MotoGP: Το χάος που προκάλεσε ο Quartararo

Τον "άδειασε" και η Alpinestars
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

8/6/2021

Αναμφίβολα, πέρα από την επική νίκη του Miguel Oliveira στο GP της Catalunya, το δεύτερο μεγαλύτερο γεγονός ήταν το συμβάν με τον Quartararo. Να θυμίσουμε ότι ο Γάλλος έφερε έναν μικρό χαμό στους τελευταίους γύρους του αγώνα, καθώς έμεινε να οδηγεί με ανοιχτό το φερμουάρ της φόρμας του μέχρι τον τερματισμό, αφού προηγουμένως είχε πετάξει το προστατευτικό του θώρακα μέσα στην πίστα, ενώ έναν γύρο μετά, έκοψε και δύο στροφές της πίστας λόγω του ότι είχε χάσει τα φρένα, με αποτέλεσμα να δεχτεί ποινή τριών δευτερολέπτων. Μετά τον τερματισμό, οι αγωνοδίκες ανακοίνωσαν επιπλέον ποινή τριών δευτερολέπτων για το ότι οδηγούσε μέσα στην πίστα χωρίς να είναι κουμπωμένος ο εξοπλισμός του (η φόρμα του δηλαδή), με τον Γάλλο να καταλαμβάνει τελικά την έκτη θέση, από την δεύτερη που είχε τερματίσει.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι η δεύτερη ποινή προήλθε μετά από ένσταση που κατέθεσαν η Ducati και η Suzuki, με τον Γάλλο να αντιδρά στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης λέγοντας ότι "Συγχαίρω όσους ζήτησαν να μου επιβληθεί κι άλλη ποινή. Είναι καλό να βλέπουμε τα αληθινά πρόσωπα κάποιων ανθρώπων". Όπως ήταν φυσικό, αυτή η κίνηση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και σχολίων στα social media, γεγονός που οδήγησε τον Γάλλο να ανασκευάσει τις δηλώσεις του και να εμφανίσει ένα πιο συγκαταβατικό προφίλ.

Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε ότι "αναλογιζόμενος αυτό που συνέβη… είναι δύσκολο να το παραδεχτώ, αλλά θα έπρεπε να μου βγάλουν μαύρη σημαία. Είναι αλήθεια ότι έθεσα τον εαυτό μου σε κίνδυνο και με δεδομένο αυτό που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα (ο θάνατος του αναβάτης της Moto3 Jason Dupasquier), η μαύρη σημαία θα ήταν η σωστή ποινή.

Έσπευσε όμως να δηλώσει ότι δεν συμφωνεί με το μέγεθος της ποινής για το ότι έκοψε την πίστα, καθώς όπως είπε "έχασα εφτά δέκατα, ενώ αν έχανα ένα δευτερόλεπτο δεν θα χρειαζόταν να μου επιβληθεί ποινή. Πώς μπορώ όμως πάνω στην μοτοσυκλέτα να ξέρω ότι είχα χάσει εφτά δέκατα κι όχι ένα δευτερόλεπτο;" Όπως και να 'χει πάντως, αυτό που συνέβη με τον Quartararo ήταν ανεπίτρεπτο, από την στιγμή μάλιστα που πέταξε ένα μεγάλο κομμάτι πλαστικού μέσα στην πίστα, θέτοντας σε κίνδυνο και τους υπόλοιπους αναβάτες

Η Alpinestars, που προμηθεύει με φόρμες τον Γάλλο εργοστασιακό αναβάτη της Yamaha, έκανε έλεγχο στο εξοπλισμό του και ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την φόρμα του και ότι όλα ήταν άκρως λειτουργικά. Ο αερόσακος δεν είχε ανοίξει και τα φερμουάρ λειτουργούσαν όλα στην εντέλεια, βάσει του πρώτου ελέγχου από τους εμπειρογνώμονες της εταιρείας. Αυτό ενισχύει την θεωρία που λέει ότι ο Quartararo δεν είχε κουμπώσει κανονικά μέχρι πάνω το φερμουάρ από την αρχή του αγώνα, με αποτέλεσμα αυτό να ανοίξει με όλα τα γνωστά επακόλουθα.

