MotoGP IRTA Tests Day 2

Συνέχεια στην εξελικτική δουλειά
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

31/1/2017

Η δεύτερη μέρα των δοκιμών, η σημερινή, ξεκίνησε επισήμως στις 10:00 τοπική ώρα, αλλά η βροχή που έπεσε το προηγούμενο βράδυ άφησε βρεγμένη την άσφαλτο της πίστας στην Sepang, με αποτέλεσμα η σοβαρή δουλειά των αναβατών –εργοστασιακών και μη- να ξεκινήσει μετά τις 14:00 οπότε και στέγνωσε πλήρως η πίστα.

Ο Andrea Iannone πάνω στη σέλα της Suzuki GSX-RR σημείωσε τον καλύτερο χρόνο της ημέρας, ο οποίος μάλιστα ήταν σχεδόν κατά δύο δέκατα ταχύτερος από τον χτεσινό χρόνο του Stoner, με τον Vinales να ακολουθεί σε ρυθμό, όντας τέσσερα δέκατα πιο αργός. Το πρώτο Ducati στην κατάταξη ήταν αυτό του Alvaro Bautista στην τρίτη θέση, ενώ σημαντική βελτίωση κατάφερε και ο Rossi φέρνοντας το έτερο εργοστασιακό Μ1 στην τέταρτη θέση.

Ο Lorenzo τα πήγε καλύτερα από την προηγούμενη μέρα, βελτιώνοντας τον χρόνο του σχεδόν κατά ένα δευτερόλεπτο, αλλά περιορίστηκε στον όγδοο χρόνο της ημέρας, έχοντας πάντως ελαχιστοποιήσει την διαφορά από τον team mate του, Andrea Dovizioso, που πέτυχε την έβδομη καλύτερη επίδοση συνολικά.

Τα νέα δεν ήταν τόσο καλά για τις δύο εργοστασιακές RC213V της Repsol Honda, για τις οποίες ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ποια μορφή κινητήρα (ανάμεσα σε διαφορετικές εναλλακτικές του big bang) θα χρησιμοποιήσουν, καθώς ο περσινός παγκόσμιος πρωταθλητής Marc Marquez ήταν μόλις δέκατος, ενώ ο Dani Pedrosa δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από τον 14ο χρόνο. Όπως δήλωσαν και οι δύο, παρά τα σημαντικά βήματα βελτίωσης που έκαναν, εξακολουθούν να ψάχνουν το ιδανικό στήσιμο για τα RC213V, αλλά και τις σωστές ρυθμίσεις για τα ηλεκτρονικά τους που δεν μπορούν ακόμη να διαχειριστούν σωστά την δύναμη του V4.

Eξακολουθούν να ψάχνουν το ιδανικό στήσιμο για τα RC213V

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας συμπεριλαμβάνονται τα αεροδυναμικά βοηθήματα στο εσωτερικό (!) μέρος του φαίρινγκ που δοκίμασε ο Valentino Rossi στην μοτοσυκλέτα του, όπως μπορείτε να δείτε εδώ, η τρομακτική πτώση από highsiding στην 12η στροφή της πίστα του Tiro Rabat (η οποία είχε και ως αποτέλεσμα να διακοπούν προσωρινά οι δοκιμές) και τα νέα ελαστικά που έφερε η Michelin για τις ομάδες.

Ο Rabat μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις και ακτινογραφίες, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος του τραυματισμού του, ενώ λόγω του ότι η κανονική διαδικασία των δοκιμών άργησε να ξεκινήσει εξαιτίας της υγρασίας, πολλοί αναβάτες επέλεξαν να μην επικεντρωθούν στα καινούργια ελαστικά της γαλλικής εταιρείας, αλλά στην βελτίωση των μοτοσυκλετών τους.

Να υπενθυμίσουμε ότι αύριο είναι η τρίτη και τελευταία μέρα των δοκιμών, ενώ οι επόμενες επίσημες δοκιμές θα γίνουν στην Αυστραλία, στην πίστα του Phillip Island, στις 15-17 Φεβρουαρίου.


