MotoGP Jerez 2022–FP1/FP2: Με φόρα ο Quartararo!

Ελάχιστες οι διαφορές στους χρόνους
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

29/4/2022

Ονειρικό ήταν το ξεκίνημα του αγωνιστικού τριημέρου για την Suzuki, καθώς στα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά οι αναβάτες της έκαναν το 1-2, καθώς σήμερα το πρωί οι Mir και Rins κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις (με αυτή τη σειρά), με την κορυφαία πεντάδα να έχει μερικές εκπλήξεις αφού ο Alex Marquez ήταν τρίτος, ο Aleix Espargaro τέταρτος και ο Fabio Quartararo πέμπτος.

H χθεσινοβραδινή βροχή δεν εμπόδισε τους αναβάτες και με την βοήθεια του ήλιου έμεινε μόνο λίγη υγρασία στην πίστα. Ο Quartarao μπήκε δυνατά, αλλά είχε μια πτώση από γλίστρημα του πίσω τροχού στην τελευταία στροφή –και ενώ ήταν πρώτος στους χρόνους. Αυτή η πτώση δεν ήταν εντελώς ανώδυνη, καθώς χτύπησε στην… "ευαίσθητη περιοχή", αλλά δεν ήταν τόσο σοβαρή ώστε να τον εμποδίσει να αστειευτεί με το γεγονός.

Ο πρώτος αναβάτης που μπήκε μπροστά από τον Γάλλο ήταν ο Pol Espargararo, με τον Marc Marquez να ανεβαίνει στην τρίτη θέση. Λίγο αργότερα ανέλαβε τα ηνία ο Joan Mir, ενώ ο Quartaro άρχισε να συνέρχεται από την πτώση και να ανεβαίνει θέσεις στον πίνακα των χρόνων, μέχρι που έφτασε στην κορυφή λίγο πριν τον "εκθρονίσει" ο Aleix Espargaro.

Ο Γάλλος επιχείρησε να ξαναπάρει την πρωτοπορία, αλλά ένα ακόμη high side από το Μ1 του κατέστρεψε τον γύρο, ευτυχώς χωρίς να σημειώσει άλλη μία πτώση. Παρόλα αυτά, λίγο αργότερα είχε και μία έξοδο στην πέμπτη στροφή της πίστας.

Αντιθέτως, ο Alex Marquez δεν αντιμετώπισε κανένα τέτοιο πρόβλημα και βρέθηκε για λίγο στην κορυφή, μέχρι που απάντησε ο Mir, ακολουθούμενος από τον team mate του, τον Alex Rins, ο οποίος σκαρφάλωσε στην δεύτερη θέση με διαφορά μόλις στα 25 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η πρώτη δεκάδα των πιο γρήγορων αναβατών κινούνται μέσα σε ένα πλαίσιο 560 χιλιοστών του δευτερολέπτου, με τον Marc Marquez να βρίσκεται για λίγο έξω από αυτήν, στην ενδέκατη θέση.

Τα δεύτερα ελεύθερα δοκιμαστικά (FP2) είχαν διαφορετική εξέλιξη, με τον Quartararo να ανακτά την ορμή του και να γράφει τον ταχύτερο χρόνο της ημέρας. Ήταν ένα επεισοδιακό session με αρκετές πτώσεις, δύο εκ των οποίων ανήκαν στον Marc Marquez και μάλιστα στον ίδιο γύρο (!) με αποτέλεσμα να τελειώσει την ημέρα στην 19η θέση.

Εξαιρετική επίδοση είχε και ο Bagnaia, o οποίος με το "καλημέρα" κατάφερε να σημειώσει χρόνο ταχύτερο από τον χρόνο των δύο Suzuki στα FP1. Η χαρά του όμως δεν κράτησε πολύ, καθώς ο Quartararo πήρε γρήγορα την πρωτοπορία, με τους Mir και Aleix Espargaro να ακολουθούν το παράδειγμά του αμέσως μετά. Ο αναβάτης μάλιστα της Aprilia κράτησε την πρώτη θέση μέχρι σχεδόν τα μισά των δοκιμαστικών, ώσπου ο Takaaki Nakagami έβαλε ένα μαλακό ελαστικό, μπαίνοντας την κορυφή του πίνακα, με μόλις εφτά λεπτά να υπολείπονται για την πτώση της καρό σημαίας.

