MotoGP Le Mans: Δραματικές στιγμές με νίκη Petrucci και Marquez στο βάθρο!

Ducati – Honda – KTM στο βάθρο!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

11/10/2020

Δεν υπάρχει τελικά περίπτωση να δεις βαρετό αγώνα το 2020, ακόμη κι αν έχουν φύγει μπροστά τρεις Ducati με τελευταίο τον Miller να παίζει τον ρόλο του μπουλντόγκ που δεν θα αφήσει κανέναν να περάσει. Ακόμη κι έτσι, δεν γίνεται να προεξοφλήσει κανείς την συνέχεια, όπως φάνηκε σήμερα.

Καταρχήν είδαμε ξανά Honda στις οθόνες! Αυτά τα χρώματα είχαν πολύ καιρό να παίξουν για το βάθρο και να πρωταγωνιστήσουν στην εξέλιξη του αγώνα, αλλά να που θα γινόταν και αυτό.

Ξεκινήσαμε με έναν καιρό που προμηνούσε βροχή χωρίς όμως να την έχουμε μέχρι και την στιγμή που βγήκαν οι αναβάτες στην γραμμή της εκκίνησης. Τότε ήταν που ο αγώνας ανακηρύχθηκε βρόχινος και ακολουθήθηκε αποχώρηση και νέα διαδικασία γρήγορης εκκίνησης.

Χθες λέγαμε πως η εκκίνηση θα είναι πολύ δύσκολη για τον Quartararo έχοντας πίσω του τρεις Ducati, αλλά βάζοντας και την βροχή στην οποία ο Γάλλος έχει μικρή εμπειρία με αυτά τα ελαστικά και αυτή την μοτοσυκλέτα, τα πράγματα ήταν ακόμη πιο δύσκολα.

Οι Ducati έφυγαν μπροστά και εμφανίστηκε και ο Crutchlow να φιγουράρει για την πρώτη τριάδα, ο Quartararo κρατήθηκε και έστριψαν όλοι μαζί με τις Ducati πρώτες φτάνοντας στην τρίτη στροφή όπου ο Rossi θα χάσει πρόσφυση πίσω και θα βγει πολύ νωρίς από τον αγώνα. Ο Mir κάνει ό,τι μπορεί για να μην τον πατήσει και βγαίνει εκτός πίστας μαζί με τον Vinales χάνοντας και οι δύο πολύτιμες θέσεις και χρόνο.

Μπροστά γρήγορα μένουν οι τρεις Ducati με τον Petrucci να οδηγεί τον αγώνα, τον Dovizioso και τον Miller πίσω του και τον Quartararo να χάνει θέσεις σαν πέτρα στην θάλασσα. Αντίθετα ο Alex Marquez από το τέλος της γραμμής εκκίνησης έχοντας ξεκινήσει 18ος τα πήγαινε πολύ καλύτερα στον πρώτο του αγώνα με βροχή στα MotoGP. Κανείς όμως δεν περίμενε πως θα ανέβει στο βάθρο.

Αντιθέτως το βάθρο έμοιαζε κλειδωμένο σε τρεις Ducati οι οποίες και είχαν ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους. Ο Pol Espargaro πήγαινε επίσης καλύτερα από τους υπόλοιπους όμως ήταν ο Rins που άρχισε να ξεχωρίζει. Έχοντας την μεσαία γόμα η Suzuki έγινε η πιο γρήγορη μοτοσυκλέτα στην πίστα σταθερά γύρο με τον γύρο.

Πρώτος άκουσε ο Dovizioso στην δεύτερη θέση τι πρόκειται να γίνει, η ομάδα του έστειλε μήνυμα πως τον ακολουθεί ο Rins την στιγμή που ο Rins ήταν ακόμη τρεις μοτοσυκλέτες πίσω. Καταλάβαιναν όμως στην Ducati πως στην ευθεία της εκκίνησης ο Dovizioso βλέπει στην ταμπέλα την απόσταση με τον Miller πίσω του και θα νομίζει πως δεν υπάρχει κίνδυνος έχοντας ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους, με τον Rins όμως να είναι σίγουρο πως θα τους φτάσει έτσι όπως οδηγούσε.

