MotoGP IRTA TEST Sepang-Final

Στην κορυφή ο Vinales!
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

1/2/2017

Οι πρώτες επίσημες δοκιμές των MotoGP για το 2017 ολοκληρώθηκαν στην Μαλαισία, μετά από τρεις εξαντλητικές μέρες για ομάδες, εργοστασιακούς αναβάτες και αναβάτες εξέλιξης. Το πρόγραμμα της τελευταίας μέρας δεν διέφερε από τις προηγούμενες, καθώς δεν έλειψε ούτε η καθιερωμένη –πλέον- μεσημεριανή βροχή, που επέβαλε μια μικρή διακοπή στη διαδικασία.

Ο κερδισμένος αυτή την τελευταία μέρα, ήταν ο εργοστασιακός αναβάτης της Movistar Yamaha, ο Maverick Vinales, ο οποίος μπήκε από νωρίς στην κορυφή της λίστας με τους χρόνους, ενώ την τελευταία μιάμιση ώρα πολλοί ήταν οι αναβάτες που έκαναν επίθεση στο χρονόμετρο, με τους καλύτερους προσωπικούς τους χρόνους να γράφονται εκείνο το διάστημα. Ενδεικτικό είναι ότι οι εφτά πρώτοι αναβάτες είχαν μεταξύ τους απόσταση μικρότερη των 0,3 δευτερολέπτων!

Η τρίτη και τελευταία μέρα των IRTA Test επεφύλασσε και αρκετές πτώσεις για τους αναβάτες, καθώς ο Andrea Iannone έχασε το μπροστινό του στην πρώτη στροφή της πίστας νωρίς το πρωί, ενώ το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε στην Κ15 αργότερα μέσα στην ημέρα. Εκτός από τον Iannone και οι Pol Espargaro, Hector Barbera και Aleix Espargaro, αγόρασαν… αγροτεμάχια με θέα την πίστα της Sepang.

Στις απουσίες της ημέρας συμπεριλαμβάνεται ο Tito Rabat, ο οποίος είχε μια άσχημη πτώση χθες με αποτέλεσμα να καταλήξει στο νοσοκομείο, ενώ ο Stoner που δεν μπήκε στην πίστα την δεύτερη μέρα επέστρεψε σήμερα πετυχαίνοντας τον έβδομο καλύτερο χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι την σημερινή μέρα και οι δύο εργοστασιακοί αναβάτες της Yamaha, Rossi και Vinales, δοκίμασαν για αρκετό χρονικό διάστημα το νέο φαίρινγκ του Μ1 με τις εσωτερικές αεροτομές, καθώς χθες μόνο η μοτοσυκλέτα του Rossi ήταν εφοδιασμένη με το συγκεκριμένο φαίρινγκ.

Αποτελέσματα τρίτης ημέρας

1. Maverick Viñales Movistar Yamaha MotoGP (YZR-M1) 1:59.368s
2. Marc Marquez Repsol Honda Team (RC213V) 1:59.506s +0.138s
3. Andrea Dovizioso Ducati Team (Desmosedici GP17) 1:59.553s +0.185s
4. Dani Pedrosa Repsol Honda Team (RC213V) 1:59.578s +0.210s
5. Valentino Rossi Movistar Yamaha MotoGP (YZR-M1) 1:59.589s +0.221s
6. Alvaro Bautista Aspar MotoGP Team (Desmosedici GP16) 1:59.628s +0.260s
7. Casey Stoner Ducati Test Rider (Desmosedici GP17) 1:59.639s +0.271s
8. Cal Crutchlow LCR Honda (RC213V) 1:59.728s +0.360s
9. Jorge Lorenzo Ducati Team (Desmosedici GP17) 1:59.767s +0.399s
10. Johann Zarco Monster Yamaha Tech 3 (YZR-M1) 1:59.772s +0.404s
11. Andrea Iannone Team Suzuki Ecstar (GSX-RR) 2:0.045s +0.677s
12. Alex Rins Team Suzuki Ecstar (GSX-RR) 2:0.057s +0.689s
13. Aleix Espargaro Factory Aprilia Gresini (RS-GP) 2:0.108s +0.740s
14. Danilo Petrucci Octo Pramac Yakhnich (Desmosedici GP17) 2:0.310s +0.942s
15. Jonas Folger Monster Yamaha Tech 3 (YZR-M1) 2:0.312s +0.944s
16. Jack Miller Estrella Galicia 0,0 Marc VDS (RC213V) 2:0.439s +1.071s
17. Karel Abraham Aspar MotoGP Team (Desmosedici GP15) 2:0.445s +1.077s
18. Hector Barbera Avintia Racing (Desmosedici GP16) 2:0.537s +1.169s
19. Scott Redding Octo Pramac Yakhnich (Desmosedici GP16) 2:0.645s +1.277s
20. Loris Baz Avintia Racing (Desmosedici GP15) 2:0.873s +1.505s
21. Bradley Smith Red Bull KTM Factory Racing (RC16) 2:1.338s +1.970s
22. Sam Lowes Factory Aprilia Gresini (RS-GP) 2:1.341s +1.973s
23. Pol Espargaro Red Bull KTM Factory Racing (RC16) 2:1.506s +2.138s
24. Katsuyuki Nakasuga Yamaha Test Rider (YZR-M1) 2:1.658s +2.290s
25. Takuya Tsuda Suzuki Test Rider (GSX-RR) 2:2.769s +3.401s

Ετικέτες

Gigi Dall’Igna: "Αμφισβητήσιμη" η ποινή που στέρησε τη νίκη του Marc Marquez στο Sprint της Ταϊλάνδης

Ο Ιταλός τεχνικός διευθυντής της Ducati κάνει λόγο για ένα άτυχες Σαββατοκύριακο στο Buriram
gigi-dall-igna-ducati-corse-ge.jpg
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

5/3/2026

Ο Gigi Dall’Igna χαρακτήρισε ως "αμφισβητήσιμη" την ποινή που επιβλήθηκε στον Marc Marquez στο Sprint της Ταϊλάνδης, τονίζοντας ότι ο Ισπανός στάθηκε ιδιαίτερα άτυχος σε ένα δύσκολο ξεκίνημα της σεζόν για τη Ducati.

