MotoGP: Το χάος που προκάλεσε ο Quartararo

Τον "άδειασε" και η Alpinestars
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

8/6/2021

Αναμφίβολα, πέρα από την επική νίκη του Miguel Oliveira στο GP της Catalunya, το δεύτερο μεγαλύτερο γεγονός ήταν το συμβάν με τον Quartararo. Να θυμίσουμε ότι ο Γάλλος έφερε έναν μικρό χαμό στους τελευταίους γύρους του αγώνα, καθώς έμεινε να οδηγεί με ανοιχτό το φερμουάρ της φόρμας του μέχρι τον τερματισμό, αφού προηγουμένως είχε πετάξει το προστατευτικό του θώρακα μέσα στην πίστα, ενώ έναν γύρο μετά, έκοψε και δύο στροφές της πίστας λόγω του ότι είχε χάσει τα φρένα, με αποτέλεσμα να δεχτεί ποινή τριών δευτερολέπτων. Μετά τον τερματισμό, οι αγωνοδίκες ανακοίνωσαν επιπλέον ποινή τριών δευτερολέπτων για το ότι οδηγούσε μέσα στην πίστα χωρίς να είναι κουμπωμένος ο εξοπλισμός του (η φόρμα του δηλαδή), με τον Γάλλο να καταλαμβάνει τελικά την έκτη θέση, από την δεύτερη που είχε τερματίσει.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι η δεύτερη ποινή προήλθε μετά από ένσταση που κατέθεσαν η Ducati και η Suzuki, με τον Γάλλο να αντιδρά στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης λέγοντας ότι "Συγχαίρω όσους ζήτησαν να μου επιβληθεί κι άλλη ποινή. Είναι καλό να βλέπουμε τα αληθινά πρόσωπα κάποιων ανθρώπων". Όπως ήταν φυσικό, αυτή η κίνηση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και σχολίων στα social media, γεγονός που οδήγησε τον Γάλλο να ανασκευάσει τις δηλώσεις του και να εμφανίσει ένα πιο συγκαταβατικό προφίλ.

Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε ότι "αναλογιζόμενος αυτό που συνέβη… είναι δύσκολο να το παραδεχτώ, αλλά θα έπρεπε να μου βγάλουν μαύρη σημαία. Είναι αλήθεια ότι έθεσα τον εαυτό μου σε κίνδυνο και με δεδομένο αυτό που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα (ο θάνατος του αναβάτης της Moto3 Jason Dupasquier), η μαύρη σημαία θα ήταν η σωστή ποινή.

Έσπευσε όμως να δηλώσει ότι δεν συμφωνεί με το μέγεθος της ποινής για το ότι έκοψε την πίστα, καθώς όπως είπε "έχασα εφτά δέκατα, ενώ αν έχανα ένα δευτερόλεπτο δεν θα χρειαζόταν να μου επιβληθεί ποινή. Πώς μπορώ όμως πάνω στην μοτοσυκλέτα να ξέρω ότι είχα χάσει εφτά δέκατα κι όχι ένα δευτερόλεπτο;" Όπως και να 'χει πάντως, αυτό που συνέβη με τον Quartararo ήταν ανεπίτρεπτο, από την στιγμή μάλιστα που πέταξε ένα μεγάλο κομμάτι πλαστικού μέσα στην πίστα, θέτοντας σε κίνδυνο και τους υπόλοιπους αναβάτες

Η Alpinestars, που προμηθεύει με φόρμες τον Γάλλο εργοστασιακό αναβάτη της Yamaha, έκανε έλεγχο στο εξοπλισμό του και ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την φόρμα του και ότι όλα ήταν άκρως λειτουργικά. Ο αερόσακος δεν είχε ανοίξει και τα φερμουάρ λειτουργούσαν όλα στην εντέλεια, βάσει του πρώτου ελέγχου από τους εμπειρογνώμονες της εταιρείας. Αυτό ενισχύει την θεωρία που λέει ότι ο Quartararo δεν είχε κουμπώσει κανονικά μέχρι πάνω το φερμουάρ από την αρχή του αγώνα, με αποτέλεσμα αυτό να ανοίξει με όλα τα γνωστά επακόλουθα.

Ο κανονισμός όμως είναι σαφής και ξεκάθαρος, καθώς αναφέρει ότι ο εξοπλισμός των αναβατών πρέπει να φοριέται κανονικά και κουμπωμένος πλήρως, διαφορετικά τιμωρείται ο αναβάτης. Αντίστοιχα ξεκάθαρος είναι και ο κανονισμός για τους αναβάτες που δεν ακολουθούν την ροή της πίστας "κόβοντας" τις στροφές για οποιοδήποτε λόγο, όπως δήλωσε αφοπλιστικά και ο Miller που βρέθηκε στην τρίτη θέση της κατάταξης μετά την τιμωρία του Γάλλου: "Από την στιγμή που είδαμε τον Quartararo να "κόβει" το σικέιν, ξέραμε ότι θα πάρει ποινή. Όλοι ξέρουμε τους κανονισμούς".

