MotoGP Jerez: Όπως ακριβώς ξεκίνησαν! Συνέχισε άπιαστος ο Bagnaia!

Αγώνας-τρένο για τους δύο πρώτους και κλειδωμένη η πεντάδα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

1/5/2022

Γεμάτη περιστατικά η εκκίνηση και οι πρώτοι γύροι, πριν μπουν σε ένα τρενάκι οι πρώτοι και κλειδώσουν τις θέσεις τους μέχρι το τέλος, πλην της τελικής μάχης για την τρίτη θέση του βάθρου. Πρώτο περιστατικό το νέο ζευγάρι αντιπάλων με βάση τις δηλώσεις τους, ο Marc Marquez με τον Aleix Espargaro όταν μετά την FP2 ο αναβάτης της Aprilia εξέφρασε την απορία του για το τι κάνουν οι αγωνοδίκες και δεν τιμωρούν τον Marc Marquez επειδή περίμενε μέσα στην πίστα, μέχρι να μπει πίσω του και να αρπάξει το slipstreaming της Aprilia. Χαρακτηριστικά και συνοπτικά, είπε πως δεν ξέρει τι κάνει ακριβώς ο Marquez, δεν είναι φυσιολογικό ένας αναβάτης με τόσα πρωταθλήματα να περιμένει την Aprilia και ζήτησε την επέμβαση των αγωνοδικών. Γεγονός είναι πως ο Marquez παραλίγο να προκαλέσει ατύχημα με τον Remy Gardner αλλά απέδωσε σε όλο το σκηνικό μία άλλη οπτική λέγοντας πως κι εκείνος επηρεάστηκε από άλλον αναβάτη και περίμενε να περάσουν οι υπόλοιποι για να μην τους κόψει τον ρυθμό, συμπληρώνοντας πως ο Aleix πάντα παραπονιέται, κι αν τελικά πράγματι έψαχνε για το δικό του slipstreaming τότε θα έπρεπε να χαίρεται γιατί αυτό το κάνει κάποιος για τον ταχύτερο, για εκείνον που πηγαίνει καλύτερα.

Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά δεν βγήκαν στον μεταξύ τους αγώνα, ακόμη και όταν ακούμπησαν αγκώνες στην εκκίνηση. Ο Aleix Espargaro είπε πως δεν μπορούσε να περάσει τον Marquez γιατί ήταν πολύ καλός στα φρένα και δεν είχε κανένα περιθώριο. Ο αγώνας του, όπως είπε και όπως πράγματι έγινε, άλλαξε σε μία μόλις στροφή από εκεί που είχε συνηθίσει την ιδέα πως θα είναι εκτός βάθρου.

Στην πράξη ο αγώνας έληξε όπως ξεκίνησε, με την ίδια πρώτη γραμμή να ανεβαίνει και στο βάθρο, κι αν εξαιρέσεις την αλλαγή θέσης του Miller και του Marc Marquez, τότε ίδια με εχθές είναι όλη η πρώτη πεντάδα!

Με τον Bagnaia να καταφέρνει να φύγει εμπρός ο Quartararo είχε από την πρώτη στιγμή ένα δύσκολο αγώνα για την πρώτη θέση, ή απλά έναν εύκολο για την δεύτερη θέση.

Ο Marc Marquez ακουμπά αγκώνες με τον Aleix Espargaro ο οποίος περνά μπροστά αλλά ο Marquez εκμεταλλεύεται την εσωτερική γραμμή και μπαίνει πέμπτος πίσω από τον Nakagami με την Aprilia να ακολουθεί. Τρίτος είναι ο Miller και τέταρτος ο Nakagami που είχε ξεκινήσει 7ος.

Πριν τελειώσει ο πρώτος γύρος πέφτουν στην 13η στροφή ο Martin και ο Bradl αλλά ξανά μπαίνουν στον αγώνα με τον Bradl να πέφτει για δεύτερη φορά αρκετά αργότερα. Έχει προηγηθεί στις πρώτες στροφές της εκκίνησης επαφή των αναβατών της Pramac με αεροδυναμικά βοηθήματα να πετούν στον αέρα.

Επίσης πριν τελειώσει ο πρώτος γύρος ο Marquez περνά καθαρά τον Nakagami αλλά κι επιθετικά ταυτόχρονα με την δορυφορική Honda να ανοίγει γραμμή και να έρχεται μαζί και η Aprilia. Στον δεύτερο γύρο θα είχε ακολουθήσει και η Suzuki του Mir, καθώς ο Rins ήταν πολύ πίσω αντιμετωπίζοντας προβλήματα με το εμπρός ελαστικό.

