MotoGP Γαλλία: Zarco pole position – Κυριαρχία σε δραματικό σκηνικό

Όπως το περιμέναμε: Τα δοκιμαστικά ήταν μία μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή..
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

19/5/2018

Εν μέσω εξαιρετικά πολλών πτώσεων, από τις περισσότερες που έχουν συμβεί σε εκκίνηση, ο Zarco έγινε ο πρώτος Γάλλος μετά το 1988 και τον Christian Sarron που παίρνει την pole position σε Γαλλικό έδαφος.. μονάχα που δεν ήταν εύκολο, παρά την σαρωτική διαφορά.

Μπορεί τα δέκατα να μοιάζουν μικρός χρόνος, όμως οτιδήποτε κάτω από το 1:32 είναι κορυφαίο και χθες ο Dovizioso ήταν ο μόνος που έσπασε αυτό το ρεκόρ, κατεβαίνοντας στο 1:31 ψηλό, με την πρόσφατη ανανέωση συμβολαίου να λειτουργεί αγχολυτικά για όλη την ομάδα.

Ωστόσο οι δοκιμές της Παρασκευής είχαν 16 αναβάτες με χρόνους μέσα σε ένα δευτερόλεπτο κι αυτό προμήνυε με τον καλύτερο τρόπο την μάχη που θα βλέπαμε στα δοκιμαστικά! Ωστόσο οι δοκιμές πριν τις τελικές για την κατάταξη, συνέχισαν όπως εχθές με πολλές πτώσεις. Και σήμερα πρωταγωνιστής των πτώσεων ήταν ο Crutchlow καθώς εχθές διεκδικούσε θέση στην πρώτη σειρά, μέχρι την στιγμή που έπεσε. Σήμερα σημείωσε δύο πτώσεις, και συνέχισε σε γρήγορο ρυθμό, μέχρι το τρομακτικό highsiding που συνέβη ενώ μεταδιδόνταν το onboard πλάνο από την LCR Honda! Με σχεδόν 200 χιλιόμετρα, ο Cal εκτοξεύτηκε στον αέρα, η μοτοσυκλέτα καρφώθηκε με τον εμπρός τροχό κάθετα στο έδαφος και οι δυο τους κατέληξαν απότομα στον έδαφος, δυστυχώς η μοτοσυκλέτα τον χτύπησε και πάλι πριν σταματήσει την κίνησή της…

Ο Cal που στην προηγούμενη πτώση είχε έντονο εκνευρισμό με μπόλικες χειρονομίες, δεν σηκώθηκε αμέσως μετά το highsiding ανεβάζοντας την αγωνία, για αυτό και όσο το φορείο τον απομάκρυνε, έχοντας αντιληφθεί την εικόνα, έδωσε σήμα σηκώνοντας τον αντίχειρα πως είναι καλά.. Μεταφέρθηκε στο ιατρείο όπου ο Dr. Zasa εστίασε στον γοφό, με τον οποίο προσγειώθηκε στο έδαφος με δύναμη. Χωρίς να χάσει τις αισθήσεις του και χωρίς άλλο πόνο, οι γιατροί τον εξετάζουν και θα ανακοινώσουν το πόρισμα σύντομα, αν και είναι βέβαιο πως θα μεταφερθεί στο νοσοκομείο για διενέργειας περισσότερων ελέγχων..

Η Michelin προχώρησε και σε σχολιασμό εξαιτίας των πολλών πτώσεων, θέλοντας να επιστήσει την προσοχή στους αναβάτες για τις ιδιαίτερες συνθήκες της πίστας που οι παρατεταμένες στροφές οδηγούν σε ανομοιόμορφη θερμοκρασία των πλευρών του ελαστικού, επηρεάζοντας την πρόσφυση.