Το παράδειγμά του ακολούθησαν και άλλοι αναβάτες, με αποτέλεσμα οι Bagnaia, Martin, Quartararo και Bastianini να γράψουν ταχύτερους γύρους από τον Ιάπωνα. Ο Γάλλος όμως ήταν αυτός που "έγραψε" το 1:37.071 στον προτελευταίο του γύρο, με τον Basdtianini να έρχεται δεύτερος μπροστά από τον Bagnaia.

Αν τω μεταξύ είχε σημειωθεί και ένα μικροεπεισόδιο, όταν ο Marc Marquez κινήθηκε με χαμηλή ταχύτητα μέσα στην πίστα, εμποδίζοντας τους Pol Espargaro και Remy Gardner σε έναν καλό τους γύρο, με τους δύο αναβάτες να κάνουν χειρονομίες στον Ισπανό σε έξαλλη κατάσταση. Η μέρα του Marquez έγινε ακόμη χειρότερη, όταν έχασε το μπροστινό της μοτοσυκλέτας του και έπεσε στην στροφή "Pedrosa", ενώ κατάφερε να ξαναμπεί στην πίστα μόνο και μόνο για να ξαναπέσει λίγο αργότερα καθώς πέρασε πάνω από ένα βρεγμένο κομμάτι της πίστας, προκειμένου να αφήσει χώρο για να περάσει ο Miguel Oliveira. Ο Marquez επέστρεψε στα πιτς πάνω σε ένα scooter που οδηγούσε ο… Pedrosa, ο οποίος παρακολουθούσε εκείνη την στιγμή τις προσπάθειες των αναβατών της KTM.

Από αυτούς έλειπε ο Raul Fernandez της Tech3 KTM, εξαιτίας του τραυματισμού του στο χέρι από τα χρονομετρημένα του Portimao, ενώ wild card συμμετοχές θα έχουν οι Stefan Bradl (Honda) και Lorenzo Savadori (Aprilia), εν όψει και των επίσημων δοκιμών της Δευτέρας στην ίδια πίστα.

 

Αποτελέσματα FP2

1

^4

Fabio Quartararo

Monster Yamaha (YZR-M1)

1'37.071s

2

^10

Enea Bastianini

Gresini Ducati (GP21)

+0.201s

3

^10

Francesco Bagnaia

Ducati Lenovo (GP22)

+0.212s

4

^10

Jorge Martin

Pramac Ducati (GP22)

+0.297s

5

^1

Takaaki Nakagami

LCR Honda (RC213V)

+0.510s

6

^1

Brad Binder

Red Bull KTM (RC16)

+0.514s

7

^1

Pol Espargaro

Repsol Honda (RC213V)

+0.519s

8

˅6

Alex Rins

Suzuki Ecstar (GSX-RR)

+0.655s

9

=

Maverick Viñales

Aprilia Racing (RS-GP)

+0.688s

10

=

Jack Miller

Ducati Lenovo (GP22)

+0.691s

11

^6

Johann Zarco

Pramac Ducati (GP22)

+0.759s

12

˅11

Joan Mir

Suzuki Ecstar (GSX-RR)

+0.771s

13

˅9

Aleix Espargaro

Aprilia Racing (RS-GP)

+0.777s

14

^1

Franco Morbidelli

Monster Yamaha (YZR-M1)

+0.881s

15

^1

Miguel Oliveira

Red Bull KTM (RC16)

+0.941s

16

˅13

Alex Marquez

LCR Honda (RC213V)

+0.956s

17

^5

Luca Marini

Mooney VR46 Ducati (GP22)

