MotoGP - ΚΤΜ και Red Bull σε κοινή γραμμή για να "κλέψουν" τον Jorge Martin απ' την Ducati

Λογικό είναι όλες οι ομάδες να θέλουν να κάνουν τον Martinator δικό τους από το 2025
Jorge Martin
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

15/5/2024

Το που θα πάει ο Jorge Martin το 2025 αποτελεί ένα τεράστιο ερωτηματικό καθώς ολοένα και πληθαίνουν οι φήμες πως τελικά αυτός θα βρεθεί εκτός Ducati. Μην ξεχνάμε πως ο Martin έχει δηλώσει πως τον ενδιαφέρει μόνο να βρει θέση σε εργοστασιακή ομάδα και τίποτα παραπάνω.

Τώρα σύμφωνα με την Ισπανική Marca, στο μεταγραφικό παιχνίδι έχει μπει εκτός από την Aprilia και η KTM η οποία όπως φαίνεται θέλει να ντύσει στα πορτοκαλί τoν Ισπανό αναβάτη. Φυσικά Honda και Yamaha θα ήθελαν να φέρουν τον Martin στις ομάδες τους ωστόσο η μη ανταγωνιστικότητα τους είναι ένας απαγορευτικός παράγοντας για τον αναβάτη της Prima Pramac Racing που θέλει μεν εργοστασιακή ομάδα, αλλά παράλληλα έχει εθιστεί στις νίκες.

Θα αναρωτηθείτε εύλογα μα καλά τι κάνει η Ducati; Αυτό που έκανε πάντα… περιμένει στη γωνία ζυγίζοντας τα δεδομένα. Με τον Marc Marquez να βρίσκει σιγά-σιγά τα πατήματα του και να εντυπωσιάζει με την GP23, το να τον δούμε στην εργοστασιακή ομάδα της Ducati Lenovo Team δίπλα στον Pecco Bagnaia από το 2025 είναι πλέον πολύ πιθανό. Από την άλλη οι πιθανότητες να κρατήσει ο Enea Bastianini την θέση του στην ομάδα μάλλον θα λέγαμε πως είναι πολύ μικρές αν σκεφτούμε πως ο ερχομός του Marquez στην ομάδα θα έφερνε και αύξηση στη δημοφιλία της ιταλικής ομάδας.

MotoGP - ΚΤΜ και Red Bull σε κοινή γραμμή για να φέρουν τον Jorge Martin στην ομάδα

Στον αντίποδα ο Jorge Martin ο οποίος και φέτος εντυπωσιάζει με τα αποτελέσματα του -μην ξεχνάμε πριν από μερικές ημέρες κέρδισε και τους δύο αγώνες στο Le Mans- βλέπει πως η εργοστασιακή θέση στην Ducati συνεχώς απομακρύνεται με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, οπότε μία αλλαγή στρατοπέδου δεν θα ήταν καθόλου παράξενη. Αν τώρα πάλι μιλήσουμε για Aprilia και KTM τότε είναι δεδομένο πως η Aprilia δεν έχει το οικονομικό μέγεθος για να φέρει τον Martin στην ομάδα της. Από την άλλη η KTM έχει τους πόρους ενώ έχει και την Red Bull η οποία θα βάλει χείρα βοηθείας στο οικονομικό κομμάτι.

Ωστόσο εκτός από το οικονομικό κομμάτι στην εξίσωση για την μεταγραφή του Martin στην ΚΤΜ πρέπει να βάλουμε και τον Pedro Acosta ο οποίος μπορεί να είναι αναβάτης της GASGAS ωστόσο προορίζεται για την εργοστασιακή ΚΤΜ. Με τον Brad Binder να έχει εξασφαλισμένη την θέση του για το επόμενο έτος, η δεύτερη θέση στην ομάδα θα παραμείνει ανοικτή -η αυστριακή εταιρεία δεν προτίθεται να ανανεώσει το συμβόλαιο του Jack Miller ο οποίος ενδεχομένως να μετακομίσει και πάλι στην Honda στην οποία έκανε τα πρώτα του βήματα στο MotoGP.

