MotoGP: Κοινό πρόβλημα το νέο πίσω ελαστικό για Honda και Ducati

Περισσότερο κράτημα, περισσότερα προβλήματα
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

5/10/2020

Δύο η Honda και η Ducati ήταν οι βασικοί διεκδικητές του τίτλου τα τελευταία τρία χρόνια, με την Yamaha να δείχνει πως βρίσκεται ένα βήμα πίσω και τους υπόλοιπους κατασκευαστές να παλεύουν για μια θέση στη δεκάδα. Φέτος οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί, με την Yamaha και τη Suzuki να έχουν μοτοσυκλέτες που δουλεύουν καλύτερα σε όλες τις πίστες. Η απουσία του Marc Marquez και το γεγονός πως φέτος έχουμε διπλούς αγώνες στην ίδια πίστα ίσως εξηγεί εν μέρει την κατάσταση στα στρατόπεδα του HRC και της ιταλικής εταιρείας, όμως οι συνεντεύξεις των ανθρώπων που έχουν θέσεις κλειδιά στις δύο ομάδες φανερώνουν πως το πρόβλημα έχει και τεχνική πλευρά. Στην αρχή της σεζόν αμέσως μετά τα πρώτα δοκιμαστικά στην πίστα του Qatar, ο Gigi Dall’igna της Ducati είχε πει πως η καθυστέρηση έναρξης του πρωταθλήματος λόγω του Covid-19 ευνοεί τη Honda, διότι φαίνεται να έχει σοβαρά προβλήματα με τη μοτοσυκλέτα του 2020, οπότε θα βρει χρόνο να τα λύσει. Φυσικά όπως όλοι ξέρουμε, η Dorna αποφάσισε τελικά να παγώσει την εξέλιξη των κινητήρων φέτος, οπότε η Honda έχασε αυτό το πλεονέκτημα.

Όντως ο κύριος Takeo Yokoyama, τεχνικός διευθυντής του HRC επιβεβαίωσε πρόσφατα τα λεγόμενα της Ducati. “Έχουμε περισσότερα προβλήματα απ’ όσα υπολογίζαμε και ένα από αυτά είναι το νέο πίσω ελαστικό που έφερε φέτος η Michelin. Ειλικρινά, δεν έχουμε καταφέρει να εκμεταλλευτούμε πλήρως τις δυνατότητές του. Έχουμε κάνει πολλές αλλαγές στο πλαίσιο, αλλά με την εξέλιξη του κινητήρα “παγωμένη” για όλη τη χρονιά είναι σαφώς πιο δύσκολα τα πράγματα.”. Το νέο πίσω ελαστικό είχε αναφέρει και ο Andrea Dovizioso ως βασική αιτία των προβλημάτων του φέτος. Το επιπλέον κράτημα φαίνεται πως δυσκολεύει τις μοτοσυκλέτες του 2020 της Honda και της Ducati, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί με δεδομένο το κράτημα των προηγούμενων ελαστικών. Η Honda πάντα κουβάλαγε τον χαρακτηρισμό της δύσκολης μοτοσυκλέτας και ειδικά πέρσι με τις πολλές πτώσης και τη “συνταξιοδότηση” του Jorge Lorenzo, επιβεβαίωσε τον ατίθασο χαρακτήρα της. Φέτος όμως φάνηκε από την αρχή πως θα ήταν μια δύσκολη χρονιά για το HRC, ακόμα κι αν ο Marc Marquez δεν έχανε όλο σχεδόν το πρωτάθλημα λόγω τραυματισμού. Το νέο φαίρινγκ που είχαν ετοιμάσει για το 2020 δεν δούλεψε σωστά, δημιουργώντας προβλήματα στην είσοδο της στροφής/ Το αποτέλεσμα ήταν να γυρίσουν πίσω στο φαίρινγκ του 2019. Την ίδια στιγμή, ο νέος κινητήρας έχει περισσότερο γκάζι και ανεβάζει γρηγορότερα στροφές, όμως σύμφωνα με τον Cal Crutchlow δεν φρενάρει σωστά τη μοτοσυκλέτα στην είσοδο της στροφής και δεν προφέρει καλή “μηχανική” πρόσφυση στις εξόδους. Θυμίζουμε πως φέτος είναι η πρώτη φορά μετά το 1981 που η Honda δεν έχει ανέβει στο βάθρο στην μεγάλη κατηγορία των Gran Prix.    