+1.031s

18

=

Marco Bezzecchi

Mooney VR46 Ducati (GP21)*

+1.125s

19

˅8

Marc Marquez

Repsol Honda (RC213V)

+1.129s

20

˅1

Andrea Dovizioso

WithU Yamaha RNF (YZR-M1)

+1.214s

21

^3

Fabio Di Giannantonio

Gresini Ducati (GP21)*

+1.242s

22

˅2

Stefan Bradl

Team HRC (RC213V)

+1.251s

23

˅2

Remy Gardner

KTM Tech3 (RC16)*

+1.282s

24

^1

Darryn Binder

WithU Yamaha RNF (YZR-M1)*

+1.817s

25

˅2

Lorenzo Savadori

Aprilia Racing (RS-GP)

+1.889s

 

MotoGP – Διήμερο τεστ για Honda και Yamaha στο Mugello μήπως βρεθεί φως στην άκρη του τούνελ

Το σύστημα παραχωρήσεων θέλουν να εκμεταλλευτούν οι δύο Ιάπωνες κατασκευαστές
motomag MotoGP – Διήμερο τεστ για Honda και Yamaha στο Mugello μήπως βρεθεί φως στην άκρη του τούνελ
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

14/5/2024

Μπορεί η εμφάνιση του Fabio Quartararo στο Le Mans να έφερε κάποια χαμόγελα στο στρατόπεδο της Yamaha ωστόσο ο δρόμος για να φτάσει ξανά στην κορυφή η εταιρεία από την Iwata είναι πολύ μακρύς, από την άλλη στην Honda τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα καθώς σχεδόν όλοι οι αναβάτες της ψάχνουν να βρουν φως στην άκρη ενός τούνελ που μοιάζει να είναι ατελείωτο.

Αμφότερες οι δύο ιαπωνικές εταιρείες θα βρεθούν δύο ημέρες -Τρίτη και Τετάρτη- στην πίστα του Mugello για δοκιμές, κάνοντας χρήση του νέου συστήματος παραχωρήσεων του MotoGP. Για τη Yamaha αυτές οι δύο ημέρες θα είναι πολύ σημαντικές καθώς οι Fabio Quartararo και Alex Rins για πρώτη φορά θα πραγματοποιήσουν κάποιο τεστ καθώς ο μόνος χρόνος που είχαν για να δουλέψουν με τις μοτοσυκλέτες τους ήταν αυτός που υπήρχε στα Grand Prix που έχουν διεξαχθεί μέχρι και σήμερα.

MotoGP – Διήμερο τεστ για Honda και Yamaha στο Mugello μήπως βρεθεί φως στην άκρη του τούνελ

Στο γαλλικό GP o Alex Rins ανέφερε πως αυτό το τεστ είναι πολύ σημαντικό ενώ ο Fabio Quartararo με την σειρά του δήλωσε: “Θέλουμε να επιβεβαιώσουμε την αποτελεσματικότητα των αλλαγών στο στήσιμο που πραγματοποιήσαμε στο Warm-Up στην Γαλλία. Ένας από τους στόχους μας θα είναι επίσης η επαναξιολόγηση των σημαντικών νέων εξαρτημάτων που φέραμε στη Jerez. Θα είμαστε σε θέση να κάνουμε συγκρίσεις σε μια εντελώς διαφορετική πίστα δίνοντας έμφαση στη νέα αεροδυναμική, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στη διόρθωση των προβλημάτων της μοτοσυκλέτας στις στροφές.

Είναι περίπλοκο γιατί ειλικρινά, έχουμε δοκιμάσει τα πάντα. Από το Portimao, νομίζω ότι έχω κάνει περισσότερες αλλαγές από ό,τι σε τέσσερα χρόνια και το πρόβλημα είναι το ίδιο. Έχουμε περισσότερη δύναμη από το μοτέρ ωστόσο έχουμε χάσει στο δυνατό μας σημείο που ήταν οι στροφές και πρέπει να το ανακτήσουμε αυτό το συντομότερο δυνατό. Όσον αφορά την αεροδυναμική, θα τη βελτιώσουμε. Θα χρησιμοποιήσουμε και το νέο ψαλίδι που δεν πρόλαβα να το δοκιμάσω στο Le Mans αλλά μάλλον όχι για πολύ. Οι δύο ημέρες στο Mugello νομίζω ότι θα μπορούσαν να είναι πολύ θετικές".