Με τον Rossi να έχει μία ήπια πτώση στην FP4 μπαίνοντας με τα ίδια ελαστικά να συνεχίσει την προσπάθεια και σχεδόν όλους τους αναβάτες να βρίσκουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα όρια, ήρθαν οι δοκιμές της κατάταξης με τις πτώσεις να πληθαίνουν. Ο Zarco δεν ήταν ο ταχύτερος όλη την ημέρα, σε αντίθεση με τον Marquez που συνεχώς βελτιωνόταν. Τότε ήταν που ο Ισπανός έσπασε το χθεσινό φράγμα του Dovizioso και πήρε προσωρινά την pole position. Χωρίς να περάσει ούτε λεπτό, ο Petrucci που χθες είχε εντυπωσιακή πτώση αλλά σήμερα κυριάρχησε στην Q1 με χρόνο 1'31.818 πήρε από τον Marquez την πρώτη θέση και την χάρηκε ακριβώς τον ίδιο χρόνο, καθώς ο Zarco θα την έπαιρνε εκείνος για λογαριασμό δικό του και όλης της Γαλλίας!

Το πόσο σημαντικό είναι η ψυχολογία στους αγώνες, το ξεκαθάρισε σήμερα ο ίδιος ο Zarco, που είπε πως το κοινό στις κερκίδες του έδωσε εκείνα τα ελάχιστα δέκατα. Δεν ήταν εύκολη υπόθεση να πάρει την pole position με εννιά αναβάτες να κατεβαίνουν σήμερα κάτω από το 1:32 όταν εχθές ήταν μόνο ο Dovizioso, γεγονός που δικαιολογεί κι αυτό με την σειρά του τις πολλές πτώσεις.

Οι τρείς πρώτοι λοιπόν στην αυριανή σειρά εκκίνησης, είχαν όλοι τους για μία στιγμή την pole position και σίγουρα η πρώτη δεκάδα είναι κοντά σε χρόνους, όταν μιλάμε για ρυθμό αγώνα. Με τον Zarco εμπρός, δεν είναι βέβαιο πως ο Marquez θα καταφέρει να φύγει μπροστά στην εκκίνηση, δίνοντάς μας ένα δυναμιτισμένο ξεκίνημα!

Κατάταξη Q2:
1
Johann ZARCO
Yamaha
303.5
1'31.185
 
2
Marc MARQUEZ
Honda
303.8
1'31.293
0.108 / 0.108
3
Danilo PETRUCCI
Ducati
303.2
1'31.381
0.196 / 0.088
4
Andrea IANNONE
Suzuki
298.4
1'31.454
0.269 / 0.073
5
Andrea DOVIZIOSO
Ducati
305.8
1'31.553
0.368 / 0.099
6
Jorge LORENZO
Ducati
306.3
1'31.590
0.405 / 0.037
7
Jack MILLER
Ducati
300.5
1'31.683
0.498 / 0.093
8
Maverick VIÑALES
Yamaha
303.9
1'31.784
0.599 / 0.101
9
Yamaha
301.9
1'31.900
0.715 / 0.116
10
Dani PEDROSA
Honda
300.8
1'32.024
0.839 / 0.124
11
Tito RABAT
Ducati
300.5
1'32.049
0.864 / 0.025
12
Aleix ESPARGARO
Aprilia
300.1
1'32.455
1.270 / 0.406

 

 

Ετικέτες

MotoGP: Ο Cal Crutchlow εξηγεί γιατί ο Marc Marquez είναι ασυναγώνιστος

Σε μια χρονιά που στέφθηκε πρωταθλητής χωρίς να συμμετάσχει στους τελευταίους τέσσερις γύρους
Cal Crutchlow
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

24/12/2025

Ο Marc Marquez μπαίνει στο 2026 ως εν ενεργεία παγκόσμιος πρωταθλητής MotoGP για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, αποδεικνύοντας ότι το ρίσκο της αποχώρησης από τη Honda όχι μόνο απέδωσε, αλλά τον επανέφερε στην κορυφή.

Ο Ισπανός αναβάτης έχει πλέον μπροστά του τη μεγάλη ευκαιρία να ξεπεράσει τον Valentino Rossi στη καφενειακή συζήτηση για τον κορυφαίο όλων των εποχών, εφόσον η Ducati GP26 αποδειχθεί ικανή να συνεχίσει την κυριαρχία του εργοστασίου από το Borgo Panigale.

