MotoGP Honda: Δοκίμασε νέο κινητήρα, πλαίσιο και αεροδυναμική

Πολλές επιλογές για διαφορετικούς αναβάτες
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

11/5/2021

Στα επίσημα δοκιμαστικά που έγιναν στην πίστα της Jerez μία μόλις ημέρα μετά τον αγώνα, το HRC είχε φέρει μαζί του πάρα πολλά νέα εξαρτήματα, προσπαθώντας να βρει λύσεις στα βασικά προβλήματα της RC213V που την έχουν χαρακτηρίσει ως μία από τις πιο δύσκολες μοτοσυκλέτες στα πιτς, έστω κι αν στα χέρια του Marc Marquez έχει σαρώσει τα πρωταθλήματα την τελευταία δεκαετία.

 

Όμως ο τραυματισμός του Marc Marquez την περσινή σεζόν, έφερε ξανά στο προσκήνιο το θέμα του δύστροπου χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας της Honda (για τους υπόλοιπους αναβάτες…), ενώ την ίδια στιγμή φάνηκε πως ο ανταγωνισμός έχει κάνει μεγαλύτερα βήματα προόδου για το 2021 σε σχέση με το HRC. Βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως λόγω του COVID-19 η Dorna αποφάσισε να παγώσει την εξέλιξη των κινητήρων από το 2020 και για την αγωνιστική σεζόν του 2021, οπότε ουσιαστικά η Honda είχε μείνει στο στάδιο που ήταν ο κινητήρας και το πλαίσιό της στα δοκιμαστικά του Qatar του 2020.

Με τον Marc Marquez να τραυματίζεται σοβαρά λίγο αργότερα στη Jerez, η Honda δεν είχε πλέον μάχιμο τον καλύτερο αναβάτη της για να δει ποιες ήταν οι πραγματικές δυνατότητες της μοτοσυκλέτας του 2020. Με τον Alex Marquez και τον Nakagami  να κάνουν δύο-τρεις καλούς αγώνες προς το τέλος της χρονιάς σε συγκεκριμένες πίστες δεν μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα.

Ο ερχομός του Pol Espargaro και η πολύ καλή εικόνα που έδειξε στα δοκιμαστικά του Qatar, δυστυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν με τα αντίστοιχα αποτελέσματα στους αγώνες που ακολούθησαν.

Είναι ξεκάθαρο πλέον πως το HRC έχει δώσει όλο του το βάρος στην επόμενη σεζόν του 2022 και θεωρεί πως η φετινή χρονιά είναι “καμένη” αγωνιστικά. Έτσι στα δοκιμαστικά της Jerez που ακολούθησαν μετά τον αγώνα, το HRC είχε μαζί του ένα “ολόκληρο φορτηγό” με νέα εξαρτήματα ή αν θέλουμε να είμαστε πιο κοντά στην πραγματικότητα, είχαν φέρει αρκετές εκδοχές της νέας μοτοσυκλέτας για το 2022. Στις φωτογραφίες φαίνεται εύκολα το νέο φαίρινγκ, όπου η κεντρική είσοδος του αέρα προς το φιλτροκούτι έχει αλλάξει εντελώς σχήμα και τα φτερά επεκτείνονται έως το πλάι του φαίρινγκ, θυμίζοντας σε σχήμα τα αντίστοιχα που έχουν οι μοτοσυκλέτες της Yamaha και της Suzuki.

Σε ό,τι αφορά τον νέο κινητήρα, ο φωτογραφικός φακός δεν έχει τη δυνατότητα να διαπεράσει το φαίρινγκ, όμως είναι ξεκάθαρο πως οι βάσεις του κάρτερ στο πλαίσιο είναι διαφορετικές, κάτι που σημαίνει πως η ακαμψία του πλαισίου και ο σχεδιασμός του κάτω τμήματος του κινητήρα έχουν αλλάξει.

Πάντως σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε ο Pol Espargaro μετά τα δοκιμαστικά της Δευτέρας, φαίνεται πως στο HRC δεν έχουν αποφασίσει προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν για την εξέλιξη της νέας μοτοσυκλέτας. Τόσο ο Espargaro, όσο και οι Marc Marquez, Alex Marquez και Taka Nakagami, οδήγησαν εντελώς διαφορετικές μοτοσυκλέτες, με εντελώς διαφορετικό set up πλαισίου και κινητήρα. Για τον Pol Espargaro αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα, διότι δεν υπάρχει μια κοινή βάση και οι αναβάτες (προφανώς και οι μηχανικοί του HRC…) δεν μπορούν να συγκρίνουν δεδομένα μεταξύ τους.

