MotoGP Ινδονησία Sprint: Χάρισμα Martin σε Bagnaia – Κράτησε λίγο η κίτρινη θάλασσα σημαιών

Απίστευτη εκκίνηση Marc Marquez
MotoGP Ινδονησία Sprint: Χάρισμα Martin σε Bagnaia – Κράτησε λίγο η κίτρινη θάλασσα σημαιών
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/9/2024

Με μία φανταστική εκκίνηση ο Martin αύξησε την διαφορά του από τους υπόλοιπους μέχρι την πρώτη στροφή, κάνοντας ακόμη καλύτερα τα πράγματα για εκείνον μετά την απόλυτη επικράτηση για την pole position.

Αντίστοιχα απίστευτη ήταν η κίνηση του Marquez όμως να βρεθεί με τους πρώτους κερδίζοντας 7 θέσεις μέχρι την πρώτη στροφή, έχοντας ξεκινήσει από την 12η θέση στην οποία κατέληξε αφότου δεν έκανε χρόνο στην κατάταξη εξαιτίας των πτώσεων που σημείωσε.

Ο Bagnaia πάσχισε στην πρώτη στροφή να κρατήσει τους υπόλοιπους πίσω και τα κατάφερε, αμέσως βάζοντας πλώρη και τελικά μένοντας κοντά στον Martin. Στον πρώτο γύρο ο Bezzecchi παλεύει να περάσει τον Acosta που είναι πίσω από τον Bagnaia στην τρίτη θέση και φαίνεται πως πολύ γρήγορα θα τα καταφέρει, την ίδια στιγμή που ο Marc Marquez έχει καταφέρει και την δεύτερη εργοστασιακή Ducati και είναι στην 5η θέση.

Κανείς δεν περίμενε τότε, ενώ ακόμη δεν έχει τελειώσει ο πρώτος γύρος να πέσει ο Martin! Κρατώντας την μοτοσυκλέτα μπαίνει αμέσως στο τέλος του αγώνα όπου σημειώνει πολύ δυνατό αγώνα για να μπει εντός βαθμών, ακόμη και έναν να κερδίσει είναι εξαιρετικά σημαντικό σε αυτή την στιγμή του πρωταθλήματος.

MotoGP Ινδονησία Sprint: Χάρισμα Martin σε Bagnaia – Έμεινε η κίτρινη θάλασσα
Η επίμαχη στιγμή στον 1ο κιόλας γύρο

Ο Bezzecchi περνά στην δεύτερη θέση φτάνοντας στον τρίτο γύρο να έχει 0,7 απόσταση από τον Bagnaia και έχοντας πίσω του τον Marc Marquez καθώς ο Acosta αρχίζει να χάνει έδαφος. Είναι στην 4η θέση ήδη και δεν θα την κρατήσει για πολύ.

Στον 5ο γύρο ο Bezzecchi είναι ταχύτερος όλων και έχει μειώσει την διαφορά από τον Bagnaia στο 0,2 με τον Marquez στο κατόπι του και πίσω τον Bastianini που έχει βάλει στόχο το βάθρο.

Πίσω ο Martin παλεύει να περάσει τον Binder και αργότερα το ίδιο θα κάνει και με τον Miller. Από όλους στις τελευταίες θέσεις, οι KTM θα τον δυσκολέψουν περισσότερο.

MotoGP Ινδονησία Sprint: Χάρισμα Martin σε Bagnaia – Έμεινε η κίτρινη θάλασσα
Από εκείνη την στιγμή πήρε μεγάλο ρίσκο απλά για να ξανά μπει στους βαθμούς

Ο Acosta καταλήγει να είναι ο πιο αργός από ένα μπουλούκι αναβατών που παλεύει για την 5η θέση σε απόσταση από τον Bastianini στην 4η θέση. Εκεί ο Quartararo θα έρθει σε επαφή με τον Morbidelli ευτυχώς χωρίς άλλη εξέλιξη για κάποιον από τους δύο την ώρα που όλοι τους προσπαθούν να περάσουν τον Acosta που μέχρι τον 7ο γύρο κρατά την θέση του και μαζί και μία προειδοποίηση για τα όρια της πίστας.

