MotoGP Γερμανίας: Σαρωτική νίκη Marc Marquez – Χάος πτώσεων μισή πίστα πίσω του

Μία δεκάδα τερμάτισε μόνο!
MotoGP Γερμανίας: Σαρωτική νίκη Marc Marquez – Χάος πτώσεων μισή πίστα πίσω του
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

13/7/2025

Μπήκε ο Rins στην δεκάδα ενώ οδηγούσε μόνος του μισή πίστα μακριά από τον πρώτο, αυτό εξηγεί τι έγινε σήμερα στον αγώνα που οι πτώσεις ήταν το πιο συγκλονιστικό του αγώνα, πέρα από τις μάχες εκτός πεντάδας. Αντίστοιχα μόνος του εμπρός ξεφεύγοντας από την πρώτη στιγμή ήταν ο Marc Marquez που πήρε μία απόλυτη νίκη στην πίστα που αποτελεί το βασίλειό του, ένα από πολλά που έχει περνώντας πλέον τον Agostini σε νίκες, βρισκόμενος στην δεύτερη θέση πίσω από τον Valentino Rossi. Χρειάζεται άλλες 20 για να ισοφαρίσει το ρεκόρ νικών.

Έχει όμως γράψει και άλλο ένα ρεκόρ, αυτό των νικών σε μία πίστα μαζεύοντας 9 μέσα στο Sanchering με τον Agostini να κατέχει την πρώτη θέση με 10 στην Iwata.

Στην εκκίνηση έγιναν λιγότερα λάθη από τον βρεγμένο Sprint εχθές, ο Marc Marquez πάλι έφυγε εμπρός και έστριψε όμως και πρώτος ενώ και πάλι ο Zarco έχανε τις θέσεις αμέσως. Ο Bezzecchi έκανε πολύ καλή εκκίνηση και μπήκε δεύτερος πίσω από τον Marc όμως δεν θα άντεχε για πολύ την πίεση του Di Giannantonio.

Αντίθετα ο Zarco έκανε φοβερή άμυνα πίσω από τον Alex Marquez στην κρατώντας την 5η θέση από τον Acosta και τον Bagnaia.

Στην έναρξη του 3ου γύρου ο Di Giannantonio ήταν ήδη εμπρός και ο Bezzecchi είχε ήδη αποκρούσει μία επίθεση του Alex Marquez. Υπήρχε μπόλικο θέαμα εκείνη την στιγμή από την 4η θέση και πίσω.

Τις πτώσεις εγκαινίασε ο Salvadori και ακολούθησε ο Oliveira ενώ ταυτόχρονα με την Aprilia έπεσε και ο Acosta στο εσάκι χάνοντας πρόσφυση εμπρός και ενώ ήταν στην 5η θέση προσπαθώντας και για κάτι καλύτερο.

Bezzecchi και Alex Marquez χάριζαν θέαμα για την μάχη της 3ης θέσης που κράτησε αρκετούς γύρους μέχρι ο Alex να μείνει πίσω.

Όλη αυτή την ώρα ο Marc Marquez απλά ξεμάκραινε εμπρός. Όταν έφτασε την διαφορά στο 1,6 δευτερόλεπτα έκανε έναν γύρο διαφορετικό από τους προηγούμενους και αμέσως μετά ανέβηκε ξανά ένα σκαλί πάνω από όλους και διπλασίασε την διαφορά σε σημείο που ο Di Giannantonio σταμάτησε να τον βλέπει πέρα από δύο σημεία της πίστας.

Στα μισά του αγώνα οι δύο Honda έπαιζαν μεταξύ τους και ταυτόχρονα με τον Binder. Είχε προηγηθεί η άνοδος του Quartararo πέρα από τον Miller και έπειτα του Aldeguer και πλέον το ενδιαφέρον ήταν οι προσπεράσεις των δύο Honda που ταυτόχρονα ήθελαν να περάσουν και τον Binder που έκανε δυνατή άμυνα.

Την ώρα που παρακολουθούσε κανείς τις πίσω θέσεις γιατί εμπρός δεν υπήρχε ενδιαφέρον, στον 18ο γύρο ο Marc Marquez σημειώνει ένα μικρό γλίστρημα στην πρώτη στροφή. Τρία δευτερόλεπτα μετά πέφτει ο Di Giannantonio κρατώντας τα φρένα λίγο περισσότερο και αμέσως μετά πέφτει εκεί και ο Zarco που έκανε μοναχικό αγώνα πιο πίσω!

Είναι φανερό πλέον πως ο αγώνας είναι επιβίωσης απέναντι στην πρόσφυση.

Πίσω στην μάχη των μοναδικών που οδηγούσαν κολλητά, δεν γινόταν παρά να αναρωτηθεί κανείς αν ο Mir θα μπορούσε να συνεχίσει ή η κακιά τύχη που τον συνοδεύει θα χτυπούσε ακόμη μία φορά και πράγματι έτσι ακριβώς έγινε. Ο Ai Ogura διέκρινε ένα μικρό κενό εμπρός, έχοντας λίγους γύρους πριν, περάσει τον Fernandez. Εκείνη την στιγμή ο Luca Marini είχε περάσει τον Mir και είχε καταφέρει λίγο μετά να περάσει και τον Binder.

