MotoGP: Η Honda κάνει αλλαγές στο HRC για το 2023

Μοναδικός στόχος η κορυφή
HRC
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

16/1/2023

Μετά από μία δύσκολη χρονιά όπου είχε τα χειρότερα αποτελέσματα τις τελευταίας εικοσαετίας, λόγω και τις απουσίας του Marc Marquez από τους περισσότερους αγώνες, το HRC για το 2023 έχει μοναδική αποστολή του την επιστροφή στον συνηθισμένο ρόλο του πρωταγωνιστή  του πρωταθλήματος. Ο Marc Marquez δηλώνει ετοιμοπόλεμος, ενώ δίπλα του στην Repsol Honda Team θα βρίσκεται ο πρωταθλητής του 2020 και πρώην οδηγός της Suzuki, Joan Mir και φυσικά με Honda θα αγωνίζεται και ο νικητής του τελευταίου αγώνα της χρονιάς, ο ταχύτατος και πλέον αρκετά σταθερός Alex Rins.

Όμως οι κορυφαίοι αναβάτες δεν είναι το μόνο στοιχείο που χρειάζεσαι για την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος των MotoGP. Έτσι η Honda, αποφάσισε να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές στις ομάδες των μηχανικών σε τεχνικές θέσεις που αποτελούν σημεία κλειδιά.

Η πρώτη αφορά τον Giacomo Guidotti, ο οποίος ήταν μέχρι πρότινος ο επικεφαλής της ομάδας του Takaaki Nakagami στην δορυφορική LCR Honda και πλέον αναλαμβάνει τον ίδιο ρόλο για την εργοστασιακή Honda Repsol Team, δίπλα στον Joan Mir. Η αλλαγή αυτή γίνεται προκειμένου ο έμπειρος Guidotti να βοηθήσει και να καθοδηγήσει τον Ισπανό αναβάτη στην “εκμάθηση” της νέας του μοτοσυκλέτας, αν και στην αρχή για την ίδια θέση είχε σύμφωνα με το motorsport.com ακουστεί το όνομα του έμπειρου Ramon Aurin, ο οποίος έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με γνωστά ονόματα των GP όπως οι Dani Pedrosa, Andrea Dovizioso, Jorge Lorenzo και Pol Espargaro. 

Η αλλαγή αυτή αφήνει ένα σημαντικό κενό στην πλευρά του Nakagami. Αυτό έρχεται να το καλύψει ο πρώην αγωνιζόμενος στα 125 και 250 κυβικά και οδηγός δοκιμών για την Honda τα τελευταία τρία χρόνια, Klaus Nohles. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα συνεργαστούν οι δυο τους, καθώς η πρώτη τους επαφή ήταν στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς που πέρασε στην Valencia και το τεστ που έγινε μετά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος στην ίδια πίστα.

HRC

O Ramon Aurin αποφασίστηκε από το HRC να αναλάβει τον ρόλο του Τεχνικού Υπεύθυνου στην ομάδα των δοκιμαστών του ιαπωνικού εργοστασίου. Ο λόγος που έγινε αυτό είναι γιατί οι διαθέσιμες ημέρες για δοκιμές μειώθηκαν με συνέπεια ο ρόλος του να είναι ακόμη πιο σημαντικός, καθώς ο χρόνος θα είναι περιορισμένος.

Κατά τ’ άλλα ο Santi Hernandez παραμένει στη θέση του ως επικεφαλής της ομάδας του Marc Marquez. Το ίδιο ισχύει και για τον Rins που από του χρόνου θα αγωνίζεται στην δορυφορική ομάδα LCR Honda, όπου θα συνεργαστεί με τον Christophe Bourguignon. Ο τελευταίος μέχρι και το 2022 ήταν μαζί με τον Alex Marquez, ο οποίος για το 2023 θα βρίσκεται στην ομάδα Gresini με μοτοσυκλέτες της Ducati.

Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής του HRC, Tetsuhiro Kuwata παραμένει ως είχε, όπως και ο Shinya Wakabayashi, με την ίδια θέση για το αγωνιστικό τμήμα κρατάει τη θέση του. Αντιθέτως ο πρώην Τεχνικός Διευθυντής, Takeo Yokoyama, δεν θα βρίσκεται το 2023 στο πόστο του καθώς αφήνει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για μία θέση στα κεντρικά του εργοστασίου στο Τόκυο.