Τότε είναι που έρχεται μία τρομακτική στιγμή. Ο Bezzecchi προσπαθεί να μείνει κοντά στον Bagnaia και επιμένει τόσο στα φρένα που πλησιάζει πολύ και τα πιέζει δυνατά χάνοντας πρόσφυση! Περνά ξυστά από τον πίσω τροχό της εργοστασιακής Ducati έχοντας κινδυνέψει να πέσει πάνω στον Bagnaia χαλώντας του τον αγώνα! Τελικά απλά χάνει την θέση του έναντι τόσο του Marquez όσο και του Bastianini!

Στον 9ο γύρο ο Marquez είναι ελαφρώς ταχύτερος του Bagnaia αλλά ακόμη πιο γρήγορος είναι ο Bastianini που μειώνει την διαφορά και πλησιάζει. Είναι ξεκάθαρο πως θα παλέψει για την δεύτερη θέση του βάθρου και αμφίβολο αν θα προλάβει να κάνει το ίδιο και για την πρώτη!

MotoGP Ινδονησία Sprint: Χάρισμα Martin σε Bagnaia – Έμεινε η κίτρινη θάλασσα
"Κανόνισε του χρόνου που θα έχετε ίδια μοτοσυκλέτα να σκοτωθείτε στα φρένα..."

Έχει σίγουρα τον ρυθμό να περάσει τον Bagnaia και πράγματι αν είχε ακόμη μισό γύρο στο τέλος του αγώνα θα είχε επιτεθεί και στον ομόσταυλό του. Καθυστέρηση πολύ να περάσει τον Marquez με μόλις ενάμιση γύρο να απομένει, περιμένοντας μία πολύ καθαρή στιγμή από την στιγμή που ο Marquez έκανε αμυντική οδήγηση και δεν άφηνε περιθώρια. Στο τέλος ο Bagnaia πήρε μία πάρα πολύ σημαντική νίκη για το πρωτάθλημα με τον Martin να φτάνει έως την 10η θέση, που είναι η τελευταία εκτός βαθμών!

 

Θέση

Βαθμοί

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος / Διαφ.

1

12

1F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

19:41.354

2

9

23E. Bastianini

Ducati Lenovo Team

+0.107

3

7

93M. Marquez

Gresini Racing MotoGP

+1.701

4

6

72M. Bezzecchi

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+3.072

5

5

21F. Morbidelli

Prima Pramac Racing

+5.967

6

4

31P. Acosta

Red Bull GASGAS Tech3

+6.210

7

3

12M. Viñales

Aprilia Racing

+6.664

8

2

5J. Zarco

CASTROL Honda LCR

+6.938

9

1

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+7.706

10

 

89J. Martin

Prima Pramac Racing

+9.104

11

 

43J. Miller

Red Bull KTM Factory Racing

+9.618

12

 

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+9.843

13

 

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+11.118

14

 

73A. Marquez

Gresini Racing MotoGP

+12.418

15

 

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+12.579

16

 

41A. Espargaro

Aprilia Racing

+12.952

17

 

30T. Nakagami

IDEMITSU Honda LCR

+13.351

18

 

10L. Marini

Repsol Honda Team

+15.496

19

 

25R. Fernandez

Trackhouse Racing

+21.895

Πτώσεις

   

37A. Fernandez

Red Bull GASGAS Tech3

11 laps

   

36J. Mir

Repsol Honda Team

1 laps

 

 

Marc Marquez: Τα κοινωνικά δίκτυα με εκνευρίζουν - Ξέρω ότι θα αποσυρθώ λόγω του σώματός μου και όχι λόγω του μυαλού μου

“Είναι οι άσχημες πτώσεις που σε σφυρηλατούν πραγματικά”
marc
Από τον

Παύλο Καρατζά

9/1/2026

Ο Ισπανός Παγκόσμιος Πρωταθλητής έδωσε συνέντευξη στην Ισπανία, τονίζοντας ότι νιώθει Ισπανός και Καταλανός και μίλησε για το MotoGP, τον Valentino Rossi, τον αδερφό του, για τα χρήματα που βγάζει και πολλά άλλα που αξίζει να ακουστούν.

