MotoGP Κατάρ Sprint: Άνετη νίκη Marc Marquez

Προβληματική ημέρα για Bagnaia
MotoGP Κατάρ Sprint: Άνετη νίκη Marc Marquez
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

12/4/2025

Χωρίς δυνατές μάχες εμπρός, πέρα από μία στιγμή που ο Alex Marquez αμφισβήτησε για λίγο την κυριαρχία του Marc και μπήκε εμπρός στα φρένα, για να ανοίξει γραμμή και να καθίσει και πάλι δεύτερος, ο σύντομος αγώνας Sprint έληξε όπως και οι προηγούμενοι με τον Marc Marquez να κερδίζει με άνεση.

Ο Quartararo συνέχισε να είναι ανταγωνιστικός με αρκετές Ducati μέσα στην γρήγορη πίστα του Κατάρ εντυπωσιάζοντας, όπως αντίστοιχα προκάλεσε έκπληξη ο Bagnaia που δεν κατάφερε ούτε να πεταχτεί εμπρός στην εκκίνηση, ούτε να παλέψει για κάτι καλύτερο, αντιθέτως έχανε θέσεις και βρέθηκε να τον περνά και ο Martin που σήμερα έκανε τον πρώτο του αγώνα με νέα μοτοσυκλέτα μετά από μήνες απουσίας.

Μετά τους δύο πρώτους γύρους που ο Marc Marquez είχε θέματα πρόσφυσης, σταθεροποιήθηκε σε γρήγορο ρυθμό και ο Alex Marquez δεν κατάφερε να πλησιάσει σε απόσταση βολής ξανά.

Ο Morbidelli δεν άργησε να σταθεροποιηθεί να σε θέση βάθρου με τον Quartararo κοντά αλλά χωρίς να μπορεί να κάνει την ξεκάθαρη αντεπίθεση. Είναι κρίμα που έχασε την τελευταία στιγμή πριν την καρό σημαία από δικό του λάθος την 4η θέση και πέρασε εμπρός ο νεαρός Aldeguer. Και είναι κρίμα γιατί ο Quartararo πραγματικά προσπάθησε πολύ για να μείνει μπροστά από τις Ducati της VR46!

Απίστευτος ο Ai Ogura πέρασε τον Bagnaia και συνέχισε να ανεβαίνει θέσεις ή καλύτερα τις έχανε ο εργοστασιακός αναβάτης της Ducati φτάνοντας να παλεύει εκτός βαθμών, μέχρι το τέλος που κατάφερε συγκυριακά να ανέβει στην 8η θέση πίσω από τον Rookie της Aprilia.

Ο Martin είχε μία φυσιολογική επάνοδο μετά από τέτοια απουσία και πρώτη αγωνιστική γνωριμία με την Aprilia σε μία πίστα που επηρεάζεται πολύ από τις συνθήκες και δεν προσφέρεται για γνωριμίες, το ακριβώς αντίθετο.

Αύριο ο Marc Marquez θα προσπαθήσει είπε να βρει τις 2-3 λεπτομέρειες που χρειάζεται για να κρατήσει τον υψηλό ρυθμό στην διάρκεια που απαιτεί ο κανονικός αγώνας, έχοντας κάνει πρόοδο σήμερα, καθότι ανταγωνιστικός σε μία πίστα που δεν το περίμενε. Κρίμα και για τον Zarco που εγκατάλειψε ενώ ήταν η καλύτερη Honda με διαφορά, μακάρι στον αγώνα να καταφέρει καλύτερη εμφάνιση.

Αποτελέσματα Sprint

Θέση

Βαθμοί

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος

1

12

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

20:38.304

2

9

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

+1.577

3

7

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+3.988

4

6

54F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

+4.369

5

5

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+4.593

6

4

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+5.099

7

3

79A. Ogura

Trackhouse MotoGP Team

+10.199

8

2

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+10.334

9

1

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

+11.300

10

 

12M. Viñales

Red Bull KTM Tech3

+12.554

11

 

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

+13.676

12

 

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+14.273

13

 

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+14.408

14

 

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+15.459

15

 

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+15.587

16

 

1J. Martin

Aprilia Racing

+15.775

17

 

25R. Fernandez

Trackhouse MotoGP Team

+16.317

18

 

7A. Fernandez

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+17.922

19

 

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+20.274

20

 

35S. Chantra

IDEMITSU Honda LCR

+31.106

Εγκαταλείψεις

   

5J. Zarco

CASTROL Honda LCR

8 laps

 

 

 

Ετικέτες

Manuel Gonzalez: MotoGP, WSBK γυρνούν την πλάτη στον Παγκόσμιο Πρωταθλητή WSSP300

Η επιτυχία των Ισπανών στο MotoGP η αιτία που θα παραμένει στη Moto2!
Manuel
Από τον

Παύλο Καρατζά

4/9/2026

Ο Manuel Gonzalez, είναι αδιαμφησβήτητα ένας από τους πιο ταλαντούχους αναβάτες της γενιάς του. Έχει ήδη στεφθεί μία φορά Παγκόσμιος Πρωταθλητής και φέτος είναι το φαβορί στη Moto2, όμως απ’ ότι φαίνεται καμία ομάδα στο MotoGP δεν θα τον κάνει δικό της "παίρνοντας" άλλους από τη 2η πιο σημαντική κατηγορία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος.