Επίσης, σύμφωνα με το motorsport.com, ο Shinichi Kokubu επιστρέφει στον ρόλο του ως Υπεύθυνος του προγράμματος RC213V.

Όπως φαίνεται η Honda αποσκοπεί σε μία καλύτερη χρονιά, τώρα που και ο Marc Marquez επιστρέφει έχοντας καλή φυσική κατάσταση μετά από πολύ καιρό. Θυμίζουμε ότι ο Ισπανός πολυπρωταθλητής, έχει εκφράσει τα παράπονά του μετά τα τελευταία δοκιμαστικά στην Valencia, καθώς δεν δίστασε να δείξει τον εκνευρισμό του και να δηλώσει πως η μοτοσυκλέτα δε θα είναι ανταγωνιστική ούτε την επόμενη χρονιά. Κι όλα αυτά στο τέλος μίας σεζόν που η Honda είχε την χειρότερη απόδοσή της τα τελευταία χρόνια. Όπως και να ‘χει τα δοκιμαστικά στην Μαλαισία τον Φεβρουάριο θα αναδείξουν όποια αλλαγή και αν υπάρξει.

MotoGP: Ξεκίνημα και το 2027 από την Ταϊλάνδη με τη νέα εποχή κανονισμών

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Ταϊλάνδη φιλοξενεί την πρεμιέρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος
Buriram
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

31/7/2026

Το Grand Prix Ταϊλάνδης θα ανοίξει και επίσημα τη σεζόν του 2027, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της νέας εποχής των MotoGP με τους νέους τεχνικούς κανονισμούς που θα ισχύσουν έως το 2031.

Η Dorna επιβεβαίωσε ότι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP του 2027 θα ξεκινήσει στο Buriram της Ταϊλάνδης, με το Grand Prix να διεξάγεται το τριήμερο 5 με 7 Μαρτίου στο Chang International Circuit.

Η Ταϊλάνδη θα φιλοξενήσει την πρεμιέρα του πρωταθλήματος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, επιβεβαιώνοντας τη σημασία που έχει αποκτήσει για τα MotoGP, αλλά και τη δυναμική, της συνεχώς αυξανόμενης βάσης φιλάθλων στη χώρα.

Το Grand Prix του 2027 θα έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία, καθώς θα αποτελέσει τον πρώτο αγώνα που θα διεξαχθεί με τους νέους τεχνικούς κανονισμούς της περιόδου 2027-2031. Οι φίλοι των MotoGP θα δουν για πρώτη φορά σε αγωνιστικές συνθήκες τη νέα γενιά μοτοσυκλετών της κορυφαίας κατηγορίας.

Το Buriram έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πιο επιτυχημένους προορισμούς του ημερολογίου των MotoGP, χάρη στην εντυπωσιακή ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι Ταϊλανδοί φίλαθλοι. Στην πρεμιέρα του 2026, ο Marco Bezzecchi χάρισε στην Aprilia τη νίκη μπροστά σε αριθμό-ρεκόρ 228.228 θεατών, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη απήχηση του θεσμού στην περιοχή.

Ο διευθύνων σύμβουλος της MotoGP, Carmelo Ezpeleta, δήλωσε: "Το γεγονός ότι η Ταϊλάνδη φιλοξενεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την πρεμιέρα του πρωταθλήματος αποδεικνύει την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει, αλλά και το πάθος των φιλάθλων. Το Buriram προσφέρει σταθερά έναν από τους καλύτερους αγώνες του ημερολογίου και αποτελεί το ιδανικό μέρος για να ξεκινήσει η νέα εποχή των MotoGP. Ο πρώτος αγώνας με τους κανονισμούς του 2027 σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου, συναρπαστικού κεφαλαίου για το άθλημά μας."

Με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις της διεθνούς πίστας Chang, τη θερμή υποστήριξη του τοπικού κοινού και το ενδιαφέρον που συγκεντρώνουν οι νέοι κανονισμοί, το Buriram αναμένεται να αποτελέσει το ιδανικό σκηνικό για την αυλαία της σεζόν του 2027.