MotoGP IRTA Tests Day 2

Συνέχεια στην εξελικτική δουλειά
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

31/1/2017

Η δεύτερη μέρα των δοκιμών, η σημερινή, ξεκίνησε επισήμως στις 10:00 τοπική ώρα, αλλά η βροχή που έπεσε το προηγούμενο βράδυ άφησε βρεγμένη την άσφαλτο της πίστας στην Sepang, με αποτέλεσμα η σοβαρή δουλειά των αναβατών –εργοστασιακών και μη- να ξεκινήσει μετά τις 14:00 οπότε και στέγνωσε πλήρως η πίστα.

Ο Andrea Iannone πάνω στη σέλα της Suzuki GSX-RR σημείωσε τον καλύτερο χρόνο της ημέρας, ο οποίος μάλιστα ήταν σχεδόν κατά δύο δέκατα ταχύτερος από τον χτεσινό χρόνο του Stoner, με τον Vinales να ακολουθεί σε ρυθμό, όντας τέσσερα δέκατα πιο αργός. Το πρώτο Ducati στην κατάταξη ήταν αυτό του Alvaro Bautista στην τρίτη θέση, ενώ σημαντική βελτίωση κατάφερε και ο Rossi φέρνοντας το έτερο εργοστασιακό Μ1 στην τέταρτη θέση.

Ο Lorenzo τα πήγε καλύτερα από την προηγούμενη μέρα, βελτιώνοντας τον χρόνο του σχεδόν κατά ένα δευτερόλεπτο, αλλά περιορίστηκε στον όγδοο χρόνο της ημέρας, έχοντας πάντως ελαχιστοποιήσει την διαφορά από τον team mate του, Andrea Dovizioso, που πέτυχε την έβδομη καλύτερη επίδοση συνολικά.

Τα νέα δεν ήταν τόσο καλά για τις δύο εργοστασιακές RC213V της Repsol Honda, για τις οποίες ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ποια μορφή κινητήρα (ανάμεσα σε διαφορετικές εναλλακτικές του big bang) θα χρησιμοποιήσουν, καθώς ο περσινός παγκόσμιος πρωταθλητής Marc Marquez ήταν μόλις δέκατος, ενώ ο Dani Pedrosa δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από τον 14ο χρόνο. Όπως δήλωσαν και οι δύο, παρά τα σημαντικά βήματα βελτίωσης που έκαναν, εξακολουθούν να ψάχνουν το ιδανικό στήσιμο για τα RC213V, αλλά και τις σωστές ρυθμίσεις για τα ηλεκτρονικά τους που δεν μπορούν ακόμη να διαχειριστούν σωστά την δύναμη του V4.

Eξακολουθούν να ψάχνουν το ιδανικό στήσιμο για τα RC213V

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας συμπεριλαμβάνονται τα αεροδυναμικά βοηθήματα στο εσωτερικό (!) μέρος του φαίρινγκ που δοκίμασε ο Valentino Rossi στην μοτοσυκλέτα του, όπως μπορείτε να δείτε εδώ, η τρομακτική πτώση από highsiding στην 12η στροφή της πίστα του Tiro Rabat (η οποία είχε και ως αποτέλεσμα να διακοπούν προσωρινά οι δοκιμές) και τα νέα ελαστικά που έφερε η Michelin για τις ομάδες.

Ο Rabat μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις και ακτινογραφίες, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος του τραυματισμού του, ενώ λόγω του ότι η κανονική διαδικασία των δοκιμών άργησε να ξεκινήσει εξαιτίας της υγρασίας, πολλοί αναβάτες επέλεξαν να μην επικεντρωθούν στα καινούργια ελαστικά της γαλλικής εταιρείας, αλλά στην βελτίωση των μοτοσυκλετών τους.

Να υπενθυμίσουμε ότι αύριο είναι η τρίτη και τελευταία μέρα των δοκιμών, ενώ οι επόμενες επίσημες δοκιμές θα γίνουν στην Αυστραλία, στην πίστα του Phillip Island, στις 15-17 Φεβρουαρίου.