Ο κανονισμός όμως είναι σαφής και ξεκάθαρος, καθώς αναφέρει ότι ο εξοπλισμός των αναβατών πρέπει να φοριέται κανονικά και κουμπωμένος πλήρως, διαφορετικά τιμωρείται ο αναβάτης. Αντίστοιχα ξεκάθαρος είναι και ο κανονισμός για τους αναβάτες που δεν ακολουθούν την ροή της πίστας "κόβοντας" τις στροφές για οποιοδήποτε λόγο, όπως δήλωσε αφοπλιστικά και ο Miller που βρέθηκε στην τρίτη θέση της κατάταξης μετά την τιμωρία του Γάλλου: "Από την στιγμή που είδαμε τον Quartararo να "κόβει" το σικέιν, ξέραμε ότι θα πάρει ποινή. Όλοι ξέρουμε τους κανονισμούς".

Παρόλα αυτά όμως, και ενώ φάνηκε να αντιλαμβάνεται ο Quartararo το μέγεθος του προβλήματος, αμέσως μετά τις δοκιμές στην πίστα της Βαρκελώνης, ανέβασε μια φωτογραφία του στα social media, πα΄νω στην μοτοσυκλέτα του φορώντας μόνο ένα σορτσάκι, ξύστρες κι ένα κράνος από τους μηχανικούς του, εντελώς ξυπόλητος, γράφοντας πως "έκανα 79 γύρους σήμερα. Όλα καλά. Ευτυχώε δεν με είδε κανείς..."

MotoGP: Η Yamaha αποσύρεται από τον αγώνα στο Κατάρ! – Αναμένονται κυρώσεις από τη διοργάνωση

Άμεση απάντηση και από τη διοργάνωση
yamaha qatar
Από τον

Παύλο Καρατζά

2/11/2026

Υπήρχαν πληροφορίες πριν τον αγώνα της Μαλαισίας πως η Yamaha δεν θα αγωνιστεί στο Κατάρ κι αυτές οι πληροφορίες επαληθεύτηκαν, αφού οι Ιάπωνες το ανακοίνωσαν και επίσημα, ενώ άμεσα απάντησε και η διοργάνωση προαναγγέλλοντας κυρώσεις!

Η πλήρης δήλωση της Yamaha Motor Co., Ltd. έχει ως εξής:

“Μετά την τελευταία αξιολόγηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, η Yamaha δεν εντόπισε επαρκείς λόγους για να τροποποιήσει τους υφιστάμενους περιορισμούς ταξιδιών που ισχύουν σε ολόκληρη την εταιρεία.

Ως εκ τούτου, η Yamaha έχει ενημερώσει το Group MotoGP για την απόφασή της να μην συμμετάσχει στο GP του Κατάρ του 2026.

Η απόφαση αυτή αντανακλά την εκτίμηση της Yamaha σχετικά με τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες επί του παρόντος και είναι ανεξάρτητη από τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί από το Group MotoGP και τον διοργανωτή της εκδήλωσης.

Η Yamaha παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στο MotoGP και ανυπομονεί να επιστρέψει στους αγώνες στο GP της Πορτογαλίας.”

Στην ανακοίνωση της ιαπωνικής εταιρείας, απάντησε με δήλωση η διοργάνωση του MotoGP που αναφέρει:

“Το MotoGP εκφράζει την απογοήτευσή του για την απόφαση της Yamaha να μην συμμετάσχει στο GP του Κατάρ. Αν και αναγνωρίζουμε ότι η ομάδα υπόκειται σε μια ευρύτερη εταιρική πολιτική που περιορίζει τα ταξίδια στη Μέση Ανατολή, δεν πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή αντανακλά τις εκτενείς διαβεβαιώσεις που δόθηκαν σε όλους τους εμπλεκόμενους στο πρωτάθλημα.