Για άλλη μία φορά δεν κοιτούσε κανείς τους πρώτους που έκαναν ένα ακόμη πιο μοναχικό αγώνα από πριν και τότε πέφτει και ο Bezzecchi!

Η κατάρα της δεύτερης θέσης χτυπά στον 21ο γύρο και πλέον οι δύο Marquez έχουν τις δύο πρώτες θέσεις του βάθρου με διαφορά σχεδόν 6 δευτερολέπτων και ακολουθεί ο Bagnaia, ο μόνος που δεν υπήρχε περίπτωση να δει βάθρο σήμερα αν δεν έπεφταν οι πρώτοι, καθώς ο Alex μπορεί να είχε χάσει την μάχη από τον Bezzecchi αλλά τουλάχιστον το είχε παλέψει πρώτα.

Στον επόμενο γύρο ο Ai Ogura πέφτει πάνω στον Mir που δεν μπορεί να πιστέψει πως για ακόμη μία φορά κάποιος τον βγάζει εκτός πίστας, τουλάχιστον τώρα είχε καταφέρει να γυρίσει αρκετούς γύρους και δεν ήταν στην εκκίνηση.

Εκείνη την στιγμή ξανά πέφτει ο Savadori που είχε ξανά μπει στον αγώνα μετά την πρώτη του πτώση και όλα αυτά στην πρώτη στροφή!

Μαζί με εκείνους που έλειπαν από τον αγώνα, οι πτώσεις στην πρώτη στροφή αποδεκάτισαν την λίστα των αναβατών και πλέον έμενε μέσα η πρώτη δεκάδα!

Όλες οι θέσεις είχαν πλέον κλειδώσει, λίγα μπορούσε να κάνει ο Aldeguer απέναντι στον Quartararo και το μόνο που σκεφτόταν κανείς ήταν αν θα δει ένα καταστροφικό λάθος από τους πρώτους, όμως έγινε ήδη δύο φορές με την πρόσφυση να είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Ευτυχώς καμία άλλη ατυχία δεν σημειώθηκε και η πρώτη δεκάδα κατάφερε να τερματίσει με τον Marc Marquez να έχει μία τεράστια διαφορά που την γιόρτασε κλείνοντας το γκάζι πριν την καρό σημαία για να σηκωθεί όρθιος.

Μία μεγάλη νίκη από τον Marc Marquez μέσα στην αγαπημένη του πίστα κερδίζοντας και τις συνθήκες μεταξύ όλων των άλλων.

Επόμενος σταθμός, η Τσεχία και η φανταστική πίστα του Brno.

Θέση

Βαθμοί

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος

1

25

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

40:42.854

2

20

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

+6.380

3

16

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+7.080

4

13

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+18.738

5

11

54F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

+18.916

6

10

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+24.743

7

9

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+24.820

8

8

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+25.757

9

7

25R. Fernandez

Trackhouse MotoGP Team

+25.859

10

6

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+39.419

Πτώσεις

   

32L. Savadori

Aprilia Racing

19 laps

   

79A. Ogura

Trackhouse MotoGP Team

21 laps

   

36J. Mir

Honda HRC Castrol

21 laps

   

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

20 laps

   

5J. Zarco

CASTROL Honda LCR

17 laps

   

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

17 laps

   

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

3 laps

   

88M. Oliveira

Prima Pramac Yamaha MotoGP

2 laps

 

Ετικέτες

MotoGP Βρετανία SPRINT: Μεγάλη νίκη Martin σε απόλυτη επικράτηση της Aprilia

Πρώτη φορά όλο το βάθρο Aprilia στον Sprint!
MotoGP Βρετανία SPRINT: Μεγάλη νίκη Martin σε απόλυτη επικράτηση της Aprilia
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

8/8/2026

Ισοφάρισε ο Martin σήμερα, το ρεκόρ νικών του Marc Marquez, στην σύντομη ιστορία του θεσμού των Sprint αγώνων των MotoGP. Ταυτόχρονα είχαμε για πρώτη φορά στους αγώνες του Σαββάτου, ένα βάθρο πλήρως γεμάτο με μοτοσυκλέτες της Aprilia σε μία διπλή ήττα για την Ducati καθώς δεν ήταν σε θέση να δώσουν μάχη και να υπερασπιστούν την θέση τους. Απεναντίας, στην περίπτωση του Marc Marquez απλά περίμενε να τελειώσει το μαρτύριο διασώζοντας την τελευταία στιγμή τον έναν και μοναδικό βαθμό που θα τον έχανε και αυτόν, αν η γραμμή τερματισμού ήταν μερικά μέτρα πιο μπροστά.