Αμέσως μετά ενημερώνεται ο Miller στην τρίτη θέση και τέλος ο Petrucci τέρμα μπροστά. Εκεί καταλαβαίνουν πως ο ρυθμός ασφαλείας που έχουν τους προστατεύει από όλους εκτός του Rins που εκείνη των ώρα έφτασε την τελευταία Ducati της αγέλης.

Ο Miller έκανε την καλύτερη δουλειά σαν οπισθοφυλακή, με το που τον πέρασε ο Rins αντεπιτέθηκε αμέσως και συνέχισε τον αγώνα του κρατώντας τον Rins και ακυρώνοντας τις επιθέσεις του, παίρνοντας την τρίτη θέση πίσω κάθε φορά.

Ο Petrucci βελτίωσε τον ρυθμό αντιλαμβανόμενος πως η Suzuki ερχόταν για να τον περάσει και ο Dovizioso θεώρησε πως μπορούσε να το κάνει ακόμη καλύτερα. Πέρασε εμπρός βάζοντας τον Petrucci στην δεύτερη θέση, όσο ο Miller έπαιρνε για άλλη μία φορά την θέση από τον Rins. Πίσω ο Morbidelli θα έπεφτε, θα έμπαινε στην πίστα αλλά με την κάμερα να κρέμεται του έβγαλαν μήνυμα να βγει και εγκατέλειψε τον αγώνα.

Ο Petrucci αντιστέκεται και οδηγεί το θέμα με τον Dovizioso σε κόντρα, κρατά τα φρένα για να στρίψει από την εξωτερική στο εσάκι κάνοντας την εσωτερική και έρχεται ο Rins από τέρμα μέσα, με αυτό που λέμε «αφρενάριστος» σε μία κίνηση που ήθελε πολύ τσαμπουκά και δεν θα την έκανε και κανείς άλλος. Αλλά την έφερε εις πέρας καθαρά με μία υποψία ντριφταρίσματος κάνοντας στάντουιτς τον Dovizioso πάνω στον Petrucci με τον Miller να βγαίνει εκτός πίστας για να μην τους χτυπήσει. Διότι ξαφνικά γέμισε μπροστά του η πίστα μοτοσυκλέτες δεν είχε καμία γραμμή δική του. Βγαίνει εκτός, κόβοντας το εσάκι και αφήνει σωστά τον Rins να περάσει σηκώνοντας το χέρι, με τον Dovizioso να μένει πίσω τους.

Ο Miller θα συνέχιζε να κυνηγά τον Rins μέχρι που θα έσπαγε η μοτοσυκλέτα του, για άλλη μία φορά. Εξοργισμένος έφτασε στο box ουρλιάζοντας και πετώντας τα γάντια του στους μηχανικούς σε μία εικόνα που δεν είναι η καλύτερη για την ομάδα αλλά που δεν γίνεται και να μην την δικαιολογήσει κανείς…
Ο δρόμος ήταν ανοικτός για τον Rins διότι είχε τον ρυθμό να πάρει την νίκη από τον Petrucci και να κάνει κάτι απίθανο για την Suzuki. Και εκεί ακριβώς έπεσε, εκεί που είχε πάει να κάνει την διπλή προσπέραση πιο πριν… Προσπαθεί να βγει γρήγορα ξανά στην πίστα για να κρατήσει τους πόντους, μιας και από τις πολλές πτώσεις όλα ήταν πιθανά, και πάνω στην φούρια μένει στην κάμερα πιασμένος ένας ιμάντας από τους κριτές που τον βοηθούσαν. Του έβγαλαν μήνυμα να βγει εκτός, και εκείνη την ώρα ο ιμάντας πιάστηκε και στην πίσω δαγκάνα, σταμάτησε τον πέταξε στην άκρη και συνέχισε τον αγώνα, χωρίς τελικά να πάρει πόντους καθώς έμεινε στην 16η θέση.