Ο Quartararo κάνει τις πρώτες αναγνωριστικές επιθέσεις, ουσιαστικά τοποθετώντας τη μοτοσυκλέτα σε σημείο που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το λάθος ή την παραμικρή ευκαιρία που θα του έδινε ο Bagnaia, ο οποίος όμως πολύ σταθερά κρατούσε την γραμμή του.

Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο οι πρώτες πέντε θέσεις αλλά ολόκληρη οι πρώτη 7άδα κλειδώνουν για όλο τον υπόλοιπο αγώνα. Το μόνο που αλλάζει είναι πως οι διαφορά των δύο πρώτων μεταξύ τους λίγο έλειψε να φτάσει στο ένα δευτερόλεπτο αλλά μονάχα για μία στιγμή, πριν στους τελικούς γύρους ο Quartararo ψαλιδίσει την διαφορά χωρίς ποτέ να επιτεθεί. Ταυτόχρονα οι δυο τους άφησαν πίσω τους άλλους για δέκα (!) ολόκληρα δευτερόλεπτα!

Αμέσως μετά την δεύτερη πτώση του Bradl πέφτει και ο Zarco μεγαλώνοντας έτσι το σερί ατυχιών για την Pramac ενώ πτώση σημειώνει και ο Binder.

Ο Rins έκανε έξοδο, φανερώνοντας το μέγεθος του προβλήματος του και από πλευράς θεάματος ο αγώνας κορυφώνεται στο τέλος, όταν ο Marquez κάνει την επίθεσή του για να ανέβει στο βάθρο.

Με ένα πολύ όμορφο προσπέρασμα στα φρένα και κρατώντας την εσωτερική, περνά καθαρά τον Miller και τον αφήνει να παλέψει με τον Aleix Espargaro αλλά όχι για πολύ. Μόλις ο Espargaro πάει να περάσει τον Miller ο Marquez πέφτει και του δίνει την θέση. Πρακτικά ήταν πτώση γιατί έχασε τελείως την πρόσφυση από το εμπρός ελαστικό και ανοίγοντας γραμμή άρχισε να φεύγει εκτός όταν ο παλιός καλός του εαυτός ανέλαβε την δράση μερικά χιλιοστά του χρόμου αργότερα και στηριζόμενος στον αγκώνα σήκωσε την μοτοσυκλέτα και συνέχισε κρατώντας τελικά την τέταρτη θέση.

Ο Aleix Espargaro έκτισε μία μικρή διαφορά για να μην χρειάζεται να ανησυχεί για την επιτάχυνση της Ducati του Miller και στο τέλος ο αγώνας έκλεισε όπως ακριβώς ξεκίνησε.

Ο Bagnaia έκανε την μεγάλη επιστροφή, θα πρέπει τώρα να αποδείξει πως μπορεί να έχει και συνέχεια σε όλο αυτό και να διατηρήσει την καλή αυτή πορεία!
Η Aprilia με αυτό το βάθρο χάνει όλα τα προνόμια που κατείχε από την ώρα που μπήκε στα MotoGP, μία ευχάριστη εξέλιξη και όχι κάτι που θα τους προβληματίσει από την επόμενη σεζόν.

 

Αποτελέσματα αγώνα:

1

63 

FrancescoBagnaia

 

Ducati Lenovo Team

Ducati

161.7

41'00.5540

2

20 

FabioQuartararo

 

Monster Energy Yamaha MotoGP™

Yamaha

161.7

+0.285

3

41 

AleixEspargaro

 

Aprilia Racing

Aprilia

161

+10.977

4

93 

MarcMarquez

 

Repsol Honda Team

Honda

160.9

+12.676

5

43 

JackMiller

 

Ducati Lenovo Team

Ducati

160.9

+12.957

6

36 

JoanMir

 

Team SUZUKI ECSTAR

Suzuki

160.8

+13.934

7

30 

TakaakiNakagami

 

LCR Honda IDEMITSU

Honda

160.8

+14.929

8

23 

EneaBastianini

 

Gresini Racing MotoGP™

Ducati

160.5

+18.436

9

72 

MarcoBezzecchi

 

Mooney VR46 Racing Team

Ducati

160.5

+18.830

10

33 

BradBinder

 

Red Bull KTM Factory Racing

KTM

160.4

+20.056

11

44 

PolEspargaro

 

Repsol Honda Team

Honda

160.4

+20.856

12

88 

MiguelOliveira

 

Red Bull KTM Factory Racing

KTM

160.2

+23.131

13

73 

AlexMarquez

 

LCR Honda Castrol

Honda

160.1

+25.306

14

12 

MaverickViñales

 

Aprilia Racing

Aprilia

160

+27.358

15

21 

FrancoMorbidelli

 

Monster Energy Yamaha MotoGP™

Yamaha

159.9

+27.519

16

10 

LucaMarini

 