Αιτία το γεγονός πως οι εργοστασιακές Ducati χρησιμοποιούν πολύ πίσω ελαστικό σε μία πίστα που έτσι και αλλιώς το καταναλώνει γρήγορα χωρίς να προσφέρει και κορυφαία πρόσφυση. Οι Aprilia έφτασαν στο όριο πολύ πιο αργά, επικρατώντας πλήρως των υπολοίπων.

Η εκκίνηση έδωσε όπως πάντα μία πιο ωραιοποιημένη εικόνα για το τι θα ακολουθούσε με τον Martin να φεύγει εμπρός χωρίς αντίσταση, πίσω του όμως οι δορυφορικές Ducati και ο Marc Marquez έδιναν τον δικό τους αγώνα με καλές πιθανότητες για την συνέχεια. Ο Marc Marquez βούτηξε στην εσωτερική του Bezzecchi αλλά έκοψε αμέσως για να γλιτώσει την επαφή την οποία δεν απέφυγε πλήρως αλλά ήταν αναίμακτη. Σε αντίθεση με των Morbidelli και Lecuona που οδήγησε σε πτώση του δεύτερου. Είχε προηγηθεί η πτώση του Crutchlow που δεν κατάφερε να δώσει μία καλή εικόνα στους συμπολίτες του, στον αγώνα εντός -για αυτόν- έδρας.

Η κόντρα των Bezzecchi και Marc Marquez που ξεκίνησε από την πρώτη στροφή ολοκληρώθηκε άμεσα με προβιβασμό της Ducati και έτσι την αρχική εικόνα πως θα μπορέσει να παλέψει για αρκετούς από τους βαθμούς που δίνει ο Sprint ακόμη και για μία θέση του βάθρου. Εικόνα σε πλήρη αντιδιαστολή με όσα είδαμε λίγο αργότερα.

Η πτώση του Fernandez από χαμένη πρόσφυση εμπρός, άνοιξε τον δρόμο στον Alex Marquez να πλησιάσει τους πρώτους δύο και στέρησε επίσης την ευκαιρία από την Aprilia να γεμίσει με ακόμη περισσότερες μοτοσυκλέτες τις πρώτες θέσεις γιατί έγινε βέβαιο αργότερα, πως θα είχε καταφέρει να περάσει εμπρός.

Για τους πρώτους γύρους όμως ο Martin απλά συνεχίζει ανέμελος την πορεία του ενώ στην δεύτερη θέση ο Ai Ogura χρειάστηκε να προστατευτεί από τον Di Giannantonio, όχι όμως για πολύ.

Πριν ακόμη αρχίσουν να γίνονται εμφανή σε όλους τα προβλήματα της Ducati, ο Bezzecchi πέρασε όμορφα και καθαρά τον Marc Marquez και αμέσως μετά και ο Alex που παρόλο που έδειχνε να μην βρίσκει και αυτός κορυφαία πρόσφυση, ήταν όμως σε καλύτερη μοίρα από τον Marc Marquez που από την μέση του αγώνα και μετά το πίσω μέρος γλιστρούσε συνέχεια και αποσταθεροποιούνταν ο τροχός του σε κάθε άνοιγμα. Στο τέλος ο Alex Marquez πέρασε και τον Di Giannantonio που είχε ακριβώς τα ίδια θέματα με τον Marc αλλά λίγο πιο αργά μέσα στον αγώνα προλαβαίνοντας να κρατήσει αρκετούς από τους πόντους που είχε αρχικά στην εκκίνηση.

Για ακόμη μία φορά η εκκίνηση ήταν η αναμενόμενη, έντονος συναγωνισμός που όμως αργότερα δεν εξελίχθηκε σε μία θεαματική μάχη. Αύριο θα είναι μία παρέλαση των Aprilia αν δεν καταφέρουν να βρουν στην Ducati μία λύση για την πολύ μεγάλη φθορά των ελαστικών σε πολύ σύντομο χρόνο.

 

ΘΕΣΗ

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΟΜΑΔΑ

ΧΡΟΝΟΣ

ΒΑΘΜΟΙ

1

89J. Martin

Aprilia Racing

19:49.066

12

2

79A. Ogura

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

+1.530

9

3

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

+3.974

7

4

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

+6.956

6

5

49F. Di Gianna

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+8.651

5

6

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

+10.745

4

7

36J. Mir

Honda HRC Castrol

+10.826

3

8

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+12.539

2

9

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

+13.965

1

10

11D. Moreira

Pro Honda LCR

+13.992

 

11

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+14.142

 

12

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+14.344

 

13

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+14.540

 

14

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+15.213

 

15

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+16.892

 

16

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+20.194

 

17

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+23.722

 

18

44P. Espargaro

Red Bull KTM Tech3

+24.380

 

19

47A. Fernandez

Yamaha Factory Racing

+27.593

 

20

7T. Razgatlioglu

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+34.332

 

Πτώσεις

 

25R. Fernandez

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

5 Laps

 
 

35C. Crutchlow

Castrol Honda LCR

3 Laps

 
 

27I. Lecuona

BK8 Gresini Racing MotoGP

0 Laps