Μπροστά δεν θα είχε τελειώσει το δράμα. Ο Dovizioso δεν γίνεται να κρατηθεί στην δεύτερη πλέον θέση, πίσω του ο Pol Espargaro έχει χάσει την μάχη από τον Alex Marquez που τον παρακολουθούμε τόση ώρα να ανεβαίνει θέση – θέση και να πηγαίνει για την Ducati.

Ο Marquez περνά τον Dovizioso και μαζί του αμέσως και ο Pol Espargaro καθώς ο Ιταλός δεν είχε καθόλου πρόσφυση από το πίσω ελαστικό! Αν ο αγώνας είχε λίγους γύρους ακόμη ο Zarco θα είχε αλλάξει πλήρως την κατάταξη από την στιγμή που γυρνούσε ταχύτερα από όλους σε έναν αγώνα που νόμιζες πως θα είναι πολύ βαρετός μετά τους πρώτους δύο γύρους και κατέληξε άκρως απρόβλεπτος!

Με την νίκη του Petrucci 7 διαφορετικοί αναβάτες έχουν ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου αυτή την σεζόν και με την δεύτερη θέση του Marquez 15 διαφορετικοί έχουν καλύψει τις υπόλοιπες θέσεις! Ο Mir δεν κατάφερε να περάσει και τον Quartararo ώστε να κερδίσει λίγους πόντους ακόμη ωστόσο είναι πλέον δεύτερος στην βαθμολογία του πρωταθλήματος που δεν ξέρεις που θα κλείσει…

Α/Α
N#
Αναβάτης
ΜΟΤΟ
Km/h
Χρόνος/Διαφ.
1
9
Ducati
142.1
45'54.736
2
73
Honda
142.1
+1.273
3
44
KTM
142.1
+1.711
4
4
Ducati
141.9
+3.911
5
5
Ducati
141.9
+4.310
6
88
KTM
141.9
+4.466
7
30
Honda
141.8
+5.921
8
6
Honda
141.3
+15.597
9
20
Yamaha
141.3
+16.687
10
12
Yamaha
141.3
+16.895
11
36
Suzuki
141.3
+16.980
12
33
KTM
140.8
+27.321
13
63
Ducati
140.4
+33.351
14
41
Aprilia
140.2
+39.176
15
27
KTM
139.6
+51.087
 
42
Suzuki
138.4
+1'14.190
Εγκατέλειψαν
 
43
Ducati
139.9
7 Laps
 
21
Yamaha
136.7
8 Laps
 
35
Honda
141.0
9 Laps
 
53
Ducati
133.5
12 Laps
 
38
Aprilia
138.4
18 Laps
 
46
Yamaha
 
0 Lap

Ετικέτες

Maverick Vinales: “Αν μείνω εκτός MotoGP θα φταίει αποκλειστικά η ΚΤΜ” – Δημόσιες αντεγκλήσεις με Guenther Steiner

Ο Ισπανός αναβάτης κατηγορεί την ΚΤΜ και τον ιδιοκτήτη της ομάδας του πως τον κοροϊδεύουν
Vinales
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

3/7/2026

Στο μεγάλο ξεκαθάρισμα που γίνεται φέτος στο ρόστερ του MotoGP είναι κάποιοι αναβάτες που ήδη φαίνεται πως περισσεύουν. Οι Franco Morbidelli, Jack Miller, Brad Binder και Alex Rins, για παράδειγμα, είναι πια μάλλον απίθανο να βρουν μια θέση στο πρωτάθλημα του 2027 και τώρα αρχίζει να φαίνεται πως και ο Maverick Vinales θα προστεθεί σε αυτή τη λίστα.

Κι όμως, μέχρι πριν μερικές εβδομάδες όλα έδειχναν πως ο Ισπανός είχε καπαρωμένη μια εργοστασιακή σέλα. Τι συνέβη;

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται μετά το Τσέχικο GP του Brno με αφορμή μια αιχμηρή δήλωση του Vinales: “Αν δεν είμαι του χρόνου στο πρωτάθλημα θα οφείλεται σε μια μόνο πλευρά και αυτή είναι η KTM, σε κανέναν άλλο”.

