MotoGP: KTM RC 16 στο Jerez

Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

22/2/2016

Η αυστριακή εταιρεία συνεχίζει πυρετωδώς την εξέλιξη της RC 16 για να κάνει το ντεμπούτο της την επόμενη αγωνιστική σεζόν του 2017. Η μοτοσυκλέτα με τον V4 κινητήρα των 1000 κυβικών δεν η πρώτη προσπάθεια των αυστριακών να συμμετάσχουν στην μεγάλη κατηγορία των GP. Ήδη από την πρώτη χρονιά των τετράχρονων GP, η KTM είχε φτιάξει έναν δικό της V4 κινητήρα που τον διέθετε στην ομάδα του Kenny Roberts. Αυτή την φορά όμως δεν μιλάμε για απλώς έναν κινητήρα αλλά για ολόκληρη μοτοσυκλέτα. Μετά την πρώτη επίσκεψη στην αυστριακή πίστα της Red Bull και την δεύτερη σε εκείνη της Valencia, η εργοστασιακή ομάδα της ΚΤΜ βρέθηκε ξανά στην Ισπανία, αυτή την φορά στην πίστα του Jerez, όπου με αναβάτες τον Mika Kallio, Alex Hoffman και Randy de Puniet επικέντρωσαν τις δοκιμές στην εργονομία και τις αναρτήσεις της μοτοσυκλέτας. Θυμίζουμε ότι ο γάλλος αναβάτης έχει αναλάβει ρόλο οδηγού εξέλιξης κάτι που είχε κάνει και το 2014 για την Suzuki GSX-RR.

Δυστυχώς ο καιρός δεν ήταν με το μέρος των Αυστριακών, καθώς τις πρώτες δύο μέρες ήταν άστατος και αρκετά βροχερός. Παρ΄όλα αυτά υπήρξε πρόοδος, αφού η RC 16 είχε αρκετές αλλαγές σε σχέση με τις προηγούμενες δοκιμές και οι αναβάτες δούλεψαν πολύ με την ρύθμιση των αναρτήσεων της WP και την αίσθηση που μεταφέρει το εμπρός σύστημα στα χέρια του αναβάτη. 

KR Proton - V4 KTM

MotoGP, Le Mans Practice – Πρώτος ο Zarco, εκτός δεκάδας ο Marc Marquez

Δεύτερος ο Di Giannantonio και τρίτος ο Bagnaia
zarco
Από τον

Παύλο Καρατζά

8/5/2026

Εκπλήξεις είχαμε στα σημερινά δοκιμαστικά στην πίστα του Le Mans, καθώς ταχύτερος αναδείχθηκε ο Johann Zarco, με δεύτερο τον Fabio Di Giannantonio και τρίτο τον Pecco Bagnaia, ενώ εκτός δεκάδας έμεινε ο Marc Marquez.

Περίπου 35 λεπτά πριν τη λήξη των δοκιμαστικών ο Di Giannantonio έκανε 1:30:739 με τους πρώτους πέντε αναβάτες - Pedro Acosta, Bagnaia, Jorge Martin και Marco Bezzecchi - να έχουν διαφορά ένα εκατοστό του δευτερολέπτου, ενώ φωτιά έπιασε η μοτοσυκλέτα του Raul Fernandez χωρίς ευτυχώς τραυματισμό.

Ένα τέταρτο πριν το τέλος, οι αναβάτες ξεκινούν να τις προσπάθειες τους για τον απόλυτο χρόνο και ο Zarco γράφει 1:30:500 και περνάει πρώτος και στον αμέσως επόμενο γύρο βελτιώνει τον χρόνο του σε 1:30:197.

Ο Acosta δώδεκα λεπτά πριν το τέλος ανέβηκε στην δεύτερη θέση και την ώρα που πήγαινε για την πρώτη θέση σημείωσε πτώση από μπροστινό, ευτυχώς ανώδυνη. Δύο λεπτά αργότερα ο Joan Mir περνάει πρώτος, όμως απαντάει έξι λεπτά πριν το τέλος ο Bagnaia και είναι εκείνος πρώτος. Στην συνέχεια οι χρόνοι βελτιώνονταν συνεχώς και απανωτά άλλαζαν και οι θέσεις της πρώτης δεκάδας.

Τελικά οι Zarco, Di Giannantonio, Bagnaia, Alex Marquez, Mir, Martin, Bezzechi, Rins, Ogura και Acosta είναι οι αναβάτες που προκρίνονται κατευθείαν στην Q2, ενώ εκτός δεκάδας έμεινε ο Marc Marquez.

Ενδιαφέρον είναι ότι βλέπουμε όλους τους κατασκευαστές στην πρώτη δεκάδα και εκτός από τις Ducati και Aprilia, έχουμε μία Honda στην πρώτη θέση, Yamaha στην 8η και KTM στην 10η. Παρακάτω οι χρόνοι ανά αναβάτη:

Θέση

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος

1

Johann Zarco

Castrol Honda LCR

1:29.907

2

Fabio Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46

1:29.917

3

Francesco Bagnaia

Ducati Lenovo Team

1:30.045

4

Alex Marquez

Gresini Racing

1:30.045

5

Joan Mir

Honda HRC Castrol

1:30.092

6

Jorge Martin

Aprilia Racing

1:30.128

7

Marco Bezzecchi

Aprilia Racing

1:30.177

8

Alex Rins

Monster Energy Yamaha

1:30.195

9

Ai Ogura

Trackhouse Racing

1:30.196

10

Pedro Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

1:30.196

11

Enea Bastianini

Red Bull KTM Tech3

1:30.274

12

Brad Binder

Red Bull KTM Factory Racing

1:30.288

13

Marc Marquez

Ducati Lenovo Team

1:30.371

14

Raul Fernandez

Trackhouse Racing

1:30.417

15

Jack Miller

Prima Alpine Pramac Yamaha

1:30.428

16

Luca Marini

Honda HRC Castrol

1:30.463

17

Fabio Quartararo

Monster Energy Yamaha

1:30.469

18

Franco Morbidelli

Pertamina Enduro VR46

1:30.670

19

Diogo Moreira

Pro Honda LCR

1:30.723

20

Toprak Razgatlioglu

Prima Alpine Pramac Yamaha

1:31.328

21

Fermin Aldeguer

Gresini Racing

1:31.434

22

Jonas Folger

Red Bull KTM Tech3

1:32.450