MotoGP – Διήμερο τεστ για Honda και Yamaha στο Mugello μήπως βρεθεί φως στην άκρη του τούνελ

Στο αντίπαλο ιαπωνικό στρατόπεδο τα πράγματα επίσης είναι δύσκολα αν και η Honda έχει περισσότερους αναβάτες οι οποίοι θεωρητικά θα μπορούσαν να εξελίξουν ταχύτερα την RC213V και να βρουν λύσεις στα πολλά προβλήματα που υπάρχουν. Στη Βαρκελώνη ο δοκιμαστής της εταιρείας Stefan Bradl δοκίμασε μία νέα μοτοσυκλέτα ωστόσο οι αναβάτες της LCR δεν την βρήκαν και τόσο καλή. Από την άλλη η Honda πιστεύει ότι η νέα αυτή μοτοσυκλέτα έχει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία… άβυσσος το μυαλό των Ιαπώνων.

Στο Mugello παρόντες στο τεστ θα είναι και οι δύο αναβάτες του HRC με τους Luca Marini και Joan Mir να ανυπομονούν να σημειώσουν κάποια πρόοδο. Ο Marini ανέφερε χαρακτηριστικά: “Έχουμε μπόλικη δουλειά να κάνουμε με τη νέα μοτοσυκλέτα, τα νέα χαρακτηριστικά της θα μας επιτρέψουν να γίνουμε λίγο ταχύτεροι. Θα κάνουμε ένα καλό συμβιβασμό ανάμεσα σε πολλά εξαρτήματα. Δεν πρόκειται να αλλάξουν όλα από την μία μέρα στην άλλη, αλλά για μένα μπορεί να υπάρξει καλή πρόοδος και κινούμενοι προς αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να σημειώσουμε περαιτέρω πρόοδο για το τέλος της σεζόν".

MotoGP – Διήμερο τεστ για Honda και Yamaha στο Mugello μήπως βρεθεί φως στην άκρη του τούνελ

Για πρώτη φορά σε τεστ παραχωρήσεων θα βρεθούν και οι αναβάτες της LCR. O Johann Zarco θα δοκιμάσει για πρώτη φορά την RC213V στο Mugello και πιστεύει πως ακόμη και αυτά τα εξαρτήματα που δεν δουλεύουν δίνουν ωστόσο μια πληροφορία στην ομάδα. Ο Γάλλος παραδέχτηκε πως προσπαθεί και στους αγώνες να αντιμετωπίσει την κύρια πηγή των προβλημάτων της Honda και πως αυτό το τεστ πρόκειται να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά: "Αν ήταν τόσο εύκολο δεν θα είχαμε αυτό το πρόβλημα. Υπάρχει ένας συνδυασμός πραγμάτων που σημαίνει ότι η Honda δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτό. Η δουλειά μου ως αναβάτης είναι να συγκεντρώνομαι και να δίνω τα πάντα με την μοτοσυκλέτα που οδηγώ. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να απαντήσω τι φταίει. Σε ποιο τομέα θα δουλέψουμε στο τεστ θα το γνωρίζω είτε το βράδυ της Τρίτης είτε το πρωί της Τετάρτης”.

Κρίσιμο λοιπόν το διήμερο τεστ στο Mugello για τις Yamaha και Honda όπου αμφότερες θα πρέπει να βρουν λύσεις στα προβλήματα που τους ταλαιπωρούν τόσο καιρό.

MotoGP – Διήμερο τεστ για Honda και Yamaha στο Mugello μήπως βρεθεί φως στην άκρη του τούνελ

 

Ετικέτες