Ο αναβάτης της ΚΤΜ Tech3 συνέχισε εξηγώντας πως τον περασμένο Χειμώνα πίστευε ότι θα πήγαινε στην εργοστασιακή Red Bull KTM Factory Racing γιατί αυτό ήταν το πλάνο της εταιρείας όπως του το είχαν περιγράψει, ωστόσο το γεγονός πως δεν κλήθηκε καν να καβαλήσει το νέο 850 στο πρόσφατο τεστ του Brno ήταν γι’ αυτόν μια ξεκάθαρη δήλωση πως η ΚΤΜ δεν σκοπεύει πια να τον κρατήσει.

“Δεν ζήτησα να δοκιμάσω τη μοτοσυκλέτα. Με άφησαν να μαντεύω για δυο εβδομάδες αν θα τη δοκιμάσω ή όχι και στο τέλος έμαθα από τον Τύπο πως θα πήγαινε ο Pedro Acosta. Θα μπορούσαν εύκολα να με πάρουν ένα τηλέφωνο να με ενημερώσουν. Αυτοί όμως δεν μου είπαν τίποτα, δεν μου είπαν ούτε για τον Acosta, ενώ δύο εβδομάδες νωρίτερα μου είχαν πει πως εγώ θα τη δοκίμαζα. Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, όλα δείχνουν ξεκάθαρα για μένα.”

Στο μεταξύ ο ιδιοκτήτης της Tech3, Guenther Steiner, δεν μάσησε τα λόγια του – κάτι για το οποίο ήταν γνωστός ήδη από τα χρόνια του στη F1: “Δεν νομίζω πως αυτή ήταν η πιο έξυπνη κίνηση που μπορούσε να κάνει. Δεν ξέρω γιατί είπε όσα είπε. Αν δεν έχεις επιλογή... όταν είσαι ζητιάνος δεν μπορείς να έχεις επιλογές. Αλλά δεν ξέρω τι σκεφτόταν. Ίσως δεν σκεφτόταν καθόλου όταν το είπε.

“Από πλευράς απόδοσης, η ΚΤΜ δεν είναι Aprilia ή Ducati αυτή τη στιγμή, αλλά η απόδοση υπάρχει. Ο Pedro τα πηγαίνει πολύ καλά και ο Enea ήταν στο top-10 χτες [σ.σ. στον αγώνα του Brno], έτσι δεν μπορείς να κατηγορείς μόνο την ΚΤΜ.

“Δεν ξέρω τι σκεφτόταν και ίσως να ήταν πολύ φορτισμένος συναισθηματικά για το γεγονός πως υπάρχει η πιθανότητα να μην είναι στο MotoGP του χρόνου, έτσι άφησε να τον κυριεύσουν τα συναισθήματά του.”

Από τα λεγόμενα του Steiner αρχίζει να φαίνεται η ρήξη εντός της ομάδας του με τον Vinales, ειδικά στην αναφορά για “ζητιάνο που δεν μπορεί να έχει επιλογές”, δείγμα ίσως του πώς τον βλέπει: δεν έχει πού να πάει, αν δεν βρω καλύτερο τον κρατώ. Τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβανόμαστε εμείς.

Ο δε Vinales φαίνεται πως το πήρε έτσι ακριβώς και ο τραυματισμός του έχει απλώς κάνει τα πάντα χειρότερα.

“Εντάξει, δεν είμαι σε άριστη φυσική κατάσταση, αλλά πιστεύω πως έναν γρήγορο γύρο θα τον έγραφα. Όμως αυτοί δεν μου είπαν τίποτα, δεν με κάλεσαν να μου πουν για τον Acosta όταν δύο εβδομάδες νωρίτερα αυτοί με είχαν πάρει να μου πουν πως θα πάω εγώ στη δοκιμή.

