MotoGP: KTM RC 16 στο Jerez

Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

22/2/2016

Η αυστριακή εταιρεία συνεχίζει πυρετωδώς την εξέλιξη της RC 16 για να κάνει το ντεμπούτο της την επόμενη αγωνιστική σεζόν του 2017. Η μοτοσυκλέτα με τον V4 κινητήρα των 1000 κυβικών δεν η πρώτη προσπάθεια των αυστριακών να συμμετάσχουν στην μεγάλη κατηγορία των GP. Ήδη από την πρώτη χρονιά των τετράχρονων GP, η KTM είχε φτιάξει έναν δικό της V4 κινητήρα που τον διέθετε στην ομάδα του Kenny Roberts. Αυτή την φορά όμως δεν μιλάμε για απλώς έναν κινητήρα αλλά για ολόκληρη μοτοσυκλέτα. Μετά την πρώτη επίσκεψη στην αυστριακή πίστα της Red Bull και την δεύτερη σε εκείνη της Valencia, η εργοστασιακή ομάδα της ΚΤΜ βρέθηκε ξανά στην Ισπανία, αυτή την φορά στην πίστα του Jerez, όπου με αναβάτες τον Mika Kallio, Alex Hoffman και Randy de Puniet επικέντρωσαν τις δοκιμές στην εργονομία και τις αναρτήσεις της μοτοσυκλέτας. Θυμίζουμε ότι ο γάλλος αναβάτης έχει αναλάβει ρόλο οδηγού εξέλιξης κάτι που είχε κάνει και το 2014 για την Suzuki GSX-RR.

Δυστυχώς ο καιρός δεν ήταν με το μέρος των Αυστριακών, καθώς τις πρώτες δύο μέρες ήταν άστατος και αρκετά βροχερός. Παρ΄όλα αυτά υπήρξε πρόοδος, αφού η RC 16 είχε αρκετές αλλαγές σε σχέση με τις προηγούμενες δοκιμές και οι αναβάτες δούλεψαν πολύ με την ρύθμιση των αναρτήσεων της WP και την αίσθηση που μεταφέρει το εμπρός σύστημα στα χέρια του αναβάτη. 

KR Proton - V4 KTM

Marc Marquez για το 2027: “Η Ducati είναι η πρώτη μου επιλογή, αλλά αυτιά και μάτια είναι ανοικτά”

Συγκρατημένος ήταν στις δηλώσεις του ο Ισπανός
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

20/1/2026

Ο πρωταθλητής του MotoGP Marc Marquez μίλησε για το μέλλον του κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της ομάδας Ducati και ξεκαθάρισε ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει για τη σεζόν του 2027.

Με τη μετάβαση από τη Honda στη Ducati, η καριέρα του Marc Marquez στο MotoGP πήρε την ανιούσα. Ο Ισπανός ανάκαμψε στη σεζόν 2024, κέρδισε ξανά αγώνες με την ομάδα Gresini και την μοτοσυκλέτα της Ducati, προτού μεταβεί στην εργοστασιακή της ομάδα. Πέρυσι ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής και ο αδιαμφισβήτητος Παγκόσμιος Πρωταθλητής.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης της ομάδας της Ducati, ο Marquez μίλησε προσεκτικά για τα σχέδιά του για το 2027 και άφησε να εννοηθεί ότι θα συνεχίσει στη Ducati. Ωστόσο, ο Ισπανός δεν ήθελε να πει κάτι πολύ συγκεκριμένο και δήλωσε: “Αν κοιτάξει κανείς την καριέρα μου, θα δει ότι προσπαθώ να μην αλλάζω ομάδα όσο αισθάνομαι άνετα, είμαι γρήγορος και όλα πάνε καλά. Γι' αυτό η πρώτη μου επιλογή είναι να μείνω στη Ducati. Ωστόσο, πρέπει να προχωράμε βήμα-βήμα. Τα συμβόλαια υπογράφονται όλο και νωρίτερα και φυσικά γίνονται συζητήσεις, αλλά πρώτα θέλω να εξετάσω προσεκτικά όλες τις επιλογές”.

Όσον αφορά το 2027 και την εποχή των 850 κυβικών είπε: “ Κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι θα έχει την καλύτερη μοτοσυκλέτα. Πρέπει να ακολουθήσεις το ένστικτό σου και να αποφασίσεις ποιο είναι το σωστό για σένα. Μερικοί αναβάτες θα έχουν ήδη αποφασίσει πριν από τον πρώτο αγώνα. Εγώ είμαι ένας από αυτούς. Βρίσκομαι σε συζητήσεις. Πρέπει να αποφασίσω τι είναι καλύτερο για την καριέρα και τη ζωή μου”.

Για την υπεράσπιση του τίτλου του το 2026 δήλωσε: “Φέτος πρέπει να παλέψουμε ξανά για τον τίτλο. Η πίεση είναι μεγάλη, γιατί όταν οδηγείς για την εργοστασιακή ομάδα της Ducati, πρέπει να παλέψεις για τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Αυτός είναι ο στόχος μας. Για αυτόν τον λόγο δούλεψα σκληρά το χειμώνα. Το χειμώνα υπήρξαν κάποιες δυσκολίες που καθυστέρησαν την επιστροφή μου στη μοτοσυκλέτα. Ωστόσο, τον Ιανουάριο όλα πήγαν καλά μέχρι τώρα, τα πράγματα φαίνονται καλά. Θα ήμουν ευτυχής αν κατακτούσα έναν ακόμη τίτλο στο πρωτάθλημα. Αν δεν το καταφέρω, δεν θα είναι καταστροφή. Αλλά φυσικά θα προσπαθήσουμε”.