Dovizioso ήταν ο μόνος που έσπασε αυτό το ρεκόρ, κατεβαίνοντας στο 1:31 ψηλό, με την πρόσφατη ανανέωση συμβολαίου να λειτουργεί αγχολυτικά για όλη την ομάδα.

Ωστόσο οι δοκιμές της Παρασκευής είχαν 16 αναβάτες με χρόνους μέσα σε ένα δευτερόλεπτο κι αυτό προμήνυε με τον καλύτερο τρόπο την μάχη που θα βλέπαμε στα δοκιμαστικά! Ωστόσο οι δοκιμές πριν τις τελικές για την κατάταξη, συνέχισαν όπως εχθές με πολλές πτώσεις. Και σήμερα πρωταγωνιστής των πτώσεων ήταν ο Crutchlow καθώς εχθές διεκδικούσε θέση στην πρώτη σειρά, μέχρι την στιγμή που έπεσε. Σήμερα σημείωσε δύο πτώσεις, και συνέχισε σε γρήγορο ρυθμό, μέχρι το τρομακτικό highsiding που συνέβη ενώ μεταδιδόνταν το onboard πλάνο από την LCR Honda! Με σχεδόν 200 χιλιόμετρα, ο Cal εκτοξεύτηκε στον αέρα, η μοτοσυκλέτα καρφώθηκε με τον εμπρός τροχό κάθετα στο έδαφος και οι δυο τους κατέληξαν απότομα στον έδαφος, δυστυχώς η μοτοσυκλέτα τον χτύπησε και πάλι πριν σταματήσει την κίνησή της…

Ο Cal που στην προηγούμενη πτώση είχε έντονο εκνευρισμό με μπόλικες χειρονομίες, δεν σηκώθηκε αμέσως μετά το highsiding ανεβάζοντας την αγωνία, για αυτό και όσο το φορείο τον απομάκρυνε, έχοντας αντιληφθεί την εικόνα, έδωσε σήμα σηκώνοντας τον αντίχειρα πως είναι καλά.. Μεταφέρθηκε στο ιατρείο όπου ο Dr. Zasa εστίασε στον γοφό, με τον οποίο προσγειώθηκε στο έδαφος με δύναμη. Χωρίς να χάσει τις αισθήσεις του και χωρίς άλλο πόνο, οι γιατροί τον εξετάζουν και θα ανακοινώσουν το πόρισμα σύντομα, αν και είναι βέβαιο πως θα μεταφερθεί στο νοσοκομείο για διενέργειας περισσότερων ελέγχων..

Η Michelin προχώρησε και σε σχολιασμό εξαιτίας των πολλών πτώσεων, θέλοντας να επιστήσει την προσοχή στους αναβάτες για τις ιδιαίτερες συνθήκες της πίστας που οι παρατεταμένες στροφές οδηγούν σε ανομοιόμορφη θερμοκρασία των πλευρών του ελαστικού, επηρεάζοντας την πρόσφυση.

Με τον Rossi να έχει μία ήπια πτώση στην FP4 μπαίνοντας με τα ίδια ελαστικά να συνεχίσει την προσπάθεια και σχεδόν όλους τους αναβάτες να βρίσκουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα όρια, ήρθαν οι δοκιμές της κατάταξης με τις πτώσεις να πληθαίνουν. Ο Zarco δεν ήταν ο ταχύτερος όλη την ημέρα, σε αντίθεση με τον Marquez που συνεχώς βελτιωνόταν. Τότε ήταν που ο Ισπανός έσπασε το χθεσινό φράγμα του Dovizioso και πήρε προσωρινά την pole position. Χωρίς να περάσει ούτε λεπτό, ο Petrucci που χθες είχε εντυπωσιακή πτώση αλλά σήμερα κυριάρχησε στην Q1 με χρόνο 1'31.818 πήρε από τον Marquez την πρώτη θέση και την χάρηκε ακριβώς τον ίδιο χρόνο, καθώς ο Zarco θα την έπαιρνε εκείνος για λογαριασμό δικό του και όλης της Γαλλίας!

Το πόσο σημαντικό είναι η ψυχολογία στους αγώνες, το ξεκαθάρισε σήμερα ο ίδιος ο Zarco, που είπε πως το κοινό στις κερκίδες του έδωσε εκείνα τα ελάχιστα δέκατα. Δεν ήταν εύκολη υπόθεση να πάρει την pole position με εννιά αναβάτες να κατεβαίνουν σήμερα κάτω από το 1:32 όταν εχθές ήταν μόνο ο Dovizioso, γεγονός που δικαιολογεί κι αυτό με την σειρά του τις πολλές πτώσεις.

Οι τρείς πρώτοι λοιπόν στην αυριανή σειρά εκκίνησης, είχαν όλοι τους για μία στιγμή την pole position και σίγουρα η πρώτη δεκάδα είναι κοντά σε χρόνους, όταν μιλάμε για ρυθμό αγώνα. Με τον Zarco εμπρός, δεν είναι βέβαιο πως ο Marquez θα καταφέρει να φύγει μπροστά στην εκκίνηση, δίνοντάς μας ένα δυναμιτισμένο ξεκίνημα!

