MotoGP: Γίνεται τηλεοπτική σειρά στο Amazon

Σε 8 επεισόδια των 50 λεπτών
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

21/12/2021

Η Dorna ανακοίνωσε πως τον Φεβρουάριο του 2022 θα ξεκινήσει στην τηλεοπτική πλατφόρμα του Amazon η προβολή των 8 επεισοδίων, διάρκειας 50 λεπτών για το κάθε ένα από αυτά, της σειράς Life at Speed, η οποία θα έχει τον χαρακτήρα ντοκιμαντέρ, αλλά σε μορφή reality show, δηλαδή θα αποτυπώνει τη ζωή των ανθρώπων των MotoGP και όχι μόνο την αγωνιστική δράση.

Η ιδέα δεν είναι ούτε καινούρια, ούτε πρωτοποριακή, αφού ακριβώς το ίδιο έκανε για την Formula 1 η Liberty Media στην αντίστοιχη τηλεοπτική πλατφόρμα του Netflix με τη σειρά “Drive to Survive”.

Η επιτυχία της συγκεκριμένης σειράς δεν περιορίστηκε μόνο σε επίπεδο τηλεθέασης, αλλά επεκτάθηκε και στο οικονομικό επίπεδο, καθώς πολλές ομάδες τις Formula 1 είδαν να μεγαλώνει η λίστα των εταιρειών που ήθελαν να μπουν χορηγοί στα αυτοκίνητά τους.

Αυτό ήταν μάλλον και το βασικό επιχείρημα της Dorma προς τις ομάδες των MotoGP να δεχτούν να υπάρχει τον τελευταίο χρόνο 1-2 κάμεραμαν συνεχώς δίπλα τους και μέσα στα πόδια τους.

Καμία ομάδα και σίγουρα όχι οι εργοστασιακές, δεν θέλουν να υπάρχουν “εξωσχολικοί” μέσα στα πιτς, όπου με μια κάμερα στο χέρι θα καταγράφουν τα πάντα, ανάμεσά τους και μηχανολογικά μυστικά, τα οποία είναι πολύ εύκολο να διαρρεύσουν στους αντιπάλους τους, ακόμα και από καθαρή αφέλεια…

Από την άλλη μεριά βέβαια, η Dorna φρόντισε το συνεργείο που θα αναλάβει την βιντεοσκόπηση να αποτελείται από ανθρώπους που ήδη έχουν δουλέψει για αυτή στο παρελθόν και είναι γνωστά πρόσωπα και στους ανθρώπους των ομάδων.

Άλλωστε τα τελευταία χρόνια, η Dorna έχει ξεκινήσει να προβάλει μια σειρά από βίντεο με τον τίτλο “UNSEEN” που ήδη ακολουθεί τη λογική και το ύφος ενός “κονσέρβα-reality”.

Θα καταφέρει το Life at Speed να επιτύχει το στόχο του όπως το Drive to Survive της Formula 1;

Κάποιοι ανησυχούν πως οι άνθρωποι των MotoGP είναι Ισπανοί, Ιταλοί και Ιάπωνες και δεν μιλάνε όλοι αγγλικά μεταξύ τους όπως στην Formula 1, οπότε θα είναι υποχρεωτικοί οι υπότιτλοι, κάτι που μπορεί να κουράσει το ευρύ κοινό.

Μόνο που η άποψη αυτή εκφράζεται από τους κλασσικούς ανθρώπους της τηλεόρασης και του θεάματος που πιστεύουν πως τα ξέρουν όλα…

Η πραγματικότητα για κάθε μορφής θέαμα είναι πως ο κόσμος θα δει ό,τι έχει ενδιαφέρον ως ιστορία και ως χαρακτήρες. Όσο πιο δυνατή και πρωτότυπη είναι η ιστορία και όσο πιο ισχυρή προσωπικότητα έχουν οι χαρακτήρες, τόσο πιο πολύ δένεται ο θεατής με το θέαμα που παρακολουθεί. Όλοι μας έχουμε δει καλές ταινίες των τριών ωρών και είπαμε “τι, τελείωσε κιόλας;” Και όλοι μας έχουμε δει φόλες που μας έκαναν να φύγουμε από το σινεμά στο μισάωρο.

