Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

MotoGP και μυϊκή δύναμη

Από τους playboy στους αθλητές

Φέτος, ο Jorge Lorenzo άλλαξε γυμναστή και όλοι υπέθεσαν ότι αυτό έγινε επειδή η μοτοσυκλέτα της Ducati απαιτεί περισσότερη σωματική προσπάθεια από τον αναβάτη της για να οδηγηθεί. Όμως, σε συνέντευξή του μετά από τις πρώτες δοκιμές με την νέα του μοτοσυκλέτα στη Valencia διέψευσε τα κουτσομπολιά γύρο από αυτό το θέμα.

Ο Ισπανός διαβεβαίωσε ότι το οδηγικό του στιλ δεν χρειάζεται να αλλάξει πάνω στη σέλα της Ducati και ότι η αύξηση της μυϊκής του μάζας δεν πρόκειται να παίξει ιδιαίτερο ρόλο όπως νομίζουν μερικοί. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τον Stoner, τον πιο επιτυχημένο αναβάτη μέχρι σήμερα πάνω στην σέλα της Desmosedici, που κατάφερε να κερδίσει το πρωτάθλημα και να ανέβει πολλές φορές στο βάθρο.

Σύμφωνα με τον Jorge Lorenzo: Ο Stoner είναι πιο κοντός και έχει λιγότερη μυϊκή μάζα από εμένα με αποτέλεσμα η μοτοσυκλέτα να κουνιέται διαρκώς από κάτω του. Όμως είχε μεγάλη σωματική αντοχή και μπορούσε να κρατάει πολύ υψηλό ρυθμό μέχρι το τέλος.

Να θυμίσουμε εδώ, ότι ο πρώτος αναβάτης που έβαλε σε πρώτο πλάνο την άριστη φυσική κατάσταση του σώματος ήταν ο Mick Doohan μετά τον σοβαρό τραυματισμό του στο πόδι. Πριν το ατύχημα, ο Doohan (όπως και όλοι οι υπόλοιποι συναθλητές του) δεν πρόσεχε καθόλου την φυσική κατάσταση του σώματός του και ήταν γνωστός για τις υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ που κατανάλωνε όταν τελείωναν οι αγώνες. Όμως μετά το ατύχημα και με σκοπό να επανέλθει το σώμα του σε μια κατάσταση που να μπορεί να ελέγξει μια δίχρονη GP 500, έγινε σιγά-σιγά φανατικός της προπόνησης στο γυμναστήριο με βάρη για μυϊκή ενδυνάμωση και με την ποδηλασία για αντοχή και διάρκεια.

Μάλιστα είχε φτάσει σε τέτοιο επίπεδο φυσικής κατάστασης που τα βιομετρικά του συγκρίνονταν με ολυμπιονίκες αθλητές! Σήμερα, όλοι οι κορυφαίοι αναβάτες ακολουθούν αυστηρή διατροφή και ασκούνται με τις οδηγίες εξειδικευμένων γυμναστών, ακλουθώντας ένα τρόπο ζωής που θυμίζει περισσότερο αθλητές, παρά… αναβάτες! 

Tags: