MotoGP Κατάρ: Αποτελέσματα πρώτων δοκιμών: Bagnaia 0,007 από Martin πίσω από έναν απίστευτο Fernandez

Πολύ σκόνη και πολλές κίτρινες σημαίες…
MotoGP Κατάρ: Αποτελέσματα πρώτων δοκιμών: Bagnaia 0,007 από Martin πίσω από έναν απίστευτος Fernandez
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/11/2023

Ο Fernandez ήταν τυχερός αλλά ήταν και γρήγορος, καταφέρνοντας να κάνει τον ταχύτερο χρόνο στην FP2 όπου υπήρχαν αρκετές πτώσεις. Δεν μπορείς να ισχυριστείς πως ήταν απλά τυχερός, τόσο γιατί ο χρόνος του ήταν από τους λίγους στο 52.8 όσο και επειδή στην FP1 ήταν εξίσου γρήγορος με τις συνθήκες να επιτρέπουν και ποιο γρήγορο ρυθμό.

Ο Vinales θα μπορούσε να έχει τον καλύτερο χρόνο αλλά ο γύρος του ακυρώθηκε εξαιτίας των πτώσεων. Δεν είναι εύκολο σε μία τέτοια πίστα να προσαρμοστείς κατευθείαν γιατί η πρόσφυση δεν είναι σταθερή εξαιτίας της σκόνης.

Γενικά ήταν μία προσπάθεια για απευθείας πέρασμα στην Q2 όπου ξεχώρισαν μη παραδοσιακά ονόματα, με δεύτερο τον Fabio Di Giannantonio που για άλλη μία φορά δημιουργεί σπαζοκεφαλιές στην Ducati για το μέλλον του καθώς στους τελευταίους αγώνες η εμφάνισή του είναι υψηλότερη του μέσου όρου.

Τελευταία στιγμή και λιγότερο σταθερά από τον Binder στην 4η θέση, ο Marini πήρε την 6η θέση πίσω από τον Aleix Espargaro στην 5η ενώ ο Martin παρόλο που ήταν οριακά εμπρός από τον Bagnaia είχε μεγαλύτερα προβλήματα πρόσφυσης από τον εργοστασιακό αναβάτη.

Ο Bagnaia θα ήταν πιο μπροστά στην κατάταξη αν δεν είχε πέσει ο Pol Espargaro αλλά αυτή είναι μία γενική εικόνα για πολλούς αναβάτες. Ο Marquez εκμεταλλεύτηκε για άλλη μία φορά τον Bagnaia σαν κοτσαδόρο και πέρασε στην Q2, οπότε εκεί κιόλας θα έχουμε καλύτερη εικόνα, στην ολοκλήρωση της κατάταξης για την πορεία των αγώνων.

Θέση

N#

Αναβάτης

ΜΟΤΟ

Χρόνος

Διαφ.

Προηγ.

1

25

Raul Fernandez

Aprilia

1:52.843

 

 

2

49

Fabio Di Giannantonio

Ducati

1:52.892

0.049

0.049

3

12

Maverick Viñales

Aprilia

1:52.936

0.093

0.044

4

33

Brad Binder

KTM

1:52.955

0.112

0.019

5

41

Aleix Espargaro

Aprilia

1:53.033

0.190

0.078

6

10

Luca Marini

Ducati

1:53.094

0.251

0.061

7

89

Jorge Martin

Ducati

1:53.195

0.352

0.101

8

1

Francesco Bagnaia

Ducati

1:53.202

0.359

0.007

9

37

Augusto Fernandez

KTM

1:53.289

0.446

0.087

10

93

Marc Marquez

Honda

1:53.323

0.480

0.034

11

43

Jack Miller

KTM

1:53.337

0.494

0.014

12

73

Alex Marquez

Ducati

1:53.561

0.718

0.224

13

21

Franco Morbidelli

Yamaha

1:53.564

0.721

0.003

14

44

Pol Espargaro

KTM

1:53.696

0.853

0.132

15

72

Marco Bezzecchi

Ducati

1:53.704

0.861

0.008

16

5

Johann Zarco

Ducati

1:53.778

0.935

0.074

17

36

Joan Mir

Honda

1:53.921

1.078

0.143

18

23

Enea Bastianini

Ducati

1:53.937

1.094

0.016

19

88

Miguel Oliveira

Aprilia

1:54.005

1.162

0.068

20

27

Iker Lecuona

Honda

1:54.254

1.411

0.249

21

20

Fabio Quartararo

Yamaha

1:54.260

1.417

0.006

22

30

Takaaki Nakagami

Honda

1:54.441

1.598

0.181

 

Ετικέτες

MotoGP: Διπλό χειρουργείο για Marc Marquez! Η τρομακτική πτώση στον Sprint του Le Mans!