“Τώρα δεν έχω τίποτα, νιώθω πως δεν θα είμαι στο πρωτάθλημα του χρόνου. Αν ήξεραν πως δεν θα είμαι στην εργοστασιακή ομάδα θα έπρεπε να μου το έχουν πει και να με αφήσουν να φύγω.”

Ο Vinales έχει έναν όρο στο συμβόλαιό του βάσει του οποίου δεν μπορούσε να υπογράψει με άλλη ομάδα μέχρι και το τέλος Ιουνίου 2026. Στο μεταξύ όμως ο Ισπανός δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ψαχτεί για μεταγραφή μιας και ήταν βέβαιος, τουλάχιστον ως τον αγώνα του Brno στα μέσα Ιουνίου, πως θα παραμείνει στην ΚΤΜ και δη στην εργοστασιακή ομάδα.

Τώρα η ΚΤΜ και η Tech3 επισήμως μιλούν για εξέταση της φυσικής του κατάστασης προκειμένου να αποφασίσουν αν θα τον κρατήσουν και πέραν της φετινής χρονιάς. Πίσω από τις βιτρίνες και τις επίσημες δηλώσεις ωστόσο, είναι ήδη γνωστό πως εργοστασιακή σέλα δεν υπάρχει, καθώς αυτές έχουν καπαρωθεί από τους Alex Marquez και Fabio Di Giannantonio, παρότι δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως ακόμη.

Στο μεταξύ η ΚΤΜ είναι σε διαπραγματεύσεις με τον Luca Marini για μια θέση στην Tech3 και μάλιστα κυκλοφορούν φήμες από αξιόπιστα διεθνή ΜΜΕ για επαφή του Ιταλού αναβάτη με τον Pit Beirer της ΚΤΜ τις τελευταίες μέρες. Παράλληλα, υπάρχει στο κάδρο και ο Senna Agius της Moto2 που ήδη εξεταζόταν για προαγωγή στη μεγάλη κατηγορία και φυσικά υπάρχει πάντα ο Brad Binder που περισσεύει φέρεται να πιέζει για μια θέση στην Tech3 πριν το πάρει απόφαση να στραφεί 100% στο WSBK για τη συνέχεια της καριέρας του.

Ως έχουν τα πράγματα, το μέλλον του Vinales στο MotoGP δείχνει πολύ αμφίβολο, αρχικά με αφορμή τη φυσική του κατάσταση και στη συνέχεια με τις εκνευρισμένες του δηλώσεις που προφανώς χτύπησαν άσχημα τόσο στο Mattighofen όσο και στην έδρα της Tech3.

Ο ίδιος ο αναβάτης δηλώνει δε πως, “αν δεν μείνω στο MotoGP έχω χίλιες επιλογές να διαλέξω,” αλλά επίσης έχει πει τις τελευταίες μέρες πως δεν θέλει να πάει στο WSBK ή σε άλλο πρωτάθλημα, προτιμώντας να κάτσει σπίτι του και να χαρεί την οικογένειά του χαλαρώνοντας. Αν μη τι άλλο, στα 31 του έχει το ακόμη μερικά καλά χρόνια στις πίστες και το ταλέντο του δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Ίσως λοιπόν βλέπει μια ευκαιρία να χαλαρώσει περιμένοντας το επόμενο άνοιγμα στο ρόστερ του MotoGP για να τον ξανακαλέσει κάποια ομάδα στο κοντινό μέλλον αλλά, με το άφθονο φρέσκο ταλέντο που ανεβαίνει από τις μικρότερες κατηγορίες, αυτή μπορεί να αποδειχθεί ελπίδα χωρίς αντίκρυσμα.

Θα είναι πάντως κρίμα να χαθεί αυτός ο τόσο ταλαντούχος αναβάτης από το πρωτάθλημα έτσι άδοξα, ειδικά όταν πέρυσι ο Pit Beirer μιλούσε για την τεράστια εκτίμηση του εργοστασίου στο πρόσωπό του με μεγαλόσχημες δηλώσεις.

Ετικέτες