Παρόλα αυτά όμως, και ενώ φάνηκε να αντιλαμβάνεται ο Quartararo το μέγεθος του προβλήματος, αμέσως μετά τις δοκιμές στην πίστα της Βαρκελώνης, ανέβασε μια φωτογραφία του στα social media, πα΄νω στην μοτοσυκλέτα του φορώντας μόνο ένα σορτσάκι, ξύστρες κι ένα κράνος από τους μηχανικούς του, εντελώς ξυπόλητος, γράφοντας πως "έκανα 79 γύρους σήμερα. Όλα καλά. Ευτυχώε δεν με είδε κανείς..."

MotoGP - Αδελαΐδα: Έτσι θα είναι η τελική μορφή της νέας πίστας - Δείτε τη σε video

Εικονικός γύρος μας "ξεναγεί" στην πίστα - Με 4,13 χλμ. μήκος και 15 στροφές
adelaide
Από τον

Παύλο Καρατζά

31/8/2026

Η πίστα της Αδελαΐδας θα βρίσκεται στο καλεντάρι του MotoGP από το 2027 – στη θέση του Phillip Island και η διοργάνωση παρουσίασε ένα video εικονικού γύρου, δείχνοντάς μας μ’ αυτόν τρόπο, τη νέα πίστα.

Η επίσημη πίστα της Αδελαΐδας, η οποία θα φιλοξενήσει το GP της Αυστραλίας από το 2027, παρουσιάστηκε σήμερα από τον πρωθυπουργό της Νότιας Αυστραλίας, Peter Malinauskas, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία προς την υλοποίηση του πρώτου αγώνα MotoGP στον κόσμο που θα διεξαχθεί στο κέντρο μιας πόλης.

Η νέα πίστα θα εκτείνεται μέσα στο μεγάλο Victoria Park στο κέντρο της πόλης, κάτι που έχει προκαλέσει εντονότατες διαμαρτυρίες, αφού πολλά δέντρα θα κοπούν για να στρωθεί η διαδρομή της πίστας.

Το συνολικό κόστος της πίστας υπολογίζεται στα 96 εκατομμύρια δολάρια και θα είναι η μοναδική πίστα που πραγματοποιείται σε δημόσιους δρόμους στο καλεντάρι του MotoGP. Αγώνες πάντως γίνονται και έχουν γίνει στην Αδελαΐδα, που την δεκαετία του '80 και του '90 φιλοξενούσε ακόμη και αγώνες Formula 1.

Η νέα της σχεδίαση έχει 15 στροφές, με συνολικό μήκος 4,13 χιλιόμετρα και παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα video εικονικού γύρου.

 

 

O Carlos Ezpeleta, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου MotoGP, δήλωσε: “Περάσαμε πολλούς μήνες συνεργαζόμενοι στενά με τη FIM και τους συναδέλφους μας στην Αδελαΐδα για να σχεδιάσουμε μια πίστα MotoGP που να είναι τόσο συναρπαστική όσο και, το πιο σημαντικό, ασφαλής.

Είμαστε εξαιρετικά περήφανοι για αυτό που έχει επιτευχθεί και είμαστε βέβαιοι ότι θα προσφέρει μια εντελώς νέα και συναρπαστική εμπειρία στους αναβάτες, τις ομάδες και τους οπαδούς μας.

Από την πρώτη μέρα, συνεργαστήκαμε στενά με τους τοπικούς φορείς για να διασφαλίσουμε ότι η πίστα θα προσφέρει θετικά αποτελέσματα για την κοινότητα και το περιβάλλον, καθώς και αγώνες παγκόσμιας κλάσης. Κατανοούμε ότι ένα έργο αυτής της κλίμακας θα προκαλέσει κάποιες αναταράξεις, αλλά στόχος μας είναι οι κάτοικοι της Αδελαΐδας να αισθάνονται υπερήφανοι που φιλοξενούν το MotoGP και να νιώθουν πραγματική σύνδεση με την εκδήλωση”.

adelaide

Ο ηγέτης της Νότιας Αυστραλίας, Peter Malinauskas, δήλωσε: Για περισσότερα από 40 χρόνια, η πίστα δρόμου της Αδελαΐδας έχει προσφέρει μερικές από τις πιο διάσημες εικόνες στον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Το ελαστικό του Mansell που έσκασε. Ο Senna  και ο Prost  στο βάθρο μετά την τελευταία νίκη του Senna  στη F1. Ο Craig Lowndes που κέρδισε ξεκινώντας από την τελευταία θέση της εκκίνησης. Η θεαματική ανατροπή του Jason Bright στη πρώτη στροφή.

Στη νέα του εποχή, θα προσφέρουμε κάτι πραγματικά παγκόσμιας κλάσης – συνδυάζοντας ταχύτητα, ασφάλεια και θεαματικούς αγώνες τόσο για το MotoGP όσο και για τα Supercars, που θα προσελκύσουν δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες στην πόλη και την πολιτεία μας και θα προβάλλουν τη Νότια Αυστραλία σε ένα παγκόσμιο κοινό άνω των 630 εκατομμυρίων ανθρώπων.”