Mooney VR46 Racing Team

Ducati

159.8

+29.278

17

AndreaDovizioso

 

WithU Yamaha RNF MotoGP™ Team

Yamaha

159.4

+35.204

18

49 

FabioDi Giannantonio

 

Gresini Racing MotoGP™

Ducati

159.4

+35.361

19

42 

AlexRins

 

Team SUZUKI ECSTAR

Suzuki

159.2

+38.922

20

87 

RemyGardner

 

Tech3 KTM Factory Racing

KTM

158.9

+43.378

21

32 

LorenzoSavadori

 

Aprilia Racing

Aprilia

158.9

+44.299

22

89 

JorgeMartin

 

Pramac Racing

Ducati

157.6

+67.681

 

40 

DarrynBinder

 

WithU Yamaha RNF MotoGP™ Team

Yamaha

157.7

5 Laps

 

StefanBradl

 

Repsol Honda Team

Honda

156

10 Laps

 

JohannZarco

 

Pramac Racing

Ducati

160

9 Laps

 

Ετικέτες

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

Οι Ιταλοί πιέζουν για αποτελέσματα ωστόσο ο Bastianini δεν φαίνεται να ανησυχεί
motomag MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Το συμβόλαιο του Enea Bastianini με την Ducati Lenovo Team λήγει τη φετινή χρονιά και οι μνηστήρες για τη θέση του αναμφίβολα είναι πάρα πολλοί. Τα περισσότερα συμβόλαια των αναβατών όπως διαβάσατε στο ΜΟΤΟ λήγουν στο τέλος του έτους και αυτό σημαίνει ένα πράγμα πως ο Bastianini πρέπει να φέρει αποτελέσματα τα οποία θα του προσφέρουν την ανανέωση του συμβολαίου στην εργοστασιακή ομάδα του Borgo Panigale.

Μέχρι στιγμής η θέση του Bastianini στην Ducati Lenovo Team μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα καθώς αγωνιστικά ο Ιταλός δεν έχει πετύχει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Στην Jerez ο αναβάτης της ιταλικής εταιρείας στον αγώνα Sprint κατέλαβε την 13η θέση ενώ στον κυρίως αγώνα της Κυριακής τερμάτισε στην 5η θέση.

Την επομένη στο μονοήμερο τεστ που έλαβε χώρα στην ίδια πίστα ο Bastianini είχε νωρίς μία άσχημη πτώση με τον ίδιο να ολοκληρώνει την διαδικασία στην ένατη θέση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του το τεστ ήταν θετικό καθώς κατάφερε να βρει πολλές λύσεις που θα τον βοηθήσουν για τη συνέχεια του πρωταθλήματος αν και για να λέμε την αλήθεια θα χρειαστεί ένας αγωνιστικός άθλος για να κρατήσει ο ίδιος την θέση του στην Ducati Lenovo Team.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

O Bastianini αναφέρθηκε στη συνέχεια τόσο για το τεστ όσο και για την πίεση που δέχεται από την Ducati Lenovo Team ώστε να αποδώσει τα μέγιστα: “Δυστυχώς, δεν ξεκίνησε η μέρα με τον καλύτερο τρόπο. Είχα μία άσχημη πτώση στην στροφή 7. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκα αν και αγχώθηκα όσον αφορά την δουλειά που έπρεπε να γίνει.

Στη συνέχεια ηρέμησα οπότε καταφέραμε να δουλέψουμε σε πολλούς τομείς. Βρήκαμε την σωστή ρύθμιση στο φρενάρισμα ενώ επίσης βελτιώσαμε τον ρυθμό, ωστόσο στο αργό κομμάτι της πίστας πρέπει να βελτιωθούμε περισσότερο. Στο Le Mans τα πράγματα θα είναι διαφορετικά είναι μία πίστα στην οποία έχω κερδίσει -2022- και εκεί έχω αυτοπεποίθηση.

Η ομάδα πιέζει για να έρθουν τα αποτελέσματα ωστόσο είμαι ήρεμος. Το σημαντικό στην αρχή της χρονιάς ήταν να επανακτήσω την αυτοπεποίθηση μου όσον αφορά την οδήγηση. Ήρθαν και κάποια καλά αποτελέσματα ωστόσο τώρα είναι σημαντικό να πετύχω ακόμη περισσότερα”.

Αν και τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον Bastianini o ίδιος δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, μένει να δούμε αν ο αναβάτης της Ducati Lenovo Team γνωρίζει ήδη τι έχουν αποφασίσει τα μεγάλα κεφάλια της Ducati Corse και παίζει εκ του ασφαλούς ή έχει κάποιον άσσο στο τσεπάκι του όσον αφορά το αγωνιστικό του μέλλον.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

 

Ετικέτες