MotoGP: Καλούν σε απολογία τον Quartararo!

Γιατί οδήγησε “λάθος” μοτοσυκλέτα
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

3/7/2020

Χθες, το επίσημο site της Dorna έβγαλε την είδηση πως η FIM θα καλέσει σε απολογία όσους αναβάτες παραβίασαν τις διατάξεις του άρθρου 1.15.1. c που καθορίζει τα αυστηρά πλαίσια των δοκιμών και των προπονήσεων για τις ομάδες και τους αναβάτες τους. Εκείνο όμως που δεν μας είπαν, ήταν για ποιους χτυπά η καμπάνα, αλλά και ποιες είναι οι ποινές που θα αντιμετωπίσουν. Μία μέρα μετά, έρχεται το ρεπορτάζ του ιταλικού Motociclismo να αποκαλύψει πως ένας από τους αναβάτες που θα κλιθούν σε απολογία από την FIM είναι ο Fabio Quartararo! Συγκεκριμένα, κατηγορείται πως η Yamaha R1M που χρησιμοποίησε για προπόνηση στην πίστα και είχε προετοιμαστεί από την Tech Solutions, είχε πάνω της εξαρτήματα που δεν επιτρέπονται από το άρθρο 1.15.1. c. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, οι μοτοσυκλέτες που επιτρέπεται να κάνουν προσωπική προπόνηση οι αναβάτες θα πρέπει να έχουν αλλαγές μόνο στα ελαστικά (τα οποία πρέπει να είναι εμπορίου και όχι των MotoGP) στην εξάτμιση, της αναρτήσεις και τα φρένα (όχι όμως carbon). Φαίνεται πως η FIM ή κάποιος ανταγωνιστής του γάλλου, πρόσεξε την ύπαρξη μη εγκεκριμένων εξαρτημάτων πάνω στην συγκεκριμένη R1 και τώρα θα πρέπει να βρεθεί απολογούμενος πριν τον αγώνα της Jerez.

   

MotoGP: Λευκός καπνός για συμφωνία διοργανωτών και κατασκευαστών

Στον ερχόμενο αγώνα στο Brno αναμένονται οι ανακοινώσεις και μετά … καταιγίδα μεταγραφών
motogp
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

15/6/2026

Η περίφημη συμφωνία που θα διέπει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP από το 2027 ως το 2031 έπρεπε κανονικά να έχει υπογραφεί από πέρυσι και, αν δεν είχε προκύψει η εξαγορά του MotoGP από τη Liberty Media, αυτό πιθανότατα θα είχε ήδη συμβεί. Οι νέοι Αμερικανοί ιδιοκτήτες ωστόσο εισέβαλλαν στο πρωτάθλημα ως ταύροι σε υαλοπωλείο και άρχισαν να δείχνουν δείγματα των προθέσεών τους σε όλα τα επίπεδα, από την υποβάθμιση των μικρότερων κατηγοριών ως τις ολοένα και διογκούμενες απαιτήσεις προς τις ομάδες.

Η Concorde Agreement, η συμφωνία που θα διέπει τη συνεργασία διοργανωτών και κατασκευαστών για τα επόμενα πέντε χρόνια ωστόσο δεν έχει υπογραφεί ακόμη, αν και πλέον όλα δείχνουν πως φτάσαμε στο τέλος της διαπραγμάτευσης και όλα δείχνουν πως στη Grand Prix της Τσεχίας το ερχόμενο σαββατοκύριακο (19-21/6) θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

Προφανώς ως τότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι έχει συμφωνηθεί, από τις πηγές μας ωστόσο προκύπτουν κάποια δεδομένα. Πρώτον και βασικότερο, το αίτημα των κατασκευαστών για ποσοστά από τα έσοδα του MotoGP μάλλον δεν περνά και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί πάγιο ετήσιο ποσό προς τις ομάδες, όπως ίσχυε ως τώρα, αλλά πιθανότατα λίγο αυξημένο.

Μαθαίνουμε επίσης πως υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες στο ζήτημα της επικοινωνιακής προβολής, όπου η MotoGP Sports Entertainment Group (MGPSEG, πρώην Dorna) θέλει πολύ αυξημένη εμπλοκή από τις ομάδες και τους κατασκευαστές, αλλά μάλλον δεν έχει βρεθεί ακόμη η χρυσή τομή εδώ.

Ακόμη περισσότερο όμως, περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τι άλλο θα αλλάξει στις διαδικασίες του πρωταθλήματος σε ζητήματα που είχαν τεθεί από την MGPSEG, όπως η ύπαρξη τρίτου αναβάτη ως αναπληρωματικού, η επιβολή μιας μοτοσυκλέτας ανά αναβάτη αντί δύο και άλλα τέτοια ζητήματα που αναμένεται να επηρεάσουν την αγωνιστική δράση πολύ πιο άμεσα από το μάρκετινγκ και τη διαφήμιση.

Πιθανότατα λοιπόν αυτό που θα ανακοινωθεί θα είναι ένα προσχέδιο συμφωνίας με τις βασικές αρχές που θα διέπουν το πρωτάθλημα από το 2027, με αρκετά ανοικτά θέματα να μεταφέρονται σε επόμενες διαβουλεύσεις. Διαβάζουμε επίσης για πρόβλεψη επέκτασης της συμφωνίας αυτής και για μια ακόμη πενταετία, δηλαδή ως και το 2036.

Στο μεταξύ, ενδεχόμενη ανακοίνωση της πολυπόθητης συμφωνίας θα ξεκλειδώσει και τις ανακοινώσεις μεταγραφών, κάτι που μάλλον δεν θα αλλάξει δραστικά τον κόσμο μας ως θεατές του αθλήματος, μιας και η επικαιρότητα πρακτικά έχει ήδη σκιαγραφήσει τις περισσότερες μετακινήσεις που θα γίνουν ενόψει 2027.

Ετικέτες