Το τεχνικό κομμάτι, δηλαδή ο ήχος, η εικόνα και οι υπότιτλοι είναι απλώς κερασάκια σε μια τούρτα. Το απέδειξε περίτρανα η κορεάτικη σειρά  Squid Game που σάρωσε σε όλο τον κόσμο με τους πρωταγωνιστές να μιλάνε μια γλώσσα που σε όλο τον πλανήτη εκτός Νοτίου Κορέας ακούγονταν “σαν κινέζικα”.

Ο μόνος καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία (θεαματικότητας για το άθλημα της μοτοσυκλέτας και προσέλκυσης χορηγών για της ομάδες) θα είναι στο editing της σειράς, δηλαδή στην ομάδα των ανθρώπων που θα διαλέξουν ποιες σκηνές θα μπουν και κυρίως ποιες θα κοπούν.

Εμείς που παρακολουθούμε όλες τις συνεντεύξεις τύπου των αναβατών πριν και μετά τους αγώνες σας λέμε από τώρα πως ο Jack Miller της Ducati είναι από μόνος του ένας χαρακτήρας που κρατά ολόκληρη τη σειρά!

Βάλτε τώρα την ιστορική αποχώρηση του Valentino Rossi, την σουρεάλ κατάσταση με την μετακίνηση του Maverick Vinales από τη Yamaha στην Aprilia στη μέση της χρονιάς, την επανεμφάνιση του Marc Marquez και όλα όσα έγιναν το 2021 και έχεις στα χέρια σου υλικό να φτιάξεις από κωμωδία για μικρά παιδιά, μέχρι δράμα και θρίλερ σε όποια ποσότητα θέλεις.

Αν η Dorna δεν το ξεφτιλίσει στο  “Political Correct” μοντάζ, τότε το Life at Speed θα σπάσει ταμεία ακόμα κι αν δεν βάλουν υπότιτλους στους διαλόγους της Βαβέλ των MotoGP.


 

Βιογραφία Marc Marquez: «Στα 12 ήμουν τόσο μικροκαμωμένος που χρειάστηκαν οριακές πατέντες στη μοτοσυκλέτα»

«Η μητέρα μου ξεσκόνιζε τους γιατρούς για την ανάπτυξή μου»
Βιογραφία Marc Marquez: «Στα 12 ήμουν τόσο μικροκαμωμένος που χρειάστηκαν οριακές πατέντες στη μοτοσυκλέτα»
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

18/12/2025

Διαβάζοντας την βιογραφία του Marc Marquez, ανακαλύπτει κανείς μικρά σημεία με μεγάλη όμως σημασία, τόσο για το χτίσιμο ενός πρωταθλητή από πολύ νωρίς, όσο και για την νοοτροπία μίας ολόκληρης χώρας, κυρίως όμως για την προσήλωση της οικογένειας αποκλειστικά στους αγώνες και στην βελτίωση του μικρού αθλητή. Ο Marc εξιστορεί:

Είναι δεύτερη χρονιά στο τοπικό, ιδιαίτερα σημαντικό πρωτάθλημα της Κατανολονίας και είναι μόλις 12 ετών, αγωνιζόμενος στα 125 με την Honda RS125R. Την προηγούμενη χρονιά είχε ανέβει από τα 50 κυβικά στα 125 όπου νικητής ήταν τότε ο Pol Espargaro. Ο Marc τερμάτισε δεύτερος στην πρώτη του χρονιά με την RS125!

Σημειώστε εδώ πως ένα τοπικό πρωτάθλημα έβγαζε σε κάθε φουρνιά αναβάτες για το παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Την δεύτερη χρονιά του στο GP της Καταλονίας έχει ήδη την στόφα του πρωταθλητή, αλλά η μοτοσυκλέτα είναι το μεγάλο του πρόβλημα. Στην εκκίνηση δεν πατά κάτω παρά μόνο όταν κάθεται στραβά με το ένα πόδι, πράγμα που το δυσκολεύει και έτσι δεν γίνεται να φεύγει κάθε φορά πρώτος.

Η ομάδα του είχε ήδη προσθέσει βάρος στην μοτοσυκλέτα και δέρμα στην φόρμα του για να έχουν το ελάχιστο που απαιτείται όμως από πλευράς εργονομίας δεν είχαν καταφέρει πολλά.

Τότε ήταν που μπήκαν στην διαδικασία να κοντύνουν το μήκος του ρεζερβουάρ κατά 15 ολόκληρους πόντους, για να μπορεί να φτάσει τα κλιπόν ο Marc και να μην δυσκολεύεται στην οδήγησή του.

Τότε ήταν που τον απελευθέρωσαν κιόλας.

Δεν κέρδισε απλά το τοπικό Πρωτάθλημα Ταχύτητας Καταλονίας στην κατηγορία των 125 κυβικών το 2005, αλλά κατατρόπωσε τους υπόλοιπους καθώς σε ορισμένους αγώνες κέρδιζε με 20 δευτερόλεπτα διαφοράς!

Τερμάτιζε μισή πίστα εμπρός από τους υπόλοιπους που είχαν όλοι τους, μοτοσυκλέτες με την ίδια ιπποδύναμη!

Παράλληλα η μητέρα του είχε πάρει σβάρνα τους γιατρούς υποβάλλοντας τον Marc Marquez σε κάθε γνωστή ιατρική εξέταση της εποχής εκείνης ψάχνοντας τρόπους να τον κάνει να ψηλώσει περισσότερο. Δεν τα κατάφερε, έκανε όμως τον δικό της αγώνα.

Εκείνη η χρονιά που κόντυναν το ρεζερβουάρ της μοτοσυκλέτας ενώ της είχαν προσθέσει βάρος, απελευθερώνοντας τον Marc, ο μικρός αθλητής εκτός από πρωταθλητής Καταλονίας στα 125 κυβικά της Ταχύτητας, πήρε και τον τίτλο στο Supermotard στην κατηγορία των 85 κυβικών.

Ο άνθρωπος που έκοψε τα 15 εκατοστά, ήταν ο Emilio Alzamora, που λίγα χρόνια πριν ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής στα 125 και απόδειξη ότι δάσκαλοι μπορούν να γίνουν λίγοι, όχι όλοι και δεν εξαρτάται η καριέρα τους ως δάσκαλοι από το τι πώς οδηγούν οι ίδιοι.

Την επόμενη χρονιά, μόλις στα 13, ο Marc Marquez πήρε ξανά το πρωτάθλημα της Καταλονίας και ήταν έτοιμος για το Ισπανικό Πρωτάθλημα CEV, τον προθάλαμο για τα MotoGP. Εκείνη την χρονιά τερμάτισε 8ος και ήταν ο νεότερος αναβάτης.

Το πρόβλημα των κιλών παρέμενε.

Από την ηλικία των 11 ετών ο Marc Marquez ήταν μόλις 29 κιλά σταθερά!
Για αυτό και η μητέρα του είχε γυρίσει όλους τους γιατρούς της Ισπανίας ψάχνοντας εκείνον που θα βοηθούσε τον γιό της να κερδίσει βάρος!

Στο CEV ο Alzamora έπρεπε να βρει τρόπο να προσθέσει 21 κιλά έρμα στην μοτοσυκλέτα με τρόπου που θα διατηρεί την ευελιξία της!

Μόλις 15 ετών, μπαίνει στα MotoGP με τον Alzamora να πιέζει για να μην περιμένει μέχρι τα 16…

Ετικέτες