Η σημερινή πτώση επιταχύνει το χειρουργείο στον ώμο
motogp lemans sprint marquez
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

9/5/2026

Η πτώση στον τελευταίο γύρο του Sprint Race αποδεικνύεται καταστροφική για τις όποιες ελπίδες του Marc Marquez να διεκδικήσει τον φετινό τίτλο.

Κάταγμα στο πέμπτο μετατάρσιο του δεξιού του ποδιού είναι η διάγνωση από την τρομακτική πτώση που βίωσε ο πρωταθλητής δυο στροφές πριν ολοκληρωθεί ο προτελευταίος γύρος του Sprint Race στην πίστα του Le Mans.

Αυτό σημαίνει πως ο Ισπανός θα χάσει τον αυριανό κυρίως αγώνα του Γαλλικού Grand Prix, καθώς και τον επόμενο στη Βαρκελώνη, έναν αγώνα στον οποίο πολύ θα ήθελε να δώσει το παρών μπροστά στους συμπατριώτες του, όντας και ο εγγύτερος στη γενέτειρά του, Cervera.

Η πολύ άσχημη πτώση του Marc Marquez στις τελευταίες στροφές πριν την καρό σημαία για τον αγώνα Sprint στο GP της Γαλλίας στην ιστορική πίστα Le Mans, τον άφησε με σπασμένο πόδι ενώ επιτάχυνε ένα ακόμη χειρουργείο στον ώμο το οποίο σκεφτόταν από πέρσι από την Ινδονησία το πως και το πότε θα πρέπει να γίνει!

Η απόφαση αυτή δεν ήταν εύκολη γιατί η διάγνωση, για ακόμη μία φορά, δεν ήταν μία απλή υπόθεση και χρειάστηκε αρκετή έρευνα πριν ανακαλύψουν τον λόγο για τον οποίο μόνο κατά την οδήγηση MotoGP χανόταν δύναμη από το χέρι και μάλιστα περιστασιακά και όχι σε όλους τους αγώνες!

Για αρχή ο Marc Marquez έχασε σήμερα την πρόσφυση εμπρός και με ένα έντονο highside εκτοξεύτηκε πάνω από την σέλα. Όταν προσγειώθηκε πάνω στην μοτοσυκλέτα και στο πλάι, έβαλε αναπόφευκτα το πόδι στην άσφαλτο και από το δυνατό χτύπημα υπέστη κάταγμα στο πέμπτο μετατάρσιο του δεξιού του ποδιού.

Από την τρομακτική πτώση σηκώθηκε κουτσαίνοντας και ήταν φανερό πως έχει χτυπήσει παρότι δεν χρειάστηκε να μεταφερθεί με φορείο.

 

 

Μετά την πτώση και τον έλεγχο στο πόδι, ο Marc Marquez αποκάλυψε πως το σημερινό οφειλόταν εν μέρει στα κατάλοιπα του περσινού τραυματισμού που τον ταλαιπωρεί από την Ινδονησία.

Είχε ήδη προγραμματίσει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στον ώμο, προκειμένου να αφαιρεθεί βίδα η οποία είχε χαλαρώσει και πίεζε το κερκιδικό του νεύρο, εμποδίζοντάς τον να πάρει όλη την δύναμη από τους μύες. Το ατύχημα στο Le Mans, ωστόσο, επέσπευσε τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Σε δηλώσεις του στην επίσημη ιστοσελίδα του MotoGP.com, ο Marquez εξήγησε τους λόγους για τους οποίους είχε δρομολογήσει το χειρουργείο:

«Εργάστηκα σκληρά κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων αγώνων και μετά τη Jerez συνειδητοποίησα πως κάτι δεν λειτουργούσε σωστά. Απευθύνθηκα στους γιατρούς και τους είπα ότι κάτι συμβαίνει, διότι στην άσκηση και στο σπίτι αισθάνομαι καλά, στην προπόνηση με motocross επίσης. Ωστόσο, όταν οδηγώ MotoGP μοτοσυκλέτα, νιώθω το δεξί μου χέρι αδύναμο. Κάτι συμβαίνει».

Κατά την ιατρική εξέταση, διαπιστώθηκε ότι στην πτώση που είχε στον πρώτο γύρο του Grand Prix της Ινδονησίας στη Mandalika, ο Marquez είχε στραβώσει μία βίδα και είχε σπάσει μία άλλη, αμφότερες τοποθετημένες κατά τις προγενέστερες επεμβάσεις στον ώμο του. Επιπλέον, όταν έπαιρνε την αγωνιστική στάση που απαιτείται πάνω σε μια μοτοσυκλέτα του MotoGP, η σπασμένη βίδα πίεζε το κερκιδικό νεύρο, το οποίο ελέγχει τον τρικέφαλο και τους μύες στο μπροστινό μέρος του αντιβραχίου, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την κάμψη του καρπού και την έκταση των δακτύλων.