Οι επόμενοι αγώνες θα ξεκαθαρίσουν πολλά στα μεταγραφικά σενάρια του MotoGP, ενώ οι μάνατζερ των αναβατών ακονίζουν ήδη τα μαχαίρια τους καθώς πρόκειται για ένα παιχνίδι το οποίο πολλές φορές παίζεται χωρίς ίσους όρους.

Aspar Circuit - Η πίστα του Jorge Martinez “Aspar” άνοιξε τις πύλες της

Ανακοινώθηκαν οι μέρες και ώρες λειτουργίας
motomagAspar Circuit – Η πίστα του Jorge Martinez “Aspar” άνοιξε τις πύλες της
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

17/5/2024

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο αναμονής, οι εργασίες αναβάθμισης στην ιδιωτική πίστα Aspar ολοκληρώθηκαν, με το “Aspar Universe”, όπως αποκαλείται το τεράστιο σύμπλεγμα, να ανοίγει τις πύλες του στο κοινό από Πέμπτη μέχρι και Κυριακή, έχοντας ως στόχο να γίνει μήτρα νέων πρωταθλητών αλλά και ένας χώρος που θα μπορούν όλοι να διασκεδάσουν με ασφάλεια.

Σας έχουμε ήδη ενημερώσει για το μεγαλεπήβολο όραμα του θρυλικού τέως αναβάτη των GP και νυν ιδιοκτήτη ομάδας σε Moto2 και Moto3, Jorge Martinez “Aspar”. Με έδρα την Guadassuar της Valencia, το τεράστιο σύμπλεγμα της πίστας Aspar απλώνεται σε συνολική έκταση 370.000 τ.μ. και διαχωρίζεται σε τέσσερα τμήματα. Η κύρια ασφάλτινη πίστα έχει συνολικό μήκος 2,2 χιλιομέτρων, ενώ η χωμάτινη φτάνει τα 1,1 χιλιόμετρα. Όπως είναι φυσικό τα καρτ δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν, έχοντας μία δική τους πίστα 850 μέτρων.

Στον αχανή χώρο βρίσκουμε επίσης την ακαδημία Aspar KSB Sport, η οποία μαζί με τις δύο εκπαιδευτικές της πίστες καταλαμβάνει συνολικά 18.000 τ.μ. Ακόμη, υπάρχει το Μουσείο Aspar, τα paddock που απλώνονται σε έναν χώρο 10.000 τ.μ., χώρος στάθμευσης, αίθουσα ενημέρωσης, εστιατόριο, χώρος εκδηλώσεων και αναρρωτήριο. Μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο μηχανοκίνητο θεματικό πάρκο.

Aspar Circuit – Η πίστα του Jorge Martinez “Aspar” άνοιξε τις πύλες της

Οι εγκαταστάσεις αυτές δίνουν τη δυνατότητα στην Aspar Circuit να εξελιχθεί σε ένα μοναδικό περιβάλλον, ικανό να φιλοξενήσει πλήθος δραστηριοτήτων. Η αρχή έγινε στις 15 Μαΐου 2024, ημερομηνία-σταθμός, όπου η πίστα ανακοίνωσε ότι ανοίγει τις πύλες της στο κοινό. Όσοι το επιθυμούν θα έχουν τη δυνατότητα να ενοικιάσουν καρτ (παιδικά, ενηλίκων και διθέσια), με τα οποία θα μπορούν να τρέχουν στην πίστα και να αγωνίζονται. Εννοείται ότι υπάρχει πρόβλεψη και για όσους έχουν δικό τους καρτ, οι οποίοι θα μπορούν βάσει προγραμματισμού να οδηγήσουν στην πίστα. Για τους μοτοσυκλετιστές τώρα, η Aspar Circuit δίνει την δυνατότητα σε όσους θέλουν να τρέξουν με την δική τους μοτοσυκλέτα στην μεγάλη πίστα.

Οι διαδρομές μπορούν να δεχτούν αλλαγές, με στόχο προπονήσεις και ιδιωτικές δοκιμές, ένα χαρακτηριστικό που θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα ομάδες και αναβάτες, καθώς με αυτόν τον τρόπο έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν τα όριά τους σε διαφορετικές περιπτώσεις, που απεικονίζουν διαφορετικές πίστες. Η αχανής έκταση παρέχει ακόμη υπηρεσίες για την διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων, παρουσιάσεων, συνέδριων και ό,τι άλλο επιθυμεί κάποια εταιρεία.