Κατάταξη Q2:
1
Johann ZARCO
Yamaha
303.5
1'31.185
 
2
Marc MARQUEZ
Honda
303.8
1'31.293
0.108 / 0.108
3
Danilo PETRUCCI
Ducati
303.2
1'31.381
0.196 / 0.088
4
Andrea IANNONE
Suzuki
298.4
1'31.454
0.269 / 0.073
5
Andrea DOVIZIOSO
Ducati
305.8
1'31.553
0.368 / 0.099
6
Jorge LORENZO
Ducati
306.3
1'31.590
0.405 / 0.037
7
Jack MILLER
Ducati
300.5
1'31.683
0.498 / 0.093
8
Maverick VIÑALES
Yamaha
303.9
1'31.784
0.599 / 0.101
9
Yamaha
301.9
1'31.900
0.715 / 0.116
10
Dani PEDROSA
Honda
300.8
1'32.024
0.839 / 0.124
11
Tito RABAT
Ducati
300.5
1'32.049
0.864 / 0.025
12
Aleix ESPARGARO
Aprilia
300.1
1'32.455
1.270 / 0.406

 

 

Ετικέτες

MotoGP Αυστρία Sprint: Νίκη Marc Marquez με Alex και Acosta στο βάθρο!

Εγκατέλειψε από πρόβλημα ο Bagnaia
MotoGP Αυστρία Sprint: Νίκη Marc Marquez με Alex και Acosta στο βάθρο!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

16/8/2025

Σπινάροντας στην εκκίνηση ο Bagnaia με τον Aldeguer πιο πίσω σε πιστή αντιγραφή της κίνησης, ξεκίνησε ο σύντομος αγώνας Sprint στην Αυστρία όπου ο Alex και ο Marc Marquez βρήκαν ακόμη μικρότερη αντίσταση από την αναμενόμενη και μπήκαν εμπρός από τον Bezzecchi που όπως και ο Quartararo στην αντίστοιχη περίπτωση, δεν περιμένει κανείς πως θα κρατηθεί εκεί για πολύ.

Δεν άντεξε ούτε την επίθεση του Acosta όμως, ο οποίος λίγο έλειψε να είχε την pole position και μάλιστα θα την είχε κερδίσει με πιο καθαρό τρόπο από τον Bezzecchi.

Μετά το πρόβλημα στην εκκίνηση ο Bagnaia προσπάθησε για λίγους γύρους με αστάθεια στην μοτοσυκλέτα μέχρι που χάνοντας τα φρένα μπήκε στην διαδρομή για την ποινή μακρύτερου γύρου και αμέσως μετά εγκατέλειψε κιόλας, φανερά προβληματισμένος για την μοτοσυκλέτα.

Με πρόβλημα στο holeshot εγκατέλειψε και ο Fernandez, όσο εμπρός οι θέσεις είχαν ξεκαθαρίσει, λιγότερο το ποιος θα είναι πρώτος – δεύτερος, αλλά σίγουρα η τρίτη θέση θα χανόταν από τον Acosta μόνο από δικό του λάθος.

Μία φορά πλησίασε τον Marc ο Acosta και έχασε τα φρένα, όμως είχε τέτοιο ρυθμό που ο Bezzecchi δεν απείλησε ξανά παρά το λάθος της KTM.

Ο Alex ήξερε πως ο Marc θα κάνει την επίθεση αν και εκείνη την στιγμή δεν φαινόταν να απειλείται άμεσα και πράγματι σύμφωνα με τον Marc, ο στόχος ήταν να μην χρειαστεί κανένα ρίσκο και να περιμένει την φθορά των ελαστικών να μειώσει την επικινδυνότητα μίας επίθεσης, μετριάζοντας τις δυνατότητες άμυνας του αδερφού του.

Πράγματι στο τέλος του αγώνα ένα μικρό λάθος του Alex άνοιξε το παράθυρο για μία πολύ καθαρή προσπέραση με τον Marc να φεύγει εμπρός και να μην αφήνει ευκαιρία για αντεπίθεση.

Ο Martin πήρε και τον μοναδικό βαθμό που κυνηγούσε ο Quartararo, προσπερνώντας τον για την δέκατη θέση.

Στο μεταξύ ο Acosta έμεινε ξανά από βενζίνη, στο τέλος του αγώνα ακριβώς, με την ομάδα να έχει κάνει καλύτερο υπολογισμό από ότι στην προσπάθεια για την κατάταξη που επίσης έμεινε από βενζίνη και κατάφερε να ξανά μπει, καταφέρνοντας μία 7η θέση αλλά έχοντας πρώτα κυνηγήσει την pole όπως είπαμε.

Ο Bastianini πάλεψε με Aldeguer και οι δυο τους έδωσαν όμορφες στιγμές με θέαμα, ενώ και η 5η θέση του Binder ήταν μία πολύ καλή επίδοση, με την KTM να έχει μία πολύ καλή ημέρα, εντός έδρας.

ΘΕΣΗ

ΒΑΘΜΟΙ

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΟΜΑΔΑ

ΧΡΟΝΟΣ

1

12

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

20:56.071

2

9

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

+1.180

3

7

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

+3.126

4

6

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

+4.032

5

5

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+4.782

6

4

54F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

+6.032

7

3

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+8.294

8

2

49F. Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+10.953

9

1

5J. Zarco

CASTROL Honda LCR

+11.999

10

 

1J. Martin

Aprilia Racing

+12.111

11

 

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+13.387

12

 

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+13.704

13

 

36J. Mir

Honda HRC Castrol

+13.822

14

 

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+14.564

15

 

79A. Ogura

Trackhouse MotoGP Team

+18.414

16

 

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+19.365

17

 

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+20.844

18

 

88M. Oliveira

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+21.581

Εγκατάλειψη

   

25R. Fernandez

Trackhouse MotoGP Team

9 Laps

   

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

8 Laps