MotoGP: Καταγγελία πως κάποιοι κλέβουν τους κανονισμούς των ελαστικών

Μη προβλεπόμενες πιέσεις είχε ο Bagnaia στη Jerez
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

10/5/2022

Με τη λίστα των επίσημων μετρήσεων πιέσεων ελαστικών κατά τη διάρκεια του αγώνα της  Jerez στα χέρια, ένας μηχανικός των MotoGP που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, έδωσε στον δημοσιογράφο Mat Oxley την πληροφορία πως η μοτοσυκλέτα του Pecco Bangaia, αλλά και των Alex Rins, Jorge Martin και Andrea Dovizioso είχαν “παράνομες” πιέσεις.

Συγκεκριμένα, οι αισθητήρες πίεσης στις ζάντες της Ducati του Βagnaia έδειξαν πως σε όλη τη διάρκεια του αγώνα (δηλαδή σε 25 γύρους από τους 25 του αγώνα) είχε πιο χαμηλές πιέσεις από τα 1,9bar για το εμπρός ελαστικό και τα 1,7bar για το πίσω που είναι το όριο που έχει θέσει η Michelin στις ομάδες και έχει συμφωνηθεί να τηρείται απ’ όλους.

Για 24 γύρους από τους 25 είχε χαμηλότερη πίεση η Ducati του Jorge Martin, ενώ στις περιπτώσεις του Alex Rins και του Dovizioso κατέγραψαν 14 γύρους χαμηλότερη πίεση στο εμπρός ελαστικό της Suzuki και 14 γύρους με χαμηλότερη πίεση για το πίσω ελαστικό στη Yamaha του Ιταλού.

Το όριο των κανονισμών για την μικρότερη επιτρεπτή πίεση λειτουργίας έχει τεθεί από την Michelin και έχει συμφωνηθεί από της ομάδες, την Dorna, την FIM και την IRTA για λόγους ασφαλείας, διότι η χρήση υπερβολικά χαμηλών πιέσεων μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή τα ελαστικά (οποιοδήποτε ελαστικό όχι μόνο τα συγκεκριμένα της Michelin).

Ο “ανώνυμος” μηχανικός επιμένει πως κάποιοι χρησιμοποιούν συστηματικά χαμηλότερες πιέσεις από το συμφωνηθέν κατώτατο όριο με στόχο να έχουν υψηλότερα επίπεδα κρατήματος για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.

Αυτό είναι άδικο για όποιες ομάδες και για όσους αναβάτες ακολουθούν κατά γράμμα τη συμφωνία και ως εκ τούτου θα πρέπει να διαχειριστούν προβλήματα υπερθέρμανσης και χαμηλότερου επίπεδου κρατήματος προς το τέλος του αγώνα ή όταν πιέζουν στο όριο για να προσπεράσουν κ.τ.λ.

Η αλήθεια βέβαια είναι πως από τη στιγμή που μιλάμε για όρια πιέσεων κατά την διάρκεια του αγώνα, θα πρέπει να κατανοήσουμε και τη δυσκολία που έχουν οι μηχανικοί και κυρίως οι αναβάτες να προϋπολογίσουν τις σωστές πιέσεις πριν τον αγώνα, ώστε αυτές να διατηρήσουν εντός των κατώτατων ορίων για 20-25 γύρους.

Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες λένε ότι το τριήμερο του επόμενου αγώνα του Le Mans στη Γαλλία θα υπάρχει σοβαρή κουβέντα μεταξύ ομάδων, Dorna, FIM και IRTA για το συγκεκριμένο θέμα και πιθανόν να δούμε ποινές σε όσους παραβιάζουν το κατώτατο όριο πιέσεων από εδώ και πέρα, κάτι που λογικά θα έπρεπε ήδη να είχε γίνει πολλές φορές…

 

MotoGP – O Alex Marquez επιστρέφει στη δράση στο Brno!

Ο Ισπανός αναβάτης θα είναι στην Τσεχία και η συμμετοχή του θα κριθεί την Πέμπτη 18/6
alex marquez
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

16/6/2026

Η ομάδα BK8 Gresini Racing MotoGP μόλις επιβεβαίωσε πως ο Alex Marquez θα μεταβεί στην πίστα Brno για τον αγώνα που έρχεται αυτό το σαββατοκύριακο (19-21/6), το Monster Energy Grand Prix of Czechia.

Εκεί ο Ισπανός αναβάτης θα περάσει από ιατρικές εξετάσεις την Πέμπτη 18/6, από τις οποίες θα εξαρτηθεί αν θα λάβει το πράσινο φως για να αγωνιστεί στο Grand Prix.

Ο μικρότερος αδελφός του Marc Marquez είχε τραυματιστεί την Κυριακή 17 Μαΐου στο Grand Prix της Καταλονίας στη Βαρκελώνη, μετά από ένα τρομακτικό συμβάν όταν ξαφνικά έσβησε ο κινητήρας της ΚΤΜ του Pedro Acosta, με τον Alex να βρίσκεται μια ανάσα πίσω του με το γκάζι τέρμα ανοικτό και χωρίς το παραμικρό περιθώριο αντίδρασης.

Από το ατύχημά του ο Alex είχε αποκομίσει ένα μερικό κάταγμα στον σπόνδυλο C7, μια σπασμένη κλείδα και κάμποσα άλλα μικρότερης σημασίας τραύματα, ενώ αρχικά η ομάδα είχε ξεκαθαρίσει πως οι επόμενοι δύο αγώνες σε Mugello και Balaton Park ήταν αναπόφευκτα χαμένοι για τον αναβάτη τους. Ωστόσο άφηναν ένα παράθυρο ελπίδας πως ίσως επέστρεφε στο Brno, σενάριο που τώρα επιβεβαιώνεται.

Πλέον αναμένουμε το ιατρικό πόρισμα της Πέμπτης 18/6 που θα κρίνει αν ο αναβάτης της Gresini θα δώσει το παρών κανονικά από το πρωί της Παρασκευής στη δράση του Brno.