Αποτελέσματα δεύτερης ημέρας

1. Andrea Iannone Team Suzuki Ecstar (GSX-RR) 1:59.452s
2. Maverick Viñales Movistar Yamaha MotoGP (YZR-M1) 1:59.858s +0.406s
3. Alvaro Bautista Aspar MotoGP Team (Desmosedici GP16) 2:0.218s +0.766s
4. Valentino Rossi Movistar Yamaha MotoGP (YZR-M1) 2:0.254s +0.802s
5. Johann Zarco Monster Yamaha Tech 3 (YZR-M1) 2:0.343s +0.891s
6. Hector Barbera Avintia Racing (Desmosedici GP16) 2:0.352s +0.900s
7. Andrea Dovizioso Ducati Team (Desmosedici GP17) 2:0.441s +0.989s
8. Jorge Lorenzo Ducati Team (Desmosedici GP17) 2:0.484s +1.032s
9. Jonas Folger Monster Yamaha Tech 3 (YZR-M1) 2:0.495s +1.043s
10. Marc Marquez Repsol Honda Team (RC213V) 2:0.531s +1.079s
11. Aleix Espargaro Factory Aprilia Gresini (RS-GP) 2:0.609s +1.157s
12. Cal Crutchlow LCR Honda (RC213V) 2:0.691s +1.239s
13. Alex Rins Team Suzuki Ecstar (GSX-RR) 2:0.876s +1.424s
14. Dani Pedrosa Repsol Honda Team (RC213V) 2:0.886s +1.434s
15. Scott Redding Octo Pramac Yakhnich (Desmosedici GP16) 2:0.972s +1.520s
16. Karel Abraham Aspar MotoGP Team (Desmosedici GP15) 2:0.981s +1.529s
17. Danilo Petrucci Octo Pramac Yakhnich (Desmosedici GP17) 2:1.124s +1.672s
18. Loris Baz Avintia Racing (Desmosedici GP15) 2:1.227s +1.775s
19. Michele Pirro Ducati Test Rider (Desmosedici GP17) 2:1.382s +1.930s
20. Pol Espargaro Red Bull KTM Factory Racing (RC16) 2:1.525s +2.073s
21. Jack Miller Estrella Galicia 0,0 Marc VDS (RC213V) 2:1.556s +2.104s
22. Sam Lowes Factory Aprilia Gresini (RS-GP) 2:2.058s +2.606s
23. Tito Rabat Estrella Galicia 0,0 Marc VDS (RC213V) 2:2.189s +2.737s
24. Takuya Tsuda Suzuki Test Rider (GSX-RR) 2:2.267s +2.815s
25. Bradley Smith Red Bull KTM Factory Racing (RC16) 2:2.516s +3.064s
26. Katsuyuki Nakasuga Yamaha Test Rider (YZR-M1) 2:2.893s +3.441s
27. Kouta Nozane Yamaha Test Rider (YZR-M1) 2:3.052s +3.600s

Ετικέτες

MotoGP: Ο Cal Crutchlow εξηγεί γιατί ο Marc Marquez είναι ασυναγώνιστος

Σε μια χρονιά που στέφθηκε πρωταθλητής χωρίς να συμμετάσχει στους τελευταίους τέσσερις γύρους
Cal Crutchlow
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

24/12/2025

Ο Marc Marquez μπαίνει στο 2026 ως εν ενεργεία παγκόσμιος πρωταθλητής MotoGP για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, αποδεικνύοντας ότι το ρίσκο της αποχώρησης από τη Honda όχι μόνο απέδωσε, αλλά τον επανέφερε στην κορυφή.

Ο Ισπανός αναβάτης έχει πλέον μπροστά του τη μεγάλη ευκαιρία να ξεπεράσει τον Valentino Rossi στη καφενειακή συζήτηση για τον κορυφαίο όλων των εποχών, εφόσον η Ducati GP26 αποδειχθεί ικανή να συνεχίσει την κυριαρχία του εργοστασίου από το Borgo Panigale.