Μετά από διαβουλεύσεις με το Κράτος του Κατάρ, το Διεθνές Αυτοκινητοδρόμιο Lusail, ανεξάρτητους συμβούλους ασφάλειας και τη δική της συνεχιζόμενη διαδικασία αξιολόγησης κινδύνων, το MotoGP δεν έχει λάβει καμία πληροφορία που να δικαιολογεί αλλαγή στα τρέχοντα σχέδια για τη διοργάνωση.

Σήμερα κοινοποιήσαμε αυτή τη θέση, μαζί με τις πιο πρόσφατες διαθέσιμες πληροφορίες, σε όλους τους κατασκευαστές και τις ομάδες και χαιρετίζουμε την επιβεβαίωση από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες ότι θα αγωνιστούν στο Κατάρ, ενώ τους ευχαριστούμε για αυτή τη δέσμευση.

Εκτός από τις συμβατικές επιπτώσεις της απόφασης της Yamaha στις συμφωνίες της με το MotoGP και την IRTA, η μη συμμετοχή της Yamaha έχει επίσης αθλητικές επιπτώσεις, οι οποίες θα αντιμετωπιστούν από τη FIM σύμφωνα με τους κανονισμούς του Πρωταθλήματος.”

Συμπερασματικά, αυτό σημαίνει πως οι Fabio Quartararo, Alex Rins, Jack Miller και Augusto Fernandez δεν θα αγωνιστούν στο Κατάρ, ενώ ο Jack Miller ανέφερε ότι 19 εκ των 22 αναβατών του πρωταθλήματος συμφωνούν ότι το GP του Κατάρ δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί. Η διοργάνωση φαίνεται πως δεν συμμερίζεται την αγωνία των αναβατών και δεν κάνει βήμα πίσω εμμένοντας πως ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί κανονικά, ενώ θα επιβληθούν κυρώσεις στην ιαπωνική εταιρεία που θα απουσιάζει από το Κατάρ, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί του πρωταθλήματος.

Η κατάσταση γύρω από το Grand Prix του Κατάρ παραμένει αβέβαιη, κυρίως διότι πέφτει σε μια πολύ κρίσιμη εβδομάδα. Την Τρίτη 3/11 θα διεξαχθούν οι αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές (midterm) και η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει διαμηνύσει πως σχεδιάζει να χτυπήσει εκ νέου το Ιράν μετά από αυτές, άρα οποιαδήποτε μέρα εντός της εβδομάδας μπορεί να έχουμε νέα ανάφλεξη στην περιοχή. Το Grand Prix ξεκινά την Πέμπτη 5/11 και φυσικά οι ομάδες θα έχουν φτάσει εκεί από την προηγούμενη μέρα, Τετάρτη 4/11, γεγονός που σημαίνει πως μια πολεμική ανάφλεξη στην περιοχή του Περσικού Κόλπου θα μπορούσε να τους φέρει σε άμεσο κίνδυνο, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο πως θα είναι πολύ δύσκολη η απομάκρυνση από το Κατάρ. Υπάρχει δηλαδή ο ρεαλιστικός κίνδυνος το προσωπικό του MotoGP να παγιδευτεί στο εμιράτο για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Παρόλα αυτά η MotoGP Sports Entertainment Group (πρώην Dorna) επιμένει πως ο αγώνας θα γίνει κανονικότατα, πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και πως έχει έτοιμα εναλλακτικά πλάνα σε περίπτωση που προκύψει αρνητική εξέλιξη, ωστόσο η ανακοίνωση της Yamaha υπονοεί πως αυτά δεν έχουν επικοινωνηθεί σε εργοστάσια και ομάδες.

Παράλληλα, η πλειοψηφία των αναβατών, που υποτίθεται πως ψήφισαν άτυπα εναντίον του αγώνα σε ψηφοφορία που έκαναν μεταξύ τους στο Phillip Island, δεν εμφανίζονται να εκφράζουν δημόσια την αντίθεσή τους, αλλά κάνουν το προφανές: ακολουθούν τη γραμμή της ομάδας τους.