Αποτελέσματα δεύτερης ημέρας

1. Andrea Iannone Team Suzuki Ecstar (GSX-RR) 1:59.452s
2. Maverick Viñales Movistar Yamaha MotoGP (YZR-M1) 1:59.858s +0.406s
3. Alvaro Bautista Aspar MotoGP Team (Desmosedici GP16) 2:0.218s +0.766s
4. Valentino Rossi Movistar Yamaha MotoGP (YZR-M1) 2:0.254s +0.802s
5. Johann Zarco Monster Yamaha Tech 3 (YZR-M1) 2:0.343s +0.891s
6. Hector Barbera Avintia Racing (Desmosedici GP16) 2:0.352s +0.900s
7. Andrea Dovizioso Ducati Team (Desmosedici GP17) 2:0.441s +0.989s
8. Jorge Lorenzo Ducati Team (Desmosedici GP17) 2:0.484s +1.032s
9. Jonas Folger Monster Yamaha Tech 3 (YZR-M1) 2:0.495s +1.043s
10. Marc Marquez Repsol Honda Team (RC213V) 2:0.531s +1.079s
11. Aleix Espargaro Factory Aprilia Gresini (RS-GP) 2:0.609s +1.157s
12. Cal Crutchlow LCR Honda (RC213V) 2:0.691s +1.239s
13. Alex Rins Team Suzuki Ecstar (GSX-RR) 2:0.876s +1.424s
14. Dani Pedrosa Repsol Honda Team (RC213V) 2:0.886s +1.434s
15. Scott Redding Octo Pramac Yakhnich (Desmosedici GP16) 2:0.972s +1.520s
16. Karel Abraham Aspar MotoGP Team (Desmosedici GP15) 2:0.981s +1.529s
17. Danilo Petrucci Octo Pramac Yakhnich (Desmosedici GP17) 2:1.124s +1.672s
18. Loris Baz Avintia Racing (Desmosedici GP15) 2:1.227s +1.775s
19. Michele Pirro Ducati Test Rider (Desmosedici GP17) 2:1.382s +1.930s
20. Pol Espargaro Red Bull KTM Factory Racing (RC16) 2:1.525s +2.073s
21. Jack Miller Estrella Galicia 0,0 Marc VDS (RC213V) 2:1.556s +2.104s
22. Sam Lowes Factory Aprilia Gresini (RS-GP) 2:2.058s +2.606s
23. Tito Rabat Estrella Galicia 0,0 Marc VDS (RC213V) 2:2.189s +2.737s
24. Takuya Tsuda Suzuki Test Rider (GSX-RR) 2:2.267s +2.815s
25. Bradley Smith Red Bull KTM Factory Racing (RC16) 2:2.516s +3.064s
26. Katsuyuki Nakasuga Yamaha Test Rider (YZR-M1) 2:2.893s +3.441s
27. Kouta Nozane Yamaha Test Rider (YZR-M1) 2:3.052s +3.600s

Ετικέτες

MotoGP Δοκιμές Jerez: Ταχύτερος όλων ο M.Marquez - Ισχυρότερος κινητήρας για τη Yamaha

Πολύ καλός ο καιρός έκανε τη χάρη σε ομάδες και αναβάτες
MotoGP Jerez Test 2025
Από το

motomag

29/4/2025

Οι ιδανικές καιρικές συνθήκες μετά τον αγώνα της Jerez έδωσαν την ευκαιρία στις ομάδες του MotoGP να δοκιμάσουν πολλά πράγματα στις επίσημες δοκιμές στην ισπανική πίστα.

Ο Marc Marquez (Ducati Lenovo Team) σημείωσε τον ταχύτερο γύρο της ημέρας, στο δεύτερο απογευματινό session όντας ο μόνος αναβάτης με χρόνο κάτω από 1:36 (01:35.8760), ενώ ήταν ταχύτερος από όλους και στο πρώτο. Εστίασε κυρίως στη βελτίωση της αίσθησης του μπροστινού μέρους της μοτοσυκλέτας του, ενώ δοκίμασε ένα νέο αλλά και ένα παλιότερο ψαλίδι για την GP25. 

Από την άλλη ο Pecco Bagnaia εργάστηκε πάνω στην ισορροπία της Desmosedici που τον ταλαιπώρησε όλο το Σαββατοκύριακο σύμφωνα και με την επίσημη αναφορά της διοργάνωσης, ενώ στο τέλος δεν έμεινε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι πέρασε πολλές ώρες χωρίς να γυρνάει στην πίστα, ίσως γιατί δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι αυτό που του  φταίει με την ισορροπία της GP25.