«Για τον λόγο αυτόν και ενώ ήμουν γρήγορος ορισμένες φορές –δεν ξέρω πώς, δεν ξέρω γιατί–, δεν είχα όμως σταθερότητα και έχανα δύναμη με αποτέλεσμα να σημειώνω περίεργες πτώσεις», ανέφερε ο Marquez, συνεχίζοντας:  «Γι' αυτό, επίσης, αυτό το Σαββατοκύριακο ήμουν εξαιρετικά προσεκτικός προσπαθώντας να επιβιώσω, αλλά το σώμα μου δεν ακολουθεί τις εντολές μου».

Ο Marquez εκτιμά ότι το πρόβλημα με το κερκιδικό νεύρο ευθύνεται εν μέρει και για την σημερινή πτώση του. «Όπως φάνηκε σήμερα στις δοκιμές κατάταξης δεν έχω θέμα ταχύτητας και πως ξέρω πώς να οδηγώ αυτή τη μοτοσυκλέτα», στον δημοσιογράφο του MotoGP.com, Jack Appleyard. «Όμως, όπως φάνηκε επίσης σήμερα, μπορώ να κάνω ένα ανόητο λάθος χωρίς να καταλαβαίνω τι ακριβώς συμβαίνει, διότι όταν κάτι πιέζει το νεύρο, το χέρι δεν κάνει αυτό που του ζητάω».

Παρά τον τραυματισμό, ο Marc Marquez εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η επέμβαση θα είναι μικρής κλίμακας και ότι θα επιστρέψει σύντομα στην ενεργό δράση, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να βιαστεί:

«Όταν τραυματίζεις τον ώμο σου, είναι λογικό να σκέφτεσαι ότι η ανάρρωση θα είναι μακρά, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι μία περίπτωση που χρειάζεται πλήρη αποκατάσταση. Ωστόσο (έχοντας μάθει από τα λάθη του παρελθόντος) δεν επιθυμώ να ορίσω συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα αγωνιστώ στην Καταλονία, και στη συνέχεια θα αξιολογήσουμε την κατάσταση βήμα προς βήμα ενόψει του Mugello».

Η εξέλιξη αυτή δεν επηρέασε την οπτική του όσον αφορά την υπεράσπιση του τίτλου του. Γνώριζε εδώ και καιρό ότι δεν βρισκόταν σε θέση να διεκδικήσει το φετινό πρωτάθλημα, αλλά δεν επιθυμούσε να χρησιμοποιήσει τον τραυματισμό του ως άλλοθι. «Σας είχα ήδη πει ότι δεν ήμουν έτοιμος να παλέψω για το πρωτάθλημα», υπογράμμισε ο Marquez. «Το γνώριζα, αλλά δεν έλεγα τίποτα, διότι δεν μου αρέσει να παραπονιέμαι μπροστά σε ένα μικρόφωνο. Απλώς προσπαθώ να δουλεύω στο box και να βελτιώνω τον εαυτό μου. Αλλά όταν αντιμετωπίζεις έναν τραυματισμό, απλά δεν μπορείς να κάνεις κάτι για αυτό, και σε αυτό ακριβώς το σημείο είναι που πρέπει να ξεκουραστώ».

Κατά μία έννοια, η πτώση στο Le Mans επέσπευσε τη χειρουργική επέμβαση στον ώμο του για μία εβδομάδα, προσφέροντάς του τον αντίστοιχο επιπλέον χρόνο για ανάρρωση. Θεωρητικά, η αφαίρεση της βίδας αποτελεί μια απλή διαδικασία, η οποία αναμένεται να σταματήσει την πίεση στο κερκιδικό νεύρο και να του επιτρέψει την πλήρη λειτουργικότητα του χεριού του. Ωστόσο, ο αγώνας που ακολουθεί μετά τη Βαρκελώνη διεξάγεται στο Mugello, μία από τις πιο απαιτητικές και εξαντλητικές πίστες του ημερολογίου. Επιπλέον, την εβδομάδα μετά το Mugello ακολουθεί ο αγώνας στην Ουγγαρία, σε μία στενή πίστα με πολλές στροφές, η οποία απαιτεί σημαντική σωματική δύναμη για τους χειρισμούς της μοτοσυκλέτας.