MotoGP: Η Honda κάνει αλλαγές στο HRC για το 2023

Μοναδικός στόχος η κορυφή
HRC
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

16/1/2023

Μετά από μία δύσκολη χρονιά όπου είχε τα χειρότερα αποτελέσματα τις τελευταίας εικοσαετίας, λόγω και τις απουσίας του Marc Marquez από τους περισσότερους αγώνες, το HRC για το 2023 έχει μοναδική αποστολή του την επιστροφή στον συνηθισμένο ρόλο του πρωταγωνιστή  του πρωταθλήματος. Ο Marc Marquez δηλώνει ετοιμοπόλεμος, ενώ δίπλα του στην Repsol Honda Team θα βρίσκεται ο πρωταθλητής του 2020 και πρώην οδηγός της Suzuki, Joan Mir και φυσικά με Honda θα αγωνίζεται και ο νικητής του τελευταίου αγώνα της χρονιάς, ο ταχύτατος και πλέον αρκετά σταθερός Alex Rins.

Όμως οι κορυφαίοι αναβάτες δεν είναι το μόνο στοιχείο που χρειάζεσαι για την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος των MotoGP. Έτσι η Honda, αποφάσισε να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές στις ομάδες των μηχανικών σε τεχνικές θέσεις που αποτελούν σημεία κλειδιά.

Η πρώτη αφορά τον Giacomo Guidotti, ο οποίος ήταν μέχρι πρότινος ο επικεφαλής της ομάδας του Takaaki Nakagami στην δορυφορική LCR Honda και πλέον αναλαμβάνει τον ίδιο ρόλο για την εργοστασιακή Honda Repsol Team, δίπλα στον Joan Mir. Η αλλαγή αυτή γίνεται προκειμένου ο έμπειρος Guidotti να βοηθήσει και να καθοδηγήσει τον Ισπανό αναβάτη στην “εκμάθηση” της νέας του μοτοσυκλέτας, αν και στην αρχή για την ίδια θέση είχε σύμφωνα με το motorsport.com ακουστεί το όνομα του έμπειρου Ramon Aurin, ο οποίος έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με γνωστά ονόματα των GP όπως οι Dani Pedrosa, Andrea Dovizioso, Jorge Lorenzo και Pol Espargaro. 

Η αλλαγή αυτή αφήνει ένα σημαντικό κενό στην πλευρά του Nakagami. Αυτό έρχεται να το καλύψει ο πρώην αγωνιζόμενος στα 125 και 250 κυβικά και οδηγός δοκιμών για την Honda τα τελευταία τρία χρόνια, Klaus Nohles. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα συνεργαστούν οι δυο τους, καθώς η πρώτη τους επαφή ήταν στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς που πέρασε στην Valencia και το τεστ που έγινε μετά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος στην ίδια πίστα.

HRC

O Ramon Aurin αποφασίστηκε από το HRC να αναλάβει τον ρόλο του Τεχνικού Υπεύθυνου στην ομάδα των δοκιμαστών του ιαπωνικού εργοστασίου. Ο λόγος που έγινε αυτό είναι γιατί οι διαθέσιμες ημέρες για δοκιμές μειώθηκαν με συνέπεια ο ρόλος του να είναι ακόμη πιο σημαντικός, καθώς ο χρόνος θα είναι περιορισμένος.

Κατά τ’ άλλα ο Santi Hernandez παραμένει στη θέση του ως επικεφαλής της ομάδας του Marc Marquez. Το ίδιο ισχύει και για τον Rins που από του χρόνου θα αγωνίζεται στην δορυφορική ομάδα LCR Honda, όπου θα συνεργαστεί με τον Christophe Bourguignon. Ο τελευταίος μέχρι και το 2022 ήταν μαζί με τον Alex Marquez, ο οποίος για το 2023 θα βρίσκεται στην ομάδα Gresini με μοτοσυκλέτες της Ducati.

Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής του HRC, Tetsuhiro Kuwata παραμένει ως είχε, όπως και ο Shinya Wakabayashi, με την ίδια θέση για το αγωνιστικό τμήμα κρατάει τη θέση του. Αντιθέτως ο πρώην Τεχνικός Διευθυντής, Takeo Yokoyama, δεν θα βρίσκεται το 2023 στο πόστο του καθώς αφήνει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για μία θέση στα κεντρικά του εργοστασίου στο Τόκυο.

Επίσης, σύμφωνα με το motorsport.com, ο Shinichi Kokubu επιστρέφει στον ρόλο του ως Υπεύθυνος του προγράμματος RC213V.

Όπως φαίνεται η Honda αποσκοπεί σε μία καλύτερη χρονιά, τώρα που και ο Marc Marquez επιστρέφει έχοντας καλή φυσική κατάσταση μετά από πολύ καιρό. Θυμίζουμε ότι ο Ισπανός πολυπρωταθλητής, έχει εκφράσει τα παράπονά του μετά τα τελευταία δοκιμαστικά στην Valencia, καθώς δεν δίστασε να δείξει τον εκνευρισμό του και να δηλώσει πως η μοτοσυκλέτα δε θα είναι ανταγωνιστική ούτε την επόμενη χρονιά. Κι όλα αυτά στο τέλος μίας σεζόν που η Honda είχε την χειρότερη απόδοσή της τα τελευταία χρόνια. Όπως και να ‘χει τα δοκιμαστικά στην Μαλαισία τον Φεβρουάριο θα αναδείξουν όποια αλλαγή και αν υπάρξει.

Joan Mir - Υπέγραψε για δυο ακόμη χρόνια με το HRC

Παρά τις πτώσεις, τους μόλις 13 βαθμούς φέτος και τα παράπονα
Joan Mir - Για 2 ακόμη χρόνια στο HRC
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

26/7/2024

Ο Joan Mir και η Honda ανανέωσαν τη συνεργασία τους στη μεγάλη κατηγορία του MotoGP για δύο ακόμη χρόνια, με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή MotoGP 2020 (έχει και έναν ακόμα τίτλο στη Moto3 το 17) να μένει με τους Ιάπωνες, παρά τη δυστοκία στην εξέλιξη της RC213V, που έχουν φέρει στον εργοστασιακό αναβάτη του HRC μόλις 13 βαθμούς σε 9 γύρους.

Ο Ισπανός αναβάτης που είχε διαπρέψει με τη Suzuki, πριν το Hamamatsu αποσυρθεί από τους αγώνες, έχει να θυμάται μια 5η θέση ως το καλύτερο αποτέλεσμά του το 2023 -στον αγώνα της Κυριακής στο GP της Ινδίας-, ενώ το 2024 η κατάσταση είναι δραματική, καθώς συνήθως ο Mir τερματίζει στις θέσεις 15-20, ενώ έχει συλλέξει πολλά DNF με επίσης πολλές τούμπες.

Joan Mir

Όπως και να έχει, η ιαπωνική ομάδα και ο ψηλός (1.81) αναβάτης από τη Μαγιόρκα θα βρίσκονται μαζί το 2025 και το 2026, με στόχο την επιτυχημένη εξέλιξη της RC213V ώστε να γίνει η εμβληματική big H και πάλι νικηφόρα.

Το συμβόλαιο Mir-Honda σημαίνει πως για το 2025 τουλάχιστον η σύνθεση της εργοστασιακής Honda θα παραμείνει ίδια, αφού και ο Marini (που φέτος έχει συλλέξει… έναν βαθμό) έχει υπογράψει νέα διετή συμφωνία.

Ετικέτες