Όσον αφορά τους τραυματισμούς του είπε πως έχει μεγάλη αντοχή στον πόνο και πως αυτό τον έχει βοηθήσει σε πολλές περιπτώσεις, αλλά σε άλλες τον έχει βλάψει, αφού μπορεί να υποτιμούσε κάποιον τραυματισμό, μέχρι το σημείο που όλοι γνωρίζουμε και ήταν καταστροφικό για την καριέρα του, ένα στάδιο πριν την κόψει και οριστικά. Πλέον έχει μάθει να ζει με τον τραυματισμένο του δεξί ώμο που συνεχίζει να πονάει αν τύχει και κοιμηθεί από εκείνη την πλευρά.

Είναι οι άσχημες πτώσεις που σε σφυρηλατούν πραγματικά. Πολλοί αναβάτες φτάνουν στο MotoGP και πέφτουν μία ή δύο φορές, και φαίνεται ότι δεν ξέρουν να οδηγούν μοτοσυκλέτα. Οι πτώσεις σου μαθαίνουν τα όρια, αν ξεπεράσεις τα όρια, τραυματίζεσαι, διακινδυνεύεις τη ζωή σου. Σε κάθε τραυματισμό υπάρχουν τρεις φάσεις. Στην πρώτη δεν θέλεις να ξέρεις τίποτα για κανέναν, είσαι συντετριμμένος: φέτος κέρδισα τον τίτλο και πέρασα τρεις εβδομάδες στο σπίτι χωρίς να βλέπω κανέναν. Σε αυτή τη φάση ο πόνος σε κάνει να θυμώνεις και να τα βάζεις με τους αγαπημένους σου. Στη δεύτερη φάση, όλοι προσπαθούν να σε κατευνάσουν και επειδή έχεις περάσει από την πρώτη, τους αφήνεις παρόλο που δεν το νιώθεις. Η τελευταία φάση είναι να δείξεις την υπομονή που δεν είχες πριν, να μην προσπαθείς να κάνεις περισσότερα από όσα πρέπει να κάνεις εκείνη τη στιγμή. Θέλεις να ανέβεις στη μοτοσυκλέτα, αλλά δεν πρέπει”, δήλωσε ο Ισπανός.

Στην συνέχεια είπε πως υπάρχει κατανόηση με τον αδερφό του και αλλά στον αγώνα είναι ελεύθεροι οικογενειακών δεσμών. Θυμήθηκε πως όταν ήταν 8 χρονών είχε πει στον πατέρα του πως θέλει να παίξει ποδόσφαιρο και εκείνος του απάντησε να διαλέξει ανάμεσα στην μπάλα και την μοτοσυκλέτα. Έκανε τότε μια συνειδητή επιλογή προς την μοτοσυκλέτα, όμως για τον Alex ήταν πιο σύνθετη η πορεία αυτή. Δεν είναι πλέον!

Και συνέχισε λέγοντας: “Όταν στον αγώνα είσαι πίσω από κάποιον, είσαι συγκεντρωμένος στο πού να επιτεθείς. Με τον Alex ήταν πολύ δύσκολο γιατί ήμουν πιο συγκεντρωμένος στον κίνδυνο: ίσως να τον έριχνα και να τον τραυμάτιζα, ανησυχούσα. Τότε, ως μεγαλύτερος αδελφός, τον έβαλα να καθίσει και του είπα: Φέτος φαίνεται ότι θα παλέψουμε σε πολλούς αγώνες, και τη Δευτέρα θα είμαστε αδέλφια. Σφίξαμε τα χέρια. Αν συμβεί, θα συμβεί. Αλλά είναι αδελφός μου, μοιραζόμαστε τα πάντα από πάντα και μπορούμε να μοιραζόμαστε πολλές πληροφορίες. Όταν ήμουν στην Honda, δεν το κάναμε γιατί δεν ήταν επαγγελματικό. Αλλά τώρα τρέχουμε και οι δύο για τη Ducati, αν έχουμε αμφιβολίες για ένα ελαστικό ή μια στροφή, το συζητάμε”.

Επίσης, είπε πως του αρέσει η πίεση ενώ διαφορετικά βαριέται. Όταν δεν είναι στρεσαρισμένος κάνει λάθη, όχι το αντίθετο! Δεν ήταν πάντα έτσι, νεότερος δεν άντεχε την πίεση, τώρα έχει μάθει να διαχειρίζεται το άγχος και σε αυτό συμβάλλει το γεγονός πως δεν είναι προσκολλημένος στα χρήματα και δεν φοβάται να πάρει αποφάσεις που θα αποφέρουν λιγότερα.