Πάντως για το 2021, όλοι οι αναβάτες της Honda θα πρέπει να έχουν τον ίδιο κινητήρα του 2021 και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το πλαίσιο του 2022, όπως επιβάλουν οι κανονισμοί. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα έχουν το ίδιο πλαίσιο, αφού κάποιοι έχουν το πλαίσιο του 2020 και κάποιοι άλλοι του 2021, ενώ διαφορετικές επιλογές για τον κάθε αναβάτη θα υπάρχουν και στο θέμα της αεροδυναμική και την επιλογή των φτερών.    

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

Οι Ιταλοί πιέζουν για αποτελέσματα ωστόσο ο Bastianini δεν φαίνεται να ανησυχεί
motomag MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Το συμβόλαιο του Enea Bastianini με την Ducati Lenovo Team λήγει τη φετινή χρονιά και οι μνηστήρες για τη θέση του αναμφίβολα είναι πάρα πολλοί. Τα περισσότερα συμβόλαια των αναβατών όπως διαβάσατε στο ΜΟΤΟ λήγουν στο τέλος του έτους και αυτό σημαίνει ένα πράγμα πως ο Bastianini πρέπει να φέρει αποτελέσματα τα οποία θα του προσφέρουν την ανανέωση του συμβολαίου στην εργοστασιακή ομάδα του Borgo Panigale.

Μέχρι στιγμής η θέση του Bastianini στην Ducati Lenovo Team μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα καθώς αγωνιστικά ο Ιταλός δεν έχει πετύχει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Στην Jerez ο αναβάτης της ιταλικής εταιρείας στον αγώνα Sprint κατέλαβε την 13η θέση ενώ στον κυρίως αγώνα της Κυριακής τερμάτισε στην 5η θέση.

Την επομένη στο μονοήμερο τεστ που έλαβε χώρα στην ίδια πίστα ο Bastianini είχε νωρίς μία άσχημη πτώση με τον ίδιο να ολοκληρώνει την διαδικασία στην ένατη θέση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του το τεστ ήταν θετικό καθώς κατάφερε να βρει πολλές λύσεις που θα τον βοηθήσουν για τη συνέχεια του πρωταθλήματος αν και για να λέμε την αλήθεια θα χρειαστεί ένας αγωνιστικός άθλος για να κρατήσει ο ίδιος την θέση του στην Ducati Lenovo Team.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

O Bastianini αναφέρθηκε στη συνέχεια τόσο για το τεστ όσο και για την πίεση που δέχεται από την Ducati Lenovo Team ώστε να αποδώσει τα μέγιστα: “Δυστυχώς, δεν ξεκίνησε η μέρα με τον καλύτερο τρόπο. Είχα μία άσχημη πτώση στην στροφή 7. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκα αν και αγχώθηκα όσον αφορά την δουλειά που έπρεπε να γίνει.

Στη συνέχεια ηρέμησα οπότε καταφέραμε να δουλέψουμε σε πολλούς τομείς. Βρήκαμε την σωστή ρύθμιση στο φρενάρισμα ενώ επίσης βελτιώσαμε τον ρυθμό, ωστόσο στο αργό κομμάτι της πίστας πρέπει να βελτιωθούμε περισσότερο. Στο Le Mans τα πράγματα θα είναι διαφορετικά είναι μία πίστα στην οποία έχω κερδίσει -2022- και εκεί έχω αυτοπεποίθηση.

Η ομάδα πιέζει για να έρθουν τα αποτελέσματα ωστόσο είμαι ήρεμος. Το σημαντικό στην αρχή της χρονιάς ήταν να επανακτήσω την αυτοπεποίθηση μου όσον αφορά την οδήγηση. Ήρθαν και κάποια καλά αποτελέσματα ωστόσο τώρα είναι σημαντικό να πετύχω ακόμη περισσότερα”.

Αν και τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον Bastianini o ίδιος δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, μένει να δούμε αν ο αναβάτης της Ducati Lenovo Team γνωρίζει ήδη τι έχουν αποφασίσει τα μεγάλα κεφάλια της Ducati Corse και παίζει εκ του ασφαλούς ή έχει κάποιον άσσο στο τσεπάκι του όσον αφορά το αγωνιστικό του μέλλον.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

 

Ετικέτες