Είναι γεγονός ότι οι Ισπανοί έχουν κατακλύσει τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ταχύτητας με τη χώρα τους να δουλεύει συστηματικά στην παραγωγή και ανάδειξη νέων ταλέντων με τέτοια ένταση και σχέδιο που δεν το κάνει καμία άλλη χώρα αυτή τη στιγμή. Αυτό δεν γίνεται φυσικά μόνο στον μηχανοκίνητο αθλητισμό στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου που έχει την αθλητική κουλτούρα στο αίμα της και σε αυτό παίζουν φυσικά σημαντικό ρόλο και οι υποδομές της χώρας -σκεφτείτε μόνο πόσες πίστες έχει- όπως και η παιδεία που προωθείται συστηματικά γύρω από τον αθλητισμό.

Θύμα εντός εισαγωγικών αυτής της επιτυχίας των Ισπανών φαίνεται πως θα πέσει ο εξαιρετικός Manuel Gonzalez. Ο Μαδριλένος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κορυφή της γενικής κατάταξης της Moto2, μπροστά από τους Izan Guevara και Senna Agius και αγωνίζεται στη Moto2 από το 2021 έχοντας κατακτήσει 9 νίκες, 23 βάθρα και 9 pole positions. Το 2024, ο Manu τερμάτισε 3ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, πέρυσι ήταν δεύτερος, ενώ φέτος είναι πρωτοπόρος μέχρι στιγμής και όλα δείχνουν ότι πηγαίνει για τον 2ο παγκόσμιο τίτλο στη σύντομη μέχρι στιγμής καριέρα του, έπειτα από εκείνων στα Supersport 300 το 2019.

Όλα καλά μέχρι εδώ για τον Ισπανό που βλέπει όμως ήδη τρεις ανταγωνιστές του στην Moto2 (Daniel Holgado, Izan Guevara και David Alonso) να έχουν κλείσει συμβόλαιο για την επόμενη σεζόν στην κορυφαία κατηγορία ενώ ένας ακόμη, ο Senna Agius από την Αυστραλία, αναμένεται σύντομα να ανακοινωθεί. Το παράδοξο είναι πως ο Gonzalez είναι μπροστά απ’ όλους τους παραπάνω στη βαθμολογία και ηγείται του πρωταθλήματος, όμως όλα δείχνουν ότι θα αγωνίζεται στην Moto2 και την επόμενη χρονιά, καθώς δεν υπάρχει χειροπιαστή πρόταση από το MotoGP και οι συζητήσεις με τις ομάδες της Ducati και BMW από τα Superbikes δεν φαίνεται να καταλήγουν κάπου.

Ο Edoardo Rovelli, μάνατζερ του Ισπανού, δήλωσε: “Κατά τη γνώμη μου, όλοι ψάχνουν τον επόμενο Marc Marquez αυτές τις μέρες. Υπάρχει αυτή η συνεχής αναζήτηση για εξαιρετικό ταλέντο, ίσως ρισκάροντας με έναν αναβάτη χωρίς να γνωρίζουν πραγματικά πώς θα αποδώσει. Και αυτά είναι πράγματα που, σε κάθε περίπτωση, ο Manu έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει. Ίσως, όμως, επειδή είναι ένας πιο καθαρός και σταθερός αναβάτης, λαμβάνει λιγότερη αναγνώριση για αυτό που πραγματικά κάνει.

Είναι αλήθεια ότι ο Manu αγωνίζεται στη Moto2 εδώ και πέντε χρόνια, αλλά τα δύο πρώτα τα πέρασε σε ένα πρόγραμμα που δεν είχε σχεδιαστεί με στόχο την κατάκτηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Κάθε διαπραγμάτευση που έχω διεξάγει εκ μέρους του Manu έχει αποτύχει για διαφορετικό λόγο. Στην περίπτωση της Aruba [WSBK], από ό,τι μου είπαν, η Ducati χρειαζόταν έναν Ιταλό αναβάτη. Μιλάμε για μια ιταλική εργοστασιακή ομάδα που, λαμβάνοντας υπόψη τις τέσσερις εργοστασιακές μοτοσικλέτες στο MotoGP και το Superbike, είχε ήδη δύο Ισπανούς στο MotoGP και τον Iker Lecuona στο Superbike. Σε εκείνο το σημείο, δεν μπορούσαν να δεχτούν έναν τέταρτο Ισπανό αναβάτη, οπότε επέλεξαν να πάνε με έναν Ιταλό. Αυτός ήταν ο λόγος.

Ο Rovelli δήλωσε επίσης ότι η εξήγηση που του δόθηκε από την BMW είναι ότι η μοτοσυκλέτα, εκείνη την εποχή, δεν ανταποκρινόταν ακόμα στα πρότυπα του Manuel Gonzalez. Έπρεπε πρώτα να την εξελίξουν και στη συνέχεια, να την παραδώσουν στον Manuμ, όταν η μοτοσυκλέτα θα είναι πιο ανταγωνιστική, με ορίζοντα επικοινωνίας την επόμενη χρονιά.

Ο μάνατζερ του Gonzalez πρόσθεσε ότι ακόμη προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν με την οριστική απόφαση για τον μέλλον του να μην έχει ληφθεί ακόμη: "Το MotoGP μοιάζει με ένα κλειστό κεφάλαιο, αλλά μέχρι να κατανεμηθούν επίσημα όλες οι θέσεις για το 2027, θα συνεχίσουμε να περιμένουμε. Η πιθανότερη απόφασή μας είναι να μείνουμε στη Moto2.”

Είναι κρίμα ένας τόσο ικανός αναβάτης να πέφτει θύμα της επιτυχίας της ίδιας του της χώρας και να μην μπορέσει να δείξει την αξία του στη μεγάλη κατηγορία. Θα είναι απορίας άξιο τι κίνητρο θα έχει ο Gonzalez την επόμενη σεζόν σε περίπτωση που κατακτήσει το πρωτάθλημα στην Moto2 και παραμείνει εκεί.