Πριν από οτιδήποτε άλλο, όμως, ο Marquez πρέπει να διασφαλίσει ότι έχει αναρρώσει πλήρως από τον σοβαρό τραυματισμό του στο φινάλε της σεζόν 2025, μετά το ατύχημα στο Grand Prix της Ινδονησίας, όπου υπέστη βαριά ζημιά στην κλείδα. Μόνο τότε θα μπορέσει να επιστρέψει με ασφάλεια και να επιβάλει ξανά την κυριαρχία του απέναντι στους αντιπάλους του.

Η απόφαση να αφήσει τη Honda το 2023 και να μετακομίσει στη δορυφορική Ducati της Gresini ήταν ένα στοίχημα με τον εαυτό του. Ένα στοίχημα που, όπως αποδείχθηκε, κερδήθηκε και με το παραπάνω. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι θα ήταν ψυχολογικά δύσκολο να βιώσει μια παρόμοια διαδικασία αποκατάστασης με εκείνη της Jerez το 2020, αυτή τη φορά όμως στα 32 του χρόνια.

Ο Cal Crutchlow αποκαλύπτει γιατί ο Marquez είναι "φρικιό" πάνω στη μοτοσυκλέτα

Στο νέο βιβλίο του Mat Oxley, "Marc The Magnificent", ο πρώην αναβάτης και αντίπαλος του Marquez, Cal Crutchlow, περιγράφει με τον πιο ωμό τρόπο αυτό που πολλοί στο paddock σκέφτονται εδώ και χρόνια.

"Ο κόσμος δεν έχει ιδέα πόσο ξεχωριστός είναι ο Marc, είναι ένα φρικιό της φύσης", δήλωσε χαρακτηριστικά. "Δεν έχω σώσει ποτέ μοτοσυκλέτα στις 62 μοίρες κλίσης, 15 φορές σε ένα Σαββατοκύριακο! Αυτό δεν συμβαίνει με κανέναν άλλον".

Marc Marquez save

Ο Crutchlow συνεχίζει εξηγώντας ότι η ιδιαιτερότητα του Marquez δεν περιορίζεται μόνο στις εντυπωσιακές αποφυγές πτώσεων, "Είναι αυτός ο τύπος που μπορεί να φέρνει αποτελέσματα κάθε εβδομάδα, οδηγώντας μια μοτοσυκλέτα που είναι διαβόητα από τις πιο δύσκολες στο grid. Ο Marc είναι 100% ταλέντο, αλλά έχει και αυτή τη σκυλίσια αποφασιστικότητα να σφίγγει τα δόντια και να συνεχίζει. Ο παράγοντας Marquez είναι πραγματικά κάτι το πολύ ξεχωριστό".

Η κατάκτηση του τίτλου το 2025 επιβεβαίωσε ότι η αποχώρησή του από τη Honda ήταν η σωστή επιλογή. Και το πιο ανησυχητικό για τους αντιπάλους του είναι ότι ο Marquez δείχνει να έχει ακόμη πολλά να δώσει.

Μπαίνοντας στη νέα σεζόν, ο Marquez γνωρίζει πλέον τη Ducati, το περιβάλλον της ομάδας και τους ανθρώπους γύρω του πολύ καλύτερα. Αυτή η εξοικείωση μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική στην επιστροφή του από τον τραυματισμό.

Ωστόσο, θα βρεθεί πάνω σε μια μοτοσυκλέτα στην εξέλιξη της οποίας δεν είχε ουσιαστικό λόγο, αφού απουσίασε από τις δοκιμές στη Βαλένθια μετά το πέρας της σεζόν. Την ίδια στιγμή, ο Francesco Bagnaia δεν πρόκειται να τον υποτιμήσει ξανά. Με μια GP26 που ενδέχεται να του ταιριάζει περισσότερο, ο Ιταλός θα αποτελέσει σοβαρή απειλή.

Το ίδιο ισχύει και για ολόκληρο το grid. Όλοι πλέον γνωρίζουν τι μπορεί να κάνει ο Marc Marquez με κόκκινα, αλλά και πού βρίσκονται τα όριά του. Το ερώτημα είναι αν αυτά τα όρια έχουν πράγματι φανεί ή αν, όπως υπαινίσσεται ο Crutchlow, μιλάμε για έναν αναβάτη που εξακολουθεί να αψηφά τους νόμους της λογικής πάνω σε μια μοτοσυκλέτα MotoGP.