Πριν από οτιδήποτε άλλο, όμως, ο Marquez πρέπει να διασφαλίσει ότι έχει αναρρώσει πλήρως από τον σοβαρό τραυματισμό του στο φινάλε της σεζόν 2025, μετά το ατύχημα στο Grand Prix της Ινδονησίας, όπου υπέστη βαριά ζημιά στην κλείδα. Μόνο τότε θα μπορέσει να επιστρέψει με ασφάλεια και να επιβάλει ξανά την κυριαρχία του απέναντι στους αντιπάλους του.

Η απόφαση να αφήσει τη Honda το 2023 και να μετακομίσει στη δορυφορική Ducati της Gresini ήταν ένα στοίχημα με τον εαυτό του. Ένα στοίχημα που, όπως αποδείχθηκε, κερδήθηκε και με το παραπάνω. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι θα ήταν ψυχολογικά δύσκολο να βιώσει μια παρόμοια διαδικασία αποκατάστασης με εκείνη της Jerez το 2020, αυτή τη φορά όμως στα 32 του χρόνια.

Ο Cal Crutchlow αποκαλύπτει γιατί ο Marquez είναι "φρικιό" πάνω στη μοτοσυκλέτα

Στο νέο βιβλίο του Mat Oxley, "Marc The Magnificent", ο πρώην αναβάτης και αντίπαλος του Marquez, Cal Crutchlow, περιγράφει με τον πιο ωμό τρόπο αυτό που πολλοί στο paddock σκέφτονται εδώ και χρόνια.

"Ο κόσμος δεν έχει ιδέα πόσο ξεχωριστός είναι ο Marc, είναι ένα φρικιό της φύσης", δήλωσε χαρακτηριστικά. "Δεν έχω σώσει ποτέ μοτοσυκλέτα στις 62 μοίρες κλίσης, 15 φορές σε ένα Σαββατοκύριακο! Αυτό δεν συμβαίνει με κανέναν άλλον".

Marc Marquez save

Ο Crutchlow συνεχίζει εξηγώντας ότι η ιδιαιτερότητα του Marquez δεν περιορίζεται μόνο στις εντυπωσιακές αποφυγές πτώσεων, "Είναι αυτός ο τύπος που μπορεί να φέρνει αποτελέσματα κάθε εβδομάδα, οδηγώντας μια μοτοσυκλέτα που είναι διαβόητα από τις πιο δύσκολες στο grid. Ο Marc είναι 100% ταλέντο, αλλά έχει και αυτή τη σκυλίσια αποφασιστικότητα να σφίγγει τα δόντια και να συνεχίζει. Ο παράγοντας Marquez είναι πραγματικά κάτι το πολύ ξεχωριστό".

Η κατάκτηση του τίτλου το 2025 επιβεβαίωσε ότι η αποχώρησή του από τη Honda ήταν η σωστή επιλογή. Και το πιο ανησυχητικό για τους αντιπάλους του είναι ότι ο Marquez δείχνει να έχει ακόμη πολλά να δώσει.

Μπαίνοντας στη νέα σεζόν, ο Marquez γνωρίζει πλέον τη Ducati, το περιβάλλον της ομάδας και τους ανθρώπους γύρω του πολύ καλύτερα. Αυτή η εξοικείωση μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική στην επιστροφή του από τον τραυματισμό.

Ωστόσο, θα βρεθεί πάνω σε μια μοτοσυκλέτα στην εξέλιξη της οποίας δεν είχε ουσιαστικό λόγο, αφού απουσίασε από τις δοκιμές στη Βαλένθια μετά το πέρας της σεζόν. Την ίδια στιγμή, ο Francesco Bagnaia δεν πρόκειται να τον υποτιμήσει ξανά. Με μια GP26 που ενδέχεται να του ταιριάζει περισσότερο, ο Ιταλός θα αποτελέσει σοβαρή απειλή.

Το ίδιο ισχύει και για ολόκληρο το grid. Όλοι πλέον γνωρίζουν τι μπορεί να κάνει ο Marc Marquez με κόκκινα, αλλά και πού βρίσκονται τα όριά του. Το ερώτημα είναι αν αυτά τα όρια έχουν πράγματι φανεί ή αν, όπως υπαινίσσεται ο Crutchlow, μιλάμε για έναν αναβάτη που εξακολουθεί να αψηφά τους νόμους της λογικής πάνω σε μια μοτοσυκλέτα MotoGP.