MotoGP: KTM RC 16 στο Jerez

Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

22/2/2016

Η αυστριακή εταιρεία συνεχίζει πυρετωδώς την εξέλιξη της RC 16 για να κάνει το ντεμπούτο της την επόμενη αγωνιστική σεζόν του 2017. Η μοτοσυκλέτα με τον V4 κινητήρα των 1000 κυβικών δεν η πρώτη προσπάθεια των αυστριακών να συμμετάσχουν στην μεγάλη κατηγορία των GP. Ήδη από την πρώτη χρονιά των τετράχρονων GP, η KTM είχε φτιάξει έναν δικό της V4 κινητήρα που τον διέθετε στην ομάδα του Kenny Roberts. Αυτή την φορά όμως δεν μιλάμε για απλώς έναν κινητήρα αλλά για ολόκληρη μοτοσυκλέτα. Μετά την πρώτη επίσκεψη στην αυστριακή πίστα της Red Bull και την δεύτερη σε εκείνη της Valencia, η εργοστασιακή ομάδα της ΚΤΜ βρέθηκε ξανά στην Ισπανία, αυτή την φορά στην πίστα του Jerez, όπου με αναβάτες τον Mika Kallio, Alex Hoffman και Randy de Puniet επικέντρωσαν τις δοκιμές στην εργονομία και τις αναρτήσεις της μοτοσυκλέτας. Θυμίζουμε ότι ο γάλλος αναβάτης έχει αναλάβει ρόλο οδηγού εξέλιξης κάτι που είχε κάνει και το 2014 για την Suzuki GSX-RR.

Δυστυχώς ο καιρός δεν ήταν με το μέρος των Αυστριακών, καθώς τις πρώτες δύο μέρες ήταν άστατος και αρκετά βροχερός. Παρ΄όλα αυτά υπήρξε πρόοδος, αφού η RC 16 είχε αρκετές αλλαγές σε σχέση με τις προηγούμενες δοκιμές και οι αναβάτες δούλεψαν πολύ με την ρύθμιση των αναρτήσεων της WP και την αίσθηση που μεταφέρει το εμπρός σύστημα στα χέρια του αναβάτη. 

KR Proton - V4 KTM

MotoGP: Η Honda ανακοίνωσε τον David Alonso, όχι όμως για ποια ομάδα της

Ο νεαρός Κολομβιανός προάγεται από τη Moto2 στη μεγάλη κατηγορία το 2027
david-alonso
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

21/7/2026

O David Alonso είναι μόλις 20 ετών, μα σε αυτά τα λίγα χρόνια έχει προλάβει να γράψει ιστορία στα Grand Prix. To 2024 κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα Moto3 για να γίνει ο πρώτο Κολομβιανός αναβάτης που καταφέρνει κάτι τέτοιο σε οποιαδήποτε κατηγορία του MotoGP, ενώ ταυτόχρονα συνέδεσε το όνομά του για πάντα με την αγωνιστική ιστορία της CFMOTO, καθώς μαζί του έγινε η πρώτη κατασκευάστρια από την Κίνα που κατακτά παγκόσμιο πρωτάθλημα Κατασκευαστών – έστω κι αν κάτω από τα φέρινγκ βρισκόταν μια KTM RC250GP.

Με εκείνη την κυριαρχική και άκρως εντυπωσιακή σεζόν του στη Moto3 ο Alonso προήχθη άμεσα στη Moto2, στην οποία ωστόσο δεν έχει καταφέρει να επιδείξει σταθερότητα στην απόδοσή του. Στη δεύτερη χρονιά του στη μεσαία κατηγορία φέτος, ο Κολομβιανός που έχει γεννηθεί στη Μαδρίτη έχει δώσει δείγματα των ικανοτήτων του, αλλά δεν παλεύει για τον τίτλο όπως πολλοί θα περίμεναν.

Παρόλα αυτά ήταν γνωστό εδώ και καιρό πως οι μνηστήρες τον περιτριγύριζαν από την αρχή της φετινής χρονιάς θέλοντας να τον προσελκύσουν στο δικό τους άρμα για το πρωτάθλημα MotoGP του 2027, ενώ θεωρούταν σχεδόν σίγουρος για τη Honda εδώ και αρκετό καιρό.

Η σιγουριά αυτή μετατράπηκε σε βεβαιότητα με την επίσημη ανακοίνωση της Honda Racing Corporation, λίγη ώρα πριν επισημοποιηθεί και η μεταγραφή του Fabio Quartararo.

Υπάρχει ωστόσο μια ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δύο ανακοινώσεων, καθώς η Honda δεν έχει αποκαλύψει ακόμη αν ο Κολομβιανός θα ενταχθεί στην εργοστασιακή Honda HRC ή στην LCR του Lucio Cecchinello.

Το γεγονός πως η ομάδα του Alonso δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμη από τη Honda σημαίνει πιθανότατα πως απομένουν κάποιες εκκρεμότητες προς επίλυση, χωρίς να είναι σαφές αν αυτό αφορά στο συμβόλαιο του αναβάτη ή αν οι Ιάπωνες περιμένουν κάποια άλλη μεταγραφική εξέλιξη που θα καθορίσει ποιος θα πάει στην εργοστασιακή ομάδα δίπλα στον Quartararo.

Το πιθανότερο σενάριο θέλει τη διοίκηση της Honda να αμφιταλαντεύεται μεταξύ του Diogo Moreira και του Alonso για τη δεύτερη εργοστασιακή μοτοσυκλέτα, καθώς ο Βραζιλιάνος έχει ήδη πάρει το βάπτισμα του πυρός στη μεγάλη κατηγορία και μάλιστα έχει ανταπεξέλθει πολύ καλά, παίρνοντας βαθμούς στους περισσότερους αγώνες που έχει τρέξει. Αν η Honda HRC επιλέξει τον Moreira, τότε ο Alonso θα αγωνιστεί με τη μοτοσυκλέτα της LCR, στη θέση του Βραζιλιάνου και δίπλα στον Johann Zarco.

Ετικέτες