Οι ανεξάρτητες ομάδες συμμετείχαν με λιγότερους αναβάτες. Ο Franco Morbidelli (Pertamina Enduro VR46 Racing Team) απουσίαζε λόγω πτώσης, ενώ ο ομόσταυλός του Fabio Di Giannantonio εργάστηκε κυρίως πάνω στη διαχείριση της πρόσφυσης του πίσω μέρους. Το ίδιο έκανε και ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Alex Marquez (BK8 Gresini Racing MotoGP) και ο team mate του στην Gresini Fermin Aldeguer.

Η Yamaha παρουσίασε αναβάθμιση στον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα, με τους Fabio Quartararo και Alex Rins να διαπιστώνουν βελτίωση και αυτό μόνο θετικό θα είναι για την εξέλιξη του πρωταθλήματος. Ο Rins ανέφερε αύξηση τριών χλμ./ώρα σε τελική ταχύτητα, ενώ πιο σκεπτικός φάνηκε ο Quartararo, ο οποίος δοκίμασε επίσης νέα σέλα προς βελτίωση της εργονομίας της μοτοσυκλέτας.

Ο Jack Miller (Prima Pramac Yamaha MotoGP) και ο δοκιμαστής Augusto Fernandez επίσης συμμετείχαν και επιβεβαίωσαν τα θετικά αποτελέσματα. Η Yamaha θα εισάγει τις αναβαθμίσεις κινητήρα στον επόμενο αγώνα στον επόμενο κιόλας γύρο στο Le Mans.

Η (Red Bull KTM Factory Racing) εργάστηκε πάνω στη γενικότερη ανταγωνιστικότητα της RC16. Ο Pedro Acosta είχε πτώση αλλά επέστρεψε γρήγορα στην πίστα. Ο Brad Binder, ήταν από τους πρώτους στην πιστά το πρωί αλλά έφυγε και νωρίς το απόγευμα χωρίς να καταφέρει να βελτιώσει τον χρόνο του, με καλύτερο το πρωινό 01:37.0550.

Στην Tech3, ο Maverick Viñales δοκίμασε διαφορετικά μοτίβα απόδοση ισχύος στην ΚΤΜ του και πέτυχε τον δεύτερο καλύτερο χρόνο της ημέρας με 01:36.2370 γυρνώντας παράλληλα σημαντικά πιο γρήγορα από όλους τους αναβάτες της KTM. Ο Enea Bastianini συνέχισε την γενική προσπάθεια προσαρμογής του στην RC16.

Ο Marco Bezzecchi (Aprilia Racing) δούλεψε στη σταθερότητα στο φρενάρισμα στο πρώτο σκέλος και ολοκλήρωσε 99 γύρους συνολικά. Χρησιμοποίησε νέο αεροδυναμικό πακέτο και άλλα εξαρτήματα με τα οποία σημείωσε πρόοδο με καλύτερο χρόνο στον δεύτερο session το 01:36.6150. Ο Lorenzo Savadori είχε τεχνικό πρόβλημα το απόγευμα και έμεινε στους 68 γύρους.

Στην Trackhouse Aprilia, ο Raul Fernandez έκανε αισθητή βελτίωση (8ος το απόγευμα) με 85 γύρους, ενώ ο rookie Ai Ogura έκανε 88 γύρους, δείχνοντας πρόοδο σε σχέση με το Σαββατοκύριακο συμπληρώνοντας με τρίτη Aprilia τις 11 πρώτες θέσεις στο απογευματινό session και καλύτερο χρόνο το 1:36.8610.

Η Honda εστίασε στη σταδιακή πρόοδο και δοκίμασε νέο ψαλίδι, χωρίς ωστόσο να σημειώσει σημαντικές βελτιώσεις στους χρόνους με τους Joan Mir και Luca Marini (Honda HRC Castrol) να συνεχίζουν μέχρι την καρό σημαία συλλέγοντας πολύτιμα δεδομένα. Ο Johann Zarco ξεχώρισε με ισχυρή παρουσία, 3ος το πρωί, 8ος το απόγευμα είχε ως καλύτερο χρόονο το 01:36.60. Ο Somkiat Chantra επανήλθε μετά από πτώση, ενώ ο Takaaki Nakagami που αντικατέστησε στις δοκιμές την wildcard συμμετοχή του Aleix Espargaro, εργάστηκε πάνω σε 3 μοτοσυκλέτες με διάφορες ρυθμίσεις και πληθώρα εξαρτημάτων οπού και σημείωσε πρόοδο στην διάρκεια 68 γύρων.

Ετικέτες