Όσον αφορά την Ισπανία και την Καταλονία, δήλωσε: “Πληρώνω φόρους στην Ισπανία, είχα σπίτι στην Ανδόρρα όπου η Cervera είναι δίπλα, μόλις μία ώρα οδήγηση, και στην Ανδόρρα πηγαίναμε πολύ συχνά με τους γονείς μου. Όταν άρχισα να οδηγώ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, είπα να κάνω ότι όλοι και αγόρασα ένα σπίτι εκεί. Άντεξα μόλις δύο μήνες και αποφάσισα να γυρίσω στην Ισπανία. Δεν το κάνω για να στείλω κάποιο μήνυμα, αλλά γιατί απλά αυτά νιώθω. Όταν έχω χρόνο πηγαίνω στην Μαδρίτη ή επιστρέφω στην Cervera. Θέλω να κάνω ότι αποφασίζω, έχω μάθει ότι τα καλά πράγματα έρχονται όταν δεν ψάχνεις για εκείνα και τα άσχημα ξαφνικά και απότομα".
Για το ζήτημα που εκεί είναι φλέγον, σχετικά με την καταγωγή του, ο Marc επικαλέστηκε την ελευθερία της έκφρασης και δήλωση Καταλανός και πως αγαπά την Καταλονία. Όμως αγαπά και την Ισπανία, ιδιαίτερα τον Νότο και πως αυτά τα δύο δεν είναι και δεν πρέπει ναι είναι ασυμβίβαστα. "Υψώνω τη σημαία που νιώθω ότι με εκπροσωπεί εκείνη τη στιγμή.”

Για τον Valentino Rossi και τα κοινωνικά δίκτυα είπε, “Όλοι με ρωτούν, αλλά είναι φυσιολογικό. Εγώ λέω ότι είναι πολύ δύσκολο να ζεις με κακία και δεν θέλω οι οπαδοί μου να κρατούν κακία: θέλω να κρατάνε ενέργεια για να με χειροκροτούν. Όταν τραυματίστηκα, ήταν ένας άλλος αναβάτης που ενεπλάκη: έκανε ένα λάθος, αλλά κανείς δεν το κάνει σκόπιμα και μερικές φορές οι άνθρωποι δεν το καταλαβαίνουν”. Τα κοινωνικά δίκτυα τα χρησιμοποιεί όσο πιο λίγο μπορεί - το ελάχιστο απαραίτητο και διαβεβαιώνει: οι άνθρωποι τείνουν να επικεντρώνονται στο αρνητικό, είναι ανθρώπινο. Τον ενοχλεί, όμως και όποιος λέει ότι οι προσβολές δεν τον επηρεάζουν, λέει ψέματα.

Για τον Marc, οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων θα πρέπει να έχουν ονόματα, αριθμούς ταυτότητας και προφίλ.

Για το αν σκέφτεται να αποσυρθεί, δηλώνει: “Το πιο δύσκολο για έναν αθλητή είναι να ξέρει πότε και πώς να σταματήσει. Όσο υπάρχει πάθος... Ξέρω ότι θα αποσυρθώ λόγω του σώματός μου και όχι λόγω του μυαλού μου. Είμαστε σε ένα άθλημα όπου οι τραυματισμοί είναι πολλοί. Τελευταία, οι άλλοι αναβάτες δεν ήταν πολύ ευγενικοί μαζί μου, αλλά δεν ήταν και πριν”.

Τέλος σε ερώτηση που του έγινε, αν θα ήθελε να έχει ένα γιο που να ασχοληθεί με το ίδιο άθλημα είπε “Δεν θα μου άρεσε. Μου αρέσει να είμαι πολύ προστατευτικός, αλλά η κληρονομιά, το να φέρει το όνομα της οικογένειας, δεν θα τον βοηθούσε καθόλου. Ο κόσμος θα έλεγε ότι έφτασε εκεί εξαιτίας αυτού και δεν θα είχε την ίδια όρεξη. Όχι, καλύτερα μια μπάλα ποδοσφαίρου, μια ρακέτα ή οτιδήποτε άλλο”.

Ετικέτες