MotoGP: Κάταγμα αστραγάλου για τον Francesco Bagnaia

Ο τραυματισμός δεν θα επηρεάσει την συμμετοχή του στο Mugello
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

22/5/2023

Ακόμη μία ατυχία για την Ducati, η οποία ανακοίνωσε πως ο Francesco Bagnaia έχει υποστεί μικρό μερικό κάταγμα αστραγάλου μετά τη σφοδρή επαφή που είχε με τον Maverick Vinales στο γαλλικό Grand Prix και κατέληξε σε πτώση.

Ο πρωταθλητής του MotoGP, Francesco Bagnaia πρόσθεσε και αυτός το όνομα του στην λίστα των τραυματιών όσον αφορά την εργοστασιακή ομάδα της Ducati. Μετά τον Enea Bastianini ο οποίος ταλαιπωρείται εδώ και μήνες από τον τραυματισμό στον ώμο που υπέστη στο Grand Prix της Πορτογαλίας, ήρθε να προστεθεί και ο τραυματισμός του Bagnaia. Ο Ιταλός αναβάτης μετά τη σύγκρουση που είχε με τον Maverick Vinales στο Le Mans αισθανόταν πόνο στον δεξιό του αστράγαλο και για τον λόγο αυτό υποβλήθηκε σε περαιτέρω ελέγχους στο Misano.

Οι εξετάσεις εν τέλει δεν έφεραν ευχάριστα νέα στο στρατόπεδο της ιταλικής ομάδας, καθώς ο Francesco Bagnaia έχει υποστεί μικρό μερικό κάταγμα στον δεξί του αστράγαλο. Ωστόσο ο συγκεκριμένος τραυματισμός δεν θα εμποδίσει τον Ιταλό να πάρει μέρος στο Grand Prix της Ιταλίας στις 11 Ιουνίου.

Ο Bagnaia, προηγείται με έναν βαθμό στην κούρσα του πρωταθλήματος, με τον Marco Bezzecchi να τον ακολουθεί κατά πόδας.

FIM Event Licence: Ασφαλιστική κάλυψη για όλους τους εργαζόμενους σε αγώνες, όχι όμως δωρεάν

Ως τώρα μόνο οι αναβάτες ήταν ασφαλισμένοι στους αγώνες της FIM
fim
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

8/7/2026

Με την Event Licence η FIM απλώνει μια προστατευτική ομπρέλα πάνω από όλον τον κόσμο που εργάζεται με οποιονδήποτε τρόπο σε αγωνιστικούς θεσμούς που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της.

Στην ανακοίνωσή της η FIM αναλύει λεπτομερέστερα τι περιλαμβάνει αυτό το πακέτο ασφάλισης, το οποίο περιγράφει με μια πρόταση ως: “καλύπτει οποιονδήποτε δεν εμπλέκεται στη διοργάνωση ως αναβάτης”. Αυτό σημαίνει όλα τα μέλη των ομάδων, από μηχανικούς ως υποστηρικτικό προσωπικό, τα άτομα συνοδείας των αναβατών, τους αγωνοδίκες και κριτές, μεταφορείς, φύλακες, δημοσιογράφους, φωτογράφους, χειριστές καμερών, εν ολίγοις τους πάντες που εργάζονται για να γίνει ένας αγώνας FIM.

Ο λόγος που οι αναβάτες εξαιρούνται της Event Licence είναι προφανώς διότι αυτοί έχουν ήδη ξεχωριστή ασφάλιση FIM. Όλοι οι υπόλοιποι έμεναν ακάλυπτοι, αλλά όχι πια.

Η ασφάλιση της FIM ωστόσο δεν είναι δωρεάν. Το κόστος προσφέρει δύο επιλογές, μια ετήσια και μια ανά αγώνα. Στην πρώτη περίπτωση το κόστος είναι 120 ευρώ για όλον τον χρόνο, ενώ στη δεύτερη είναι 90 ευρώ ανά διοργάνωση. Αυτά τα κόστη καλύπτουν ιατρική φροντίδα και επαναπατρισμό, ενώ με 58 επιπλέον ευρώ τον χρόνο (ή 50 ευρώ ανά διοργάνωση) καλύπτουν ασφαλιστικά και τα ενδεχόμενα θανάτου ή παράλυσης με ποσό 50.000 ευρώ.

Οι καλύψεις περιλαμβάνουν ιατρικά έξοδα ως 400.000 ευρώ, κόστη έρευνας και διάσωσης ως 50.000 ευρώ, πλήρη κάλυψη για μεταφορά σε νοσοκομείο και επαναπατρισμό, καθώς και αρκετές ακόμη παροχές όπως ιατρικές συμβουλές, ψυχολογική υποστήριξη κ.ά.

Μια εύλογη απορία είναι το πώς μέχρι τώρα δεν είχε προβλεφθεί η ασφαλιστική κάλυψη όλου αυτού του προσωπικού που εργάζεται στους αγωνιστικούς στίβους της μοτοσυκλέτας από την Ομοσπονδία και η απάντηση είναι προφανής: ήταν έξοδα που κάλυπταν οι ομάδες που προσλάμβαναν το προσωπικό αυτό, ενώ τώρα με τη FIM Event Licence δημιουργείται ένα πακέτο κοινό για όλους που μπορούν πάλι να αναλάβουν οι ομάδες-εργοδότες για το προσωπικό τους, ενδεχομένως με καλύτερες τιμές.

Επιπλέον, η δυνατότητα ασφάλισης για μια μοναδική διοργάνωση με προκαθορισμένες τιμές και όρους προσφέρει ένα ακόμη μαξιλαράκι ασφαλείας για όσους δεν δίνουν σταθερά το παρών στις αγωνιστικές διοργανώσεις της FIM, αλλά μόνο σε μεμονωμένες περιστάσεις.

Το ασφαλιστικό αυτό πρόγραμμα της FIM αφορά όλα τα παγκόσμια πρωταθλήματα, κύπελλα και λοιπά έπαθλα, τα επίσημα Training Camps καθώς και τις ανάλογες διοργανώσεις των Ηπειρωτικών Ενώσεων (π.χ. FIM Europe).

Αφορούν δεν κάθε μορφής αγώνα, ασχέτως αν αυτός γίνεται σε κλειστή πίστα ή στο ύπαιθρο, εντός ή εκτός δρόμου, συμπεριλαμβάνει δε όλους τους χώρους που σχετίζονται με τον αγώνα και καλύπτει ακόμη και το ταξίδι από και προς τον αγώνα.