Η πίστα θα είναι ανοιχτή τέσσερις ημέρες της  εβδομάδας, από Πέμπτη μέχρι και Κυριακή. Για την κύρια ασφάλτινη πίστα των 2,2 χιλιομέτρων, οι ώρες λειτουργίας έχουν οριστεί από τις 9:00 π.μ. μέχρι και τις 6:00 μ.μ. (τοπική ώρα), ενώ για αυτή των καρτ το ωράριο διευρύνεται από τις 9:00 το πρωί μέχρι και τις 8:00 το απόγευμα. Το εστιατόριο, το οποίο αποτελεί τμήμα του συμπλέγματος Aspar θα ανοίγει τις πύλες του την ίδια ώρα με τις πίστες και θα παραμένει ανοιχτό μέχρι και τις 7:00 μ.μ.

Aspar Circuit – Η πίστα του Jorge Martinez “Aspar” άνοιξε τις πύλες της

Δεν σταματάμε όμως εδώ, καθώς η πίστα του Jorge Martinez θέλει να αποτελέσει ταυτόχρονα και φυτώριο νέων αναβατών, περικλείοντας στους κόλπους της, τη σχολή Aspar KSB Sport, με τα γραφεία της να βρίσκονται εντός του χώρου. Στόχος της ακαδημίας είναι η εύρεση, ανάπτυξη και εξέλιξη νέων ταλέντων, τόσο για μέσα στις πίστες, όσο και έξω από αυτές, στα box. Επιπροσθέτως, θα περιλαμβάνονται προγράμματα εκπαίδευσης οδήγησης μοτοσυκλέτας για όλα τα επίπεδα και ηλικίες. Από την άλλη, οι μηχανολόγοι του Τεχνικού τμήματος της Aspar KSB θα μπορούν να εφαρμόσουν πρακτικά τις γνώσεις τους, εντός επαγγελματικού περιβάλλοντος.

Τέλος, η τεράστια έκταση της πίστας προβλέπεται να αποτελέσει ταυτόχρονα και τα κεντρικά της αγωνιστικής ομάδας Aspar, από το Ισπανικό Πρωτάθλημα μέχρι και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP. Έτσι, γίνεται πιο εύκολο για τις εταιρείες και τους χορηγούς να έρθουν σε επαφή με την ισπανική ομάδα.

Η συγκεκριμένη πίστα αποτελεί το απαύγασμα μίας γενικότερης φιλοσοφίας γύρω από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό που διατρέχει ολόκληρη την Ισπανία. Για να φτάσει όμως εκεί, δημιουργώντας τεράστιας έκταση συμπλέγματα, που μεταξύ άλλων αποτελούν και φυτώρια νέων πρωταθλητών, πέρασε από πολλά στάδια. Όπως έχουμε ξαναπεί, για να μπορέσουμε κάποια στιγμή κι εμείς να φτάσουμε σε ένα υψηλό επίπεδο θα πρέπει να ξεκινήσουμε από πιο χαμηλά, φτιάχνοντας πίστες για τον κόσμο και τα εθνικά πρωταθλήματα. Αντί λοιπόν να συζητάμε για πίστες MotoGP και F1 που απαιτούν τεράστια οικονομικά ποσά για να στηθούν και να καλύψουν τις προδιαγραφές, θα ήταν καλό να ξεκινήσουμε την κουβέντα από πιο γερές βάσεις, φτιάχνοντας πίστες που θα έχουν έσοδα από τους αναβάτες, αλλά και από εταιρείες. Η Ελλάδα έχει πολλούς χώρους, όπου μπορούμε να φτιάξουμε πίστες και χάρη στο ορεινό της ανάγλυφο να είναι και αρκούντως τεχνικές. Πρέπει όμως να ξεκινήσουμε από χαμηλά, χτίζοντας το επίπεδο και την φιλοσοφία γύρω από τους αγώνες, για να φτάσουμε κάποια στιγμή να συζητάμε για Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Ετικέτες