Νέα εποχή Moto3: Με κινητήρες CP2 της Yamaha από το 2028!

Με μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση αποκαλύπτεται η ριζική αλλαγή της μικρής κατηγορίας
moto3-yamaha
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

25/6/2026

MotoGP και Yamaha Motor ανακοίνωσαν σήμερα, Πέμπτη 25 Ιουνίου, την επίτευξη συμφωνία βάσει της οποίας η Yamaha θα γίνει αποκλειστική προμηθεύτρια της κατηγορίας Moto3 από το 2028 ως το 2033.

Η αποκάλυψη έγινε στο περιθώριο του επερχόμενου αγώνα στο Assen και προβλέπει πως η νέα μορφή της κατηγορίας θα ακολουθεί στα βήματα της Moto2, με κοινούς κινητήρες για όλους.

Ο κινητήρας που θα χρησιμοποιηθεί θα προέλθει από τον δικύλινδρο CP2 της Yamaha – τον γνωστό των R7, ΜΤ-07, Tenere, Tracer7 κ.ο.κ. – μετά από τροποποιήσεις για αγωνιστική χρήση στο επίπεδο των GP. Σκοπός, ως περιγράφεται στην ανακοίνωση του MotoGP, είναι να φτάσει στο επίπεδο απόδοσης ισχύος προς μάζα που χαρακτηρίζει τις τρέχουσες μοτοσυκλέτες της Moto3.

Το πρόγραμμα προορίζεται για την ανάπτυξη των νέων ταλέντων, όπως ακριβώς δουλεύει αυτή τη στιγμή η Moto3, αλλά με πλήρους μεγέθους μοτοσυκλέτες, ενώ από το 2029 οι ίδιες αγωνιστικές με ελαφρώς μειωμένη απόδοση θα χρησιμοποιηθούν και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Moto3 Junior. Μάλιστα αναφέρονται συζητήσεις με άλλα εθνικά πρωταθλήματα που ενδιαφέρονται να ενσωματώσουν ανάλογη κατηγορία στα προγράμματά τους.

moto3-yamaha

Στις αρχές της περασμένης δεκαετίας οι Moto2 και Moto3 είχαν σχεδιαστεί σε μια modular λογική, όπου δύο κύλινδροι των μοτοσυκλετών MotoGP θα έφτιαχναν δικύλιδρα 500άρια για τη Moto2 και ένας τέτοιος τα μονοκύλινδρα της Moto3, ωστόσο ουδέποτε κατάφεραν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των κατασκευαστών.

Έτσι η Moto2 πέρασε πρώτα από ενιαίο με κινητήρες Honda CBR600RR και πλέον με Triumph Street Triple 765 RS, ενώ η Moto3 απέκτησε έναν πιο πρωτότυπο χαρακτήρα που και πάλι δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πολλούς κατασκευαστές. Σήμερα η μικρή κατηγορία έχει μόνο δύο μοτοσυκλέτες, Honda και ΚΤΜ, οπότε κινδυνεύει να γίνει ακούσια ενιαία αν ένας εκ των δύο αποφασίσει να σταματήσει να επενδύει σε αυτή – φόβοι που γιγαντώθηκαν όταν η ΚΤΜ βρέθηκε προ οικονομικών προβλημάτων.

Η λύση που προκρίνεται λοιπόν είναι αυτή του ενιαίου τύπου Moto2, δηλαδή κοινοί κινητήρες και ελευθερία στα πλαίσια. Ας ελπίσουμε αυτή η μετάβαση να μην πλήξει το απίθανο θέαμα της μικρής κατηγορίας, η οποία κάνει κάθε σαββατοκύριακο να μοιάζει με τον αγώνα της χρονιάς, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε για τη μεσαία κλάση με τις βαρύτερες και ισχυρότερες μοτοσυκλέτες.

Ετικέτες