Η Ducati ξεκίνησε τη σεζόν του MotoGP 2026 με πολύ πιο δύσκολο τρόπο συγκριτικά με πέρυσι, όταν ο Marc Marquez είχε φύγει από το GP της Ταϊλάνδης με νίκες σε όλους τους αγώνες.

Έπειτα από μια δύσκολη προετοιμασία, με αποθεραπεία από τραυματισμό και τρεις πτώσεις στα χειμερινά τεστ, ο Marquez κατάφερε να ανασυνταχθεί και να διεκδικήσει την pole position απέναντι στον Marco Bezzecchi. Τελικά έχασε την πρώτη θέση εκκίνησης για μόλις 0,035 δευτερόλεπτα από τον αναβάτη της Aprilia.

Στον αγώνα Sprint, όταν ο Bezzecchi έπεσε ενώ προηγούνταν, ο Marquez βρέθηκε σε θέση να διεκδικεί τη νίκη. Ωστόσο ο Pedro Acosta πίεσε, με τους δύο αναβάτες να δίνουν σκληρή μάχη μέχρι τους τελευταίους γύρους.

Marquez Acosta

Στον προτελευταίο γύρο, ο Marquez πραγματοποίησε μια δυναμική προσπέραση που έβγαλε τον αναβάτη της KTM εκτός γραμμής. Οι αγωνοδίκες της FIM ανακοίνωσαν ποινή "παραχώρησης μίας θέσης" για τον Marquez περίπου 30 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος του αγώνα.

Μια επανάληψη της μάχης τους στη στροφή 12 φαινόταν πιθανή, όμως ο Marquez αποκάλυψε ότι είδε την ειδοποίηση της ποινής μόλις στην τελευταία στροφή, όπου επιβράδυνε και άφησε τον Acosta να περάσει για να πάρει τη νίκη.

Την Κυριακή ακολούθησε ένα διαφορετικό δράμα για τον αναβάτη της Ducati. Ενώ κυνηγούσε τον Raul Fernandez για την τρίτη θέση του βάθρου, αντιμετώπισε πρόβλημα στη ζάντα του τροχού και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει.

Το περιστατικό αυτό έβαλε τέλος σε ένα εντυπωσιακό σερί της Ducati, καθώς για πρώτη φορά μετά από 88 συνεχόμενα Grand Prix της κορυφαίας κατηγορίας η ιταλική εταιρεία δεν κατάφερε να ανέβει στο βάθρο.

Μετά τον αγώνα ο γενικός διευθυντής της Ducati Corse, Gigi Dall’Igna, συνεχάρη τους αντιπάλους της ομάδας, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ducati πρέπει να καλύψει γρήγορα τη διαφορά, χωρίς όμως πανικό.

"Αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα διαφαίνεται απαιτητικό αλλά και συναρπαστικό, με τις προσδοκίες ήδη υψηλές για τις προκλήσεις που έρχονται," ανέφερε.

"Πρώτα απ’ όλα συγχαρητήρια στους αντιπάλους μας που επικράτησαν δίκαια. Η ανταγωνιστικότητά τους δεν μας εκπλήσσει, καθώς την είχαμε ήδη δει στο τέλος της περσινής σεζόν αλλά και στα χειμερινά τεστ."

Ο ίδιος επισήμανε επίσης ότι για πρώτη φορά μετά από 102 αγώνες η Ducati δεν βρέθηκε ούτε μέσα στην πρώτη πεντάδα, κάτι που δείχνει ότι η ομάδα πρέπει να μειώσει γρήγορα τη διαφορά από τον ανταγωνισμό.

"Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν καταφέραμε να ανέβουμε στο βάθρο μετά από 88 συνεχόμενους αγώνες και για πρώτη φορά μετά από 102 Grand Prix η εταιρεία απουσιάζει από την πρώτη πεντάδα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουμε το κενό γρήγορα, αλλά χωρίς να δημιουργήσουμε πανικό."

Ο Dall’Igna κατέληξε τονίζοντας ότι ο Marc Marquez έδειξε ωριμότητα και ψυχραιμία σε ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο στο Buriram, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την ποινή του Sprint "αμφισβητήσιμη".

"Με λίγα λόγια ήταν ένα Grand Prix που γνωρίζαμε ότι έπρεπε να διαχειριστούμε με εξυπνάδα. Aυτό ακριβώς έκανε και o Marc, βάζοντας όλο του το μυαλό και την καρδιά."

"Ωστόσο στάθηκε πραγματικά άτυχος, πρώτα στο Sprint, όπου μια αμφισβητήσιμη απόφαση των αγωνοδικών της FIM του στέρησε τη νίκη, και στη συνέχεια στον αγώνα της Κυριακής, όπου παρά τις δυσκολίες ένα βάθρο ήταν απολύτως εφικτό πριν αναγκαστεί να εγκαταλείψει."

Ο ομόσταυλος του στη Εργοστασιακή ομάδα της Ducati, Francesco Bagnaia, ξεκίνησε από τη 13η θέση στο grid αφού δεν κατάφερε να περάσει στο Q2 των κατατακτηρίων και τελικά τερμάτισε ένατος τόσο στο Sprint όσο και στον κυρίως αγώνα.